Játékos formában ismerkedhetnek meg hazánk művészetével a legfiatalabbak a MANK új kiadványával

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szponzorált tartalom

Kalandozás Pemzlivel

Megjelent a Kalandozás Pemzlivel – Magyarország képekben és rímekben című kiadvány, amely a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szerkesztésében játékos formában, művészeti feladatok, játékos történet és válogatott irodalmi, valamint képzőművészeti alkotások és munkák mentén ismerteti meg a kortárs művészetet a fiatalokkal. Szponzorált tartalom.

„Nagyon fontos, hogy hazánk vizuális kultúrájának, egyedülálló képzőművészeti hagyományainak megfelelő hangsúlyt adjunk” – hívta fel a figyelmet Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója. A kiadvány kiemelkedő célja, hogy napjaink vizuális túlkínálatában a művészettel művészetre nevelés elvét megvalósítva, olyan minőségi alternatívát kínáljanak, amely egyszerre járul hozzá a vizuális igényesség formálásához, valamint ösztönöz a hagyományok, a nemzeti értékek tiszteletére.

„Aki járt már a művészeti programjainkon, tudja, hogy nálunk mindent maga próbálhat ki a látogató; mert aki első kézből élményt szerez, az máshogyan nézi onnantól kezdve a képeket a falon, a szobrokat a köztereken” – tette hozzá az ügyvezető igazgató, a könyv egyik szerzője. Hozzátette: az intézményben úgy vallják, hogy akkor válik valakiből művészetszerető, lelkes múzeumlátogató, vagy éppen felnőtt korában műgyűjtő, és lesz belőle ezzel a művészet támogatója, ha érteni és érezni tudja, mennyi figyelem és munka van egy olajfestmény vagy egy ékszer elkészítésében. Minderre tesz kísérletet a Kalandozás Pemzlivel című kiadvány, ahol a főszereplőt Magyarországon végigkísérve segíthetjük ahhoz, hogy a háromdimenziós világba jusson.

„Pemzli a legkalandvágyóbb és legcserfesebb művészetrajongó, akit csak ismerünk! Teljesen lenyűgözi, hogy azokból a dolgokból, amelyeket mi is nap mint nap látunk, hallunk, értünk, milyen érdekességeket varázsolnak a művészek. Amióta megrajzolták, azóta rajong mindenféle művészeti ágért, ezért minden művésznek segít, akinek csak tud! Cserébe ők minden részletbe beavatták, minden apró fogást, kulisszatitkot elmeséltek. Viszont történt egy kis baleset… Legutóbb annyira belefeledkezett egy festménybe, annyira közel hajolt, hogy beesett a képvilágba. Azóta sajnos csak síkban tud közlekedni, csak a képekben tud járni-kelni. Bár rettenetesen élvezi ezt a világot, azért hiányzik a háromdimenziós élet. Segíts megtalálni a kijáratot, hogy Pemzli ismét a térbe kerülhessen! Tegyél vele egy nagy kört Magyarországon, és mutat neked néhány izgalmas festményt és verset, amiket a táj ihletett. Cserébe segíts megoldani a feladatokat, hátha együtt megtaláljátok a kijáratot a síkból a térbe!” – olvasható a kiadványban, amelyet íróként Sipos Tünde művészettörténész és Tardy-Molnár Anna jegyez.

A kiadvány már sikeresen bemutatkozott az ArtKert összművészeti fesztiválon, augusztus végén a Szentendrei Régi Művésztelepen, ahol maga Sipos Tünde mutatta be a legizgalmasabb feladatokat és történeteket a kiadványból. A Kalandozás Pemzlivel című könyv több könyvesboltban kapható, miközben a MANK honlapján, a www.alkotomuveszet.hu-n keresztül is megrendelhető.

A kiadvány képanyagának érdekessége, hogy közgyűjteményekben látható, megkerülhetetlen jelentőségű festmények mellett magángyűjtemények gyöngyszemeit is felkutatta a MANK ahhoz, hogy minél komplexebb vizuális élményt nyújtson. Mindemellett törekedtünk arra, hogy a művek bemutatásakor – a MANK fő profiljához híven – a kortárs képzőművészeti példák kiemelt helyet kapjanak.

A művészeti foglalkoztató kiadvány a 4-14 éves korosztály számára ajánlott.