Itt jártunk – A Miniversum őszi újdonságai

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

miniversum_MG_1244_

A tavaszi megnyitóról már részletesen beszámoltunk nektek, most visszatértünk az Andrássy úti Miniversumba, hogy megnézzük, mi változott, készült azóta a világ egyik legnagyobb terepasztalán.

miniversum_MG_1281_

miniversum_70358b9e62_k

November 5-től „Éjszaka a MINIVERSUMBAN” címmel különleges programmal várnak benneteket. A téli időszámítás alatt minden nap 17 óra és 18:30 között lekapcsolják a belső világítást, hogy a terepasztalok valósághű fényei kapjanak főszerepet, melyről a több mint 10.000 apró fényforrás – az épületek belső világítása, a köztéri lámpák valamint a járművek fénye – gondoskodik egyszerre. A varázslatos éjjeli kirándulás Budapestről indul, bebarangolhatjuk Nyugat-Magyarország emblematikus városait és nevezetességeit, majd Ausztriába és Németországba is ellátogathatunk. Tényleg nagyon hangulatos az éjszakai terepasztal. Érdemes legkésőbb 16 órára odamenni, hogy először világosban is meg tudjátok nézni a részletgazdag helyszíneket, mert ha 17 órára értek oda, akkor csak fél órátok marad a végén a kivilágított termekben, ami szerintünk kevés, főként hogy még mindig találtunk rengeteg felfedeznivalót.

miniversum_MG_1268_

miniversum_152964e8ae_k

A Németországot bemutató blokk új attrakciója, a naponta többször jelentkező gőzmozdony-show: az uelzeni vontatási telepen öt gőzmozdony füstölve és hangoskodva idézi fel a régmúlt korok vasúti világát. A mozdonyokat fordítókorongon is pakolják ide-oda, kis füst is jön a mini kéményekből.
Új programelem a baráti társaságok, kisebb közösségek számára Gyilkosság az Orient expresszen elnevezésű interaktív, nyomozós csapatjáték, amelynek keretében egy többszereplős dráma bontakozik ki a játékosok szemei előtt, akiknek 60 perc alatt kell megoldaniuk a rejtélyt, azaz megtalálni a gaztett elkövetőjét.

miniversum_38003d5357_k

Egyre több iskolai csoport is érkezik a Miniversumba, hiszen az alsó tagozatosok körében nagyon népszerű interaktív környezettan órák szeptember vége óta elérhetőek a kiállítás programjai között. A kisiskolások az iskolapadból kikerülve öt témakörben játékosan tanulhatnak a minket körülvevő világról. Ezúttal a domborzattal kapcsolatos órába hallgattunk bele, de izgalmas lehet a megújuló energiaforrásokkal, közlekedéssel, növényzettel és településszerkezetekkel foglalkozó foglalkozás is.

miniversum_MG_1263_

miniversum_MG_1262_

miniversum_MG_1264_

A májusi nyitás óta több mint 50 000 látogató járt itt. Találtunk mi is pár új elemet, a terepasztalt folyamatosan alakítják, pl. a siklóernyősöket, illetve a Nyugati tér előtt egy építkezést.

miniversum_MG_1265_

miniversum_MG_1267_

Szeptembertől minden szombaton és vasárnap rendszeres játszóházi foglalkozásokkal jelentkeznek. A foglalkozásokon a részvétel ingyenes, kivéve a „Makettház építés és füvesítés” programot. Itt a részvételhez 700 Ft-ért meg kell vásárolnotok egy makettház csomagot, amit összeépítés után gyerekek hazavihetnek.  Tematikus kincskereső játékokkal is várnak benneteket, legközelebb Mikulás környékén. A különböző belépők árait itt találjátok.

miniversum_MG_1258_

miniversum_MG_1250_

Beszámolónkat a májusi megnyitóról itt olvashatjátok.
A Miniversum FB oldalát innen érhetitek el.

További beszámolókat és interjúkat az Itt jártunk rovatban, a legjobb hétvégi programokat a Hétvégében találjátok meg.

Fotók: Minimatiné, Miniversum