Itt jártunk – Bélaműhely a Jurányiban

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

_MG_5979_

Már többször jártunk a Bélaműhely koncertjén nyári fesztiválokon és egyéb rendezvényeken. Most először kipróbáltuk a Karmesterjátékot is, ezúttal a Jurányi Inkubátorházban, ahol közösen zenélhettünk újrahasznosított hangszereken kicsikkel és nagyokkal. Igazán jó móka, mindenképp próbáljátok ki.

Az interaktív foglalkozás első részében a zenekar tagjai egyenként bemutatják az újrahasznosított tárgyakból készült hangszereket, többek között kerékpár hajtókarból épített xilofont (bikeofon), dobot (pl. gettómarimbula), slagcsőből és tölcsérekből alkotott fúvós hangszereket (biciklikormány tilinkó, slagszax), számítógép billentyűzetéből kreált csörgő-zörgő eszközöket.

_MG_5877_

_MG_5875_

_MG_5880_

Után egy kis mozgás következik. Bemutatják a karmesterjáték „eszköztárát”, vagyis a karmester miként tudja mozgásba hozni a zenekar tagjait és általuk a hangszereket.

_MG_5885_

_MG_5894

A hangszerek ezután a közönség kezébe kerülnek, mindenki kipróbálhatja, megnézheti, hogyan működnek, miből készültek. Remek ötleteket kaphatunk akár egyszerűbb otthoni hangszerek készítéséhez is.

_MG_5928_

Gyakorlás az ún. hangburgereken.

_MG_5899_

_MG_5906_

A serpenyődobot otthon bárki elkészítheti.

_MG_5909_

A Gigantocyplis nemcsak izgalmas hangszer, hanem szerintünk csodaszép is.

_MG_5911_

_MG_5904_

Amikor a tényleges karmesterjáték részhez érünk, már mindenki jól ismeri a hangszereket, hiszen magunk is kipróbálhattuk, illetve a zenekar mozgatásának mechanizmusát is. Már csak bátor gyerekek kellenek, akik így vagy úgy megszólaltatják a zenekart mozgással, arcjátékkal, karmozdulatokkal, de a variációk száma szinte végtelen és igazi spontán örömzenélésbe torkollik a program.

_MG_5932_

_MG_5957_

És a gyerekeknek ez igazán jól megy 🙂

_MG_5964_

karmesterjatek_MG_5944_

A zenekar vezetője bemutatott pár példát arra, hogy hogyan is zajlik a gyakorlatban a Karmesterjáték, de mindenkinek a fantáziájára van bízva, hogyan veszi rá a zenészeket a hangszerek megszólaltatására.

_MG_5976_

Az interaktív koncertet és hangszerbemutatót minden korosztálynak ajánljuk, már a 2 év körüliek is remekül érezték magukat. A kisebbeknek talán egy picit hosszúra nyúlt a program, lehet, hogy szerencsésebb lenne a hangszereket a végén kipróbálni, bár értjük, hogy a karmesterjátékhoz nem árt saját magunk által megismerni a hangszereket is. Mi nagyon jól éreztük magunkat és otthon is folytattuk a zenélést 🙂

A Bélaműhely Sound Art 2007 óta foglalkozik hangkeltő eszközök építésével, és az eszközökön való hangszeres játékkal. Kísérleteznek zenei játékok fejlesztésével, valamint kutatják az emberek hangokhoz, zenéhez, hangkeltéshez való viszonyát. Ipari hulladékokból, kimustrált használati tárgyakból, hordókból, csövekből, bicikli és számítógép alkatrészekből, teknőből, serpenyőkből és papír dobozokból készítenek hangkeltő eszközöket Terebessy Tóbiással és a Medence Csoporttal közösen. Koncertezés és a színházi munkák mellett workshopokat tartanak gyerekeknek és felnőtteknek, ahol zenei gyakorlatok és játékok mellett elbeszélgetnek a hangok keletkezéséről, fajtáiról, a hangokhoz és a csendhez való viszonyunkról.
A zenekar tagjai: Iszlai Renáta, Horváth Richárd, Szász Dániel, Rimóczi István, Varga Merse, Szegő Dávid, Kertész Endre

Az egyre gyerekbarátabb Jurányi kávézójában kialakítottak egy gyereksarkot is, ahol kis sátrat, játékokat is találtok, illetve az udvaron, ha jó az idő, egy szuper faházat. Az épületben találkozhattok a Parányi Műhely és a Mocorgó foglalkozásaival, a Szamárfül Projekt előadásaival, valamint gyermekmegőrzést (hétfő, szerda, csütörtök 9-13 óra között 10 hónapostól 2,5 évig) is vállalnak.

Nem szeretnétek lemaradni a a legjobb hétvégi programokról, interjúkról, ajánlókról és válogatásainkról? Akkor látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz és iratkozzatok fel hírlevelünkre!

Fotók: Minimatiné