Itt jártunk – Adventi belvárosi road-show – dec. 1.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

_MG_3446

December 1-jén megnyitottak a Belváros adventi programjai, ezért végigjártunk az összes rendezvényt az Operától a Bazilikán át a Vörösmarty térig, onnan a Városház térre mentünk, majd a Nemzeti Múzeumhoz és a Kálvin térre. Ezt láttuk.

orias_szan_MG_3486

Az Opera egy nagyon kedves színfoltja az idei évnek. A Diótörő Fesztivál nem igazán vásár, nem is az ajándékok beszerzése itt a cél, hanem a jótékonykodás. A mézeskalácsházakban árulnak adományért forró italokat az Opera énekesei az Ökomenikus Segélyszervezet javára. Családi fényképezkedéshez, akár karácsonyi üdvözlőlap készítéséhez ideális helyszín. Jópofa az épület előtti karácsonyfánál a nagy diótörő bábu és a hirdetőoszlopokban elhelyezett figurák. Ha szemben állunk az épülettel, a bal oldali szfinxnél egy gyönyörű szán áll, amire felülhetünk, és állítólag a Mikulás is ellátogat ide a hétvége környékén. Kórusok is fokozzák majd minden este az ünnepi hangulatot.

_MG_3420_s

_MG_3412

MGB_1645.jpg

Kis utcákon átsétáltunk a Bazilikához, ahol a tavalyi látványelemekkel, árusokkal találkoztunk és a jégpálya is működött már. A legkisebb korcsolya 26-os méretű, úgyhogy idén már kis is próbálhatjuk. Fél6-kor kezdődött a fényfestés Havasi Tavaszi szél vizet áraszt átiratára. Voltak elemek, amik tetszettek, voltak nagyon giccsesek is, minden esetre magával ragadó volt az egész és jó, hogy így kihasználják az épület lehetőségeit, nem csupán egy szép „háttér”. A vásár Sas utcai részén kézműveskedtünk egy kicsit, karácsonyfadíszt készíthettünk almából.  A szokásos étel/ital kínálat mellett vehetünk antikvár könyveket, bögréket, karácsonyi dekorációt és a szokásos ajándékokat, amit máshol is. Viszont itt a hangulatot elég jól eltalálták, mondjuk az adottságok is megvannak hozzá. Nézzétek meg mindenképp!

Innen a Vörösmarty térre sétáltunk át, ami évek óta ugyanaz, semmi újítással nem találkoztunk. Itt volt a legnagyobb tömeg. Még a kézművesek is ugyanabban a sorrendben sorakoztak fel mint tavaly. A színpadokon éppen nem volt program, de a vásár egymástól távolabb eső pontjain állították fel. Nem jutottunk oda a kürtőskalácsoshoz sem, pedig 1500 Ft-ért árulták, mondjuk elég nagy volt. (Máshol kicsit kisebbet találtunk 900-ért.) Gyerekkel inkább hétköznap menjünk, mert így nem egy nagy élmény. Sajnos nincs ráhatásuk a környék vendéglátós üzleteire, ahonnan olyan borzalmas zene dőlt, hogy teljesen elment minden karácsonyi kedvünk. Nem kell folyamatosan karácsonyi zenét nyomni mindenhol, de ez már sok(k) volt.

_MG_3456

_MG_3458

A Vörösmarty téren idén is kiállított egyik kedvencünk, a Manufaktor Műterem. Miattuk érdemes áttörni a tömegen, mert akár 400 Ft-ért is találunk valami apró meglepetést. Gyönyörű bábokat, papírcsodákat, képeslapokat árulnak. A fő soron, középen találod őket.

A vásár kinyúlik egészen a Fashion Street-ig, vagyis a Deák Ferenc utcáig. A Deák téren a Mikulásgyárhoz hasonló létesítménnyel találkozunk, csak fából. Ide hozhatjuk az ajándékokat a Cipősdoboz akció javára. Így készíts cipősdobozt!

hebe_hoba_banda

A Városháza park idén debütáló rendezvény árus kínálata nem sokban különbözik a többitől. Van egy óriási adventi koszorú mint mindenhol, egy szépen feldíszített fa mint mindenhol.  Ami viszont plusz és jó ötlet a többihez képest a fűtött sátor, ami nemcsak a zenészeknek kedvez, hogy nem fagy le az ujjuk koncert közben, hanem jó ide kicsit behúzódni, ha már régóta a szabadban vagyunk. Elég kicsi a sátor, de kihangosítják a koncerteket a vásár területén, ha nem férne be a tömeg. Amikor mi voltunk, éppen a Budai Folk Band játszott és pont kellemes volt a nézőközönség mennyisége. Ide még biztos visszajövünk, mert lesznek jó gyerekprogramok is, pl. Rutkai Bori és a Hébe-Hóba Banda.

A Nemzeti Múzeumnál már semmit nem találtunk, zártak a standok. Sok gagyi termék volt, de pozitív, hogy van használt mindenféle vásár a Nagy Kultúrzsibi keretében. A multikulti rendezvényen kicsit extrább kajákat is láttunk mint általában egy ilyen jellegű fesztiválon.

A Kálvin téren először megijedtünk, hogy a Palotanegyed Adventen ezt kapjuk majd, olcsó kacatárukat, de aztán megnyugodtunk, hogy a könyvtártól kezdődik, ahol már hangulatosabb volt a látvány. A Mikszáth téri színpadon is lesz még pár gyerekprogram.

_MG_3421

2014-es top10 budapesti adventi vásár válogatásunkat itt olvashatjátok.

Fotók: Minimatiné, Vacka Dalok, adventiunnep.hu