Karácsonyi ajándékötletek – könyves újdonságok 2.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

konyvek_nagyobbaknak

Folytatjuk könyvet ajándékba sorozatunkat, ezúttal a kisiskolásoknak és a nagyobbaknak készítettünk egy válogatást az idei évben megjelent könyvekből.

Kisiskolásoknak

Both Gabi-Kőszeghy Csilla: Palipál, csupaszív lovag

Both Gabi-Kőszeghy Csilla: Palipál, csupaszív lovag
„Amíg a kisfiam óvodás volt, mindennap meséltem neki Palipálról, a hős lovagról. Amint kiléptünk a kapun, a szemembe nézett, és ellenállhatatlanul közölte velem: Palipál! Négy éven át egyetlen nap sem telt el úgy, hogy óvodába menet ne Palipállal indítottuk volna a reggelt. Azok a mesék mindig a pillanathoz igazodtak, a napi ügyeinkről szóltak. Biztonságot adtak mindkettőnknek. A mese: biztonság és figyelem. Ez a legkevesebb és a legtöbb, amit a gyerekeinknek adhatunk.” – Both Gabi. Palipál történetei modern lovagmesék, sok-sok humorral és izgalommal. Öt éven felüli hős lovagok és királykisasszonyok számára különösen ajánlott! Illusztrálta: Kőszeghy Csilla, megjelent a Pagonynál.

Otfried Preussler: Torzonborz megjavul

Otfried Preussler: Torzonborz megjavul
A Torzonborz, a rabló és a Torzonborz újabb gaztettei után itt a trilógia befejező darabja, a Torzonborz megjavul. Otfried Preußler legeslegutolsó paprikajancsis és vizétlászlós története 4 és 10 éves kor között ajánlott. A Kolibri Kiadónál jelent meg.

Berg Judit:Tökmagok Afrikában

Berg Judit: Tökmagok Afrikában
A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”-sorozat első darabját tarthatja kézben az olvasó. Mészely Ilka illusztrációival.

Harisnyas Pippi_borito.indd

Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi
Vagány, szeplős és vörös hajú kislány, aki a Villekulla-villában lakik. Van egy koffernyi pénze, így a szülei nélkül is elboldogul, a kertben tart egy lovat, a villában pedig egy Nilsson úr nevű majmot. Kerüli az iskolát, és ha csak teheti, barátaival, a szomszéd házban lakó Tomival és Annikával játszik, vagy kószál a városban. Pippivel sosem unalmas az élet: megment a tűzvésztől egy testvérpárt, édességet vesz a város összes gyerekének, vagy éppen porig rombol egy cirkuszi előadást, sőt még az erőművészt is elnáspángolja. A nagy klasszikus december elején a Móra kiadásában jelent meg.

Mosonyi Aliz-Rofusz Kinga: Egyszer volt, ahogy még sose volt – Tizenkét és fél Grimm mese

Mosonyi Aliz-Rofusz Kinga: Egyszer volt, ahogy még sose volt – Tizenkét és fél Grimm mese
Mosonyi Aliz újramondja a leghíresebb Grimm-meséket, és néhány kevésbé ismertet is. A nagy lélegzetvételű, tekergőző mondatok, a humoros részletek és apró kiszólások teszik különlegessé ezt a könyvet, amelyben tizenkét mese olvasható. Utolsó, tizenharmadik meséje pedig egy különleges Hófehérke, amit csak a képek mesélnek el. Rofusz Kinga hatalmas, égbenyúló kompozícióval, mély és szépséges színeivel. A Pagony kiadásában jelent meg november végén.

Az ellenség

Az ellenség
Nem éppen vidám, de sajnos mindig aktuális téma. Iyen a háború. Volt egyszer, és most is van: van valahol egy sivatag, és abban két gödör. A két gödörben két katona kucorog. Ők ketten ellenségek, de vajon ki a jó és ki a rossz…Megjelent a Csimotánál.

Silvia Roncaglia-Roberto Luciani: Lumpi Lumpi sorozat - Hógonoszka és a hét akaratos sárkány

Silvia Roncaglia-Roberto Luciani: Lumpi Lumpi sorozat – Hógonoszka és a hét akaratos sárkány
Kedves, szertelen, néha kicsit sértődékeny, kék és csupa pikkely borítja. Ki ne szeretne egy ilyen kedves képzeletbeli sárkányt? Lumpi Lumpi a neve, és különleges képessége, hogy mindig megvigasztalja barátját, Bartit. Mesebeli utazásaikon eltűnik minden aggodalom és szorongás. A gyermeki lelket gyógyító esti mesék a Móra kiadásában jelentek meg.

Klaus Hagerup-Hilde Hagerup: Az elveszett gyémánt titokzatos esete – Tim mesterdetektív és társa 1.

Klaus Hagerup-Hilde Hagerup: Az elveszett gyémánt titokzatos esete – Tim mesterdetektív és társa 1.
Megérkezett a Pagonyba a 6-10 éves mesterdetektíveknek szóló sorozat. Tim, a 8 éves kisfiú bámulatos gyorsasággal találja meg a rejtélyek kulcsát, és leplezi le az elkövetőt. Humoros és fordulatos krimi.

Kamaszoknak (10+-os könyvek)

Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora 4. – A nagy aranyrablás

Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora 4. – A nagy aranyrablás
A vicces és teljesen őrült Doktor Proktor pukipora-sorozata újabb kötettel bővült. Hamarosan jönnek az előző részek is – új borítóval. De végre itt a negyedik, legújabb kaland: A nagy aranyrablás, Petrikovics Edit remek fordításában! A világhírű skandináv krimiíró Doktor Proktor-sorozatát már több mint 20 nyelvre fordították le. A főszereplők fergeteges kalandjait elképesztő fordulatok, abszurd humor és a Nesbø-féle különleges atmoszféra teszi feledhetetlenné. A Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg.

Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

Guus Kuijer: Minden dolgok könyve
Guus Kuijer [ejtsd: kgűsz káüjer] holland gyermek- és ifjúsági író. Népszerűségének titka, hogy éppolyan komolysággal és nyíltsággal fordul fiatalabb olvasóihoz, mintha felnőtteknek írna: nem kerüli el a kényes témákat, aktuális társadalmi kérdéseket, hanem ezeken keresztül elfogadásra tanít. 2012-ben elnyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat, a világ legjelentősebb gyermek- és ifjúsági irodalmi díját. Megjelent a Kolibri Magasfeszültség sorozatában.

Időfutár 4. – A káosz temploma

Időfutár 4. – A káosz temploma
Az Időfutár csapata három részre szakadt az időben, és még ennél is többre a térben. Vajon hogyan boldogul Hanna a tehénfejéssel Bécsben a tizennyolcadik században? A jelenben Szegeden egészen jól halad a hadronépítés, de megérkezik Hanna néni, és onnantól valahogy minden összekavarodik. Szabika pedig Edinának kezd el udvarolni, ami tényleg a világ vége! A jövő sem biztat sok jóval, ha Bújdosónéval vagy összezárva egy óriási porszívóban – ezt még egy daleknak sem kívánja az ember. Ki gondolná, hogy azok járnak a legjobban a negyedik részben, akik magával Néróval bulizhatnak? 8 éves kortól ajánlott. Kiadta a Tilos az Á Könyvek.

Anna Woltz: Száz óra sötétség

Anna Woltz: Száz óra sötétség
Emilia éppen úton van, New Yorkba tart, zsebében egy repülőjeggyel, apja hitelkártyájával és egy hamisított szülői hozzájárulással, hogy egyedül utazhat az Egyesült Államokba. Kiadta a Tilos az Á Könyvek.

Méhes György: Micsoda társaság!

Méhes György: Micsoda társaság!
Méhes György vidám családregény-sorozatának első kötete a Cerkabella kiadásában jelent meg. A család: Apu (Nagyfőnök), Anyu, Krisztinka és a ”jámbor” Öcsi együtt nyaral egy másik, baráti családdal: Vilmos atyával, Pindur nénivel, Bogárkával és a ”jó kis” Vilikivél. Velük tart az agglegény barát és tudós Quintusz is. Itt megesik, aminek meg kell esnie: vonaton zötykölődnek, gombásznak, esőben hegyet másznak, természetbúvárkodnak, fényképeznek – kacagtató kalandok nagy mesélőkedvvel előadott történetekben.

Torben Kuhlmann: Lindbergh – Egy repülő egér kalandos története

Torben Kuhlmann: Lindbergh – Egy repülő egér kalandos története
A kalandokkal teli mesét Charles Lindbergh, amerikai pilóta hőstette ihlette, aki 25 évesen elsőként repülte át az Atlanti-óceánt. A könyv 2014-ben megnyerte a legszebb gyermekkönyv díját Németországban. A Partvonal Kiadónál jelent meg.

„Tudós Bob” Pflugfelder és Steve Hockensmith – Nick és Tesla veszélyes laboratóriuma

„Tudós Bob” Pflugfelder és Steve Hockensmith – Nick és Tesla veszélyes laboratóriuma
Nick és Tesla ikertestvérek, akik élnek-halnak a tudományért, az elektronikáért, és bizony sűrűn bajba keverednek. Amikor szüleik Kaliforniába küldik őket, hogy Newt bácsikájuknál töltsék a nyarat, felfedezik, hogy új szomszédságuk mennyi meglepetést rejteget. Az utca végén elhagyatott ház áll, ahol feltűnik egy titokzatos lány az emeleti ablakban, őket pedig egy ijesztő, fekete terepjáró követi mindenhová. Nick és Tesla meg akarja oldani a rejtélyt, no meg féltik a bőrüket is, ezért a házukban fellelhető tárgyakból mindenféle védelmi szerkentyűket készítenek. Leírásuk megtalálható a könyvben is. Szórakoztató olvasmány és tudományos kísérletek együtt! 8-12 éveseknek ajánlott. A sorozat a Vivandra és a Cerkabella közös kiadásában jelenik meg.

Neil Shusterman: Tesla padlása – Akcelerátus trilógia 1.

Neil Shusterman: Tesla padlása – Akcelerátus trilógia 1.
A tizennégy éves Nick Slate apjával és öccsével új városba költözik. Egy tragédia emléke elől menekülnek: néhány héttel korábban leégett a házuk, és a tűzben meghalt Nick édesanyja. Új otthonuk egy távoli nagynénitől rájuk maradt ház, amelynek padlása tele van különös, kacatnak tűnő tárgyakkal. Nick garázsvásárt rendez, és eladja a látszólag teljesen hasznavehetetlen tárgyakat, melyekről azonban szépen lassan kiderül, hogy nem akármilyen szerkezetek: mind valami különleges tulajdonsággal bír. 12 éves kortól ajánlott. Megjelent a Tilos Á Kiadónál.

Erin McCahan: Szerelem és más fura szavak

Erin McCahan: Szerelem és más fura szavak
A Szerelem és más fura szavak okos, vicces és megható. Egy szívből szóló, merész lelki és nyelvi kalauz a mai kamaszokhoz, melyet a Kolibri Kiadó jelentetett meg.

Bódis Kriszta: Carlo Párizsban

Bódis Kriszta: Carlo Párizsban
Ha azt olvassuk, hogy Párizs és Eiffel-torony, akkor elsőre egész biztosan egy romantikus séta jut eszünkbe a francia fővárosban, kávéházakkal, hangulatos kis kocsmákkal és szépséges háztetőkkel. De itt, Magyarországon is van egy Párizs. Bódis Kriszta lebilincselő ifjúsági regénye nem egy múltbéli Magyarországon, hanem itt és most játszódik. Megjelent a Tilos az Á-nál. 16 éves kortól ajánlott!

darwin-jatszma

Mészöly Ágnes: Darwin-játszma
Darwin-játszma az utóbbi idők egyik legmegrázóbb erejű látlelete korunkról, a fiatalság problémáiról, valamint a zárt közösségben felmerülő indulatokról, problémákról és azok megoldhatatlanságáról. A könyv a Móra Kiadónál jelent meg.

Kemény Zsófi: Én még sosem

Kemény Zsófi: Én még sosem
Kemény Zsófi regénye többszörös háromszögtörténet két fiúról és egy lányról.Tizenhét évesek, de az érzelmek, amelyek egymáshoz fűzik őket, bonyolultak, és saját maguk számára is nehezen kibogozhatók. Miközben egy szilveszteri bulitól márciusig mindhárman próbálják önmagukat megtalálni, kilépnek a gimnázium világából, és belevetik magukat Budapest éjszakai életébe. De egyikük sem tudja igazán élvezni, mert mindnyájukat nyomasztja valami: az egyiket a felelősség, a másikat a gyötrő szerelem, a harmadikat a teljes egzisztenciális összeomlás lehetősége. 16 éves kortól ajánlott! Megjelent a Tilos az Á-nál.

Nézzétek meg a kisebbeknek szóló karácsonyi válogatásunkat is!

Nem szeretnétek lemaradni a legjobb hétvégi és adventi programokról, interjúkról, ajánlókról és válogatásainkról? Akkor látogassatok el a Minimatinéra, és csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz!