Itt jártunk – Megérkezett a HellóAnyu!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

helloanyu_MG_2456_

A Csányi utca 7-ben nyílik meg január 31-én Budapest új családbarát közösségi tere, a HellóAnyu! ökokávézó, ahova bármikor betérhettek barátnőkkel és gyerekekkel egy jó beszélgetésre, ahol kreatív foglalkozások lesznek a Színtérrel, ahol együtt mozoghatnak majd kisebbek és nagyobbak, ahol mindig lesz valami izgalmas előadás, klub vagy tanácsadás. Lipták Orsival, a – szakmai szempontból anyaközpontnak minősülő – hely megálmodójával beszélgettünk a kezdetekről, a programokról és a jövőbeli tervekről. Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mióta álmodoztál arról, hogy egyszer majd megszületik a HellóAnyu!?
11 évvel ezelőtt kezdődött az egész, amikor az első gyerekem megszületett. Akkor szembesültem vele, hogy nincs olyan hely, ahova beülhetnék a barátaimmal és kisgyereket is vihetek magammal. Természetesen feljöttek hozzánk, de néha én is szerettem volna kimozdulni. Jöttek a mindennapi problémák, hogy ha megyek ide-oda, hol szoptatok, télen hol tudom tisztába tenni a lányomat, nincs egy hely, ahova együtt bemehetünk. Kissé elidegenítve éreztem magam, főleg hogy még a barátaim többségének nem volt gyereke. Aztán eszembe jutott, amikor 97-ben Berlinben ösztöndíjas voltam, akkor teljesen természetes volt, hogy a szülők beülnek kávézni a gyerekekkel. Minden kerületre, sőt néha egy utcára több gyerekbarát hely is jutott. Elkezdtem körbenézni, hogy más országokban milyen modellek vannak, ezek aztán az üzleti tervbe is bekerültek. De nem csak erre támaszkodtunk: 2011-ben online és offline igényfelmérést végeztünk. Készítettünk egy kérdőívet, hogy felmérjük, hogy szüksége van-e az anyukáknak egy ilyen helyre Budapesten, illetve még milyen programokon, képzéseken vennének részt szívesen. Jártam az óvodákat, bölcsődéket, Ringatókat, és beszélgettem az anyukákkal. 2013-ban A NESsT társadalmi vállalkozásfejlesztő tréningjének keretében és egy NCTA pályázat kapcsán megismételtük az igényfelmérést. Természetesen nagyon sok ötletet beépítettük az akkori és mostani eredmények alapján. Azóta mindkét szervezetet a támogatóink között tudhatjuk, nekik köszönhetjük az elindulást, és büszkék vagyunk a NESsT Enterprise címre is.

Hogy látod, mi változott, változott-e valami a 2011-es felméréshez képest?
Hangsúlyosabb az ökotudatos szemlélet, egyre többen figyelnek oda, érzékenyek ezekre a dolgokra. Igény van a cukor- és gluténmentes, paleo étkezésre, az egészséges életmóddal kapcsolatos témákra. Megnőtt az érdeklődés a kötődő nevelés iránt, az anyukák mernek, szeretnének kimozdulni, magukra kötni, bárhol megszoptatni a gyerekeiket, közösségbe járni, tanulni kisgyerekek nevelése mellett, és jobban egyensúlyba hozni a különböző női szerepeket.

helloanyu_MG_2425_

helloanyu_MG_2418_

Milyen nehézségekkel küzdöttetek a megvalósítás során? Voltak olyan pillanatok, amikor úgy érezted, hogy feladod?
Rengeteg hullámvölgy volt, többször éreztük azt, hogy ennek itt és most van vége, nem lehet tovább csinálni. Küzdöttünk a bürokráciával, az anyagi dolgokkal, az emberi tényezőkkel, és az idővel is, de mindig valahogy továbblendültek a dolgok. Jöttek új emberek, segítők, befektetők, pályázatokat nyertünk, a bürokrácián is sikerült áttörnünk, de még most is alig hiszem el, hogy január 31-én megnyitunk:)

Kik segítették a munkát? Gondolok itt szervezetekre, támogatókra, a barátokra, a családra…
A projektet a Norvég Civil Támogatási Alap, a NESsT és a Magyar Fejlesztési Bank támogatta anyagilag és tanácsadással, képzéssel, de rengeteg szakember, civil és kerületi szervezet, vállalkozás, partner segített rengetegféleképpen. A helyiséghez pedig a szükséges paraméterek meghatározása, majd hosszas keresgélés és rengeteg tárgyalás után Erzsébetváros Önkormányzata és az ERVA Nonprofit Zrt. segítségével jutottunk hozzá. Emellett nagyon sok barát, családtag állt mellénk, és több önkéntes csatlakozott menet közben. Így együtt, közösségként tudtuk csak létrehozni a HellóAnyu!-t. A munkának és az egész folyamatnak a közösségépítés is fontos eleme volt. De nagyon örülünk a csodálatos MOZA cementlapoknak és a Hupp babzsákfoteleknek is. A közösségi tér és a Színtér szelektív hulladékgyűjtőit a Recobin (Ökuka) biztosítja, a rajztáblaként szolgáló interaktív pultfelületet és a mágneses társasjáték-asztalt pedig Molnár Krisztina, az Aktívfal megálmodója készítette nekünk.

A HellóAnyu! nemcsak családbarát hely, hanem családbarát munkahely is. Kik dolgoznak majd nálatok? Kik a csapat tagjai?
Jelenleg öten-hatan vagyunk aktív tagok a HellóAnyu!-ban. Mindenki részmunkaidőben dolgozik majd, és ovi-suli után valóban a gyerekét/gyerekeit is hozhatja magával. Emellett vannak külsős segítők, akik bizonyos projektekben vesznek részt. Tervezzük, hogy az önkéntesek körét bővítjük olyanokkal, akik egyszerűen csak szeretnének pár órát emberek között mozogni, emberekkel dolgozni.

helloanyu_MG_2401_

Az ökokávézó mellett milyen programokkal készültök?
Fontos volt számunkra, hogy több lábon álljunk, sokféle programot befogadjunk. Hozzánk költözött a Vitkovics Mihály utcából a Színtér Projekt, aminek nagyon örültünk (szerk. ennek mi is, nagy űr maradt volna utána), mert szerettünk volna egy kreatív műhelyt. Kollár Borit (szerk. Borarti for Kids) körülbelül egy éve ismertem meg, és már akkor szó volt róla, hogy itt alakítanak ki egy műhelyt, de mi sem gondoltuk, hogy ennyire elhúzódnak a munkálatok.
Lesznek a nagyobb teremben mozgásos foglalkozások, pl. jóga, zumba, ahova a gyerekeket, nemcsak a kicsiket, hanem akár iskolásokat is magukkal hozhatnak a szülők, és közösen mozoghatnak vagy olyan programokat is tervezünk, hogy miközben a szülők mozognak, a gyerekek valamilyen összművészeti foglalkozáson vesznek részt. A kisebb teremben tanácsadást, babamasszázst, illetve kisebb létszámú foglalkozásokat tervezünk, illetve a kávézó rész befogadó térként működik majd, ahol baba-mama csoportok, klubok találkozhatnak, szoptatós/hordozós tanácsadást tarthatnak. Fontos a munkaerő-piaci visszailleszkedés támogatása: a sokszor több évig tartó gyes után nem mindig könnyű visszatérni. Ebben szeretnénk segíteni kommunikációs, kompetenciafejlesztő tréningekkel, munkajogi tanácsadással, állásinterjú-felkészítéssel.

Szeretnétek majd tovább bővíteni a tevékenységi kört, még több lábon állni?
Szeretnénk egy olyan sarkot, ahol anyukák termékeit áruljuk majd, akik váltani szeretnének, van valamilyen termékük, de még nem akkorák, hogy elvigyék egy WAMP-ra vagy Meskára. Itt kipróbálhatnák magukat, és szeretnénk kezdő vállalkozói tréningeket is kapcsolni hozzá. Természetesen olyan képzések lennének, ahova gyerekeket is bátran el lehetne hozni.

helloanyu_MG_2429_

helloanyu_MG_2412_

Milyen konkrét programokkal készültök februárban?
Lesz családi farsangi mulatság, ahol a felnőttek is jelmezbe öltözhetnek. A Messzelátó Egyesület tart majd egy képzést a környezetbarát tisztítószerekkel kapcsolatban. Elindulnak a Színtér foglalkozásai és a mozgásos órák is. A megnyitón ezekből ízelítőt kaphattok, illetve a közösségi oldalunkon is megtalálhatók majd a programok.

Január 31-én 15 órától lesz a hivatalos megnyitó, mire számítson, aki ellátogat majd hozzátok?
Tove Skarstein, Norvégia magyarországi nagykövete és Horváth Anna, a NESsT Magyarország igazgatója mondanak nyitóbeszédet, majd a Holdam Egyesület (Miskolc) és a gödöllői Regina Alapítvány képviselőivel beszélgetünk az anyaközpontokról. Lesz kiállításmegnyitó, Babinda könyvbemutató, közösségi kirakatrajzolás. A Réthy Fashion gyerekdivatbemutatóval készül újrahasznosított farmerruhákból, amire a jelenlévő gyerekek jelentkezhetnek. A Messzelátó Egyesület környezettudatos játékokkal készül, a napot pedig Bognár Szilvi koncertje zárja. Az emeleti termekben nyílt órák zajlanak, a Színtér Projekttel pedig dekorációt lehet készíteni a HellóAnyu!-ba. (szerk. A részletes programot itt találjátok.)

helloanyu_MG_2408_

helloanyu_MG_2419_

Jártunk nálatok egy előadáson, és nagyon jó volt látni, hogy a büfében egészséges kekszeket, kölesgolyót, gyümölcstálat is lehetett kapni. Bővülni fog a kínálat vagy majd alakítja a közönség igénye is, hogy miket lehet majd enni-inni? Hogyan lesztek nyitva?
Saját tapasztalataink és igényfelméréseink alapján is fontos, hogy odafigyeljünk a minőségre. Előnyben részesítjük a szezonális, termelői alapanyagból készült, 50 km-es körzetből származó élelmiszereket, azaz alapvetően kézműves szörpöket, teákat, péksüteményeket, szendvicskrémeket tartunk. Ugyanígy alapvető a baba- és gyerekbarát kínálat, a gyerekadagoktól kezdve a tej-, tojás-, cukor- és lisztmentes ételekig. Tervezünk napi menüt is, és igen, számítunk a közösségi tervezésre, nem csak a programok, hanem a kínálat alakításában is. A fenntarthatósági szempontok érvényesítésében a Felelős Gasztrohős fog segíteni. Ezen fölül is szeretnénk a környezettudatos szemléletet közvetíteni: pl. a Recobin jóvoltából szelektív hulladékgyűjtőink vannak a közösségi térben és a Színtér Projekt termében is. A nyitvatartást szintén az igények szerint alakítanánk, egyelőre 10-18-ig vagyunk nyitva.

helloanyu_MG_2434_02

Hogyan képzeled el a HellóAnyut pár év múlva?
Szeretnénk budapesti központtá válni, és másolható modellként szolgálni, terjeszteni ezt a szemléletet. A jelenlegi hely bővítése helyett tehát inkább az lenne a cél, hogy több kerületben is legyen hasonló létesítmény, akár más és más fókusszal.

Sok sikert kívánunk nektek, találkozunk a megnyitón!

A HellóAnyu! közösségi oldalához itt csatlakozhattok.

További interjúkért, a legújabb és legjobb gyerekbarát helyekért, a hetente frissülő hétvégi ajánlókért látogassatok el a minimatine.hu-ra és közösségi oldalunkra.

Fotók: Minimatiné