Bánkövy Kata illusztrátorral beszélgettünk

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kata_MG_3314_

Láttátok már Fb oldalunk új fejlécét, melyet Bánkövy Kata készített nekünk? Kata volt már art direktor, belekóstolt a divat világába, állatmenhelyek jótékonysági eseményeire ajánlja fel képeit, de legjobban mesekönyvet szeret illusztrálni. Közben zenét hallgat, hawaii hula táncra jár, bringázik és sokszor vele tart tacskója, Dödölle is.

bankovy_kata

Hol tanultál, mikor végeztél?
A Budai rajziskolában tanultam, ahol 2005-ben végeztem. Előtte évekig jártam a Budai rajziskola szabad rajz óráira, ahol megszereztem az alapokat és visszavonhatatlanul beleszerettem a rajzolásba.

Milyen munkáid voltak eddig, amiket nagyon szerettél és kiemelnél?
Mint illusztrátor kb. 3 éve vagyok aktív, előtte grafikusként működtem és több cégnek voltam az art direktora, miközben a divatvilágba is belekóstoltam. A szívem mindig is a gyermekkönyv illusztráció világa felé húzott. Minden munkám más és mindegyikben megtalálom azt, amitől az aktuális kedvencemmé válik. Ha ki kellene emelnem valamit, akkor az a Sárganyúl hajpresszónak készített Alíz sorozatom. Teljesen szabad kezet adtak nekem mind a stílusban, mind a témaválasztásban és remekül tudtunk együtt dolgozni. Témája az egyik kedvenc klasszikus mesém, az Alíz Csodaországban című könyvön alapszik.

Kata_MG_3307_

Min dolgozol mostanában?
Most éppen egy pályázatra készülök kettő remek íróval is. Mindkét mesének a mondanivalója nagyon közel áll hozzám, az egyik kisebb, a másik nagyobb gyerekeknek szól majd. Mindkét könyvben nagyon bízom, egyelőre keressük a kiadókat hozzá. Emellett vannak kisebb-nagyobb illusztrációs munkák is.

Milyen témák állnak közel hozzád?
Mindig is szerettem amikor a rajzaim segíteni is tudnak. Több állatmenhelyre is felajánlottam a képeimet jótékonysági licitekre. Témaválasztásban szeretem az erdőt, a kapcsolatot ember és a természet között. Szeretem az erős témákat is, amik talán nem is illenek bele az én képi világomba, de addig csűröm csavarom, amíg a gyerekeknek is feldolgozható lesz 🙂

bankovy_kata_03

Milyen Kata, amikor dolgozik?
Minden egyes munkát megelőz egy rituálé. Rendet kell raknom magam körül, előpakolom az eszközöket, főzök egy teát és beizzítom a playlistemet… ezek nélkül esélytelen 🙂 Munka előtt szeretem megtervezni a kompozíciót, a színeket. Amikor elkezdem akkor megszűnik az idő. Van hogy reggel felkelek, leülök rajzolni és észre sem veszem már sötét van kint. Az is sűrűn előfordul, hogy a víz helyett a teámba mártom az ecsetem. Általában kis méretben rajzolok, olyan 15×15 centis lapokra, talán ez a kis formátum is hozzájárul ahhoz, hogy teljesen behúzzon az alkotás. Rajz közben egy másik világban vagyok, nem szeretem ha vannak körülöttem, ha néznek. Otthon egyedül szeretek rajzolni. Az ötletelés része bárhol megy, éppen ezért el sem indulok a rajzfüzetem (sketchbookom) nélkül.

Kik, illetve milyen dolgok inspirálnak?
Imádom a természetet, a nagyvárosokat, az álmokat és a zenét. Általában ezekből merítek inspirációt. Csodálatos gyermekkorom volt, a Várban nőttem fel. Ha elakadok a munkámban, elég tennem egy kört a Várban, és máris minden beindul. Ez az én mesevilágom. Személyeket nem tudok kiemelni, minden ember inspirál valamilyen formában, aki az életemben van.

Kata_MG_3331_

Mit csinálsz, ha éppen nem rajzolsz? Hogyan kapcsolódsz ki?
Másfél éve felfedeztem a hawaii hula táncot. Ha tehetem táncolok, nekem ez a jóga 🙂 Hihetetlen energia van benne, segít befele fordulni, elengedni a gondolatokat, száz százalékban kikapcsol. Remek önismeret, mindenkinek ajánlom. Emellett van egy tacsim Dödölle, akinek már szabályos rajongótábora van, vele és a barátaimmal szoktam mozogni erre arra.

Van kedvenc saját figurád vagy mindig az, amin éppen dolgozol?
Mindig az aktuális karakterbe szeretek bele. Most pont egy majom az, MOMO, róla később fogok feltölteni részleteket, de egyelőre még topsecret 🙂 De az örök kedvenc saját figurám a Nő, mert ezer arca van.

Milyen irányban mozdulnál el, próbálnád ki magad szívesen?
Nagy kedvencem az animáció. Imádnám, ha ezeket a karaktereket látnám mozogni, életre tudnám kelteni. Jelenleg tanulom is az animációt. Szívesen terveznék társasjátékot, mindenféle gyerekcuccot. Érdekelnek a tetoválások is, érdekes lenne tetoválást tervezni, de tetoválni nem biztos, hogy mernék 🙂

Kata_MG_3332_

Mi lenne számodra az „álommunka”?
Az álommunka egyértelműen a mesekönyv illusztrálás. Ha tehetném ezzel foglalkoznék teljes munkaidőben. De szívesen csinálnék egy színvonalas gyerekújságot is. A lényeg a kreatív környezet, és hogy rajzolhassak.

Köszönjük!

Bánkövy Kata Facebook oldalát itt találjátok.

Fotók: Minimatiné