Itt jártunk – Közösségek a József Attila-lakótelepen

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Írisz Családi Kör_02

Szeretünk számunkra teljesen új helyeket felfedezni a városban. Annak apropóján barangoltuk be a József Attila-lakótelepet, hogy itt rendezte meg az Írisz Családi Kör és a kerületi Hordozó Kör a Szoptatás Világhete alkalmából hordozós-babakocsis sétáját és piknikjét. Útközben vidám anyukákba és egy igen jó közösségbe csöppentünk. Sőt még a világ talán legkisebb közösségi terét is megtaláltuk, A Dobozt.

Írisz-Családi-Kör_11

Ferencvárosi lányok, asszonyok összefogásával jött létre az Írisz Családi Kör. Tagjai önkéntesek, akik szeretnének minél népesebb női-, családi közösséget létrehozni Budapest IX. kerületében, a József Attila-lakótelepen. Családi piknikeket, beszélgetéseket, közös programokat szerveznek. Az ő kezdeményezésük a Dési Huber és a Pöttyös utca találkozásánál található Babák Rózsaparkja, ahol évente egy alkalommal rózsákat ültetnek az újonnan érkezett picik számára.

plakat

A hordozós séta során bemutatták a Dési Huber Művelődési Házat, amely egyik bázisuk, és egy csodás másik apró helyet, A Dobozt (Lobogó utca sarka), melynek ötlete egy tettrekész anyuka, Paál Rita fejéből pattant ki. Horgolókört, könyves programokat és újrahasznosító foglalkozásokat tartanak itt a felelős és környezettudatos gondolkodás jegyében. Szombatonként régi hagyományokat elevenítenek fel, jeles napokat ünnepelnek vagy holmikat csereberélnek. Hétköznap a meghirdetett időpontokban várják az anyukákat beszélgetésre, játékra, közös alkotásra. Hamarosan adományboltot is indítanak, és reméljük, hogy távlati céljukat, egy anyatámogató központ megnyitását is elérik. Programjaikat közösségi oldalukon követhetitek nyomon.

Írisz Családi Kör_06

A lakótelepen mindenki által Csiga parknak nevezett részen régebbi és újabb játékokat egyaránt találunk. Több bébihinta is van, illetve homokozó kisvonattal, csúszópálya és mászókák a nagyobbaknak, valamint focipálya. Dési Huber utcai játszótérként is emlegetett helyen nyáron szerdánként bábelőadásokkal, kézműveskedéssel is várnak benneteket (utolsó alkalom augusztus 13-án). A játszótér szomszédságában, az út másik oldalán pedig egy sportpálya várja a futókat, focizókat, valamint a felnőtt tornaeszközöket találtok.

Írisz Családi Kör_03

Írisz-Családi-Kör_10

Írisz-Családi-Kör_12

A séta után egészséges babaételekkel, limonádéval (Lizinek és Botondnak külön köszönet az isteni limonádéért) várták a sétán résztvevő kisebbeket és nagyobbakat.

Írisz Családi Kör_05

Írisz Családi Kör_04

Írisz Családi Kör_08

Írisz Családi Kör_07

Volt még közös piknikezés sok játékkal, hordozós (Hordozóház tanácsadói) és aromaterápiás tanácsadás (Csoboth Zita), pelenka mustra (Pöttyöm bababolt) és kendős játékok (Fritz-Hemrik Zsuzsi). Ha a közelben laktok, örüljetek, hogy ilyen jó közösség részei lehettek, ha nem ismeritek még őket, érdemes csatlakozni hozzájuk.

Fotók: Írisz Családi Kör, Minimatiné