Jön az Országos Rajzfilmünnep – 50 éves a Mézga család!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Országos Rajzfilmünnep 2019

2019. november 15. és 17. között hetedik alkalommal vár az Országos Rajzfilmünnep. Lövőtől Nyíregyházáig, Budapesttől Felpécig az ország legkülönbözőbb pontjain lesznek vetítések és egyéb családi programok Magyarország egyetlen országos szintű filmes eseményén.

Egy hétvégén keresztül több mint 110 helyszínen – mozikban, művelődési és közösségi házakban, könyvtárakban, iskolákban – lesz a magyar és a nemzetközi animációé a főszerep.

Idén fél évszázada, hogy a Mézga család beköltözött az emberek otthonába. Időn és téren merészen átívelő kalandjaikat azok is ismerik, akik akkor még meg sem születtek. Ennek alkalmából a magyar animáció egyik legsokoldalúbb zsenije, a 85 éve született Nepp József emléke előtt tisztelgnek, aki a sorozat munkálataiban rendezőként és íróként is részt vett.  Nepp számos más alkotása is látható lesz a Rajzfilmünnepen: többek között a Gusztáv-sorozat, az általa írt Macskafogó vagy első önálló, egész estés filmje, a szatirikus hangvételű Hófehér.

A gazdag filmkínálatban a legkisebbektől kezdve a fiatal és felnőtt nézőkön át bárki találhat magának érdeklődésének megfelelő animációt. A rendezvény lehetőséget teremt arra, hogy bepótolja az elmúlt évek külföldi közönségsikereit, megismerkedjen kortárs alkotók munkáival, illetve a hazai és nemzetközi fesztiválok válogatásaiból képet kapjon az animáció jelenlegi trendjeiről. A vetítések mellett sokszínű gyerek- és családi programokkal várják a helyszínek az érdeklődőket közösségi élménnyé emelve a Rajzfilmünnepet.

A 110 programból gyerekek és felnőttek is könnyedén találhatnak kedvükre való elfoglaltságot. A Lengemesék vagy a Bogyó és Babóca már pár éves kortól ajánlott, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem többek között egy középiskolásoknak készült Trash-válogatással vesz részt a programban, az Oscar-díjas Michaël Dudok de Wit által rendezett, de nagyrészt a kecskeméti stúdióban animált A vörös teknős különleges hangulata miatt inkább az idősebb korosztály igényeit elégíti ki, ahogy a valóság és képzelet határának különös birodalmában játszódó Mirai – Lány a jövőből  vagy Jankovics Marcell monumentális mozifilmje, Az ember tragédiája is.

Az elmúlt egy év mozis bemutatói közül is több alkotás bekerült a Rajzfilmünnep programjába. Rendkívüli izgalmakkal kecsegtet Milorad Krstić művészettörténeti utalásokkal teli, James Bond-filmek által inspirált akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő, melyben híres festményeket lop el egy titokzatos bűnbanda. Krstić egyedi látványvilágú, többszörös díjnyertes animációja mellett a Lengemesék 2 ‒ Tél a nádtengeren is látható lesz a Rajzfilmünnepen. Szintén a vizek és a rétek élővilágába nyújt betekintést a Vizipók-csodapók, amelynek a felújított változata idén tavasszal a mozikban, most pedig a Rajzfilmünnepen mutatkozik be.

Nagy örömünkre szolgál, hogy számos hazai rajzfilmklasszikussal felújítva találkozhatnak a Rajzfilmünnep látogatói. A Magyar Nemzeti Filmalap filmfelújítási és digitalizációs programja keretében évente 25-30 film digitális restaurálása zajlik a Filmarchívum és a Filmlabor együttműködésében. Ennek eredményeképpen folyamatosan újulnak meg a világhírű magyar animáció egészestés és egyedi alkotásai is. A Rajzfilmünnep idén vetített filmjei közül ebben a programban került teljeskörű restaurálásra a Macskafogó, és a Szaffi. A Vuk és a Ludas Matyi egy korábbi, alapos felújításon ment át.

Az 50 éve bemutatott Mézga család alkalmából az Országos Rajzfilmünnep rajzpályázatot hirdetett, amelyben Mézga Aladár kalandjait felelevenítve, arra kérték a gyerekeket, hogy képzeljék el és rajzolják le, milyen lehet az élet a 30. évszázadban. A pályázatra közel 500 rajz érkezett az egész országból. A résztvevők közül a Rajzfilmünnep által felkért szakmai zsűri a Dargay Attila-díjas Jurik Kristóf filmrendező vezetésével három korosztályban 1-1 nyertest választ ki.

Az Országos Rajzfilmünnep ötletgazdája és szervezője a KEDD Stúdió. Itt készül többek között a Bogyó és Babóca és a Kuflik rajzfilmsorozat, a világhírű Pocoyo magyar változata, a Miezmiaz? mozgóképes gyermekenciklopédia, az egy kislány és egy kiskutya kalandjaiból készült sorozat, a Detti és Drót, valamint a Dúdoló, amely ismert magyar gyerekdalokat, mondókákat, népdalokat mutat be friss, animációs köntösben.

Íme néhány budapesti program:

  • KEDD Shop – vetítések november 15-16. (Egy kupac kufli, Hoppi mesék, Bogyó és Babóca)
  • Bem mozi – Vili, a veréb (november 16., 16:30), Az erdő kapitánya (november 17., 16:30)
  • Újpesti Kulturális Központ (november 16-án egész nap filmek, kézműves programok)
  • Art&Cinema (november 16-17., 13:30-tól Lengemesék 2.)
  • Budapesti Művelődési Központ (november 15-16. egész nap vetítések)
  • Csokonai Művelődési Ház (november 16-án filmek, kézműves foglalkozások)
  • Kondor Béla Közösségi Ház (november 17-én vetítések)
  • Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ (november 17-én filmek, kézműves foglalkozás)
  • Táncsics Mihály Művelődési Ház (november 15-16-án vetítés, programok)
  • Részletes program itt.