Irány a középkor – ilyen lett a megújult Sümegi Vár

Már régóta tervben volt, hogy felkeressük a Sümegi várat, ahol az elmúlt időszakban több újdonság is elkészült. A család minden tagja élvezte az interaktív bemutatókat, ahol tényleg belecsöppenhettünk a vár életébe, a várfalakon mászkálást és a vár tövében található szuper játszóteret. Végre egy igazán élő várprogram, érdemes felkeresni!

A várba meredek, macskaköves út vezet fel. Babakocsival nehezen járható, kisebbeket inkább hordozóban vigyétek. Bent a várban órákig mászkáltunk, hiszen a külső és a belső várrész is számos izgalmat rejt.

Nemcsak az állandó kiállítások bővültek, hanem új részek is nyíltak, mint például a püspöki lakószoba és tanácsterem az Öregtoronyban, az alsó szinten pedig a korabeli konyha és éléskamra.

Megújult a darabont szoba, a sütőház, a bognár- és kovácsműhely pedig korabeli eszközökkel, használati tárgyakkal gazdagodott.

A külső helyszíneken kiülős büfét és népi játékokat (horgászós, karika dobálós, vesszőparipa stb.) is találtok.

Még a hétfejű sárkányt is legyőztük.

A várfalon teljesen körbe tudjátok sétálni a várat.

A várban szinte minden fél órában van valamilyen program (2018. augusztus 26-áig minden nap): kecskefejés, boszorkányper, várkapu működése vagy íjász bemutató. Nekünk legjobban a solymász bemutató tetszett. Van egy kisebb állatsimogató is, illetve lehet pónin lovagolni. Egy fedett részen pedig a nagyobbaknak a magyar csatákat mutatják be a honfoglalástól Mohácsig rövid animációkon keresztül.

Nagyon szerettük a sok-sok játékot, amit ki lehetett próbálni a várudvaron.

A várbörtönbe csak az igazán bátrak menjenek be. 🙂

A várban vagy egy büfé is, ahol rétest, üdítőt lehet kapni, de helyben készült kürtőskalács és püspök hamburger is kapható, ha hirtelen megéheznétek. Az ajándékboltban többek között középkori témájú könyveket és fegyvereket lehet kapni, mi sem távozhattunk játékkard nélkül.
Nemcsak a várban érdemes bolyongani, hanem a lenti parkoló melletti Történelmi Emlékparkban is sok izgalmas dolgot találhattok. Bemutatják a középkori várak életét, a korabeli harcok menetét, az ostromok fegyvereit, ráadásul interaktív módon, hiszen sok mindent ki lehet próbálni, kézbe lehet venni, a sátrakba be lehet nézni. Nagy kedvencünk volt a Játszóvár mászófalakkal, ökrös szekérrel, lovas mérleghintával.
Ha valami különleges ebédre vágytok, jó választás a vár tövében található hagyományos magyar ételeket kínáló Várcsárda, de ha csak egy lángost ennétek, akkor egy kicsit arrébb találjátok a Vár büfét.

Belépő: kedvezményes ár családosok részére (min. 6 éves gyermekkel érkezők vehetik igénybe): felnőtt 1500 Ft, gyerek (6-14 év): 800 Ft, 6 év alatti ingyenes.

A hétvégi programajánlókat mindig itt olvashatjátok (csütörtökönként frissítjük). Érdemes az Ingyenes és Helyszínek rovatunkat böngészni, hiszen mindig találhattok ott is további jó ötleteket. A legjobb programokért látogassatok el weboldalunkra és közösségi oldalunkra! Hírlevelünkre itt tudok feliratkozni. Tartsatok velünk!

 

Vélemény, hozzászólás?

Kötelező mezők *.