Itt jártunk – Megnyílt a Tündér Ilona játszótér

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szepilona_jaszoter_DSCF5188

A játszótér jelenleg a Holnemvolt Parkban (az Állatkert területén) található! Júliusra ígérték és tegnap délelőtt megnyitott a Holnemvolt Parkban a Tündér Ilona játszótér. Homokos talaj, csodás színek és figurák, kézműves remekek és nem a szokványos játszótéri elemek. Ha szeretitek a Millenárison a Zöld Péter játszóteret és az Állatkertben jártok, ne hagyjátok ki. A megnyitón jártunk!

DSCF5226

DSCF5194

A talaj homokos, nagyon jó benne mezítláb mászkálni. Egyetlen problémája, ugyanúgy mint a krokodilos játszótérnél, itt sem helyeztek el árnyékolókat. Egy kisebb fa van a sarokban, illetve az oldalsó épület melletti részek árnyékosak, a többi részen iszonyú meleg volt, annyira, hogy égette a homok a lábunk. Reméljük olvassák az állatkertesek és megfogadják észrevételünket 🙂

DSCF5200

DSCF5257

A játszóteret Kő Boldizsár grafikus tervezte, az ő nevéhez fűződik még többek között a Zöld Péter a Millenárison vagy egy másik kedvencünk a visegrádi Mátyás király reneszánsz játszókert, de természetesen ez a munkája is igazi csapatmunka, hiszen szobrászok, festőművészek is részt vettek a kivitelezésben.

DSCF5268

DSCF5220

A játszótér Tündér Ilona és Árgyélus királyfi meséjén varázsolja végig a kicsiket és nagyokat. Az egyes játékelemek mellett mint a Tündérkastély, lovas vágta, sárkányhinta, banyaforgó a történetet a játékok kipróbálása közben elmesélhetjük a csodás festett táblákról. Egy szakrális világ nyílik meg, olyan motívumokkal mint a Nap és a Hold, tündérek, sárkányok, a jó és a rossz örök harca, nem akarom túlmisztifikálni, de a sok sablonjátszótér után itt mégis van valami plusz.

DSCF5271

DSCF5247

DSCF5241

Igazi felüdülés volt játszani, hiszen nem a szokványos EU konform játékelemeket találunk, hanem saját tervezésű és fejlesztésű játékokat, és mind fából készültek. Régi játszótéri emlékeink is előtörtek, hiszen mókuskereket is találtunk, amely szinte már teljesen eltűnt. A „banyaforgó” is nagy sikert aratott. A Lakodalom résznél találtunk szokványos hintát, de a sárkányos forgósnak nem lehetett ellenállni. A színes falovak, a kolomp, a kukucskálós játék, a hinták, forgók, Tündér Ilona ágya sok-sok apró és szemet gyönyörködtető ötletet találtunk mindenhol.

DSCF5248

DSCF5279

DSCF5251

DSCF5259

A csodás színek szinte életre keltik a faragott állatokat, embereket, lényeket. A népmesék világát éppen úgy eszünkbe jutotta mint Chagall képeit. Nekem nagyon bejött, hogy egy játszótérnek nem csupán játszótér funkciója van, hanem esztétikailag és gondolatilag is teljesen egyben és rendben van.

DSCF5212

A megnyitón köszöntőt mondott Persányi Miklós, az Állatkert igazgatója, majd Kő Boldizsár, a játszótér megálmodója. Brúnó, az Állatkert ormányos medvéje is kipróbálta a játékokat, vagyis inkább próbálták rávenni, hogy kipróbálja. Az Évkerék Társulat előadásában meghallgathattunk Tündér Ilona és Árgyélus királyfi meséjét.

Fotók: Minimatiné