Jön a Mikulás! – programajánló hétvégére – 2021. december 4-5.

Vonatos, könyves, barlangos, zenés Mikulás programok várnak rátok advent 2. hétvégéjén, de ajánlunk még múzeumi eseményt, madaras kirándulást és családi filmeket is.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Advent Óbudán 2. hétvége – Óbuda, Fő tér, december 4-5. (ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

December 4-én szombaton fellép 11 órától az Eszter-lánc Mesezenekar, 16 órától a M.É.Z., 18 órától a Vujicsics Együttes. vasárnap 11 órától Bíró Eszter lép a színpadra, 15 és 18 óra között Koris Mikulás – Télapó a jégpályán, 16 órától Wolf Kati: Gyerekszáj című koncertje, 16:30-tól Boka Gábor: János Vitéz vár rátok Óbudán. Ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges.

Mikulás ünnepségek a Pagonyokban (előzetes regisztráció szükséges személyesen az üzletekben) – december 4-5.

A Bartók Pagonyban, a Zuglói Pagonyban (csak szombaton), illetve a Frankel Pagonyban (csak szombaton) is Mikulás ünnepségek várnak rátok ezen a hétvégén. Az üzletekben személyesen lehet jelentkezni könyv vagy egyéb ajándék választásával + 1700 Ft befizetésével.

Rutkai Bori Banda lemezbemutató koncertek – Marczi, szombaton 16:00 és vasárnap 11:00

Rutkai Bori új mesekönyve és zenekarának téli lemeze végigkísér minket az ünnepváró decemberen. Ahogy az adventi naptár ablakai, úgy nyílik ki egy-egy újabb történet, így közeledünk meséről mesére a titokzatos Karácsonyvárhoz. A koncerten Bori színpompás, horgolt bábjaival kelti életre Mandulka manóanyó téli meséit és az igazi Mikulás is ellátogat a gyerekekhez. Számos vendégzenész és énekes barát is közreműködik, illetve Bori festményeiből készült vetítés is kíséri a zenés bemutatót. A koncert után megvásárolható a könyv és a lemez, a zenekar pedig dedikálja is ezeket a helyszínen. Jegyár egységesen 2500 Ft. Itt tudtok jegyet vásárolni.

Barlangi Mikulás – Szemlő-hegyi barlang, december 4-5. (regisztrációs)

Meglepetésnek tervezték a programot, ezért arra kérik a szülőket, hogy a látogatás célját tartsák titokban a gyerekek előtt.  A barlangi séta  közben találkoznak majd a Mikulással, aki  névre szóló ajándékokat ad a gyerekeknek. A csoportlétszám maximált, a csoportok minden óra harminc perckor indulnak 10.30-15.30 között. Csak előzetes bejelentkezéssel tudják fogadni a gyerekeket. A diétás gyerekek esetében fogadnak névvel és időponttal megjelölt csomagot is. A program ára:. 5.500 Ft / gyermek (csomaggal), felnőtteknek 2.800 Ft / fő.

Vonattal érkezik a Mikulás – több helyszínen, december 4-5.

Több helyszínen kisvasutas programmal összekötve találkozhattok a Mikulással. Itt gyűjtöttük össze a helyszíneket és részleteket.

Fényvillamos

December 4-én a 42-es vonalán, december 5-én pedig a 69-os vonalán közlekedik a Fényvillamos. A felnőttek érvényes jeggyel vagy bérlettel utazhatnak. További fényvillamosok itt.

Énekelj 2. – premieres film

Az Illumination nagy sikerű, zenés animációs filmje folytatódik nagy álmokkal és káprázatos slágerekkel, hiszen az elszánt koala, Buster Moon, és az ő állati sztárcsapata az eddigi leglátványosabb szuperműsorukra készülnek… a világ szórakoztatóiparának csillogó fővárosában. Csak egy bökkenő van: először meg kell győzniük a világ legzárkózottabb rocksztárját (az eredetiben a legendás ikon, Bono a hangja), hogy csatlakozzon hozzájuk. December 2-től a mozikban! 6 éves kortól ajánlott.

Encanto – már a mozikban!

A Walt Disney Animation Studios új filmje, az ENCANTO egy különleges családról szól, a Madrigalokról, akik rejtve élnek Kolumbia hegységeiben. Mágikus otthonuk egy nyüzsgő városkában található, a csodákkal és bűbájjal teli Encantóban. Encanto varázsa a család minden gyermekét egyéni tehetséggel áldotta meg, az emberfeletti erőtől a gyógyítóerőig – minden gyermeket, kivéve egyet, Mirabelt. Ám mikor Mirabel felfedezi, hogy Encanto varázsát veszély fenyegeti, úgy érzi, hogy ő, az átlagos Madrigal lehet kivételes családjának egyetlen reménye. 6 éves kortól ajánlott.

Családi mozizás – m2, szombaton és vasárnap (ingyenes)

Az m2 gyerekcsatornán szombaton 18 órától a Belle és Sébastien 3. részét nézhetitek meg, vasárnap 18 órától pedig az Olsen Banda nyakig zűrben tér vissza.

DECEMBER 4., szombat

Madárgyűrűzés – Pilisszentiván, Villa Negra, szombaton 9:00 (regisztrációs)

Miért is kezdték el régen gyűrűzni a madarakat, s miért folytatjuk ma is? Ezekre e kérdésekre is mind megkaphatjuk a választ a program alkalmával, miközben testközelből ismerkedünk a madarakkal. Jegyár: 650-1100 Ft.

Legkisebbek mozija: Lengemesék 2. – Tél a Nádtengeren – Puskin, szombaton 10:00

A lengék tavaszi és nyári kalandjai után most a Nádtenger életének őszi és téli eseményeit mutatják be a mesék. A film kedves, fordulatos, humoros fordulatain jól szórakoznak felnőttek és gyerekek egyaránt. Miközben izgulnak és nevetnek Vilkó kalandjain, megismerik a tópart élővilágának életét, az évszakok hozta változásokat, és olyan
komoly kérdésekről is szó esik, mint becsület, felelősségvállalás, segítségnyújtás és tolerancia. Jegyár: 900 Ft.

Mikulás a Vadasparkban – Budakeszi Vadaspark, szombaton 9:00-15:00

A Télapó érkezését hű Manója konferálja fel, pár kedves, téli gyerekdal közös éneklésével fűszerezve. Miután megérkezett a Nagyszakállú, a jelen lévő gyerekeknek ajándékot oszt, de ezzel sincs vége a programnak, hiszen utána Télapó körbesétálja a Vadasparkot, nagy állatbarát lévén megnézi, hogy hogy vannak a jószágok, persze nem egyedül. A gyerekek és a közönség társaságában. No de nem szabad túl sokáig marasztalni a Mikulást, rengeteg más helyre is el kell jusson, hogy mosolyt csaljon a gyerekek arcára, így 12 órakor szomorú búcsút vesz. Csüggedni viszont senki se csüggedjen, mert a program még nem ért véget. 10-15 óráig a Budaörsi Rendőrkapitányság tart interaktív, szórakoztató programot, játékokkal, kicsiknak, nagyoknak egyaránt. 15 órakor egy aranysakál látványetetést tartanak. 14 éven aluli gyerekek számára a belépés csak 100 Ft. Csak korlátozott számú Mikulás csomagot tudnak kiosztani. Maszk használata ajánlott!

A Mikulás ajándéka – 6szín, szombaton 10:00

Mesefalva lakói már nagyon várják a Mikulást, különösen a Mackó, aki kitalálja, hogy idén ajándékkal is készül neki. Minden jól alakul, de megjelenik két rosszcsont krampusz, akik közül az egyikük csak bajt bajra halmoz, ráadásul a Mikulás is nagy bajba kerül. Lehet, hogy az idén senki nem kap ajándékot, vagy egyáltalán eljön Mesefalvára a Mikulás? Jegyár: 1850 Ft.

Gryllus Vilmos: Nótás Mikulás – Budapest Jazz Club, szombaton 10:00

A Tücsök-zene szervezésében Gryllus Vilmos koncert vár rátok a Budapest Jazz Clubban a Nótás Mikulás dalaival. Jegyár: 2500 Ft, családi jegy 9000 Ft.

Mesék advent idején – Mesemúzeum, szombaton 11:00

A Népmesekincstár mesepedagógia műhely mesefoglalkozásvezetői  és Mária Bajzáth, a Mesepedagógia módszer kidolgozója a fentik jegyében várja az ünnepi mesés-mondókás-játékos mesefoglalkozásra az óvodásokat és a kisiskolásokat és szüleiket-nagyszüleiket. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

Tárlatvezetés gyerekeknek | Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 11:00

Kéthetente, szombat délelőttönként fél órás, játékos tárlatvezetéseken ismerkedhetünk Szinyei Merse Pál lenyűgöző festészetével, vibráló színeivel és emlékezetes alakjaival. Részvételi díj: 1000 Ft/gyermek. A programot gyermekeknek szervezik, ha a a felnőttek is részt szeretnének venni a vezetésen, a teljes árú belépőjegyet megváltva, a csoportot kísérve van erre lehetőségük, de akár önállóan is nézelődhetnek a múzeum tereiben. Korosztály: 6-14 év.

Hol vagy Mikulás? – Figurina Animációs Kisszínpad, II. kerület, Retek utca 17., szombaton 11:00 és 15:00

Ma éjjel a kis rongybabának az „igazi” Mikulást kell megkeresnie. A kalandokkal teli világ most is a tárgyak világa: ezúttal a konyha bútorai, eszközei segítik, vagy gátolják hősünket. 3 éves kortól ajánlott. Jegyvásárlás itt. Jegyár: 2000 Ft.

Hangszersimogató – Óbuda, 3K, szombaton 16:00 (18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Bársony Bálint és zenekara interaktív foglalkozása és mini koncertje gyerekeknek. A Hangszersimogató célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára énekesnő, gyermekpszichológus. Jegyár: 1000 Ft (Jegyváltás 2 éves kortól szükséges. A nagy érdeklődésre való tekintettel javasolják az elővételes jegyvásárlást.)

Csiribiri Mikulásváró – Kultúrkúria, szombaton 16:00

16:15-től a Suttog a fenyves diafilmvetítéssel, majd 17 órától a Mikulás ajándéka című előadással vár benneteket a Fabula Bábszínház és lesz kézműves foglalkozás is. Részletek itt. Jegyár: 1200 Ft.

DECEMBER 5., vasárnap

Téli madáretetés és madárkalács készítés – Jókai-kert, vasárnap 9:50 (regisztrációs)

Várják a család apraja-nagyját egy kellemes délelőtti családi programra a svábhegyi Jókai-kertbe. Beszélgethetünk a téli madáretetés fontosságáról, leggyakoribb kerti madarainkról, s közben tobozokból és magvakból „madárbüfét” készíthettek. Az elkészült madárkalácsok hazavihetők, vagy akár ki is függeszthetők a Jókai-kert fáira. A kerti nyomozós játékon madaras tudásunkat tesztelhetjük, a helyes megfejtők között madáretetőt sorsolnak ki. A programra meleg öltözet, kényelmes cipő viselése ajánlott, termoszban meleg tea is jól jöhet. Jegyár: 1000-1700 Ft. A programra előzetes regisztráció szükséges a rendezveny@dinpi.hu címen a résztvevők számának és egy telefonos elérhetőség megadásával.

Adventi Kölyöknapok – Nemzeti Színház, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes, némelyik program regisztrációs)

Szeretettel várják az Adventi Kölyöknapra a kisgyermekes családokat december 5-én délelőtt. A kézműves foglalkozás mellett, hétről hétre ünnepre hangoló előadásokkal és hagyományos betlehemi műsorokkal készülnek: 10:30 Kaláka koncert: Szabad – e bejönni ide betlehemmel? – Nagyszínpad (ezen a linken tudtok regisztrálni ingyenes jegyekért), 11:40 adventi gyertyagyújtás az előtérben, 12:00 Hollád Bábtáncoltató Betlehemes, 12:15 Székely Népcsoport Betlehemes. Ingyenes, csak a Kaláka koncertre szükséges regisztrálni!

Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar interaktív Mikulás-műsora – Márai Sándor Művelődési Ház, vasárnap 10:00 (14 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Az Eszter-lánc mesezenekar meseerdő közepébe invitál. A sűrű téli erdő ezernyi titkot, hangot és varázslatot rejt, és a havas mesében a Mikulás nyomaival is találkozunk. A koncerten a gyerekek segítségével együtt indulunk a tél titkainak nyomába. Belépő: 1.500 Ft, kerületkártya felmutatásával az első kerületi lakosok a helyszínen kedvezményes, 1000 Ft-os jegyet vásárolhatnak. A belépés 2 éves kor alatt ingyenes!

Családi vasárnapok: Kvázi és Max előadása – Millennium Háza, vasárnap 10:00

Kvázi és Max körül mindig történik valami. Váratlanul rossz névre kapnak csomagot, egyszer eltűnik a kedvenc hangszerük, máskor pedig nem sikerül elővarázsolni a pikk ászt. Kvázi és Max kalandjainak sorozatát nézheti meg az egész család. Jegyár: szülő-gyerek páros jegy 1500 Ft.

Ingyenes kézműves foglalkozások, vásár és előadás – Várkert Bazár, Aula, vasárnap 11 órától (ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Kézműves foglalkozások várják a gyerekeket és szüleiket a Várkert Bazárban, ahol közösen készíthetik el az apró ajándékokat és díszeket az ünnepekhez. Emellett 11 órától iparművészek vására is lesz, illetve szintén 11 órától a Belefér egy pici szívbe énekeltető, kacagtató gyerekelőadás, amely szintén ingyenesen megtekinthető. Részletek itt.

Szalóki Ági adventi gyerekkoncertje – Uránia Nemzeti Filmszínház, vasárnap 11:00

Idei Karácsonyváró koncertjén az elhangzó dalokat a Körforgás, a Cipity Lőrinc és a Gingalló című lemezek, illetve a Téli-nyári laboda dalaiból válogatja. Ezúttal is elhangzanak majd a kedvelt énekelt versek, többek között Erdős Virág, József Attila, Szabó Anna Kyoko, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor megzenésített művei, de szerepel a programban sok ismert karácsonyi gyerekdal is. Jegyár: 1900-2300 Ft. 2 éves kor alatt ingyenes.

Lovasszánon érkezik Simonpusztára a Mikulás! – Érd, Szőcs Géza Nemzeti Lovaskultúra Központ, vasárnap 11 órától (ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

A hagyományokhoz híven idén is az ország legnagyobb Lovas Mikulás Ünnepségével kedveskednek Simonpusztán a vendégeknek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt! Sétalovaglás, színes programok és ajándékok várnak mindenkit a negyedik alkalommal megszervezett Mikulás Ünnepségen. A belépés ingyenes, de 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges.

Budapest Táncszínház: A legkisebb boszorkány – Müpa, vasárnap 11:00 és 15:00

Már a boszorkányok sem a régiek… Lázár Ervin varázslatok sorát felvonultató meséjének, A legkisebb boszorkánynak ez az egyik fő tanulsága. A hős Király Kis Miklós fülig szerelmes lesz a világ legszebb lányába, Tündér Terciába, és bármilyen hihetetlennek is hangzik, a címszereplő Amarilla folyamatosan segíti a daliát, miközben az ő szíve is érte dobog. A sokat olvasott mesekönyvből ezúttal a táncszínpadra repül a klasszikussá nemesedett történet a Budapest Táncszínház művészeinek közreműködésével. 4-12 éveseknek. Jegyár: 2000 Ft.

Gryllus Vilmos: Nótás Mikulás – ONLINE ÉLŐ KONCERT – vasárnap 17:00

Vasárnap délután 5 órakor (magyar idő szerint) Gryllus Vilmos várja a képernyő elé azokat, akikkel máshogy nem tudna találkozni és együtt énekelni a téli ünnepekről. Részletek itt. Jegyár: 1490 Ft.

Nézzétek meg a legjobb karácsonyi vásárokat, korcsolyapályákat, 10 gyerekzenekar ünnepi koncertjeit és a legújabb karácsonyi könyveket is!

Tartsatok velünk, mert Advent rovatunkban rengeteg jó programot, ajándék ötletet, új könyveket találtok majd az elkövetkezendő időszakban!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!

Hozzászólás letiltva.