Itt jártunk – Egy nap bringával a Velencei-tó körül

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

DSCF5004

A Velencei-tó igazán jó célpont. Nemcsak azért, mert közel van Budapesthez, hanem mert a környéken rengeteg olyan jó dolog épült az elmúlt években, amely családi programnak is kiváló, ráadásul pénztárcakímélő. Körbebringáztuk a tavat egy 3 és egy 1 évessel. Mit láttunk, mi épült, milyen szolgáltatások vannak, mi mennyibe kerül? Ez a cikk több éve íródott. Legújabb, frissített, aktuális információkat tartalmazó cikkünket szintén a bringás körről itt tudjátok elolvasni.

Kiindulási pontunk Agárd volt. Vonattal érkeztünk a Déli pályaudvarról, ahonnan óránként indul Székesfehérvár felé a kényelmes piros vonat, 50 perc a menetidő. 33%-os családi kedvezménnyel 750 Ft-870 Ft egy útra 1 főnek, ha van budapesti bérletetek, akkor még egy kicsit olcsóbb. 1 db bicikli szállítása 280 Ft. AZ utazással kapcsolatos kerékpáros tudnivalók itt.

DSCF5124

Mivel ezúttal nem tudunk bringát hozni magunkkal a sok gyerekcsomag miatt, béreltünk Agárdon. Körbenéztem a neten, hogy milyen lehetőségek vannak, és a legolcsóbbnak az Agárdi Bicikli (2017-től Gesztenye Bicikli néven találjátok meg őket, de a kedvesség, a jó ár-érték arány és a profizmus maradt) tűnt. A megállótól kb. 10 perc séta a Gesztenyés soron (Márvány utca sarkán). A bringakölcsönző egy családi vállalkozás, ahol nemcsak nagyon kedvesek és gondosan bánnak minden bérlővel, hanem jó állapotban vannak a Neuzer kerékpárok. Lehet bérleni utánfutót (250 Ft/óra), felnőtt bringához kapcsolható kisbringát, tandem biciklit (500 Ft/óra) és gyerekülést is adnak. Szezonban érdemes telefonálni és lefoglalni előre. 1 órára 250 Ft, 1 napra 1350 Ft. Csak ajánlani tudjuk őket, ennél olcsóbbat és jobbat nem találtunk. Van egy jó bringás térkép is, amelynek a hátulján a nevezetességeket is megtaláljátok. Ehhez ingyen hozzájuthattok a Tourinform irodákban és bringakölcsönzőkben.

DSCF5015

A déli parton teljesen felújították a bringautat az elmúlt években. Az agárdi Popstrandtól indul az út végig a parton. Ezen a strandrészen a szokásos lángosozók, palacsintázók, halasok várják a vendégeket. A lángos ára 400-700 Ft között mozog, a palacsinta 150-200 Ft. A part fele a vasúti átjáró közelében találtok egy jó rétesező is, itt be lehet vásárolni a túra előtt, ha a fületeken jönne ki a lángos meg az egyéb szokásos nyaralós ennivalók.

DSCF5009

Az út többnyire a part mentén halad, néha belefut kisebb üdülőutcákba. Elég vegyes a kép a szép öblöktől kezdve a lerobbant üdülőkig. A kissé szeles időjárásnak köszönhetően sok volt a szörfös, kite-os.

sport_beach_velencei_to

sport_beach_02

Hamarosan a gárdonyi Sport Beach-hez érkeztünk, amely az ország első ökostrandja, illetve camping is egyben. Ha már itt melegetek lenne, akkor lehet csobbanni. Az árakat itt találjátok. Útközben több bringás pihenőt is kialakítottak paddal, asztallal.

DSCF5027

Velencére érkezve beleütköztünk a tó legújabb látványosságába a 2014 májusban nyílt Velence korzóba. A homokos part napernyős részein csak azok napozhatnak, akik béreltek ernyőt, szóval azért nem teljesen igaz a marketinges szöveg, hogy ingyenes, inkább úgy mondanám, hogy vannak ingyenes részek. A víz fokozatosan mélyül, a part homokos, kisgyerekekkel ideális, bár az árnyék nekünk egy kicsit kevésnek tűnt. Utána egy retró szabad strand következik egy kisebb öbölben, viszont itt egyáltalán nincs tömeg. Ezen a részen wakeboard pályát is kialakítottak.

velencei_vizi_var_strand_02

velencei_vizi_var_strand

Az északi partszakasz első strandja a Velencei Vizi Vár Strand, melyet már messzebbről is észre lehet venni két tornyáról. A strandok általában június 1-je körül nyitnak.

DSCF5035

Innen a bicikliút árnyas fákkal övezett széles úton halad, ami ugyan nem csak bringaút, de a forgalom nagyon gyér rajta. Útközben nagy napraforgótáblákban is gyönyörködhettünk.

DSCF5068

DSCF5053

Az út itt kezd el egy kicsit emelkedni felfelé, majd megérkezünk a Pákozdi Emlékparkhoz. Ha felmásztok a domb tetejére, szép kilátás nyílik a Velencei-tóra. Az új KEMPP digitális tárlatvezető applikáció letöltésével a park könnyedén megismerhető, de az elmúlt évben egy olyan részt is kialakítottak, ahol egy lövészárkon végigjárva megismerkedhettek a katonák életmódjával. Új szolgáltatás a nagyobbaknak a BaKAland katonai akadálypálya és a Raptor lézerharc is. A belépőjegy megvásárlásával (karszalag) lehetőség van a programokon részt venni. Árak itt.
Itt találjátok még a március 15-től november 1-jéig nyitva tartó Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkot is, amelyben van egy jó kalandjátszótér és eső elől is be lehet húzódni kicsi fedett házikókba, de emellett tanösvényt és tűzrakó helyet is kialakítottak, valamint újdonság a QR kódos irányítótáblák.

11_nagy

DSCF5079

Ha itt elfáradnátok, akkor legurulhattok a hegyről, és a Szúnyog-szigeten egy kis hajóval is átkelhettek a túlpartra. A menetidő kb. 15 perc, nagyon szép nádasban halad. Ez kizárólag személyszállító hajó, de kerékpárokat is átvisznek. A menetrendet és árakat itt olvashatjátok, 4 éves kor alatt ingyenes. A kikötő közelében van egy hangulatos Halász csárda is, amikor erre járunk, mindig teltház van.

Nyári ludak a Dinnyési-fertőn HOLLÓSI ZOLTÁN

Az-Itató-part-FENYVESI-TAMÁS

Ha nem hajóztok át és tovább haladtok, az autópálya alatt Székesfehérvár felé visz a bringaút tovább. Pákozdon keresztülhaladva Dinnyés felé kell lefordulni. Ezen a részen elég zötyögős az út, nem is neveznénk bringaútnak. Ezen a részen a Velencei-tavi madárrezervátum mellett haladunk el, amely sajnos csak előzetes bejelentkezéssel látogatható. A képen is látható madármegfigyelő fatorony 2016 nyarán sajnos leégett, reméljük, hogy hamarosan újjáépítik.

DSCF5097

DSCF5086

A Nádüzemet elhagyva kanyarodik az út ismét a déli partra. Innen indul a Madárdal tanösvény 3 túralehetőséggel. Az egyik a part mentén halad Agárd irányába, a második csak szakvezetéssel látogatható, a harmadik pedig elkanyarodik majd az Agárdi parkerdő felé, a Gárdonyi emlékháznál és Rönkvárnál végződik.
Érdemes Dinnyés felé elkanyarodni. A Templom mellett találjátok a Hagyományőrző Turisztikai Központot, ahol koncerteket és vásárokat (minden hónap 2. szombatján) is tartanak. Érdemes a Duna-Ipoly Nemzeti Park programjai között böngészni, hiszen Dinnyésen sok vezetett túrát tartanak egészen késő őszig.

Dinnyési Várparkot

DSCF4980

A Kossuth utcában 2014. júniusban nyitották meg a Dinnyési Várparkot, amely pusztuló történelmi váraink mini másolatát őrzi, valamint felvonultatja a magyar uralkodókat, kormányzókat, fejedelmeket. Ide a belépő 950 Ft, családi 750 Ft/fő.

Chernel István Madárvárta

Ha visszatérünk a bringaútra, akkor a Horgásztanya után elérjük a 2012-ben felújított  Chernel István madárvártát.

DSCF5103

DSCF5108

DSCF5111

Innen már nincs messze az agárdi hajóállomás (ide érkezik a pákozdi Szúnyog-szigetről a kishajó). A part mentén haladva elérjük a Napsugár strandot, amely kellemes árnyékolókkal, homokos parttal várja a pancsoló kicsiket. A belépő árakat itt találjátok.

09.-077

A kör végéhez érve az Agárdi Popstrandba ütközünk, amely nem változott az elmúlt évtizedekben. Ha nem a part menti útvonalat választjátok, akkor az agárdi parkerdőbe juttok. Onnan tovább haladva a Gárdonyi Géza szülőházánál, illetve a  2012-ben mellette épült Rönkvárnál ér véget a túra útvonala, amely az Egri vár kicsinyített mása. Mi nagyon élveztük, hogy nagy csövekben lehet mászkálni, itt-ott felbukkanni. A gyerekek sisakot és fejlámpát is kapnak, illetve az iskolásoknak és nagyobb óvodásoknak már különböző próbákkal is készülnek. 500 Ft a belépő, 3 év alatt ingyenes, hétfőn zárva tartanak.

DSCF5131

DSCF5160

DSCF5145

Mivel a túra után még volt energiánk, a napot az Agárdi Termálfürdőben zártuk, amely egy igazán családbarát létesítmény. Pár éve nyitották meg a strand részen a szeptember elejéig üzemelő családi élménymedencét (2017-ben június 17-től augusztus végéig tart nyitva), amely már egy éveseknek is élvezhető, csobogókkal, alacsony vízzel, az óvodás korúaknak csúszdával, sodró folyosóval, gömbcsúszdával. Rosszabb idő esetén vagy téli időszakban bent is van egy kisebb gyerekmedence. A női öltöző mellett baba-mama szobát és egy kisebb játszóházat is kialakítottak (kb. 4 éves korig izgalmas). A termál kinti élménymedencéje mellett másik kedvencünk az 500 nm-es játszótér nagy homokozóval, benne dömperek, játékok, kismotor pálya, hinta. Az egész rész puha szőnyeges és homokos. Itt mindig nagyon jól éreztük magunkat, és olyan jó, hogy nem kell külön cipelnünk magunkkal játékokat. Mivel amúgyis inkább későn szeretünk strandra járni, mindig kihasználjuk a lehetőséget, hogy 17 óra után kedvezményes a belépés, illetve van családi belépőjük is: 7150 Ft (2 felnőtt + 1 gyerek). 3 éves korig ingyenes! Egyéb árakat itt találtok.

DSCF5099

A Velencei-tó körüli bringatúra kb. 30 km. Mi egy kicsit még kitértünk a Szúnyog-sziget és Dinnyés felé, így 40 kilométert tettünk meg. Azok számára is vállalható, akik nem szoktak sűrűn bringázni, mivel csak a pákozdi részen van egy pár kisebb emelkedő, a többi rész sík terepen halad. Kisebb gyerekekkel mi is sokszor megálltunk, leszálltunk, nézelődtünk. Önállóan bringázva inkább kisiskolás kortól vagy szakaszokban ajánljuk, de persze mindenki ismeri a saját gyerekét. Mi mindannyian nagyon élveztük ezt a napot. Próbáljátok ki ti is! 🙂

Ez a cikk több éve íródott. Legújabb, frissített, aktuális információkat tartalmazó cikkünket szintén a bringás körről itt tudjátok elolvasni.

Fotók: Minimatiné, Sport Beach

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról, válogatásokról és interjúkról, hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni, Fb oldalunkat pedig itt találjátok. Tartsatok velünk!