25 jó program a tavaszi szünetben – 2021. április 1-6.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

25 jó program a tavaszi szünetben

A tavaszi szünetre ajánlunk nektek számos, online elérhető színházi programot, családi filmeket, húsvéthoz kapcsolódó kézműves videókat, gyerekkönyves fesztivált, koncerteket és természetesen nem maradnak el a tavaszi gyerekkönyves újdonságok és a kirándulás ötletek sem. Íme 25 jó program a tavaszi szünetben!

ONLINE SZÍNHÁZI PROGRAMOK

Kolibri Színház: Gimesi Dóra: Emma csöndje – elérhető április 1., 8:00 – április 2., 23:59

A hétéves Emma épp két hete, három napja és tíz perce jár iskolába. Más, mint az osztálytársai: különösen érzékeny a zajokra, és retteg, ha meg kell szólalnia mások előtt. Az emberekkel nehezen kommunikál, ám a tengeri állatokat megérti. Szülei munkahelyén, a tengerbiológiai kutatóközpont állatkórházában barátja lesz a sebesült cápa, a narvál, a lamantin, a rája, a polip. Emma úgy képzeli, hogy a világ egy nagy akvárium, ő pedig egy pici tengeri uborka az akvárium fenekén. 7 éves kortól ajánlott. Jegyár: 2000-5000 Ft. Jegyvásárlás itt.

Kolibri Színház: Margit Auer: Mágikus állatok iskolája – elérhető április 2., 18:00 – április 4., 23:59

A képzelet valósággá válik, a mágikus állatok igazi társakra lelnek az osztályban. Azt választják, akinek éppen a legnagyobb szüksége van rájuk. Váratlan felbukkanásuk vidám helyzeteket teremt, akkor is, ha a fiúk és a lányok egymással vetélkednek, de akkor is, amikor az első szerelmek szövődnek közöttük. Az idegenek nem veszik észre, hogy a varázslatos lények beszélni is tudnak, csak egy plüss állatot látnak, ha rájuk néznek. A mágikus állatok iskolája sok meglepetést, izgalmas kalandot ígér minden tanulónak! 7 éves kortól ajánlott. Jegyár: 2000-5000 Ft. Jegyvásárlás itt.

Kolibri Színház: Locspocs, a kis tengeri szörny – elérhető április 2., 18:00 – április 4., 23:59

Locspocs, a nagy tenger kis szörnye azt hiszi magáról, hogy gyáva és rossz gyerek. Pedig bátor, erős és jószívű. Legyőzi víziszonyát, segít a pizsamás polipon, és megtanul úszni. Megment egy viharba keveredett hajót, megfutamítja a kalózokat, beleszeret egy fogszabályzós, szemüveges japán sárkánylányba, s végül megtalálja elveszettnek hitt szüleit a távoli Landia partjainál. 4 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1000-5000 Ft. Jegyvásárlás itt.

Vidovszky György, Horváth Péter és Kristiina Jalasto ötlete alapján írta Eck Attila: Rövidzárlat – elérhető április 2., 18:00 – április 4., 23:59

Elgondolkodtál már azon, hogy mitől olyan okos, naprakész és figyelmes a telefonod? Minden lépésed megjegyzi, a kedvedre szóló oldalakkal bombáz, és még azt is megpróbálja kitalálni, amire még nem is gondoltál. De vajon mi, pontosabban ki van a kijelző mögött? 12 éves kortól ajánlott. Jegyár: 2000-5000 Ft. Jegyvásárlás itt.

Budapest Bábszínház: Beatrix Potter: Nyúl Péter – elérhető április 2., 10:30 – április 5., 22:00

Nyúl Péterrel mindig történik valami. Mágnesként vonzza a bajt, a galibát. A nagy sikerű Boribon és Annipanni alkotói ezúttal Beatrix Potter bájos állatmeséiből készítettek előadást az óvodás és kisiskolás közönségnek. Meg a szüleiknek. És minden gyereknek, aki nem akar még felnőni, no meg minden felnőttnek, aki nem felejtette el, milyen volt gyereknek lenni. 4 éves kortól ajánlott. Jegyár: 2500-4990 Ft. Jegyvásárlás itt.

Budapest Bábszínház: David Walliams: Gengszter nagyi – elérhető április 3., 10:30 – április 5., 22:00

David Walliams kortárs angol író kiskamaszoknak szóló regényeiben olyan társadalmi-emberi kérdéseket, problémákat jár körül, mint a kitaszítottság, a kívülállás, a különbözőség elfogadása vagy elutasítása. A Gengszter nagyi főhősei egy unalmasnak látszó, a családja által elhanyagolt öregasszony és 11 éves unokája, az önbizalomhiánnyal küszködő Ben. 10 éves kortól ajánlott. Jegyár: 2500-4990 Ft. Jegyvásárlás itt.

Budapest Bábszínház: 80 nap alatt a Föld körül – elérhető április 4., 10:30 – április 5., 22:00

Phileas Fogg, a minden körülmények között rendíthetetlen nyugalmú angol úriember 1872-ben különös fogadást köt: vagyona felét teszi fel arra, hogy 80 nap alatt megkerüli a Földet. Jules Verne egyik legismertebb és leggyakrabban feldolgozott regényén generációk nőttek fel. Az előadás segítségével a mai óvodás és kisiskolás korosztály is bejárhatja Mr. Fogg-gal azt a végtelenül kalandos, földrészeken átívelő utat, mely nemcsak földrajzi és közlekedéstörténeti ismeretekre, de toleranciára és nyitottságra is tanít. Az előadást 4 éves kortól ajánlják. Jegyár: 2500-4990 Ft. Jegyvásárlás itt.

Fabula Bábszínház: A bátor nyulacska – elérhető április 3., 10:00 – április 5., 22:00

Kurtafarkú érzékeny, félénk kis nyuszi, nem olyan talpraesett, mint Nyúl anyó másik fia, Tappancs. A történet mégis úgy alakul, hogy Tappancs kerül bajba és senki más nem segíthet rajta, csak a gyámoltalan Kurtafarkú. A nyulacska elindul kalandos útjára, hogy egy újonnan szerzett jóbarát és a gyerekek segítségével kiszabadítsák Tappancsot a róka karmai közül, s közben a félénk kis nyusziból igazi bátor nyulacska lesz. Óvodásoknak ajánlott. Jegyár: 3300-6000 Ft. Jegyvásárlás itt.

Pesti Magyar Színház: Rumini – elérhető április 3.,15:00 – április 4., 15:00

Rumini és társai nagy bajba keverednek. Ferrit-sziget gonosz úrnőjének életveszélyes kelepcéje várja őket, ahonnét csak fortélyok, leleményesség és önfeláldozó bátorság révén lehet szabadulni… az élet viszont itt csupa kaland. Vajon elmerül vagy megkapaszkodik hősünk? A pénzen és a kincsen kívül vannak más értékek is az életben? Mondjuk a barátság? 5 éves kortól ajánlott. Jegyár: 3400-4990 Ft. Jegyvásárlás itt.

Pesti Magyar Színház: Harisnyás Pippi – elérhető április 6., 11:00 – április 7., 11:00

Harisnyás Pippi különös ismertetőjelei: vörös copfos, szeplős, felemás harisnyát és kétszer nagyobb cipőt visel, mint a lába. Pippivel sosem unalmas az élet, rakoncátlan és eleven, de a barátaiért bármit megtenne. Járt már a világon mindenütt, megmentett a tűzvésztől egy testvérpárt, de még sohasem járt iskolába, pedig majdnem tízéves. 6 éves kortól ajánlott. Jegyár: 3400-4990 Ft. Jegyvásárlás itt.

Roxy Színház: Süsü, a sárkány kalandjai – elérhető március 28. – április 6.

A bájos meséből a gyerekek megtanulhatják, hogy aki más, mint mi, az nem biztos, hogy ellenség, sőt, ha jobban megismerjük, lehet, hogy nem is annyira más, mint mi. A színpadi változatban a Magyar Televízió bábfilmsorozatának slágerei kapnak helyet. Jegyár: 2021-10.000 Ft. Jegyvásárlás itt.

Vaskakas Bábszínház: Bob és Bobek – Húsvéti Matiné – április 4., vasárnap 11:00 (ingyenes)

Élt egyszer egy furcsa nevű varázsló, úgy hívták: Próbáldky. Ha egy főtérre vagy piactérre vetette a jószerencse, kiáltozni kezdett: – Tessék, csak tessék! Művészetemet csodálta már a távoli Csokisztán és Blablakán pasája is! Kardot nyelek, tüzet hányok! A cilinderemből meg bármikor elővarázsolok két híres nyulat: Bob és Bobek urat! Ám egy szeleburdi napon a két híres nyúl kezébe került a varázspálca… Itt éritek el. Ingyenes!

EGYÉB

Bori TV: Húsvéti Buli – április 4., 18:00 (ingyenes, adományt küldhettek)

Répa, retek, mogyoró! Bábos-táncos utazás a Húsvét Szigetekre. Nyuffi mellett még sok más szereplő is színre lép, Nyú Ubul répa rakétán repül a Palánta Planéték között, Macika a zenélő játszótéren piciklizik, Rizibizi Bácsi láthatósági salátát készít, Okos Tojás kukutyini locsolóverset szaval és még további huncutságok a Zsebtenger partján. Színes zenés, ünnep kavalkád Borival és bábjaival. A műsor ingyenes de ünnepi „Nyuszi-Köszivel” azaz bármekkora adománnyal támogathatjátok őket: Rutkai Borbála Sára 10300002-50421077-11103280 A megjegyzés rovatba ennyit írjatok: „ADOMÁNY”.

HUBBY – Gyerekkönyv Fesztivál – április 2., 18:00 – április 5. (ingyenes)

„Mindannyiunknak hiányzik a Nemzetközi Könyvfesztivál, ezért kiadói tagozatunkkal arra gondoltunk, ha már élőben nem tudunk találkozni, online tartunk egy minifesztivált.Tartsatok velünk április 2. és 4. között, jobbnál jobb videókkal készültünk!” A gyerekkönyvkiadók szuper könyvbemutatókkal és programokkal készülnek. Részletes program ittIngyenes!

Müpa Húsvét – a Művészetek Palotája Fb oldalán

A család legkisebb tagjairól sem feledkezik meg a hétvégén a Müpa, és az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) jóvoltából a gyerekek Stockholm (Trillák és sárkányfülek, április 3-án 14 órától), Porto (Az állatok farsangja, április 4-én 14 órától) és Hamburg (Hogy hangzanak az álmok? április 5-én 14 órától)  egy-egy impozáns előadóterméből közvetített mesés produkcióknak örülhetnek: ezeket a Müpa Facebook-oldalán lehet majd követni. A cirkuszművészet, illetve az azt tánccal ötvöző cirque danse rajongói most először láthatják online a Recirquel társulat Non Solus című (felnőtteknek szóló), magával ragadó előadását a Festspielhaus St. Pölten jóvoltából.

Veronaki: Kuruttyuló békakirály földkörüli úton – április 3. és 5. (ingyenes)

A hétvégén virtuálisan Londonban (április 3., 17:00) és Prágában ( április 5., 17:00) ad online Kuruttyoló békakirály koncert a Veronaki. A koncert Facebook csoportokban zajlik, de lehet csatlakozni. Részletek ittIngyenes!

Szünetelő – online múzeumi program – április 6-7-én 11:00-11:30 (ingyenes, regisztrációs)

Az április 7-ei félórás virtuális barangolás során izgalmas műalkotásokkal ismerkedünk, érdekes történetek nyomába eredünk és a közös játék sem marad el. 6-12 éveseknek ajánlott. A program Zoom platformon, ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrációt a program megkezdése előtt 30 perccel lezárják. A belépéshez szükséges linket a regisztrációt követően küldik el. Regisztráció: info@mng.hu.
Április 6-án pedig a 4-8 éves korosztályt várják hasonló programmal.

CSALÁDI FILMEK

Reklám nélküli egészestés filmek az m2 gyerekcsatornán – Hamupipőke, Csingiling és Repcsik

Április 2-án pénteken, 15:42-től egy 1950-ben készült klasszikus Disney rajzfilmet, a Hamupipőkét mutatja be az m2 gyerekcsatorna. Szombaton 18:15-től a Repcsik – A mentőalakulat, vasárnap 18:15-től a Csingiling és az elveszett kincs, hétfőn 15:42-től a Csingiling és a nagy tündérmentés, kedden 15:44-től pedig a Csingiling és a Soharém legendája című filmet nézhetitek meg.

Mesefilmek más tévécsatornákon 

Emellett az RTL Klub a tavaszi szünetben leadja a Némó nyomában és a Szenilla nyomában, az Aranyhaj és a nagy gubanc, Az oroszlánkirály, a Micimackó és a Micimackó visszatér, illetve a Nyúl Péter (Húsvéthétfőn 19 órától) című filmeket. a TV2 Az így neveld a sárkányodat 2. és a Szaffit, a Viasat 3-on pedig egymás után leadják a Verdák és a Verdák 2. (Húsvéthétfőn 16:20-tól) című filmeket.

RSD – A marasztalt folyó – 1. rész

Szendőfi Balázs csodás természetfilmje a Ráckevei-Duna élővilágáról. A film 2. részének premierje április 4-én 20 órától lesz. Részletek itt. Ingyenes!

Természetfilmek a Filmdzsungelen

A Filmdzsungel oldaláról érdemes több filmet is megnézni. Nagyon szeretjük az Akcióban a természet őrzői sorozatot, a Kőbaltás ember sorozatot és A Nagy Fafilmet is. Ingyenesen eléritek innen!

A Duna-Ipoly Nemzeti Park születése

Nagyon sok helyszínét bejártuk már, és még mindig sok felfedezni való vár ránk. Így született a Duna-Ipoly Nemzeti Park. Narrátor: Scherer Péter.

KREATÍV ÖTLETEK

Online húsvét a Skanzennel!

A múzeum ugyan zárva tart, de virágvasárnaptól húsvétig rengeteg izgalmas tartalmat, hagyományt, kézműves programot osztanak majd meg Fb oldalukon.

Hagyományok Háza videók

A Hagyományok Háza Virágvasárnapi tematikus napján rengeteg jó kézműves és zenés videót, mesét tett közzé, amelyet itt értek el. Ingyenes!

Tojásfestés videók Fekete Ildikóval

Inspirálódjatok Fekete Ildikó csodás festett tojásaiból. Itt éritek el videóit.

Készíts tojástartót és bújócskázz Maszattal és Sárival

Akár a húsvétra készültök, akár csak egy kellemes, kreatív délutánt szeretnétek eltölteni a gyerekekkel, itt egy jó ötlet a Pagonytól.

Húsvéti frottázs tojás a Kassák Múzeumtól

A Kassák Múzeum megidézi a szürrealisták szellemét és kedvelt technikájukat, a frottázst. Olyan húsvéti üdvözlőlapokat készíthettek, amikkel kedveskedhettek a rokonoknak, barátoknak. Emellett a klasszikus tojáskeresős játékot is újragondolták. Részletek itt.

KIRÁNDULÁSOK

Készítettünk nektek egy vadonatúj kirándulás válogatást is népszerű és kevésbé látogatott helyekről, amelyeket az elmúlt hónapban jártunk be. Emellett érdemes a Vértesben kalandozni, illetve könnyű, rövid körtúrákat is találtok ebben a Budapest környéki válogatásunkban, de több arborétum és füvészkert is nyitva van. További lehetőségek közül válogathattok Kirándulás rovatunkban!

ÚJ KÖNYVEK

Az elmúlt napokban két válogatást is megosztottunk veletek, amelyben újdonságokat ajánlottunk a piciknek és óvodásoknak, illetve iskolás kortól.

Időpont szerint a Napibontóban találjátok meg a programokat!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.