10 ingyenes program téli napokra

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

negyszogletu_kerek_erdo_kaboca_babszinhaz

Programválogatásunkba ez alkalommal 5 január-februári eseményt, illetve 5 állandó programot válogattunk, amelyet ingyenesen látogathattok. Fesztiválok, ingyenes múzeumi napok, családi rendezvények, egyéb események, kipróbált, pénztárcakímélő ötletek a Minimatinétól, és hamarosan érkeznek a farsangi programok is!

gyerekpava

A Magyar Kultúra Napja – január 24-ig
Országszerte január 24-éig programokkal várják a kulturális intézmények, művelődési házak, könyvtárak a kicsiket és a nagyokat. A budapesti művelődési házak programjait kerületenként lebontva itt találjátok. Érdemes körbenézni, sajnos már nem minden program ingyenes. Január 22-én, pénteken viszont ingyen mehettek be a Néprajzi Múzeumba, a PIM-be és a Ludwig Múzeumba is.

kolompos_zenekar

A népzene ünnepe gyerekeknek is – Müpa, január 30.
Az utóbbi években A népzene ünnepe már nem korlátozódott az esti gálaműsorra. Ezúttal sem lesz másként: már délután három órától ingyenes családi programokkal várják a népzene és a néptánc szerelmeseit. Elsősorban a gyerekek figyelmébe ajánlják ezeket a programokat, annál is inkább, mert a táncokhoz saját korosztályuk húzza a talpalávalót. Három órától négyig a Magonc Együttes játszik az Előcsarnokban, majd tart gyermek-táncházat fél ötig. Őket fél öttől fél hatig a nagyszerű Kolompos Együttes követi, mely immár bő huszonöt éve felelős azért, hogy a gyerekek és szüleik a magyar népzene, néptánc és népszokások függői legyenek. A felnőtt táncház sem „maradhat ki a szórásból”. Így aztán hat órától a gálaműsor kezdetéig, majd azt követően rogyásig a Fanfara Complexa együttesé a pálya, mely sajátos hangszerelésben, jellegzetes ízzel és nagy frissességgel játssza Románia moldvai részének több nemzet folklórhagyományaiból táplálkozó – román, csángó magyar, szerb, bolgár, török, zsidó – muzsikáját. A program ingyenes!

macko_fesztival

Mackófesztivál – Fővárosi Állatkert, január 30.-február 2.
2016-ban is megrendezik a hagyományos Mackófesztivált, idén január 30. és február 2. között várják izgalmas programokkal a mackók szerelmeseit. Ezeken a napokon 14 év alatt a belépés ingyenes brummogó bocsok számára!

mangalica_fesztival_szabadsag_ter

Mangalica Fesztivál – Szabadság tér, február 12-14.
2016-ben kilencedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Mangalica Fesztivált, a belváros szívében az V. kerületi Szabadság téren, mely összességében a 25. Mangalica Fesztivál lesz. A program ingyenes!

obuda_koripalya_02

Ingyenes koripályák
Néhány jégpálya már bezárt (pl. Bazilikánál), de a kerületi kisebbek általában február végéig még nyitva tartanak Óbudán, Zuglóban, Csepelen, Újpesten. Ezek közül a Zuglóban a koribérlés és a pályahasználat is ingyenes. Délelőttönként általában iskolai csoportok használhatják a területeket, de hétvégén és délutánonként lehet korizni. Fizetős a Városligeti Műjégpálya (ahol hétfő és kedd a kedvezményes nap) és az Aréna Jégterasz. Emellett január 23-án, szombaton rendezik meg a Jégpályák Éjszakáját, az ingyenes helyeken hosszabb nyitvatartással, a fizetős pályákon pedig általában félárú vagy kedvezményes belépővel készülnek. Néhány programot a linkekre kattintva értek el: Bálna Budapest (ingyenes, farsangi jelmezbállal), Jégterasz (500 Ft-os belépő), Városligeti Műjégpálya (20:30-tól 1000 Ft-os jegyár), Budakalász, Velence.

ÁLLANDÓ PROGRAMOK:

bolcseleti_olvaso

Ingyenes beiratkozás könyvtárba
Még mindig kevesen tudják, hogy 16 éves korig ingyenesen iratkozhatnak be a gyerekek bármelyik Szabó Ervin fiókkönyvtárba. Így tesztelhetitek a könyveket, hogy melyik az, ami nagy kedvenc lesz. Gyerekkönyvtárak itt. A beiratkozáshoz szülői nyilatkozat (helyszínen kell kitölteni), személyigazolvány és lakcímkártya szükséges. Érdemes a könyvtárak gyerekprogramjait is megnézni itt.

mttm_dino_kiallitas

Mikor ingyenesek a múzeumok?
Ez a lista egész évben jól jön. Mi például a Természettudományi Múzeumban kezdtük ezt az évet, ahova minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés a 26 év alatti gyerekeket kísérő 2 felnőttnek, de csak az állandó kiállításokra vonatkozik.

mupa_cifra_palota

Vasárnaponként Cifra Palota a Müpában
Minden vasárnap 10 és 13 óra között más-más tematika köré épülő ingyenes foglalkozásokkal, koncertekkel és előadásokkal várják a családokat a Művészetek Palotájában 10 és 13 óra között. Tényleg a legkisebbektől kezdve (Ringató, Kerekítő, zenés babaház stb.) a nagyobbakig (kézműves foglalkozások, zenés programok) mindenki találhat magának jó programot.

adventi_kolyoknapok_nemzeti_szinhaz

Havonta egy családi délelőtt a Magyar Nemzeti Színházban
Már decemberben is jártunk itt az Adventi Kölyöknapokon, de szerencsére a gyerekprogramok idén is maradnak és minden hónapban egy vasárnap délelőtt a családok vehetik birtokba a színházat. Február 14-én „Farsangi” Kölyöknappal, március 13-án „Március 15. Ünnepe” Kölyöknappal, május 8-án pedig „Pünkösdi” Kölyöknappal várnak benneteket a Nemzeti Színházban.

pagony

Ingyenes diafilmvetítés péntekenként a Pagonyokban
A Sugár Pagonyban és a Bartók Pagonyban péntekenként 17 órától ingyenes diafilmvetítéssel várnak benneteket. Figyeljétek a Fb oldalukat, mert ott kiteszik azt is, éppen azon a délutánon mi várható vagy ha esetleg elmarad az esemény. Emellett január 24-én a Kultúrkúriában, a Kult13-ban (2016. február 3. és 17., március 2., 16. és 30., kéthetente, szerdánként 17 és 18 óra között) és több könyvtárban is rendszeresen tartanak ingyenes vetítéseket.

Hamarosan érkezünk egy szuper farsangi válogatással is és természetesen a hétvégére is tartogatunk izgalmas programokat 🙂
Hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni! Nemcsak jó programokkal, válogatásokkal és interjúkkal, hanem több játékkal is készülünk nektek az idei évre. Tartsatok velünk!