Itt jártunk – Cerka-firka játszótér

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

_MG_7395_

Emlékeztek még a „kőcsikós” játszótérre a Gellért hegyen? Április vége óta Cerka-firka néven várja a gyerekeket, sőt még 14.000 növényt is ültetettek mellette szülők és gyerekek közreműködésével. Ezen a nyáron a Minimatiné felfedező csapata ide is ellátogatott. 2014-es megnyitója óta a játszótér állapota sajnos nagyon leromlott, több játék már nem is használható!

_MG_7417

A játszótér megközelíthető a Móricz Zsigmond körtérről a 27-es busszal. A Búsuló Juhásznál (Citadella) kell leszállni, onnan még egy kicsit felfelé gyalogolni. Az autóforgalom elől elzárt út vezet ide, a Gellért-hegy tetejére. Bátrabbak a Gellért tér felőli ösvényen is felmehetnek. A kilátás erről a részről gyönyörű, az út kicsit meredek és eléggé elhanyagolt, nagyon ráférne már egy felújítás, babakocsival nem ajánljuk.

_MG_7455

A játékok körül gumiburkolat van. Azon kívül érhetetlen módon kaviccsal szórták körbe, ami nem praktikus, mert csúszik, ráadásul állandóan telemegy a szandál vele, bár ez a gyerekeket, akik például mezítláb rohangáltak, cseppet sem zavarta 🙂 Érdemes zártabb cipőben menni.

_MG_7416

IMG_7444

A játszótér új nevét a színes ceruzás mászókáról kapta, amelyet a kapolcsi Ilona-malom Műhely készített. A székesfehérvári Koronapark és a győri Állatkert játszótere kialakításában is részt vettek.

_MG_7385

_MG_7461

A legnagyobb sláger a ceruzahegyező, amely gyakorlatilag egy mókuskerék.

_MG_7411

A mászókákon kívül csúszdákat, hintákat (gyűrű- és bébihintát is), forgókat találunk. A fenti kissé félreeső részen van homokozó is.

IMG_7372_

A talajba épített trambulint eddig még sehol nem láttuk, de mindenképp jó választás.

_MG_7491_

A játszótéren keresztül vezet a „Hasznos Hulladék Út”,  ahol megtudhatjuk, mi a különbség hulladék és szemét között, hogyan hasznosul újra a szelektíven gyűjtött hulladék, miért fontos a tudatos vásárlás, hogyan működik a komposztálás. És természetesen a legjobb hulladék, ami létre sem jött.

IMG_7448_

Van egy fedett rész, amely még a régi időkből maradt itt. Nem túl esztétikus látvány, de egy kisebb zápor esetében védelmet nyújthat. A jásztótéren sok nagy fa, elég sok árnyékos rész van.

IMG_7486

Végre a padok is színesek, a szponzorok logói ezekre kerültek fel.

_MG_7398

A játszótéren kutat és három mobil wc-ét is találunk. Van egy lerobbant régi épület, talán mosdó lehetett valamikor. Reméljük ezt is felújítják majd, mert sokkal vonzóbb lenne, nem beszélve arról, hogy ezen a turistás helyen eléggé kiábrándító látvány. A játszóteret 14 éves korig ajánlják, de inkább kisiskolás korig izgalmas.

_MG_7504

Nincs körbekerítve, ami egyrészről szabadabb tér érzését nyújtja, de a hátrányai is megvannak. A gyerekek könnyebben elkalandozhatnak a nagy területen, és bár kutyát ezen a részen csak pórázon lehet sétáltatni, nem biztos, hogy ezt mindenki betartja.
A hangulat a hely adottságai miatt kellemes, hiszen nagy a tér, sok a zöld, virágos rész, nincs autóforgalom és ki ne szeretne egy rakás szétdobált színes ceruza között játszani 🙂 Mindenképp érdemes kipróbálni és egy kis városnézéssel összekapcsolni.

2023 nyarán felújították!

Fotók: Minimatiné