Itt jártunk – Szatyorbolt és Egyesület
Lekvárbefőzés, karácsonyi dekorálás, személyes találkozás a termelővel, közös főzés a gyerekekkel. A Szatyorboltban jártunk a VIII. kerületi Gyulai Pál utcában, amely Budapest első működőképes vásárlóközösségeként indul több mint 2 évvel ezelőtt. Kármán Erikával, az egyik alapítóval beszélgettünk a kezdetekről, a tudatos vásárlásról és választásról, a fenntarthatóságról és hitelességről, a közösség és a termelő közötti kapcsolatról. Ismerjétek meg a Szatyor Egyesületet és a Szatyorboltot!
Hogyan született az ötlet, hogy elindítsátok a Szatyorboltot? Mi volt meg először, a Bolt vagy az Egyesület?
Az igény született meg elsőként… 8 évvel ezelőtt főként a Tudatos Vásárlók Egyesületének vonzáskörzetébe tartozó közösség számára fogalmazódott meg, hogy szeretné tudni, hogyan kerül a zöldség, gyümölcs az asztalára. Amikor a csoport nagy része vidékre költözött, akkor mindenki megtalálta helyben, hogy kitől tud a számára megfelelő élelmiszert vásárolni, így egyedül maradtam Budapesten. Kicsit önös célok is vezéreltek 🙂
Mikor érezted azt, hogy túlléptetek azon a ponton, hogy magatoknak szerezzetek be dolgokat?
Először csatlakoztak a barátok, majd jöttek a barátok barátai és így tovább… Valahogy abban az időszakban nagy igény mutatkozott erre a dologra. Egy kis helyiségünk volt a Dohány utcában, ahol a zöldségek átvétele zajlott, elég underground volt az egész. Aztán kaptunk egy helyet a Noha Stúdióban is.
És hogyan lett ebből Szatyor Egyesület és bolt?
Az egyre nagyobb érdeklődés válaszút elé állított. 1 évet gondolkoztunk azon, hogy saját magunk számára szerezzünk be dolgokat vagy egy magasabb szintre lépjük. Fontos volt az átláthatóság, a hivatalos engedélyek beszerzése, ami nem volt egyszerű, mivel úttörők voltunk ezen a téren. Az egyre nagyobb érdeklődés egyre többe is került, már nem lehetett önkéntesen csinálni az egészet. Megalakult a Szatyor Egyesület is, és utána érkezett egy befektető is, aki fantáziát látott ebben a kezdeményezésben és megcsináltuk a Szatyorboltot is. Így külön tudtuk kezelni a dolgokat. Az Egyesület 10 fős alapító tagjai önkéntesen teszik bele tudásukat, energiájukat és a szemléletformálást tűzték zászlójukra, míg a boltban fizetett alkalmazottak dolgoznak.
Honnan, milyen közegből jöttek az alapítók?
Nagyon különböző helyekről érkeztünk: kultúra, biznisz, könyvkiadás, de összeköt bennünket az, hogy a közösségépítést alapvető fontosságú számunkra.
Külföldi példákat segítségül hívtatok?
Igazából nincs külföldi példa előttünk. Írországban voltunk egy hasonló szervezetnél tapasztalatcserén, de a Szatyorbolt egy igazi hungarikum 🙂
Miben látod a legnagyobb változás a kezdetekhez képest?
Az elmúlt pár évben nagyon megnőtt az érdeklődés a környezettudatosság iránt. Sorra nyíltak az ilyen jellegű boltok. Míg régebben átjöttek hozzánk Budáról is, most úgy néz ki, hogy a marketinggel is foglalkoznunk kell.
Milyen a Szatyor jövőkép?
Megvan a fejemben, hogy mit szeretnénk, de sokkal lassabb a folyamat. A jövőkép rugalmas, sok minden alakulhat. A legfontosabb talán a stabil önfenntartás és hogy egyáltalán tudjanak rólunk, hogy tudják az emberek, van lehetőségük, választásuk arra, hogy honnan szerzik be mindennapi élelmüket.
És a hitelesség, ez a fő ereje egy ilyen típusú vállalkozásnak…
Igen, az egyik legfontosabb. Ezért is tartunk többek között az általuk forgalmazott termelőknél látogatásokat, amikor a vásárlók megismerhetik őket személyesen is. Lássák, hogy mekkora érték van abban a munkában, amit a termelők végeznek, és mennyire fontos, hogy amiből főzünk, az milyen gondossággal és szeretettel kerül az asztalunkra. A szeretet és gondosság nemcsak a főzésnél, hanem a termelésnél is fontos, átjön az íze.
Hány termelővel működtök együtt?
Idénytől is függ, nyáron többel, az év során kb. 50-nel. Fontos, hogy a friss áru 50 km-en belülről érkezzen. Zöldségek többsége Zsámbokról, Galgahévízről, illetve Soroksárról érkezik, a gyümölcs Szomorról, míg a tejtermék Érdről.
Előre le kell adni a rendeléseket vagy az utcáról is bemehetnek a vásárlók?
A boltban vásárolhat az is, aki éppen arra jár, de rendeléses módszer abban segít, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, ne maradjon felesleg. Láttuk már több helyen, hogy mennyi élelmiszer kerül a szemétbe. A rendeléses rendszer segít nagyjából kalkulálni, hogy mennyi a szükséglet. A megmaradt terményekből last minute szatyrok készülnek, amelyeket olcsóbban árulunk. Az egyik termelő meg komposztálja, ami ténylegesen megmarad, de szerencsére ez nagyon minimális mennyiség.
Kik vásárolnak nálatok? Környékbeliek, családok vagy egyszerűen csak a tudatos vásárló az összekötő kapocs?
Az egészség- és környezettudatos anyukák vannak a legtöbben, de mellette sokan olyanok, akik egészségesebben szeretnének élni, étkezni. Bár még kevesebben, mint mi szeretnénk, de egyre növekvő számban vannak a vásárlóink közül, akik értik ennek az egész élelembeszerzési altenatívának a környezetre gyakorolt kevésbé terhelő hatását. Célunk, hogy erről minél több információt, tájékoztatást juttassunk el a vásárló közösség tagjaihoz.
Milyen közösségépítő programokat találnak nálatok?
Igény szerint tartunk kirándulásokat a termelőkhöz, szervezünk mindenféle közösségépítő programokat a paradicsom befőzéstől kezdve a natúr kozmetikumok készítésén át a karácsonyi öko csomagolásig.
Úgy tudom, hogy a Cellux Csoport tart majd nálatok főzős foglalkozást gyerekeknek is. Mesélj erről egy kicsit bővebben…
Virágh Nelli és a főzés gyerekekkel nekem egy fogalom. Nelli a gyerekek nyelvén és érdeklődése mentét mutatja és szeretettei meg a gyerekekkel a főzés során felhasznál alapanyagokat, az ételek tiszteletét és a kreatív ételkészítést. Most szervezzük, hogy a Szatyorban is legyenek ilyen gyerekeknek szóló gasztroélmények. Bővebb információt a Szatyor Egyesület oldalán lehet találni.
A Szatyor egy közösség is, összetettebb dolog mint egy egyesület és bolt szövetsége…. Mivel te a közösségépítésben is profi vagy, hogy látod kívülről az egészet?
Tapasztalataink azt mutatják, hogy nagyságrendileg 20 ember tud kisközösségként hatékonyan együttműködni ebben a témában. Ennyi, amit össze lehet tartani, kiosztani a feladatokat, szerepet vállalni egymás életében, és itt nemcsak az élelmiszerről van szó, hanem például a közösségi bankról vagy egymás gyerekeire vigyázni…. A Szatyor egy vásárlási forma is. Szeretnénk elérni, hogy aki tőlünk vásárol tisztában legyen azzal, hogy az adott a terméket ki és hogyan termelte meg és tudja, hogy mindenki, aki a magok elvetésétől a szatyor összerakásáig része a folyamatnak, szívesen csinálta azt és örömmel teszi, amit tesz a vásárlókért és saját magáért. Hiszünk abban, hogy van lehetőségünk és szabadságunk az életünkben olyan választásokhoz, melyek megalapozzák a környezettudatos életmód mindennapi megélését, gyakorlását. Teret teremtünk a közös tanulásra, tapasztalásra, közösségi lét élményére, hogy megszerzett információval, tudással, gyakorlattal olyan életet élhessünk – akár városban, akár vidéken – melyben a környezeti hatás csökkentésével egy egészségesebb, tudatosabb jövőt építünk.
Köszönjük!
A Szatyorbolt közösségi oldalát itt találjátok.
Nem szeretnétek lemaradni a a legjobb hétvégi programokról, interjúkról, ajánlókról és válogatásainkról? Akkor látogassatok el a Minimatinéra és csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz!
Fotók: Minimatiné