Itt jártunk – Múzeumok éjszakája (jún. 21.)

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

muzej_MG_7093

A Múzeumok Éjszakáján a Városliget környékét választottuk, mert itt kis területen több olyan múzeum is van, ahol már korábban elkezdődtek a programok. A Szépművészeti Múzeumba nem lehetett bejutni, mert több óriási sor is kanyargott a lépcsőkön, gyerekekkel meg sem próbáltuk.

muzej_IMG_7057

Inkább a közelben található zöldebb, nyugisabb Mezőgazdasági Múzeumba mentünk, ahol rengeteg családi programmal készültek. Hogyan kell csergetni? Milyen érzés ökörfogaton utazni? Miféle titkokat rejt az erdő szentélye? Milyen versenyszámok vannak egy a tanyaolimpián? Többek közt ez is kiderül a Falu szélén, erdő mélyén… című tematikus estjükön. Az épületében tárlatvezetések követték egymást a magyar mezőgazdaság történetét, a halászatot, vadászatot, szőlészetet és borászatot bemutató kiállításokban, valamint A ló – Nemzeti lókiállításban, de megnyitották az Apostolok tornyát is.

muzej_MG_7031

muzej__MG_7043

Kedvencünk a Noé Állatotthon Alapítvány standja volt, ahol nemcsak nyulakkal, bárányokkal, szárnyasokkal találkozhattunk, hanem rókákkal és Kormossal, a vetési varjúval is. Régebb óta ismerjük őket és csak ajánlani tudom, hogy látogassatok el a XVII. kerület szélén található telephelyükre valamelyik nyílt napon, mert itt olyan szemlélettel találkozhatnak a gyerekek és felnőttek egyaránt, amit minden iskolában és óvodában tanítani kellene.

muzej_IMG_7060

muzej_MG_7045

muzej_IMG_7078

A Múzeum zöld gyepén népi játékokkal játszhattunk. Kirakók, malom, talicska, karika dobálás mellett volt a gyerekek egyik kedvence, a kosaras körhinta is.

muzej_IMG_7017

A szabadtéri színpadon délután családi programok követték egymást. A mulatságot a MintaPinty Zenekar fellépése nyitotta. Őket a Szeleburdi Meseszínház és a Görömbő Kompánia Szent Iván-éji műsora követte. Sötétedés után pedig jazz koncerteket hallgathattunk.

muzej_IMG_7058

A román kori kerengőben, a Kadarka Szalonban a nagyobbak borokat kóstolhattak, illetve csatlakozhattak az éjféli közös Nagy Kadarka Koccintáshoz.

muzej_IMG_7064

A kirakodóvásár ezúttal picike volt, de legalább mentes a mindenféle kacattól.

muzej_IMG_7063

A budapesti gyerekeknek ritkán lehet részük abban, hogy ökörfogaton utazzanak. Itt most erre is volt lehetőség.

DSCF4734

DSCF4733

DSCF4728

Mivel útba esett, megnéztük a Közlekedési Múzeum rendezvényét, ahol a parkolóban veterán autókat állítottak ki. Terepjáró bemutatót tartottak, de a bátrabbak a mászófalat is kipróbálhatták. Láthatósági matricákat készíthettünk saját biciklinkre, de volt kerékpáros ügyességi pálya és a közlekedésbiztonsági pálya is.

Mindent összevetve, gyerekekkel érdemes kisebb és kevesebb programot választani közeli helyszíneken, ahol van szabad tér, nem kell a tömegben sorban állni. Jó, hogy már több helyen nekik is készülnek programokkal, hiszen ők lesznek a jövő múzeumba járó közönsége, és ilyen rendezvények által könnyebb megszerettetni velük ezt a közeget.

Fotók: Minimatiné