Itt jártunk – Vasúttörténeti Park

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

vasuttorteneti_park_5260

Valószínű nem először és nem is utoljára járt a Minimatiné fiús csapata a Vasúttörténeti Parkban. Ezúttal húsvéti rendezvényükre látogattunk el, de azt is megtudhatjátok, milyen további programokra számíthattok ebben az évben.

_MG_5226__

_MG_5229_

A Vasúttörténeti Park egy dzsolidzsoker arra az esetre is, ha egy vonat fanatikus kisfiú szüleinek nem nagyon van programötlete. Hétköznap elég csendes lehet, bár akkor is akad bőven látnivaló, de még több dolgot próbálhatunk ki, ha olyan napot választunk, amikor valamilyen rendezvény van, és működnek a plusz szolgáltatások is mint a lóvasút vagy kertivasút, csajka sínautó vagy a gőzmozdony.

_MG_5241_

2000-ben nyitotta meg a kapuit a tatai út 95. szám alatti Északi Fűtőházban és a környező területen a Park. Több mint 100 vasúti járműkuriózumot találunk itt: ritka mozdonyokat, sínautókat, kézi-és motoros hajtányokat, gőzdarukat és mindenféle különlegességet, amely az 1870-es gőzmozdonyoktól a nagyteljesítményű villamos mozdonyokig mutatja be a vasút fejlődését. Ráadásul a járművek jelentős része ma is üzemképes.

_MG_5233_

_MG_5247_

_MG_5197_

Az interaktív programokon vezethettek gőzmozdonyt, kipróbálhatjátok a sínautót, hajtányozhattok, tehettek egy utat a fordítókorongon, utazhattok a lóvasúton. Sajnos ezekért külön fizetni kell (kivéve a fordítókorongozást), de érdemes kipróbálni (ha nem is egyszerre) mindegyiket. Ez alkalommal a kertivasútra ültünk fel. A árakat itt találjátok.

_MG_5276_

IMG_5310

A húsvéti nyuszikeresős játékon további érdekességeket tudhattunk meg a Parkban található járművekről és megismerkedhettünk a lóvasút Móni nevű lovával is. Közben nyuszisimogató várta a kisebbeket, lehetett kézműveskedni, és az egyik sátorban játszóházat alakítottak ki. Ehettünk lángost, de aki nagyobb ebédre vágyott, annak az egyik vasúti kocsiban lehetősége volt több menüből választani. A változékony időjárás miatt kellemes volt az embermennyiség is, nem kellett sorban állni az interaktív programoknál. Eső esetén az Orient csarnokban is rengeteg látnivaló akad. Minket is elkapott egy zápor, de a park gesztenyefái alatt egy sajtos-tejfölös lángossal gyorsan eltelt az idő, utána meg folytatódott a játék.

IMG_5258

Néhány praktikus információ:

A Park hétfőnként zárva tart, kivéve az ünnepnapokat (Húsvét, Pünkösd). A helyszín webkamerás képe itt látható. 4 éves kor alatt ingyenes a belépés, gyerekeknek/diákoknak 600 Ft, nyugdíjasoknak 800 Ft, felnőtteknek 1400 Ft a belépő. A családi jegy (2 felnőtt+2 gyerek) 3200 Ft-ba kerül. Az igazi fanatikusok éves bérletet is vásárolhatnak.

2014-ES PROGRAMOK:

Május 17. – Kincskereső Garázsvásár a Vasúttörténeti Parkban
Május 25. – Gyermeknap (14 éves kor alatt a belépés díjtalan!)
Június 7-8. – Gőzmozdonyos Matiné – gőzmozdonyok parádéja
Június 21. – 17:00-01:00 Múzeumok Éjszakája
Augusztus 23-24. – VIII. Európai Kerti Vasutak Találkozója
Augusztus 29-31. – XIX. Nemzetközi Ásványbörze és Ékszerkiállítás
Szeptember 20. – Közép-Európai Gőzmozdony Grand Prix
Október 10-12. – Nemzetközi Vasútmodell Fesztivál
December 5-7. – Télapó Expressz

Fotók: Minimatiné