Itt jártunk – Marbushka Játék Manufaktúra

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

marbushka_MG_1215a

Nemrég Budakeszin jártunk csodaszép és szívmelengető játékok között. Jó manapság ilyen örök darabokra bukkanni, amelyek nemcsak szépek, hanem sok-sok szeretettel és odafigyeléssel készülnek, ráadásul a fenntarthatóság jegyében. Bohony Beatrixszel és Zöld Lászlóval, a Marbushka Játék Manufaktúra két megálmodójával beszélgettünk.

A Marbushka 4 évvel ezelőtt indult és pár hónap alatt sikeres vállalkozás lett. Ennyire tudtátok, hogy mit szeretnétek?

László: Jókor vágtunk bele, mert akkoriban nagy igény mutatkozott a művészi társasjátékokra. Pár hónap alatt eldőlt, hogy ezzel szeretnénk a továbbiakban is foglalkozni. Ha nem jött volna össze, akkor csak saját használatra készítettük volna a játékokat. Talán ez is volt a siker egyik titka, nem akartunk megfelelni, nem kutattuk, hogy a „piacnak” mire van szüksége. Bár nagy volt rajtunk nyomás, mégis őszinte, nem nem pedig marketinggel felfényezett termékeket akartunk készíteni.

Hány országban érhetők el a játékok?

László: Változó, de jelen vagyunk Olaszországban, Franciaországban, Csehországban, Lengyelországban, Németországban, Ausztráliában, az Arab Emirátusokban, de még Mexikóban is találkozhattok Marbushka játékokkal. A megrendelések nagy része külföldről érkezik, de szerencsére a magyar piac is egyre jobban erősödik.

marbushka_MG_1231

Hol a határ? Van határ? Bírjátok még a megrendeléseket?

Beatrix: Az elmúlt években csatlakozott hozzánk pár segítő. Két külsős varrónővel gyarapodott a csapatunk és szerencsére már itt az irodában is van segítségünk. Az Emma fejeket és a gravírozott Emma feliratot egy műhelyben készítik, illetve több kitűnő nyomdával is együtt dolgozunk. Emma arcát, haját és a Csillag kaland figuráit is a mai napig én magam festem. A határokat mi szabjuk, addig engedjük növekedni a céget, amíg tartani tudjuk magunkat eredeti célkitűzésünkhöz, hogy igényes, tartós, természetes és gyerekbarát játékokat készítsünk fenntartható módon.

Hogyan osszátok meg a feladatokat?

Beatrix: Nagyon jól elvagyok a Marbushka világában, de természetesen kell, hogy egy racionális része is legyen. Én viszem a kreatív részt, Laci a gyakorlati dolgokat, hiszen olyan „apróságokra” is oda kell figyelni, hogy a játékok beleférjenek a dobozba, intézni a vámot, engedélyeket. Egymás nélkül a kettő nem működne. Laci sokat segít a játékok fejlesztésében is. És természetesen itt van a kislányunk, Bojka, aki szinte mindenből kiveszi a részét.

Akkor jól kiegészítitek egymást ebben is. És mit csináltok, amikor éppen nem játékokat készítetek?

Beatrix: Legtöbbször „kutyázunk”, ami nem csak nagy sétákat jelent, hanem tanítást is, mivel a vizsláknak az eszét is el kell fárasztani, nem elég csak a testét. A fennmaradó időben főzünk és persze társasjátékozunk. Nagyon szeretünk játszani, de ez nyilvánvaló.

marbushka_MG_1226

Hogyan születnek a játékok? Játék közben?

Beatrix: A közös játékok során jönnek az új ötletek, témák, pl. cirkusz, autóverseny, bogarak. Általában először a képi világ van meg, aztán aköré kezdem felépíteni a történetet. Megszületnek az illusztrációk, aztán a mese, majd a játékszabály, a sok-sok apró ötlet, így válik egésszé.

Hogyan inspirálódtok közben? Mi segít, ha elakadtok a munkában? Vagy ha éppen túl sok a megrendelés?

Beatrix: Laci inkább a felmerülő problémákat oldja meg és ebben sajnos nem várhat az inspirációra, mindig a legrövidebb időn belül kell cselekedni, problémákat megoldani, hogy a forgalmazóink és a vevőink is elégedettek legyenek. Engem gyakorlatilag bármi inspirál a leglehetetlenebb, leghétköznapibb apróság is. Nincs állandó biztos forrás. Ha mégis elakadnék, Bojka segít.

MARBUSHKA-christmastale3

A karácsonyi játékotok csodaszép lett…

Beatrix: Én is nagyon szeretem. A gyerekeknek a karácsonyi ünnepségről hazafelé össze kell gyűjteni az ajándékokat, amiket egy angyal véletlenül elpotyogtatott. Az út hosszú és csúszós, ráadásul annyiszor meg kell állni, kirakatot nézni, beszélgetni, elhagyott sapkát-sálat felszedni… de talán marad idő arra is, hogy segítsenek keresgélni az angyalnak. Igazi családi játék az ünnepekre.

Egyik kutyátokról (aki már sajnos nincs köztetek) neveztétek el Emmát, aki egy igazi egyéniség, egy roppant stílusos „vagány csaj”.

Beatrix: Igen, ő volt az első Marbushka baba lesütött (nem csukott) szemmel, fekete hajjal. Sokszor írják nekünk, hogy annyira szép Emma, hogy nem szeretnék a gyerekek kezébe adni. Mi viszont azért készítettük, hogy játszanak vele. Így is alakítottuk ki: strapabíró, a fej nélküli textil rész mosható, ráadásul asztma és allergia barát töltettel kerül forgalomba.

Lesz másik Marbushka baba? Lesz Emmának barátnője, testvére?

Beatrix: Sokan kérdezik, de erről egyenlőre nem beszélhetek… Talán csak annyit, hogy Emma testvére Janka (aki még mindig velünk van szerencsére) elválaszthatatlanok voltak.

marbushka_MG_1234

A blogotokon és a közösségi oldalatokon egy picit beengeditek a mindennapjaitokba az érdeklődőket. Megosztjátok az apró történéseket, játékmegjelenéseket, hangulatokat. Nagyon jó, hogy élő kapcsolatotok van velük, ettől még személyesebb és élő lesz a Marbushka.

Beatrix: Valóban fontosnak tartom, hogy közvetlen kapcsolatunk legyen a vásárlóinkkal, nagyon fontos, hogy érezzék, hogy mi felelősséggel állunk a játékaink mögött. Ha bármi észrevételük, problémájuk lenne, azonnal reagálunk rá. Részei lehetnek a játéktervezés folyamatának, a mindennapjainknak. Egyszer meghirdettünk egy nyílt napot, amikor bárki eljöhetett megnézni, hogyan dolgozunk, beszélgethettek velünk a játékokról. Azt hittük, hogy nem lesz majd érdeklődő, de sokan voltak, és nagyon jó volt találkozni azokkal, akik a játékainkkal játszanak. Ennek a napnak a hangulata inkább a kötetlen baráti találkozókat idézte, semmi hivatalos formaság nem volt benne. Mi nagyon jól éreztük magunkat, remélem a látogatóink is elégedetten távoztak.

Magyarországon hol találhatjuk meg a játékaitokat?

László: A webshopunkon keresztül, illetve van néhány viszonteladó is mint a Pagony (Buda és Pest), illetve a Játék a köbön a Gozsdu udvarban.

Van korhatár?

Beatrix: 7 éves kornál húztuk meg a határt. Jelenleg nem az a cél, hogy bonyolult játékokat hozzunk létre, amelyeknek 2 órán keresztül csak a játékszabályát olvasod, hanem egyszerű, gyors játékokat készítünk, természetesen némi csavarral, izgalommal, és mindig kapcsolódik hozzá egy mesés történet. Már vannak 2+-os játékaink, kirakóink és színezőnk is a legkisebbeknek.

MARBUSHKA-emma-travel4

A kislányotok, Bojka már a kezdetek óta aktív részvevője a munkátoknak. Ez az ő útja is?

Beatrix: Több játék készítésében is részt vett, az egyiknél a dupla utat ő találta ki, de a grafikai munkába (Emma dobozán található rajzokat is ő készítette), Emma ruháinak tervezésébe, sőt a csomagolásba is besegít. Nagyon tudatosan készül erre a pályára.

Mit tudnátok tanácsolni azoknak a fiataloknak, akik éppen most próbálják álmaikat megvalósítani?

László: Ami biztos, hogy az út rögös lesz és nincs definíció. Azt el tudom mondani, amit mi másképpen csináltunk (ha segít): Nem engedtünk a saját igényeinkből és értékrendünkből. Ragaszkodtunk a minőséghez, mert mi adjuk hozzá a nevünket.

 Köszönjük!

A Marbuskha Játék Manufaktúra webshopját itt találjátok.
Közösségi oldalukhoz itt csatlakozhattok, illetve a játékok születéséről és mindennapjaikról blogjukon olvashattok.

Nem szeretnétek lemaradni a a legjobb hétvégi és családi programokról, interjúkról, ajánlókról és válogatásainkról? Akkor látogassatok el a Minimatinéra és csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz!

Fotók: Minimatiné, Marbushka