Decemberben is kémleld az eget! – az elmúlt 800 év leglátványosabb „Betlehemi csillaga” és egy csodás meteorraj is látható lesz!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Betlehemi csillag

Johannes Kepler elmélete szerint a Betlehemi csillag, melyet a Három Királyok követtek a Jupiter-Szaturnusz együttállása lehetett. A ritka égi esemény tanúi lehetünk december 21-én, amikor szabad szemmel nézve eggyé válik a két bolygó (utoljára 1226-ban voltak hasonlóak a láthatósági feltételek). Azonban nemcsak ezen a napon, hanem decemberben 4 alkalommal is érdemes lesz a Svábhegyi Csillagvizsgálóval kémlelni az eget, akik izgalmas előadásokkal várják az érdeklődőket az online térbe!

Időpontok és témák:

Az év legütősebb meteorhullása! – december 13.

A hullócsillagokról mindannyiunknak az augusztus jut eszünkbe, hisz e hónap közepén egy csodálatos meteorrajt figyelhetünk meg a meleg éjszakában. A köztudat mégsem igazságos, mikor csupán augusztust említi a hullócsillagok hónapjának. Az év legszebb „hullócsillagzáporát” kiérdemlő Geminidák csoport december hónap 14-én tetőzik. Részletek és jegyvásárlás itt.

A Betlehemi csillag titka: csoda vagy valóság? – december 20.

Mi lehetett vajon a Jézus születését és a karácsony közeledtét jelző híres Betlehemi csillag? Mi késztette a babiloni bölcseket arra, hogy felkerekedjenek, és másfélezer kilométert vándoroljanak egy istállóban fekvő kisgyermekhez? Angyali fénytünemény? Csillagászati jelenség? Különleges együttállás? A csillagászat és a teológia izgalmas metszetében keresik a választ erre a régi kérdésre, amire idén karácsonykor az égiek együttállása különleges apropót ad! Részletek és jegyvásárlás itt.

A Legyőzhetetlen Nap ünnepe – napünneplés a téli napfordulón – december 27.

A tél közepét és a fény visszatértét szinte minden kultúra köszöntötte valamilyen formában. A késő rómaiak főistenüket, a Legyőzhetetlen Napot ünnepelték, Jézus pedig a fény ünnepét (Hanuka) tartotta meg az evangéliumok beszámolója szerint. Ugyanígy megünnepelték a Nap égi mozgásának ezt a jelentős pontját az északiak is, akiktől igen sok karácsonyi szokásunk ered. Miért volt ilyen fontos a téli napforduló, egyáltalán mit is jelent csillagászati szempontból? Miért is érdemes az ünneplésre? Részletek és jegyvásárlás itt.

Apokalipszis, csak nem most! – december 29.

A Világegyetem keletkezésére sok izgalmas elméletet is ismerünk. Attól függően, kit kérdezünk, mindenkinek más lesz a válasza: Sokan teremtésnek hívják, mások Ősrobbanásnak és ha nem is értjük pontosan, mire gondolhat a másik fél, ezeket a fogalmakat ismerjük és használjuk a mindennapokban. De mi a helyzet az univerzum végével? Vége lesz-e egyáltalán mindannak, amit ma ismerünk, vagy az örökkévalóságig megmarad? És a Föld is, velünk együtt? Az előadás során a kutatók által felvetett lehetséges világvége elméleteken haladnak sorra, a mindössze a Földet elpusztító katasztrófáktól az univerzumot veszélyeztető eseményekig. Részletek és jegyvásárlás itt.

A programok minden alkalommal 20 órakor kezdődnek. Az élő közvetítés linkjét jegyvásárlást követően küldik el a megadott e-mail címre. Jegyár: 1490 Ft.

Bővebben a decemberi égi jelenségekről itt olvashattok!

További programokat Online rovatunkban találtok!

Tartsatok velünk az adventi időszakban is, mert rengeteg jó programmal és könyvvel érkezünk!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.