Itt jártunk – Sárkányok mindig lesznek

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

sarkanyok_mindig_lesznek_PIM

Csodálatosak, félelmetesek, erősek, bölcsek, mesebeli és bennünk rejlő sárkányok, a múlt, a jelen és a jövő sárkányai, fedezzétek fel mindegyiket a Petőfi Irodalmi Múzeum legújabb kiállításán, amely minket, de még a legkisebbeket is lenyűgözte. Igazi családi mesetúra interaktív elemekkel, játékokkal, mesekönyvekkel és még sok minden mással.

Már a március elejei megnyitón nagy élvezettel hallgattuk a sárkányokról mesélő Boldizsát Ildikót, Dragomán Györgyöt, aki személyes sárkányairól beszélt, illetve Róka Szabolcsot, aki a közönség apraját és nagyját is bevonta sárkányos történetébe. Viszont az óriási érdeklődésre való tekintettel a kiállítást inkább a március 15-ei hétvégén néztük meg.

sarkanyok_mindig_lesznek_PIM

Már a bejáratnál szembetűnő a kiállítás sajátos látványvilága, melyet Koczka István készített (az ő nevéhez kötődik a Mesemúzeum is, melyről korábban itt írtunk). A recés sárkányfogak a kiállítás vizuális világában, de a használati tárgyakban is visszaköszönnek. A grafikai elemeket és a tipográfiát Katona Klára készítette.

Sarkanyok_mindig_lesznek_10

A kiállítás egy meseösvényhez hasonló szűkebb, sötétebb térben indul, majd a végén tágas és világos gyerekbarát rész várja a látogatókat, ahogy eljutunk a múltbeli sárkányoktól a jelenkor sárkánytörténeteihez. Itt találtok rengeteg jó könyvet, régebbieket és újakat, klasszikus és modern sárkányos meséket, többek között dinós könyveket, Sárkányjárgányt, Két kis dinó-t, Palipál a csupaszív lovagot, de nem feledkezünk meg Süsüről és a több „sárkánykedvencünkről” sem. A sarokban még egy mesetabletet is találtok János vitéz történetével.

Sarkanyok_mindig_lesznek_11

2016.03.21.22.49.08_P108079-(29)pici

Nagyon szerettük a különböző természetes anyagokból készült interaktív elemeket, kihúzható fiókokat, létrát, nagy fadobozt és tapintható tárgyakat. Azért nem írjuk le konkrétan, miket találtunk, hogy ne fosszunk meg benneteket sem a felfedezés örömétől. 🙂 Emellett lehet még pecsételni, hengerezni, rajzolni is sárkányokat több ponton.

Sarkanyok_mindig_lesznek_09

Sarkanyok_mindig_lesznek_06

A kiállítás óriási témát és anyagot ölel fel, ezért különböző múzeumoktól is kölcsönöztek tárgyakat, többek között a Szépművészeti Múzeumból és a Természettudományi Múzeumból.

Sarkanyok_mindig_lesznek_01

Még április végéig nyitva tart a Mosó Masa és barátai című kiállítást is, melyet szintén már ajánlottunk. Kedvenc F. Györffy Anna által készített diafilmjeiteket is megnézhetitek (Hamupipőke, Hófehérke, Óvoda az őserdőben), nem beszélve a sok csodás illusztrációról. A múzeumi boltban kitűzőket, Mosó Masa illusztrációs csokikat, kulcstartókat és apró ajándéktárgyakat is kaphattok.
Érdemes családi napjaikra is ellátogatni, amelyet megtaláltok majd a hétvégi ajánlóinkban is. Mi legutóbb Dániel Andrással szelídítettünk szörnyeket 🙂

A Sárkányok mindig lesznek kiállítás megtekinthető novemberig, hétfő kivételével naponta 10:00 és 18:00 között.
Jegyár: családi jegy (2 felnőtt + 2 kiskorú gyerek 1500 Ft), 6 év alatt ingyenes.

Fotók: PIM