Itt jártunk – Közlekedési Múzeum – dec. 29.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

IMG_3741

Iskolás korunk körül jártunk utoljára a városligeti Közlekedési Múzeumban. Elmentünk megnézni, hogy változott-e valamit azóta. A mindenre elszánt vonat-régi autó-hajó-repülő fanatikusok és a kisgyerekes családok biztos sűrűbben látogatják, főleg a hónap utolsó vasárnapján, amikor 18 év alatti gyerekek két kísérővel ingyen mehetnek be, pl. most vasárnap, azaz január 26-án.

_MG_3726

_MG_3637

A bejárati nagy csarnokban találjuk a régi vasúti terepasztalt. Ez a gyerekek egyik kedvence, itt voltak a legtöbben (meg az emeleten, ahol szintén van egy hasonló). Az egyik vonatról irányíthatjuk a lámpákat. Egy kis világítás és portalanítás igencsak ráférne az asztalra, bár ez a gyerekeket egy cseppet sem zavarta.

kozlekedesi_muzeum_08

_MG_3704

Ebben a teremben láthatunk még egy vasútállomást (a szebb napokat is megélt Rákosrendezőhöz hasonlatos) két viasz bábuval, egy XIX. századi mozdonnyal plusz két vagonnal, és egy hajtányszerű járművel, amit kipróbálhatunk. Ne hagyjuk ki a 100 db-os modellgyűjteményt, amely a hazai gőzmozdonyok és vasúti kocsik történetét mutatja be. A főépület állandó kiállításai között szerepel még a közúti közlekedés története a második világháborúig, motorokkerékpárok, a magyar hajózás története és a Hírességek csarnoka többek között Farkas Bertalannal és Valerij Kubaszovval.

kozlekedesi_muzeum_05

_MG_3666

IMG_3680

IMG_3695

Az összekötő folyosón található ajándékboltban vonatos, autós emléktárgyakat, képeslapokat vehetünk 100 Ft-tól több ezerig.
Az emeleten villamosok, hintók, régi kerékpárok találhatók, még egy mai futóbringát is kiállítottak. Csőpostával üzenetet küldhetünk a földszintre a Szabad a pálya kiállítás részeként, amely a dualizmus korának technikai fejlődését és mindennapi életét mutatja be, többek között a korabeli lakáskörülményeket, a telefonhírmondót, a mezőgazdasági nagyüzemet, a hajózást, kivándorlást, fényképész műtermet és az orfeumot.

_MG_3672

A felső szinten február közepéig egy kisebb teremben troli kiállítást is láthatunk, régi járművek fotóival, táblákkal, érdekességekkel, annak apropóján, hogy Budapesten 80 éve indult el az első troli. Február 16-án a témához kapcsolódó családi nappal várnak bennünket. Az emelet végében szintén egy vasúti terepasztalt találunk, illetve többet is, innen nehezen szabadultunk el.

kozlekedesi_muzeum_09

kozlekedesi_muzeum_04

A lépcsőn lefele ismét a bejárathoz jutunk, ahol balra van még egy terem régi kocsikkal, motorokkal.
A bejáratnál találjuk a mosdót és a büfét is. Az árak viszonylag barátiak: 350 Ft egy melegszendvics, 150 Ft egy dobozos alma/szőlő lé, 200 egy pogácsa. A felnőtt belépő: 1600 Ft/fő, kedvezményes jegy: 800 Ft. 6 év alatt ingyenes!
Szombaton és vasárnap délelőtt 11 órától tárlatvezetéseket tartanak. Jelentkezni a múzeum pénztárában lehet a tárlatvezetés napján. Elsősorban 10 év felettieknek, azaz nagyobb gyerekekkel érkező családoknak, egyéni látogatóknak ajánlják. Mindkét napon a tárlatvezetések díjmentesek, múzeumi belépő megvásárlásával lehet részt venni. Egy tárlatvezetésen maximum 20 főt tudnak fogadni.
A parkolás a múzeum előtt ingyenes.
A Közlekedési Múzeum csatlakozott az „adj egy múzeumjegyet ajándékba” akcióhoz, aminek lényege, hogy ha veszünk egy plusz jegyet, azzal a rászorulók ingyen mehetnek be.
Ha minden igaz, idén elkezdődik a Liget teljes megújulása, köztük a múzeumoké is. Nagyon jó lenne egy élőbb, interaktívabb Közlekedési Múzeum, a gyűjtemény megvan hozzá. Mi drukkolunk nekik!

Fotók: Minimatiné, Közlekedési Múzeum