Itt jártunk – Boldizsár Ildikó könyvbemutatója

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

boldizsar_ildiko

November 26-án este az IBS Színpadon jártunk, ahol Boldizsár Ildikó bemutatta legújabb Mesék boldog öregekről című könyvét, egy tanulmánykötetet Meseterápia a gyakorlatban címmel, illetve a fabularium.hu weboldalt.


A bemutatón három csodás mesét is meghallgathatott a közönség. Ráhangolódásképpen Luzsi Margó mesemondó, könyvtáros mesélt, aki az egri börtönben tart meseterápiás foglalkozásokat. Majd Boldizsár Ildikó bemutatta a fabularium.hu-t, egy tértől és időtől független tudástárat, amely az idők kezdete óta az emberiség rendelkezésére áll. A Fabulárium belső iránytűként úgy működik, hogy miután elolvasunk egy történetet, megkeressük benne a helyünket és bejárjuk a felkínált lehetőségeket.

boldog-öregekről-végleges

Boldizsár Ildikó több mint 30 éve foglalkozik a mesékkel, és a mesék által azzal is, hogy mit jelent rendben és rendezetten lenni, hogyan lehet a meséből nyert tudást cselekedetté alakítani. 2007 óta 10 könyve jelent meg, amelyből 7 mesegyűjtemény (Mesék férfiakról nőknek, Mesék nőkről férfiaknak, Mesék anyákról, Mesék apákról, Mesék életről, halálról és újjászületésről, Mesék testvérekről testvéreknek, Mesék boldog öregekről) és 3 elméleti könyv a meseterápiáról. A hét meseválogatás nemcsak terápiás helyzetekben nyújt megoldást, hanem az élet különböző fejlődési szakaszainál is segítségünkre lehet. A szerző elmesélte, hogy ez a most megjelent kötet, a Mesék a boldog öregekről élete legszomorúbb munkája volt. Soha nem érezte ilyen mértékben, mekkora a szakadék a valóság és a mesék között, hiszen korunkban nem bánnak elég tisztelettel az idősekkel.
Bővebben itt olvashattok a kötetekről.

meseterápia-a-gyakorlatban

Az este lezárásaképpen bemutatta a szerkesztésében megjelent Meseterápia a gyakorlatban című könyvet, melyben 33 tanítványa által írt tanulmányt választott ki a meseterápia gyakorlati megvalósulásáról és sokszínűségéről. Alkalmazható a családterápiánál, összekapcsolható a művészetterápiás programokkal, gyógyítanak vele krónikus, daganatos, idős betegeket, alkalmazható dadogó gyerekeknél és tanulási nehézségeknél, tartósan fogyatékos, mélyszegénységben élő, valamint árva gyerekeknél, súlyos pszichiátriai betegeknél, felnőtt önismereti csoportokban, veszteségélmény feldolgozásakor. Tanítványai mind a gyakorlatban hasznosítják azt a hatalmas tudásanyagot, amelyet átadott nekik, és az általuk leírt esettanulmányok tanulságul szolgálhatnak a különböző területeken dolgozó szakembereknek is.

meseterapia_bemutato

A tanítványok kutató- és gyakorlati munkájukat a most alakult Metamorphozis Meseterápiás Egyesületnél folytatják tovább. Az Egyesület célja a meseterápia módszerét alkalmazó szakemberek és a módszer támogatóinak összetartása; szakmai találkozók és konferenciák szervezése; a közösségi mesemondás hagyományának felélesztése és terjesztése; a mesék nevelésben, oktatásban és gyógyításban való szerepének növelése; egyéni és csoportos meseterápiás foglalkozások szervezése és vezetése az élet minden területére kiterjedően.

Luzsi Margó mesegyűjteményeit itt találjátok.
Boldizsár Ildikó saját meséiről itt olvashattok.

Olvassatok sok mesét, ne csak a gyerekeknek, hanem magatoknak is, hiszen a mese gyógyít, utat mutat és segít megoldani a lehetetlennek látszó helyzeteket is. Aki nem hiszi, járjon utána…

Nem szeretnétek lemaradni a a legjobb hétvégi és adventi programokról, interjúkról, ajánlókról és válogatásainkról? Akkor látogassatok el a Minimatinéra, és csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz!

Fotók: Magvető Kiadó