Ide mehettek szánkózni – 9 jó hely Pesten és Budán + távolabbi lehetőségek

Minden havas napot érdemes kihasználni, úgyhogy mutatunk néhány szuper szánkózóhelyet Budapesten és a közelben. A webkamerákon, ahol van, érdemes megnézni az aktuális helyzetet.

PEST

Városliget – Királydomb
Az egyik leglátogatottabb hely a városligeti Királydomb, amely trolival is könnyen megközelíthető. A parkolásért sajnos hétköznap már fizetni kell, de a hétvégére újra visszaállították az ingyenességet. Azért szeretjük, mert a dombnak különböző meredekségű oldalai vannak, sőt van olyan része, ahol a bukkanó még meg is dob egy kicsit a pálya végén, viszont kisebbeknek is találtok szelídebb lankákat.

Népliget
Annyira nem népszerű, viszont garantáltan kevesebben vannak a Népliget dombjánál, amelyet anno 10.000 m3 építési törmelékből építettek. Rengeteg lehetőség rejlik ebben a parkban, de sajnos tényleg több része nagyon elhanyagolt. 2018-ban viszont új játszóteret adtak át.

BUDA

Normafa és környéke
Egyik legkedveltebb helyszín, és többnyire itt a hó tovább is megmarad. Viszont arra számítsatok, hogy itt mindig sokan vannak, a parkoló hétvégén majdnem mindig tele van. Érdemes inkább hétköznap menni akár a gyermekvasúttal is, és megállni az Anna-rétnél, innen jól lehet szánkózni is, mert a domb nem túl meredek, van kifutása a végén.

Gellért-hegy (Rezeda utca végénél)
Szintén kedvelt helyszín, sokan járnak ide szánkózni a környékről. Hosszú pálya, jó lejtéssel, kisebbekkel is ajánljuk.

Tabán
A Tabánba is érdemes ellátogatni az elkövetkező napokban, amely könnyen megközelíthető és kisebb csúszásokra alkalmas.

Szépvölgyi út teteje és a Hármashatár-hegy környéke
Kicsit nehezebb megközelíteni, érdemes a Fenyőgyöngyénél megállni és onnan gyalog indulni felfelé. Többféle nehézségű és meredekségű pályát találhattok útközben a különböző korosztályoknak.

Óbudai-sziget (Hajógyári-sziget)
A csúszdás játszótér másik oldalán remekül lehet szánkózni.

Békásmegyer
Békásmegyer dunaparti részén a gát oldalán is remekül lehet szánkózni, kisebbeknek ideális.

+ NÉHÁNY TÁVOLABBI LEHETŐSÉG

Ha kirándulni volna kedvetek, érdemes az alábbi lehetőségeket is megnézni. Itt kizárólag hivatalos pályákat találtok, és az erdőben ne csúszkáljatok a nem kijelölt területeken, hiszen károsíthatja a növényzetet. Az indulás előtt nézzétek meg a helyszínek weboldalain, hogy a sípályák mellett nyitva találjátok-e a szánkópályákat is, és mindig tartsátok be a szánkózás szabályait, pl. hogy csúszás után hagyjátok el a pálya közepét, és a szélén sétáljatok vissza.

Dobogókő
A sípályán a szánkózás annak üzemidején kívül is tilos! A legközelebb szánkózásra alkalmas lejtő a sípályán túli átjátszóállomástól a sípálya tetejéig vezető kb. 200 m hosszú szakasz (kezeletlen, díjmentes). Webkamera itt. A közeli Zsindelyesben van finom meleg leves és fűszeres gyömbértea.

Zebegény
A régóta nem üzemelő sípálya mellett találjátok a szánkópályát is, a Dunakanyart pedig télen is imádjuk. 🙂 Több jó melegedésre alkalmas helyet találtok Zebegényben és Nagymaroson (pl. Édeske cukrászda, Piknik Manufaktúra) is. Szokolyán a falu végében találjátok a Kántor-dombot, ahol szintén lehet szánkózni a már nem működő sípályán.

Visegrád
A Nagyvillám Sípályán a szánkópálya a kezdőpálya mellett (150 m) található, illetve a Déli oldalon a bobpálya mellett (300 m). Itt találtok az egészen kicsiknek bébi sípályát is, valamint hófánk pálya is van, de mint m indenhol, itt sem szabad szánkóval a sípályára menni. Várhatóan még karácsony előtt megnyitnak. Webkamera itt.

Mátra
Mátraszentimrén, Mátrafüreden, Mátraházán is találtok több lehetőséget, de ne hagyjátok ki a kisvasutat sem, vagy Kékestetőt, ha már arra jártok. A mátraszentistváni Síparkban (jelenleg nem üzemel, kb. december 19-20. körül nyitnak, de érdemes a weboldalukat figyelni, ahol webkamera is van) pedig hócsúszdát is találhattok, ahol 2500 Ft 5 csúszás, és mozgó járdákon juthattok vissza a kb. 130m-es pálya tetejére.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról és válogatásokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Kötelező mezők *.