Itt a farsang!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

farsang_korona_kalap

Koncertek, színház és új cirkusz, jelmezkészítés, hagyományőrző és gasztro programok a farsang és a vidámság jegyében. Februári programokból válogattunk kicsiknek és nagyoknak, egy pár ötletes jelmezt is találtok a végén kedvenc blogjainkról, illetve a farsangi fánk sem maradhat ki a buliból.

„Bál, bál, maszkabál!/Minden jelmez készen áll,/szól a nóta, messze száll:/Áll a bál, áll a bál,/áll a fényes maszkabál!”
Gryllus Vilmostól az egyik kedvenc albumunk a Maszkabál igazi farsangi nótákkal. Január 31-én 11 órától az IBS színpadán, február 8-án 10 órától az Óbudai Kulturális Központban, február 10-én 10 órától a Virányosi Közösségi Házban, március 8-án 9:30-tól és 11 órától a MOM-ban találkozhattok vele.

pagony_farsang

Február 7-én, szombaton 10:30 és 12 között a Bartók Béla úti Pagony üzletben farsangi mulatsággal készülnek. Öltözzetek Bogyónak, Rumininek, Graffalónak, esetleg boszinak seprűnyélen. Belépő: 1000 Ft/gyerek, testvéreknek 1500 Ft.

3karakter3

Február közepén a Szépművészeti Múzeum, április közepén a Közlekedési Múzeum zárja be kapuit 3 évre. A Szépművészetiben február 15-én, a záró napon 10 és 22 óra között egész napos workshoppal, akusztikus koncertekkel, Rembrandt-operával és kortárs táncelőadással várják egész nap a Szépművészeti megújulása előtti utolsó látogatókat. A programok aznapi múzeumi belépőjeggyel látogathatók.

ff

Február 12. és 14. között négy alkalommal láthatjátok a Cie Non Nova társulat Egy főn délutánja című előadását a Trafóban. Tavaly is jártak nálunk, és nem véletlenül térnek vissza ismét. Bábok és bábosok, ventillátorok, nylon zacskók, egy kabát, egy olló, egy guriga ragasztószalag, egy sétapálca és egy esernyő. Claude Debussy zenéire, Phia Menard koreográfiáira mozdulnak meg a zacskótáncosok: könnyed, szabad mozgásuk egyre emberibbé teszi a színes szatyrokat, a levegő úgy fújja át, ahogy a vér áramlik az emberi testben. Véletlen és meglepő találkozások, akciók követik egymást a szemünk láttára: megszületik egy sztár balerina, létrejön egy “pas de deux” itt, felszikrázik egy tűzijáték amott, lejjebb pedig egy szörny áll lesben…4 éves kortól ajánlott. Jegyár: felnőtt 2000 Ft, gyerek (12 éves korig) 1100 Ft.

mav_szimfonikusok

Február 14-én 10 órától és 11:30-tól a Nemzeti Múzeum Dísztermében a MÁV Szimfonikusok Farsang című koncertjét hallgathatjátok meg. Felcsendülnek majd J. Strauss: A denevér – nyitány , Weiner L.: Farsang (szimfonikus kép) , A. I. Hacsaturján: Álarcosbál – Keringő, Nocturne, Galopp, F. Kreisler: Szerelmi öröm, Szerelmi bánat, Szép Rosmarin című művei. Jegyár: 1500 Ft.

farsang

Február 14-15-én Szerelmes farsanggal vár benneteket a szentendrei Skanzen. Lesz Mókás télbúcsúztatás Cibere vajda és Konc király küzdelmével, délután téltemetés a máglya tüzénél, farsangi furmányságok szerelmes bábok, páros vetélkedő, boszorkánykonyha, molnárkalács készítés, ünnepi étkek és sok minden más. Tavalyi beszámolónkat itt olvashatjátok. Jegyár: felnőtt 1000 Ft, gyerek 500 Ft, 6 év alatt és 70 év felett ingyenes.

mezogazdasagi_muzeum

Február 14-én búcsúztassátok együtt a hideget a Magyar Mezőgazdasági Múzeum hagyományos, Télűző mulatságán 10 és 18 óra között, ahol megelevenednek a kiállítások, és farsangi hangokkal, ízekkel, illatokkal telik meg a Vajdahunyadvár. Az egész napos családi rendezvény színes programkínálattal vár kicsiket és nagyokat. A részletes programot itt találjátok. Belépő: felnőtt 1400 Ft, gyermek (4-18 év) és nyugdíjas (62 éves kortól) 700 Ft, családi jegy (2 felnőtt, 2-3 gyermek) 3600 Ft, perecjegy : 100 Ft / fő / kézműves program. 4 éves kor alatt ingyenes!

Kolompos_zenekar

Február folyamán több alkalommal fellép a Kolompos együttes is Itt a farsang című műsorával. Találkozhattok velük február 7-én 11 órától a Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban, február 15-én 10 órától a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban, február 22-én 10:30-tól a Benczúr Házban. További koncertek itt.

csizmas_kandur_farsang

Február 8-án a zuglói Csizmás Kandúr Játszóházban 500 Ft-ért mehettek be egész nap, ráadásul jelmezt is választhattok. A Bourbon Kreatív Élmény Konyhában pedig fánkot készíthettek.

mangalica_fesztival

Február 6. és 8. között nyolcadik alkalommal rendezik meg Budapesten a Mangalica Fesztivált, a belváros szívében az V. kerületi Szabadság téren. Tavaly jártunk a rendezvényen, ahol láttunk élő mangalicákat is, illetve népzene. A többi programot azoknak ajánljuk, akik bírják a tömeget, illetve szeretik az ilyen jellegű gasztro fesztiválokat.

Idén február 19-én rendezik meg a Torkos csütörtököt, amikor a csatlakozó éttermek 50%-os kedvezménnyel várják a vendégeket. A jó helyek hamar betelnek, érdemes minél előbb foglalni.

sarkanyjargany_trafo

Február 22-én 17 órától mutatja be a Rutkai Bori Banda a Sárkányjárgány című albumát a Trafóban, ami nem kifejezetten farsangi program, de ahogy a zenekart ismerjük, biztos lesz majd beöltözés, színes kavalkád és nagy buli, ezért nekünk ide kívánkozott ez a koncert. Jegyár: 1000/1500 Ft.

farsangi_kezmuves_02.28

Február 28-án 11 órától Télűző farsangi kézműves foglalkozás vár rátok a Mesemúzeumban Farkas Réka ipaművésszel. Ajánlott korosztály: 4-11 éves korig. Jegyár: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

KITEKINTŐ

buso_02

Február 12. és 17. között rendezik meg Mohácson a Busójárást. A részletes programot itt találjátok.

Nemcsak a gasztronómiai különlegességek kedvelői és a gyerekek számára igazi kuriózum a III. Pécsi Csokoládé Karnevál, hiszen a rendezvény a karneváli hangulatban minden csokoládérajongót szeretettel vár Pécs egyik különleges kulturális helyszínén, a Zsolnay Negyedben. A rendezvény az esti kísérőprogramok kivételével ingyenes!

Február 5-8. között kerül megrendezésre Miskolc belvárosában a Miskolci Kocsonya Farsang. A rendezvény valamennyi szabadtéri programja ingyenes. Koncertek, kézműves és gasztronómiai vásár, vendéglátó egységek, őstermelői piac, népművészeti vásár várja a látogatókat.

JELMEZEK

fejdiszek

Néhány gyorsan, olcsón és egyszerűen kivitelezhető jelmez és maszk Borartitól itt.

pava_jelmezPáva jelmez a tüllimádó, mégis vagány lányoknak innen.

Screen Shot 2015-01-28 at 1.49.38 AM

Dinó, katica, róka, farkas, csiga a Színesötletekről.

idotetrisz_legojelmez8

Nagy kedvencünk a lego jelmez az Időtetriszről és mindenféle farsangi móka.

4_forest-friends

Papír állatos álarc a Handmade Scharlotte blogról.

További ötleteket találtok  Pinterest oldalunkon.

fank_zizikalandjai

Nem hagyhatjuk ki a csodás szalagos farsangi fánk receptjét sem Zizi kalandjairól, és egy tej- és tojásmentes változatot a Vegagyerek blogról.

A 2016-os farsangi programokat itt találjátok!