Íme néhány szánkózó hely Pesten és Budán + távolabbi lehetőségek

Minden havas napot érdemes kihasználni, úgyhogy mutatunk néhány szuper szánkózóhelyet Budapesten és a közelben. A webkamerákon, ahol van, érdemes megnézni az aktuális helyzetet.

PEST

Városliget – Királydomb

Az egyik leglátogatottabb hely a városligeti Királydomb, amely trolival is könnyen megközelíthető. A parkolásért sajnos hétköznap fizetni kell, hétvégén ingyenes, de szinte lehetetlen parkolóhelyet találni. A Múzeumi mélygarázsban lehet még parkolni. Azért szeretjük, mert a dombnak különböző meredekségű oldalai vannak, sőt van olyan része, ahol a bukkanó még meg is dob egy kicsit a pálya végén, viszont kisebbeknek is találtok szelídebb lankákat. Előtte vagy utána érdemes inni egy finom forró csokit vagy teát a Nagyjátszótér melletti Léghajó kertben.

 

Népliget

Annyira nem népszerű, viszont garantáltan kevesebben vannak a Népliget dombjánál, amelyet anno 10.000 m3 építési törmelékből építettek. Rengeteg lehetőség rejlik ebben a parkban, de sajnos tényleg több része nagyon elhanyagolt. 2018-ban egy új játszóteret is átadtak.

 

BUDA

Normafa és környéke

Egyik legkedveltebb helyszín, és többnyire itt a hó is tovább megmarad. Viszont arra számítsatok, hogy mindig sokan vannak, a parkoló gyakran tele van, hétvégén és ünnepnapokon fizetős! Érdemes inkább hétköznap menni akár a gyermekvasúttal is, és megállni az Anna-rétnél, innen jól lehet szánkózni is, mert a domb nem túl meredek, van kifutása a végén. A Normafa Park oldalán tudtok tájékozódni az aktuális hóhelyzetről is, illetve hogy a szánkó- és sífutópálya milyen állapotban van.

 

Gellért-hegy (Rezeda utca végénél)

Szintén kedvelt helyszín, sokan járnak ide szánkózni a környékről. Hosszú pálya, jó lejtéssel, kisebbekkel is ajánljuk.

 

Tabán

A Tabánba is érdemes ellátogatni, amely könnyen megközelíthető és kisebb csúszásokra alkalmas.

 

Szépvölgyi út teteje és a Hármashatár-hegy környéke

Kicsit nehezebb megközelíteni, érdemes a Fenyőgyöngyénél megállni és onnan gyalog indulni felfelé. Többféle nehézségű és meredekségű pályát találhattok útközben a különböző korosztályoknak.

 

Óbudai-sziget (Hajógyári-sziget)

A csúszdás játszótér másik oldalán remekül lehet szánkózni.

 

Békásmegyer

Békásmegyer dunaparti részén a gát oldalán is lehet szánkózni, kisebbeknek ideális.

 

+ NÉHÁNY TÁVOLABBI LEHETŐSÉG

 

Ha kirándulni volna kedvetek, érdemes az alábbi lehetőségeket is megnézni. Itt kizárólag hivatalos pályákat találtok, és az erdőben ne csúszkáljatok a nem kijelölt területeken, hiszen károsíthatja a növényzetet. Az indulás előtt nézzétek meg a helyszínek weboldalain, hogy a sípályák mellett nyitva találjátok-e a szánkópályákat is, és mindig tartsátok be a szánkózás szabályait, pl. hogy csúszás után hagyjátok el a pálya közepét, és a szélén sétáljatok vissza.

 

Dobogókő

A  régi sípályán a szánkózás annak üzemidején kívül is tilos! A legközelebb szánkózásra alkalmas lejtő a sípályán túli átjátszóállomástól a sípálya tetejéig vezető kb. 200 m hosszú szakasz (kezeletlen, díjmentes). Webkamerát az Időkép oldalán találtok. A közeli Zsindelyesben van finom meleg leves és fűszeres gyömbértea.

 

Zebegény

A régóta nem üzemelő sípálya mellett találjátok a szánkópályát is. Több jó melegedésre alkalmas helyet találtok Zebegényben, a Natura Hill nyitott idén egy szuper pop-up büfét, illetve Nagymaroson ott az Édeske cukrászda, Piknik Manufaktúra és a Sakura is.

 

Szokolyán

A falu végében, a Kántor-dombon lehet szánkózni a már nem működő sípályán.

 

Visegrád

A Nagyvillám Sípályán a szánkópálya a kezdőpálya mellett (150 m) található, illetve a Déli oldalon a bobpálya mellett (300 m). Itt találtok az egészen kicsiknek bébi sípályát is, valamint hófánk pálya is van, de mint mindenhol, itt sem szabad szánkóval a sípályára menni. Hamarosan nyitnak a pályák, friss infók itt.

 

Mátra

Mátraszentimrén, Mátrafüreden, Mátraházán is találtok több szánkózási lehetőséget. A Mátraházán lévő szánkópályán jártunk már többször. A parkoló itt is hamar megtelik, érdemes reggeli vagy délutáni időszakban érkezni. Kékestetőn, a sípályán a szánkózás tilos, kicsit lejjebb lehet csúszkálni. A mátraszentistváni Síparkban (érdemes a weboldalukat figyelni, ahol webkamera is van) csak síelni lehet, a szánkópálya nem üzemel!

 

Nézzétek meg, hogy mennyi jó karácsonyi vásár és program lesz városszerte, hol lehet korcsolyázni, illetve válogassatok Advent rovatunkból!

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!