Itt jártunk – Szatyorbolt és Egyesület

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Era_szatyorbolt_0374

Lekvárbefőzés, karácsonyi dekorálás, személyes találkozás a termelővel, közös főzés a gyerekekkel. A Szatyorboltban jártunk a VIII. kerületi Gyulai Pál utcában, amely Budapest első működőképes vásárlóközösségeként indul több mint 2 évvel ezelőtt. Kármán Erikával, az egyik alapítóval beszélgettünk a kezdetekről, a tudatos vásárlásról és választásról, a fenntarthatóságról és hitelességről, a közösség és a termelő közötti kapcsolatról. Ismerjétek meg a Szatyor Egyesületet és a Szatyorboltot!

Hogyan született az ötlet, hogy elindítsátok a Szatyorboltot? Mi volt meg először, a Bolt vagy az Egyesület?
Az igény született meg elsőként… 8 évvel ezelőtt főként a Tudatos Vásárlók Egyesületének vonzáskörzetébe tartozó közösség számára fogalmazódott meg, hogy szeretné tudni, hogyan kerül a zöldség, gyümölcs az asztalára. Amikor a csoport nagy része vidékre költözött, akkor mindenki megtalálta helyben, hogy kitől tud a számára megfelelő élelmiszert vásárolni, így egyedül maradtam Budapesten. Kicsit önös célok is vezéreltek 🙂

_MG_0410_

Mikor érezted azt, hogy túlléptetek azon a ponton, hogy magatoknak szerezzetek be dolgokat?
Először csatlakoztak a barátok, majd jöttek a barátok barátai és így tovább… Valahogy abban az időszakban nagy igény mutatkozott erre a dologra. Egy kis helyiségünk volt a Dohány utcában, ahol a zöldségek átvétele zajlott, elég underground volt az egész. Aztán kaptunk egy helyet a Noha Stúdióban is.

És hogyan lett ebből Szatyor Egyesület és bolt?
Az egyre nagyobb érdeklődés válaszút elé állított. 1 évet gondolkoztunk azon, hogy saját magunk számára szerezzünk be dolgokat vagy egy magasabb szintre lépjük. Fontos volt az átláthatóság, a hivatalos engedélyek beszerzése, ami nem volt egyszerű, mivel úttörők voltunk ezen a téren. Az egyre nagyobb érdeklődés egyre többe is került, már nem lehetett önkéntesen csinálni az egészet. Megalakult a Szatyor Egyesület is, és utána érkezett egy befektető is, aki fantáziát látott ebben a kezdeményezésben és megcsináltuk a Szatyorboltot is. Így külön tudtuk kezelni a dolgokat. Az Egyesület 10 fős alapító tagjai önkéntesen teszik bele tudásukat, energiájukat és a szemléletformálást tűzték zászlójukra, míg a boltban fizetett alkalmazottak dolgoznak.

_MG_0431_

Honnan, milyen közegből jöttek az alapítók?
Nagyon különböző helyekről érkeztünk: kultúra, biznisz, könyvkiadás, de összeköt bennünket az, hogy a közösségépítést alapvető fontosságú számunkra.

Külföldi példákat segítségül hívtatok?
Igazából nincs külföldi példa előttünk. Írországban voltunk egy hasonló szervezetnél tapasztalatcserén, de a Szatyorbolt egy igazi hungarikum  🙂

_MG_0418_

Miben látod a legnagyobb változás a kezdetekhez képest?
Az elmúlt pár évben nagyon megnőtt az érdeklődés a környezettudatosság iránt. Sorra nyíltak az ilyen jellegű boltok. Míg régebben átjöttek hozzánk Budáról is, most úgy néz ki, hogy a marketinggel is foglalkoznunk kell.

Milyen a Szatyor jövőkép?
Megvan a fejemben, hogy mit szeretnénk, de sokkal lassabb a folyamat. A jövőkép rugalmas, sok minden alakulhat. A legfontosabb talán a stabil önfenntartás és hogy egyáltalán tudjanak rólunk, hogy tudják az emberek, van lehetőségük, választásuk arra, hogy honnan szerzik be mindennapi élelmüket.

És a hitelesség, ez a fő ereje egy ilyen típusú vállalkozásnak…
Igen, az egyik legfontosabb. Ezért is tartunk többek között az általuk forgalmazott termelőknél látogatásokat, amikor a vásárlók megismerhetik őket személyesen is. Lássák, hogy mekkora érték van abban a munkában, amit a termelők végeznek, és mennyire fontos, hogy amiből főzünk, az milyen gondossággal és szeretettel kerül az asztalunkra. A szeretet és gondosság nemcsak a főzésnél, hanem a termelésnél is fontos, átjön az íze.

_MG_0409

Hány termelővel működtök együtt?
Idénytől is függ, nyáron többel, az év során kb. 50-nel. Fontos, hogy a friss áru 50 km-en belülről érkezzen. Zöldségek többsége Zsámbokról, Galgahévízről, illetve Soroksárról érkezik, a gyümölcs Szomorról, míg a tejtermék Érdről.

Előre le kell adni a rendeléseket vagy az utcáról is bemehetnek a vásárlók?
A boltban vásárolhat az is, aki éppen arra jár, de rendeléses módszer abban segít, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, ne maradjon felesleg. Láttuk már több helyen, hogy mennyi élelmiszer kerül a szemétbe. A rendeléses rendszer segít nagyjából kalkulálni, hogy mennyi a szükséglet. A megmaradt terményekből last minute szatyrok készülnek, amelyeket olcsóbban árulunk. Az egyik termelő meg komposztálja, ami ténylegesen megmarad, de szerencsére ez nagyon minimális mennyiség.

_MG_0417_

Kik vásárolnak nálatok? Környékbeliek, családok vagy egyszerűen csak a tudatos vásárló az összekötő kapocs?
Az egészség- és környezettudatos anyukák vannak a legtöbben, de mellette sokan olyanok, akik egészségesebben szeretnének élni, étkezni. Bár még kevesebben, mint mi szeretnénk, de egyre növekvő számban vannak a vásárlóink közül, akik értik ennek az egész élelembeszerzési altenatívának a környezetre gyakorolt kevésbé terhelő hatását. Célunk, hogy erről minél több információt, tájékoztatást juttassunk el a vásárló közösség tagjaihoz.

_MG_0445_

Milyen közösségépítő programokat találnak nálatok?
Igény szerint tartunk kirándulásokat a termelőkhöz, szervezünk mindenféle közösségépítő programokat a paradicsom befőzéstől kezdve a natúr kozmetikumok készítésén át a karácsonyi öko csomagolásig.

Úgy tudom, hogy a Cellux Csoport tart majd nálatok főzős foglalkozást gyerekeknek is. Mesélj erről egy kicsit bővebben…
Virágh Nelli és a főzés gyerekekkel nekem egy fogalom. Nelli a gyerekek nyelvén és érdeklődése mentét mutatja és szeretettei meg a gyerekekkel a főzés során felhasznál alapanyagokat, az ételek tiszteletét és a kreatív ételkészítést. Most szervezzük, hogy a Szatyorban is legyenek ilyen gyerekeknek szóló gasztroélmények. Bővebb információt a Szatyor Egyesület oldalán lehet találni.

_MG_0446_

A Szatyor egy közösség is, összetettebb dolog mint egy egyesület és bolt szövetsége…. Mivel te a közösségépítésben is profi vagy, hogy látod kívülről az egészet?
Tapasztalataink azt mutatják, hogy nagyságrendileg 20 ember tud kisközösségként hatékonyan együttműködni ebben a témában. Ennyi, amit össze lehet tartani, kiosztani a feladatokat, szerepet vállalni egymás életében, és itt nemcsak az élelmiszerről van szó, hanem például a közösségi bankról vagy egymás gyerekeire vigyázni…. A Szatyor egy vásárlási forma is. Szeretnénk elérni, hogy aki tőlünk vásárol tisztában legyen azzal, hogy az adott a terméket ki és hogyan termelte meg és tudja, hogy mindenki, aki a magok elvetésétől a szatyor összerakásáig része a folyamatnak, szívesen csinálta azt és örömmel teszi, amit tesz a vásárlókért és saját magáért. Hiszünk abban, hogy van lehetőségünk és szabadságunk az életünkben olyan választásokhoz, melyek megalapozzák a környezettudatos életmód mindennapi megélését, gyakorlását. Teret teremtünk a közös tanulásra, tapasztalásra, közösségi lét élményére, hogy megszerzett információval, tudással, gyakorlattal olyan életet élhessünk – akár városban, akár vidéken – melyben a környezeti hatás csökkentésével egy egészségesebb, tudatosabb jövőt építünk.

Köszönjük!

A Szatyorbolt közösségi oldalát itt találjátok.

Nem szeretnétek lemaradni a a legjobb hétvégi programokról, interjúkról, ajánlókról és válogatásainkról? Akkor látogassatok el a Minimatinéra és csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz!

Fotók: Minimatiné