Itt jártunk – Dobogókő, Zsindelyes – jan. 12.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

dobogoko2012_2013

Dobogókőn mindenki megtalálja azt, amiért jött, ki spirituális okból, ki családi kirándulás miatt, de a kettő sem zárja ki egymást. Mivel kicsi gyerekekkel mentünk, egy rövidebb túraútvonalat választottunk.

A legrövidebb kék kör a sípályához visz, illetve másik irányba a kilátóhoz. Az egyik 3km, a másik 3.5km, de vannak 6km-es és hosszabb túrák is, ki hogy bírja. A Dobogókőért Közhasznú Alapítvány szervezett túráin is részt vehettek. Többféle lehetőség közül választhattok. Itt részletesen megtaláljátok a programokat. 500 Ft/fő hozzájárulást kérnek a kirándulásokért.

dobogókő_faragott_kapu

IMG_3005

139425

Négy jurta áll a Zsindelyes Vendégház mellett, ahol akár meg is szállhatunk. Egy helyre benézhettünk, nagyon kedvesen fogadtak bennünket, jó lenne egyszer kipróbálni. Ágyak a jurtákban nincsenek, így oda hálózsákkal, adott esetben kisebb párnával, takaróval és meleg holmival kell készülni. A szállás éjszakánként 3.500 Ft/fő körül van, de ha egy jurtában többen (akár 8 fő is elfér együtt) aludnátok, úgy az ár még kedvezményesebb. Az egyikben találjuk hétvégenként a „Dobogókői Aranyasszonyokat”. Hogy kik ők? A Boldogasszony energiát és a Pilisi szakrális energiát felhasználva teljesítenek spirituális és testi-lelki segítő szolgálatot. Itt olvashattok róluk bővebben.

Zsindelyes_turistahaz

A Zsindelyes egy igazán jó hely az ételek, italok tekintetében is. Bár inkább csomagolós család vagyunk termosszal és szendvicsekkel, de most olyan afféle ünnepi kirándulásra mentünk, úgyhogy kipróbáltuk a helyet. Égett a tűz a kandallóban, jól megfértek egymás mellett kicsik és nagyok, kutyák, macskák. És végre egy hely, ami megadja a választás lehetőségét. Ha húsevő vagy akkor is és ha vega vagy, akkor sem csak rántott sajtból áll a kínálat, hanem gabonakolbászos zöldségek (900 Ft), csírás padlizsánkrémes vagy vegazsíros kenyér (350 Ft), rétesek, linzerek, zabital, helyben sütött medvehagymás, tökmagos, sajtos pogi is kapható 200 Ft-ért.
A hely specialitása a gyömbéres ital, amit lassú tűzön sokáig főznek gyógynövényekkel. Intenzív ízű, de nagyon finom, 200 Ft/dl.

zsindelyes_02

zsindelyes_03

Ha errefelé kirándultok, vegyetek részt fotópályázatukon is.
Aktuális időjárás és hőmérséklet itt.

Megközelítés, parkolás:
Kocsival Budapestről max. 1 óra, nekünk 45 km volt, a 11-es útról Pomáz fele kell lefordulni. A parkolás 200 Ft/óra vagy 1000 Ft/nap. Ha az alapítvány kirándulásaira vagy egyéb rendezvényeire mennétek, illetve a Zsindelyesben étkeztek, netalán a hóesést követően síelni jöttök a dobogókői sípályákra, úgy a Zsindelyes előtt ingyenesen tudtok parkolni.
Közvetlen autóbusz járatok Pomázról és Esztergomból közlekednek Dobogókőre. Amennyiben Budapestről vagy Szentendre felől érkeztek, utazzatok a H5 jelzésű (Szentendrei) HÉV járataival Pomázig, majd szálljatok át a HÉV állomás közvetlen szomszédságában található autóbusz állomáson a dobogókői buszra. A végállomáson szálljatok le. Autóbusz menetrend itt.

DSCF2593_01

Fotók: dobogoko.orgfacebook.com/Zsindelyesvendeghaz, Minimatiné