Itt jártunk – Szezonnyitó a Holnemvolt Parkban

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

koala_allatkert

A Park 2018-ig zárva tart! Tavaly már többször beszámoltunk nektek először a Park megnyitójáról, majd pár hónap múlva az újdonságokról, változásokról és a Tündér Ilona játszótér átadásáról is. Mik lesznek az idei szezon látványosságai, milyen programokkal és rendezvényekkel készülnek az Állatkertben és a Holnemvolt Parkban, változnak-e az árak, kik az új sztárok, a bejegyzésből kiderül.

TAMÁS, AZ ÓRIÁS

orias_DSCF7217orias_DSCF7228

A délelőtti sajtótájékoztatón leplezték le a a park legújabb látványosságát a szuszogó óriást, aki a Tamás nevet kapta. A két világháború között, eredetileg „csodacsónak” néven működő mesecsónak barlangjának bejáratához valószínűleg az 1960-as években kerülhetett a sokak számára emlékezetes figura, melyet 15 éve nem láthatott a közönség. A mesebeli óriás új figuráját Székely Kata szobrászművész készítette el. A fiatal művész nevéhez fűződnek az Állatkert több pontján megtalálható bronz kisplasztikák is, amelyek művészi értékükön túl – a hozzájuk kapcsolódó Braille-írásos feliratokkal – a látássérültek ismeretszerzését is segítik. Az óriás kivitelezése 32 munkanapot vett igénybe. A figura „csontváza” fából, „húsa” expandált polisztirolból (hungarocell, iporka), „bőre”, illetve felszíne pedig fagyálló csemperagasztóból készült, s vízhatlan anyagból szabtak neki inget. A figura bajuszát lószőrből készítették, amihez az alapanyagot a Holnemvolt Parkban tartott lovak szolgáltatták. Az óriás teljes súlya valamivel több, mint 350 kilogramm, 12 négyzetméternyi anyagból készült inget visel és pontosan 165-ös lába van.

MŰEMLÉK CÉLLÖVÖLDE

cellovolde_holnemvoltpark

muemlek_cellovolde_holnemvoltpark

Az egykori Vidámpark védett létesítményeinek listáján például szerepelt a műemlék céllövölde hátfal is, azonban ebből az elmúlt évtizedben a közönség semmit nem láthatott. A mozgó fém elemekből épült hátfal, amelynek legrégebbi darabjai egy évszázadosak, szétszerelve hevert a mesecsónak egyik használaton kívüli dioráma terében. A tavaly ősszel átadott játék az idei évben is üzemel többek között olyan elemekkel mint a Piroska és a farkas vagy Ludas Matyi.

JÁTÉKOK, PROGRAMOK

hullamvasut

Idén is működik az összes műemlék játék (régi körhinta, barlangvasút, hullámvasút, mesecsónak), az ugyancsak örökölt elvarázsolt kastély és a tréfás dzsungelvasút, valamint több olyan játéküzem is, amelyek újonnan, már az Állatkert jóvoltából kerültek a területre, pl. a láncos körhinta, hattyús-sárkányos körhinta, nosztalgia körhinta, kis láncos körhinta, kerti vasút, mesevasút, kisvasút. Idén is lesznek bábszínházi előadások a Marica Produkció közreműködésével, és természetesen a Tündér Ilona mesejátszótér, a krokodilos játszótér és a Manófalva játszótér is várja a gyerekeket.
A Holnemvolt Parkban továbbra is működik az állatsimogató és a pónilovagoltatás is, és több állat is született az elmúlt hetekben: a gyimesi rackáknál, a négyszarvú juhoknál, a magyar tarka szarvasmarhánál, az alpakáknál, illetve az állatsimogatóban lakó kecskéknél és juhoknál is érkeztek új jövevények.

A szezon során öt különleges esti rendezvénynek is otthont ad a Holnemvolt Park területe:
Május 29. Mutatványosok Éjszakája
Június 21-én Múzeumok Éjszakája
Augusztus 28-án Állatkertek Éjszakája
Szeptember 25-én Kalandok Éjszakája
Október 31-én Szörnyek Éjszakája.

KIÁLLÍTÁSOK

A hullámvasút alatti kiállítótérben több időszaki tárlat is lesz a 2015-ös esztendőben. Április 2-től 26-ig origami kiállítás, április 30-tól május 24-ig karikatúra kiállítás, június 4-től július 28-ig az Altamira Egyesület képzőművészeti kiállítása, július 6-tól október 31-ig pedig az Árpád-házi királyok panoptikuma várja majd az érdeklődőket.

ÁLLATKERTI ÚJDONSÁGOK, PROGRAMOK

asha_2_eves

A 2015-ös év legfontosabb újdonságát a március eleje óta látható koalák jelentik. A legnagyobb „sztár” még mindig a 2013-ban született elefántborjú, Asha, aki februárban ünnepelte második születésnapját. Nagyon népszerűek a tavalyi év végén született orangután kölykök is, de 2015 első három hónapjában is nagyon sok jövevény érkezett az Állatkertbe. Külön említést érdemel a zebracsikó, az indiai antilop borjú, a mhorr gazella gida, a vombatkölyök és a kengurukölykök sokasága (ők tavaly születtek, de most jöttek elő az erszényből). Zsiráfborjúból kettő is van, az egyik január végén, a másik pedig március 25-én született.

A szezonban délelőtt 10-től délután fél 5-ig minden egész és fél órában események sokasága várja az érdeklődőket az elefántiskolától az oroszlánfókák tréningjén, a koala mérlegelésen és a rájaetetésen át egészen az Állatok akcióban című állatbemutatóig a „Légy ott!” programok keretében.

Ebben az évben is több jeles nap, illetve több napon át tartó fesztivál, rendezvény lesz az Állatkertben:
Nagyszombattól húsvét hétfőig nyuszisimogatóval, illetve jelképes nyuszi örökbefogadással várják majd a családokat (idén a Holnemvolt Park területén, a Tengerimalacváros mellett lesz a simogató).
A Föld Fesztivál április 22-től 26-ig tart, de október elején lesz Állatünnep Fesztivál, decemberben pedig Mikulás rendezvények is.
Az Állatkert – a Holnemvolt Parkban megrendezendő programmal – idén is részt vesz a Múzeumok Éjszakáján, és természetesen lesz Állatkertek Éjszakája (augusztus 28.) is.
A Zenés állatkerti esték koncertsorozat keretében összesen hét koncertre kerül majd sor július 8. és augusztus 21. között (Boban Marković, Budapest Bár, Budapest Klezmer Band, Hot Jazz Band, Orosz Zoltán). Lajkó Félix, illetve a MÁV Szimfonikus Zenekar Strauss-estje a Holnemvolt Parkban lesz.
Az Állatkert alapítványa által szervezett esti séták a kulisszák mögötti világba nyújtanak bepillantást a legérdeklődőbb állatkert-barátoknak. Márciustól októberig összesen tizenhárom alkalommal tartanak majd ilyen sétákat.

ÁRAK

Az állatkerti jegyek továbbra is érvényesek a Holnemvolt Park területére, de ismét lesz csak a Holnemvolt Parkba érvényes, 500 Ft-os belépőjegy is. A játéküzemek és más szolgáltatások igénybevételéhez szükséges zsetonok ára is egységesen 200 Ft marad. 1-2-3 zseton/fő áron tudjátok a játékokat, egyebeket igénybe venni.

Fotók: holnemvoltpark.hu, zoobudapest.com/László Melinda, Bagosi Zoltán, Minimatiné