Jön a Mikulás! – programajánló hétvégére – 2021. december 4-5.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vonatos, könyves, barlangos, zenés Mikulás programok várnak rátok advent 2. hétvégéjén, de ajánlunk még múzeumi eseményt, madaras kirándulást és családi filmeket is.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Advent Óbudán 2. hétvége – Óbuda, Fő tér, december 4-5. (ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

December 4-én szombaton fellép 11 órától az Eszter-lánc Mesezenekar, 16 órától a M.É.Z., 18 órától a Vujicsics Együttes. vasárnap 11 órától Bíró Eszter lép a színpadra, 15 és 18 óra között Koris Mikulás – Télapó a jégpályán, 16 órától Wolf Kati: Gyerekszáj című koncertje, 16:30-tól Boka Gábor: János Vitéz vár rátok Óbudán. Ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges.

Mikulás ünnepségek a Pagonyokban (előzetes regisztráció szükséges személyesen az üzletekben) – december 4-5.

A Bartók Pagonyban, a Zuglói Pagonyban (csak szombaton), illetve a Frankel Pagonyban (csak szombaton) is Mikulás ünnepségek várnak rátok ezen a hétvégén. Az üzletekben személyesen lehet jelentkezni könyv vagy egyéb ajándék választásával + 1700 Ft befizetésével.

Rutkai Bori Banda lemezbemutató koncertek – Marczi, szombaton 16:00 és vasárnap 11:00

Rutkai Bori új mesekönyve és zenekarának téli lemeze végigkísér minket az ünnepváró decemberen. Ahogy az adventi naptár ablakai, úgy nyílik ki egy-egy újabb történet, így közeledünk meséről mesére a titokzatos Karácsonyvárhoz. A koncerten Bori színpompás, horgolt bábjaival kelti életre Mandulka manóanyó téli meséit és az igazi Mikulás is ellátogat a gyerekekhez. Számos vendégzenész és énekes barát is közreműködik, illetve Bori festményeiből készült vetítés is kíséri a zenés bemutatót. A koncert után megvásárolható a könyv és a lemez, a zenekar pedig dedikálja is ezeket a helyszínen. Jegyár egységesen 2500 Ft. Itt tudtok jegyet vásárolni.

Barlangi Mikulás – Szemlő-hegyi barlang, december 4-5. (regisztrációs)

Meglepetésnek tervezték a programot, ezért arra kérik a szülőket, hogy a látogatás célját tartsák titokban a gyerekek előtt.  A barlangi séta  közben találkoznak majd a Mikulással, aki  névre szóló ajándékokat ad a gyerekeknek. A csoportlétszám maximált, a csoportok minden óra harminc perckor indulnak 10.30-15.30 között. Csak előzetes bejelentkezéssel tudják fogadni a gyerekeket. A diétás gyerekek esetében fogadnak névvel és időponttal megjelölt csomagot is. A program ára:. 5.500 Ft / gyermek (csomaggal), felnőtteknek 2.800 Ft / fő.

Vonattal érkezik a Mikulás – több helyszínen, december 4-5.

Több helyszínen kisvasutas programmal összekötve találkozhattok a Mikulással. Itt gyűjtöttük össze a helyszíneket és részleteket.

Fényvillamos

December 4-én a 42-es vonalán, december 5-én pedig a 69-os vonalán közlekedik a Fényvillamos. A felnőttek érvényes jeggyel vagy bérlettel utazhatnak. További fényvillamosok itt.

Énekelj 2. – premieres film

https://www.youtube.com/watch?v=o-AH8yoj29Q

Az Illumination nagy sikerű, zenés animációs filmje folytatódik nagy álmokkal és káprázatos slágerekkel, hiszen az elszánt koala, Buster Moon, és az ő állati sztárcsapata az eddigi leglátványosabb szuperműsorukra készülnek… a világ szórakoztatóiparának csillogó fővárosában. Csak egy bökkenő van: először meg kell győzniük a világ legzárkózottabb rocksztárját (az eredetiben a legendás ikon, Bono a hangja), hogy csatlakozzon hozzájuk. December 2-től a mozikban! 6 éves kortól ajánlott.

Encanto – már a mozikban!

https://www.youtube.com/watch?v=zHEoaITbAqg

A Walt Disney Animation Studios új filmje, az ENCANTO egy különleges családról szól, a Madrigalokról, akik rejtve élnek Kolumbia hegységeiben. Mágikus otthonuk egy nyüzsgő városkában található, a csodákkal és bűbájjal teli Encantóban. Encanto varázsa a család minden gyermekét egyéni tehetséggel áldotta meg, az emberfeletti erőtől a gyógyítóerőig – minden gyermeket, kivéve egyet, Mirabelt. Ám mikor Mirabel felfedezi, hogy Encanto varázsát veszély fenyegeti, úgy érzi, hogy ő, az átlagos Madrigal lehet kivételes családjának egyetlen reménye. 6 éves kortól ajánlott.

Családi mozizás – m2, szombaton és vasárnap (ingyenes)

Az m2 gyerekcsatornán szombaton 18 órától a Belle és Sébastien 3. részét nézhetitek meg, vasárnap 18 órától pedig az Olsen Banda nyakig zűrben tér vissza.

DECEMBER 4., szombat

Madárgyűrűzés – Pilisszentiván, Villa Negra, szombaton 9:00 (regisztrációs)

Miért is kezdték el régen gyűrűzni a madarakat, s miért folytatjuk ma is? Ezekre e kérdésekre is mind megkaphatjuk a választ a program alkalmával, miközben testközelből ismerkedünk a madarakkal. Jegyár: 650-1100 Ft.

Legkisebbek mozija: Lengemesék 2. – Tél a Nádtengeren – Puskin, szombaton 10:00

A lengék tavaszi és nyári kalandjai után most a Nádtenger életének őszi és téli eseményeit mutatják be a mesék. A film kedves, fordulatos, humoros fordulatain jól szórakoznak felnőttek és gyerekek egyaránt. Miközben izgulnak és nevetnek Vilkó kalandjain, megismerik a tópart élővilágának életét, az évszakok hozta változásokat, és olyan
komoly kérdésekről is szó esik, mint becsület, felelősségvállalás, segítségnyújtás és tolerancia. Jegyár: 900 Ft.

Mikulás a Vadasparkban – Budakeszi Vadaspark, szombaton 9:00-15:00

A Télapó érkezését hű Manója konferálja fel, pár kedves, téli gyerekdal közös éneklésével fűszerezve. Miután megérkezett a Nagyszakállú, a jelen lévő gyerekeknek ajándékot oszt, de ezzel sincs vége a programnak, hiszen utána Télapó körbesétálja a Vadasparkot, nagy állatbarát lévén megnézi, hogy hogy vannak a jószágok, persze nem egyedül. A gyerekek és a közönség társaságában. No de nem szabad túl sokáig marasztalni a Mikulást, rengeteg más helyre is el kell jusson, hogy mosolyt csaljon a gyerekek arcára, így 12 órakor szomorú búcsút vesz. Csüggedni viszont senki se csüggedjen, mert a program még nem ért véget. 10-15 óráig a Budaörsi Rendőrkapitányság tart interaktív, szórakoztató programot, játékokkal, kicsiknak, nagyoknak egyaránt. 15 órakor egy aranysakál látványetetést tartanak. 14 éven aluli gyerekek számára a belépés csak 100 Ft. Csak korlátozott számú Mikulás csomagot tudnak kiosztani. Maszk használata ajánlott!

A Mikulás ajándéka – 6szín, szombaton 10:00

Mesefalva lakói már nagyon várják a Mikulást, különösen a Mackó, aki kitalálja, hogy idén ajándékkal is készül neki. Minden jól alakul, de megjelenik két rosszcsont krampusz, akik közül az egyikük csak bajt bajra halmoz, ráadásul a Mikulás is nagy bajba kerül. Lehet, hogy az idén senki nem kap ajándékot, vagy egyáltalán eljön Mesefalvára a Mikulás? Jegyár: 1850 Ft.

Gryllus Vilmos: Nótás Mikulás – Budapest Jazz Club, szombaton 10:00

A Tücsök-zene szervezésében Gryllus Vilmos koncert vár rátok a Budapest Jazz Clubban a Nótás Mikulás dalaival. Jegyár: 2500 Ft, családi jegy 9000 Ft.

Mesék advent idején – Mesemúzeum, szombaton 11:00

A Népmesekincstár mesepedagógia műhely mesefoglalkozásvezetői  és Mária Bajzáth, a Mesepedagógia módszer kidolgozója a fentik jegyében várja az ünnepi mesés-mondókás-játékos mesefoglalkozásra az óvodásokat és a kisiskolásokat és szüleiket-nagyszüleiket. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

Tárlatvezetés gyerekeknek | Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 11:00

Kéthetente, szombat délelőttönként fél órás, játékos tárlatvezetéseken ismerkedhetünk Szinyei Merse Pál lenyűgöző festészetével, vibráló színeivel és emlékezetes alakjaival. Részvételi díj: 1000 Ft/gyermek. A programot gyermekeknek szervezik, ha a a felnőttek is részt szeretnének venni a vezetésen, a teljes árú belépőjegyet megváltva, a csoportot kísérve van erre lehetőségük, de akár önállóan is nézelődhetnek a múzeum tereiben. Korosztály: 6-14 év.

Hol vagy Mikulás? – Figurina Animációs Kisszínpad, II. kerület, Retek utca 17., szombaton 11:00 és 15:00

Ma éjjel a kis rongybabának az „igazi” Mikulást kell megkeresnie. A kalandokkal teli világ most is a tárgyak világa: ezúttal a konyha bútorai, eszközei segítik, vagy gátolják hősünket. 3 éves kortól ajánlott. Jegyvásárlás itt. Jegyár: 2000 Ft.

Hangszersimogató – Óbuda, 3K, szombaton 16:00 (18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Bársony Bálint és zenekara interaktív foglalkozása és mini koncertje gyerekeknek. A Hangszersimogató célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára énekesnő, gyermekpszichológus. Jegyár: 1000 Ft (Jegyváltás 2 éves kortól szükséges. A nagy érdeklődésre való tekintettel javasolják az elővételes jegyvásárlást.)

Csiribiri Mikulásváró – Kultúrkúria, szombaton 16:00

16:15-től a Suttog a fenyves diafilmvetítéssel, majd 17 órától a Mikulás ajándéka című előadással vár benneteket a Fabula Bábszínház és lesz kézműves foglalkozás is. Részletek itt. Jegyár: 1200 Ft.

DECEMBER 5., vasárnap

Téli madáretetés és madárkalács készítés – Jókai-kert, vasárnap 9:50 (regisztrációs)

Várják a család apraja-nagyját egy kellemes délelőtti családi programra a svábhegyi Jókai-kertbe. Beszélgethetünk a téli madáretetés fontosságáról, leggyakoribb kerti madarainkról, s közben tobozokból és magvakból „madárbüfét” készíthettek. Az elkészült madárkalácsok hazavihetők, vagy akár ki is függeszthetők a Jókai-kert fáira. A kerti nyomozós játékon madaras tudásunkat tesztelhetjük, a helyes megfejtők között madáretetőt sorsolnak ki. A programra meleg öltözet, kényelmes cipő viselése ajánlott, termoszban meleg tea is jól jöhet. Jegyár: 1000-1700 Ft. A programra előzetes regisztráció szükséges a rendezveny@dinpi.hu címen a résztvevők számának és egy telefonos elérhetőség megadásával.

Adventi Kölyöknapok – Nemzeti Színház, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes, némelyik program regisztrációs)

Szeretettel várják az Adventi Kölyöknapra a kisgyermekes családokat december 5-én délelőtt. A kézműves foglalkozás mellett, hétről hétre ünnepre hangoló előadásokkal és hagyományos betlehemi műsorokkal készülnek: 10:30 Kaláka koncert: Szabad – e bejönni ide betlehemmel? – Nagyszínpad (ezen a linken tudtok regisztrálni ingyenes jegyekért), 11:40 adventi gyertyagyújtás az előtérben, 12:00 Hollád Bábtáncoltató Betlehemes, 12:15 Székely Népcsoport Betlehemes. Ingyenes, csak a Kaláka koncertre szükséges regisztrálni!

Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar interaktív Mikulás-műsora – Márai Sándor Művelődési Ház, vasárnap 10:00 (14 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Az Eszter-lánc mesezenekar meseerdő közepébe invitál. A sűrű téli erdő ezernyi titkot, hangot és varázslatot rejt, és a havas mesében a Mikulás nyomaival is találkozunk. A koncerten a gyerekek segítségével együtt indulunk a tél titkainak nyomába. Belépő: 1.500 Ft, kerületkártya felmutatásával az első kerületi lakosok a helyszínen kedvezményes, 1000 Ft-os jegyet vásárolhatnak. A belépés 2 éves kor alatt ingyenes!

Családi vasárnapok: Kvázi és Max előadása – Millennium Háza, vasárnap 10:00

Kvázi és Max körül mindig történik valami. Váratlanul rossz névre kapnak csomagot, egyszer eltűnik a kedvenc hangszerük, máskor pedig nem sikerül elővarázsolni a pikk ászt. Kvázi és Max kalandjainak sorozatát nézheti meg az egész család. Jegyár: szülő-gyerek páros jegy 1500 Ft.

Ingyenes kézműves foglalkozások, vásár és előadás – Várkert Bazár, Aula, vasárnap 11 órától (ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Kézműves foglalkozások várják a gyerekeket és szüleiket a Várkert Bazárban, ahol közösen készíthetik el az apró ajándékokat és díszeket az ünnepekhez. Emellett 11 órától iparművészek vására is lesz, illetve szintén 11 órától a Belefér egy pici szívbe énekeltető, kacagtató gyerekelőadás, amely szintén ingyenesen megtekinthető. Részletek itt.

Szalóki Ági adventi gyerekkoncertje – Uránia Nemzeti Filmszínház, vasárnap 11:00

Idei Karácsonyváró koncertjén az elhangzó dalokat a Körforgás, a Cipity Lőrinc és a Gingalló című lemezek, illetve a Téli-nyári laboda dalaiból válogatja. Ezúttal is elhangzanak majd a kedvelt énekelt versek, többek között Erdős Virág, József Attila, Szabó Anna Kyoko, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor megzenésített művei, de szerepel a programban sok ismert karácsonyi gyerekdal is. Jegyár: 1900-2300 Ft. 2 éves kor alatt ingyenes.

Lovasszánon érkezik Simonpusztára a Mikulás! – Érd, Szőcs Géza Nemzeti Lovaskultúra Központ, vasárnap 11 órától (ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

A hagyományokhoz híven idén is az ország legnagyobb Lovas Mikulás Ünnepségével kedveskednek Simonpusztán a vendégeknek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt! Sétalovaglás, színes programok és ajándékok várnak mindenkit a negyedik alkalommal megszervezett Mikulás Ünnepségen. A belépés ingyenes, de 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges.

Budapest Táncszínház: A legkisebb boszorkány – Müpa, vasárnap 11:00 és 15:00

Már a boszorkányok sem a régiek… Lázár Ervin varázslatok sorát felvonultató meséjének, A legkisebb boszorkánynak ez az egyik fő tanulsága. A hős Király Kis Miklós fülig szerelmes lesz a világ legszebb lányába, Tündér Terciába, és bármilyen hihetetlennek is hangzik, a címszereplő Amarilla folyamatosan segíti a daliát, miközben az ő szíve is érte dobog. A sokat olvasott mesekönyvből ezúttal a táncszínpadra repül a klasszikussá nemesedett történet a Budapest Táncszínház művészeinek közreműködésével. 4-12 éveseknek. Jegyár: 2000 Ft.

Gryllus Vilmos: Nótás Mikulás – ONLINE ÉLŐ KONCERT – vasárnap 17:00

Vasárnap délután 5 órakor (magyar idő szerint) Gryllus Vilmos várja a képernyő elé azokat, akikkel máshogy nem tudna találkozni és együtt énekelni a téli ünnepekről. Részletek itt. Jegyár: 1490 Ft.

Nézzétek meg a legjobb karácsonyi vásárokat, korcsolyapályákat, 10 gyerekzenekar ünnepi koncertjeit és a legújabb karácsonyi könyveket is!

Tartsatok velünk, mert Advent rovatunkban rengeteg jó programot, ajándék ötletet, új könyveket találtok majd az elkövetkezendő időszakban!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!