Karácsonyi ajándékötletek – könyves újdonságok 1.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

konyvek_kicsiknek

Összegyűjtöttük nektek, milyen könyveket látnánk szívesen a fa alatt vagy ajándékoznánk a legkisebbeknek. Természetesen ennél jóval szélesebb a kínálat, sok-sok kedvencünk van még, de ezúttal azokat válogattuk ki, amelyek az idei évben, főként az év második felében jelentek meg, de találtok közötte olyanokat is, amelyek a múlt héten jöttek ki a nyomdából. Jövünk hamarosan a nagyobbaknak is egy válogatással kisiskolás kortól egészen a 16+-os könyvekig.

A LEGKISEBBEKNEK (3 éves korig)

szasa_a_sziberiai_kistigris

Vajda Éva-Nagy Diána: Szása, a szibériai kistigris
Szása állatkertben született. Emberek gondozták, és cuclisüvegből etették. A mamájával nem találkozott, de gyakran álmodta azt, hogy egy gyönyörű, csíkos nagymacska ringatja a mancsai között, aki nem lehetett más, csak az anyukája. Egy nagy eső után éppen egy pocsolyában készült meghempergőzni, amikor hirtelen megmerevedett, és a fülét hátracsapta: a vízből egy sárga kistigris nézett vissza rá, akinek nem voltak csíkjai. De hová tűnhettek? A könyv a Móra Kiadónál jelent meg november közepén.

bot-beno

Julia Donaldson: Bot Benő
Julia Donaldson könyveit nagyon szeretjük…Bot Benő egy bot-apuka vicces és megható története: szegény Bot Benő csak futni indult, de folyton bajba keveredik. Még szerencse, hogy előbb Benő menti meg a Mikulást, majd a Mikulás őt – azzal, hogy hazaviszi a gyerekeinek, akiknek a visszakapott apuka a legeslegjobb karácsonyi ajándék. Igazi karácsonyi történet a Pagony kiadásában. 2 éves kortól ajánlott.

kerekito_allatos_jatektar

J. Kovács Judit: Kerekítő – Állatos játéktár CD melléklettel
„Nagyanyóink, nagyapóink ezredéveken keresztül dédelgették csemetéiket az elődeiktől öröklött mondókákkal, hangutánzókkal, dalokkal, játékokkal. Nemzedékről nemzedékre szálltak – változtak, és csodálatos módon ugyanazok maradtak -, mosolyt csaltak a babák arcára, ahonnan az átköltözött mindjárt a szüleik szeme sarkába. A nevetésnek ősidők óta kitaposott útvonala ez, egyetlen mosoly sem tévedt még el rajta soha.” – Fábián Éva népzene-pedagógus. Megjelent a Móra Kiadó gondozásában.

hova_tunt_atorta

Thé-Thjong King: Hová tűnt a torta?
A könyv egy izgalmas és kalandos képeskönyv, amelyben minden egyes oldalon egy összefüggő, de mégis különböző mese bontakozik ki. Egészében egy óriási kép, ahol a részletekben elmerülve a gyerekek – és szülők – fantáziájára bízva alakul ki egy-egy történet. Fejleszti a történetmesélés képességét, ezzel együtt pedig a kreativitást és a beszédkészséget is. A kizárólag illusztrációkra épülő mesekönyv egy kirakós játék, amelyben a gyerekek – és szülők – fantáziájára bízva alakul ki egy-egy történet. Elnyerte a holland Ezüst toll díjat. Megjelent a DIGINART Kiadónál.

itt_vagyok_ragyogok

Bajzáth Mária: Itt vagyok, ragyogok! (legkisebbek népmeséi)
„Milyen népmesét olvassak az egyéves kisfiamnak? Mit meséljek a kétéves kislányomnak? Kiscsoportosak a gyerekek, van nekik szóló történet? Sokszor és sokan tették föl nekem ezeket a kérdéseket az elmúlt húsz évben. Ez a kötet született válaszként, amelyben a világ minden tájáról válogattam össze a legkisebbeknek ajánlott népmeséket.” – Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója. Megjelent a Kolibri gondozásában.

ÓVODÁSOKNAK

europai_bongeszo

Baranyai (b) András: Európai böngésző
A Vándor család nagy útra indul: bepakolnak kis autójukba, és körbeutazzák Európa nagyvárosait! Ha jól megnézitek a képeket, rengeteg mindent megtudhattok róluk! Londonban ott van Shakespeare, a fehér nyúl az órával, a piros buszok és a királynő, Berlinben kolbászt esznek a Reichstag előtt a mezőn a punkok, Budapesten pedig a szemfülesek még Bali bácsit és Domát is felfedezhetik Puskás Öcsi és a Pál utcai fiúk mellett… Minden nemzet kicsit más: más a nemzeti étele, mások az utcán a zenészek, más meséket olvasnak – és persze minden fővárosnak megvannak a maga híres épületei! Keressétek meg a könyv hátlapján szereplő kérdésekre a választ, és még sok-sok apróságot, mert minden kép rengeteg mulatságos és érdekes részletet rejt. 3-10 éves korig ajánlott. A Pagony kiadásában jelent meg.

Diotoro.borito.nyomdai.indd

Buda Ferenc-Pásztohy Panka: Diótörő
Hoffmann szövege alapján Buda Ferenc, Kossuth-díjas költő és műfordító írt mesét kifejezetten a legifjabb olvasók számára, és Pásztohy Panka készített hozzá elbűvölő illusztrációt. A könyvben található CD-n Csajkovszkij balettjéből a Diótörő szvitet hallgathatjuk meg. Megjelent a Holnap Kiadónál.

Akos_ovodaba_megy

Vadadi Adrienn: Ákos óvodába megy
A Pagony Óvodás lettem! címmel induló új sorozatának első kötete azoknak a gyerekeknek szól, akik mostanában kezdték az ovit. Igor Lazin rajzaival.

Akinek_a_kedve_dacos

Varró Dániel: Akinek a kedve dacos
Megjelent Varró Dani legújabb kötete a Manó Könyveknél. Van ez a kicsike ember, /veri a szüleit szemmel./ „Tomboljál, romboljál, pusztíts!”/ „Nem! Inkább jó leszek juszt is.” Verseskönyv a kis és a nagy lázadóknak.

valogatos

Válogatós – hétköznapokra és ünnepekre
Mit dudorásszon a kis óvodás öltözés vagy buszozás közben? Kellene egy igazán vicces állatos mondóka? Esetleg egy új kiszámolós versike? Mivel várjuk a Mikulást? Mivel köszöntsük az anyukákat? A kötetben mindez, és még sok más téma is megtalálható a magyar nyelvű gyerekköltészet legjavából: több mint 70 költő közel 300 verse. A Cerkabella kiadásában jelent meg a Könyvmecénás támogatásával ez a hiánypótló alkotás.

Dániel András_Mit keresett Jakab az ágy alatt

Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt?
Dániel András új könyve garantáltan beszippant mindenkit! Induljatok el Jakabbal, és keressétek meg egy az üveggolyókat az ágy alatt. Vigyázzatok, mert a nevetés lecsap rátok! A Pagony kiadásában jelent meg kb. egy hete.

raptormese

Máray Mariann-Várszegi Adél: Raptormese
Egy barlangban hét kicsi, éhes, álmos, folyton unatkozó és elégedetlen kölyökraptor cseperedik. De egy nap felkerekedik a dinócsalád, hogy dadust találjanak, mert a szülőknek bizony pihenésre van szükségük. No de lesz, aki ügyeljen hét vásott kölyökre?! Az igazi dinórajongók biztosan szeretni fogják Máray Mariann színpompás őshüllőit.

PIPO

Satoe Tone: Pipó utazása
Pipó egy magányos kis béka, aki elvesztett valami nagyon fontosat. Nem képes álmodni többé. Története ebben a különleges képeskönyvben bontakozik ki előttünk. A Kisgombos könyvesbolt első saját kiadású csodaszép könyve.

szegedi_katalin_álomcirkusz

Szegedi Katalin: Álomcirkusz
Szegedi Katalin ismert és népszerű meséje újra megjelent, ezúttal a Csimotánál. Kedves és humoros történet egy nyuszipárról és a cirkusz világáról.

rem_a_szobadban

Majoros Nóra-Szamó Levente: Rém a szobádban
Majoros Nóra mindent tud a házi rémről, és észrevétlenül avat be a mindennapjaiba. Szabó Levente vicces képei abban segítenek, hogy szembe merjünk nézni saját félelmeinkkel. A könyv a Móra Kiadónál jelent meg.

egyszervolt

Egyszervolt… Meseantológia
12 klasszikus és 12 kortárs mese. A legismertebb Grimm- és Andersen-történetek, valamint magyar és angol népmesék mellett mai magyar szerzők munkáit is megtaláljátok a kötetben. Paulovkin Boglárka csodás illusztrációival. Az antológiát a Könyvmecénás támogatásával adta ki a Csimota.

tundi-es-samu

Elekes Dóra: Tündi és Samu
Vajon hogy lát téged a legjobb barátod? Ahogy te magadat? Vagy egészen máshogy? És vajon a közös élményekre ugyanúgy emlékeztek? Vagy egészen máshogy? Megtudhatjátok Tündi és Samu, a két óvodás egymásra felelgető elbeszéléséből. Tündi és Samu unokatesók. Ezenkívül legjobb barátok. A Naphegy Kiadónál jelent meg Kun Fruzsina rajzaival.

A Big Hug_Internet is like a Puddle_COVER-HUN.indd

Agócs Írisz-Innes Shona: Az internet olyan, mint a pocsolya
Az ausztrál klinikai pszichológus, Shona Innes és egy magyar illusztrátor, Agócs Írisz közös munkája a KÖNYVtárs sorozat, ráadásul a magyar szöveget Varró Dániel fordításában olvashatjátok. És hogy mi a könyvTÁRS? Egy négy képeskönyvből álló sorozat, mely a legfiatalabbak nyelvén jár körül egy-egy olyan fontos témát, mint a barátság, az élet elmúlása, a játszótéri helyzetek vagy az internet használat
. A Kolibri gondozásában jelent meg.

tatu_es_patu_elszabadul

Aino Havukainen, Sami Toivonen: Tatu és Patu elszabadul – Szabadtéri játékok fura kézikönyve
A Tatu és Patu sorozat várva-várt HETEDIK kötete! És mégis egy kicsit más! Kézikönyv mindazoknak, akik unatkoznak és azoknak, akik már elfeledkeztek a játék nemes tudományáról. Ez a kézikönyv alapos és világos útmutatásokat tartalmaz arra vonatkozóan, mi minden jót lehet csinálni a szabadban, például az udvaron. A Cerkabella kiadásában jelent meg.

Könyves válogatásunk nagyobbaknak innen érhető el.

Nem szeretnétek lemaradni a legjobb hétvégi és adventi programokról, interjúkról, ajánlókról és válogatásainkról? Akkor látogassatok el a Minimatinéra, és csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz!