Ingyenes programok városszerte

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

pirez_Fotók_Liszkay Lilla

Összegyűjtöttük azokat az ingyenes programokat, amiket bevethetünk, ha üres a pénztárcánk. Válogatásunkban több múzeumot és egyéb lehetőségeket is találtok.

Pestszentimrei Könyvtár
Mikor: minden hónap első hétfő délutánja
Minden hónap első hétfő délutánján várják a játszani szerető gyerekeket és felnőtteket a Pestszentimrei Könyvtárba, ahol Társasjáték klubdélutánt rendeznek. Egy-egy játék győztese meglepetésben részesül. Ha valamelyik könyvtár beiratkozott olvasói vagytok, érdemes megnézni, hogy milyen ingyenes foglalkozást kaphattok mellé. Itt találtok még néhányat.

Újpesti Ifjúsági Ház
Mikor: minden kedden 9:30-tól 11-ig
Az Újpesti Ifjúsági Ház (az Újpesti Városházával szemben) minden kedden 9:30-tól 11-ig várja a közösségbe még nem járó kicsiket és anyukákat kötetlen játékra. Itt jártunk már többször. Téli játszótérnek alkalmas, főleg ha a közelben laktok.

Pozsonyi Pagony
Mikor: minden szerdán rajzolás 17 órától, minden pénteken diavetítés 17-18 óráig
Gévai Csilla rajzolós foglalkozásain a gyerekeket meséi inspirálják és szórakoztatják, közben rajzolhatnak. A program minden szerdán 17 órakor kezdődik a Pagonyban. A sok éve hagyományos diavetítés (legközelebb 2014 őszén) minden pénteken öttől hatig tart (igény szerint), melyet 2,5-8 éves gyerekeknek ajánlanak.

Kelenföldi Könyvtár
Mikor: minden pénteken 17 órától
Péntekenként 17 órától diavetítés óvodásoknak és kisiskolásoknak a Kelenföldi Könyvtárban. A vetítés után kézműves foglalkozáson vehettek részt. Ha beiratkoztatok, ingyenesen kölcsönözhettek diafilmeket.

574948_639649826048696_1869269020_n

MüPa – Cifra Palota programsorozat
Mikor: minden vasárnap 10 és 13 óra között
Az egyik nagy kedvencünk, ahol az egészen kicsi gyerekektől a nagyobbakig az egész család jól szórakozhat. A színpadon fiatal jazz művészek vagy népzenei produkciók, bábszínházi előadások. Az előtérben kézműves foglalkozások, a Kék teremben két hetente Ringató, kb. havonta Kerekítő vagy egyéb zenés foglalkozás, emellett sok játszószőnyeg, bábozás, diafilmek, festés a kisebbeknek. Minden héten más tematika köré épülnek a programok. Nem egyszer jártunk már a MüPá-ban, csak ajánlani tudjuk.

Piréz Műhely
Kicsit csúszik a költözés, de hamarosan hírt adhatunk a  Piréz Műhely újranyitásáról a Kosztolányi Dezső téren, ahol sajnos már nem lesz ingyenes minden program, de lehetőség lesz ösztöndíjak megpályázására. És hogy kik azok a pirézek? „A pirézek fehérek, feketék, sárgák vagy rózsaszínek, mandula- vagy vágott szeműek, tömzsik és nyurgák, kerek- vagy szögletes arcúak. A pirézek végtelenül tehetséges, kíváncsi, sokoldalú és jó kedélyű nép.”
A Piréz Gyerekműhely játékos foglalkozásaira várnak minden 3-12 éves korú gyereket függetlenül attól, hogy honnan jött és milyen nyelven beszél, az órákat ugyanis gyereknyelven tartják. Gasztro Junior, Capoeira és Capoeira Duo, Művészműhely, Brazil foci, Afro Stúdió és Indonéz Tánc, biztosan kipróbáljuk majd.

Wekerlei Kultúrház és Könyvtár
Mikor: szombatonként 10 órától
A Wekerlei Kulturális Közhasznú Alapítvány (WEKKA) kiemelt partnere a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár, ahol szombatonként kreatív alkotó műhelyeket tartanak Bondár Csaba vizuális pedagógus és Brösztl Éva kézműves közreműködésével. Minden hónap egyik szombatján pedig Ezermesterképzőt tartanak gyerekeknek és szüleiknek. Kisebb használati tárgyakat készítenek fából és más anyagokból Takács Imre ezermesterrel. A részvétel ingyenes, de az alapítvány javára adományokat elfogadnak. Előzetes jelentkezést kérnek, mert a foglalkozásokon a helyek száma korlátozott.

nemzeti_muzeum_02

MÚZEUMOK  Az ingyenesség minden esetben kizárólag az állandó kiállításokra vonatkozik, ha 18 év alatti gyerekeket kísérünk (max. 2 fő közeli hozzátartozó)! Az alábbi napok a 26 év alattiaknak is ingyenesek.

Minden hónap első vasárnapja ingyenes:
Néprajzi Múzeum
Természettudományi Múzeum

Minden hónap harmadik szombatja ingyenes:
Magyar Nemzeti Galéria
Szépművészeti Múzeum
Iparművészeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum

Minden hónap utolsó szombatja ingyenes:
Petőfi Irodalmi Múzeum

Minden hónap utolsó vasárnapja ingyenes:
Közlekedési Múzeum
Hadtörténeti Múzeum
Ludwig Múzeum

Fontos még tudni, hogy mindig ingyenes belépésre jogosultak az összes kiállításra:

  • gyermekek 6. életévük betöltéséig
  • a 70. életévét betöltött személyek

A nemzeti ünnepeken: március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án is sok intézménybe ingyenes a belépés! Találunk számos ilyen lehetőséget a Magyar Kultúra Napján, január 22-én, valamint a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 22-23-án is. Figyeljétek a minimatinét!

Fotók: Piréz Gyerekműhely / Liszkay Lilla, Ringató