Itt jártunk – Budavári Mátyás király játszótér

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

_MG_5535_

A tavalyi évben átadott Vuk és Pom Pom után 2015. őszén a Budavári Önkormányzat újabb tematikus játszóteret nyitott meg a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepén. A Szentháromság térnél található régebbi játszópark teljesen megújult, és immár az ötödik tematikus játszótere a kerületnek. A megnyitón jártunk és kipróbáltuk, milyen lett a Budavári Mátyás király játszótér.

_MG_5544_

A megnyitót a szombati esős időjárás után vasárnapra tették át, így csodaszép napsütéses időben dudaszóval és tánccal vonultak át az összegyűlt tömeg a Szentháromság térről az új játszótérre, ahol zenével, lovagi tornával, vadászsólyom és rétisas bemutatóval, ingyen fagyival és szörppel, királylányos és lovagos kitűzővel várták a kicsiket és a nagyokat.

_MG_5517_

A játszótér Mátyás király meséire épül, amely az egyes játékelemeken is visszaköszön, pl. az Egyszer volt Budán kutyavásár és az itt járt Mátyás király feliratokban és képekben. Kialakításánál a kisebbekre és a nagyobbakra is gondoltak, így szereltek fel bébihintákat és a bejáratnál egy árnyékos homokozó is várja a gyerekeket.

_MG_5547

A nagyobbak pedig rengeteg mászókát, alagutat, hidat és házakat is találnak a területen, ahol igazán jól lehet kalandozni, szülő legyen a talpán, aki tudja követni, ki merre jár.

_MG_5501_

_MG_5503

Hasonló mászóalagutakat alakítottak ki mint a Vuk játszótéren, de sokkal többet, az egész várrendszer alatt lehet ilyen módon mászkálni. Az egyik beugró részben még egy várbörtönt is találtunk. Közben fel lehet mászni létrákon, kinézni a bástyákon, lőréseken és van több ágyú is. A mászókákra hálón, létrán is fel tudtok mászni és a végén egy csúszda is van a lejutáshoz.

_MG_5506_

_MG_5520_

A játszóteret mulccsal, gumilappal borították és kőfal veszi körül. Több helyen a fák között nagyon szép kilátás nyílik a városra.

_MG_5536_

Találtok egy szép kutat is a bejáratnál.

_MG_5528

_MG_5518

IMG_5549

_MG_5511_

Ugyan mosdót külön nem építettek, de kb. 1 percre (a lépcsőn felfefé), a Halászbástya tövében találtok nyilvános wc-ét. Biztos, hogy a játszótér kedvence lesz a mai kor lovagjainak és királylányainak is, és reméljük, hogy központi elhelyezkedése miatt a külföldiek is megtalálják majd. A Szentháromság térhez jó lenne egy irányító tábla.

budavari_matyas_kiraly_jatszoter_terkep

A játszótér a 16-os busszal könnyen megközelíthető a Deák és a Széll Kálmán tér irányából is.

További jó családi programokért, beszámolókért és interjúkért látogassatok el a minimatine.hu-ra és közösségi oldalunkra! A tavaly átadott kedvenc játszótereinket itt találjátok.

Fotók: Minimatiné