Ingyenes gyerekprogramok az Ünnepi Könyvhéten és a Margó Fesztiválon!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen a hétvégén szuper új könyvek és ingyenes gyerekprogramok várnak rátok az Ünnepi Könyvhét keretében megrendezésre kerülő 18. Gyermekkönyv Napokon, illetve a Margó Fesztiválon. A Vörösmarty tér átépítése miatt a programok ezúttal a Vigadó szomszédságában, a Duna-korzón lesznek (a színpad a Március 15. téren), a Margó Fesztivál pedig szokásosan a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Kezdjétek a nyarat remek gyerekprogramok és könyvek társaságában! Hamarosan jó könyveket is ajánlunk a nyári szünetre! 😉

JÚNIUS 14., PÉNTEK

Ribizli, a világ végén – Régi magyar népmesék mai gyerekeknek – Március 15. tér, június 14., pénteken 16:00

Ribizli, a világ végén - Móra Kiadó

A nemzetközi hírű, professzionális, fiatal mesemondó, Dr. Zalka Csenge Virág gördülékeny stílusban újramesélt, minden motívumában hiteles forrásokat felhasználó történetei közül több korábban sohasem jelent meg nyomtatásban. A gyűjtemény kiterjed az egész magyar nyelvterületre, Szigetköztől Székelyföldig, Vajdaságtól Kárpátaljáig, képviselve a magyar nyelvű mesehagyomány lenyűgöző szépségét és gazdagságát. A programot követően dedikálás a Móra Kiadó standjánál. További Móra Kiadó programok itt.

Találj ki! Osztálykirándulásból szabadulószoba – az ifjúsági regény, amit nyolc szerző írt – Március 15. tér, június 14., pénteken 17:00

Hogy lesz egy unalmasnak ígérkező osztálykirándulásból félelmetesen izgalmas szabadulós játék? Úgy, hogy az osztály nyolc különc tagja mondvacsinált vagy valós indokkal lemarad az éjszakai túráról. A lepukkant kastélyszállóban töltik az éjszakát, ahol hamar a bogaras gondnok mesterien őrült játékának szereplőivé válnak. Ők nyolcan véletlenül lettek egy csapat, de hajnalig – ha szeretnék, ha nem – össze kell tartaniuk, mielőtt a többiek visszaérnek. Különleges könyv született: a könyv nyolc főszereplőjét megszólaltató nyolc író közös munkája. Ők nyolcan nem véletlenül lettek egy csapat, szívvel-lélekkel írták ezt a könyvet.

JÚNIUS 15., SZOMBAT

Elmer, a kockás elefánt – gyerekprogram és elefántkészítés 2-10 éveseknek – Petőfi Irodalmi Múzeum, szombaton 10:00

Elmer, a kockás elefánt

Elmer más, mint a többi elefánt: tarka kockás és mindig vidám. De vajon milyen érzés különbözőnek lenni? A zenés bábjátékon nemcsak erre kaphatják meg a választ 2-10 éves vendégek, de a mese végén a saját elefántjukat is elkészíthetik! További Pagony programok itt.

Borostyán, az időkapus – Március 15. tér, június 15., szombaton 11:00

Borostyán, az időkapus

A főszereplő Dorkát egy krokodil avatja be a fraknói vár egykori urának,Esterházy Pálnak az élettörténetébe, szokásaiba, sőt időnként a gondolataiba is. Borostyán, a csodálatos krokodil, aki kalandos úton jutott gazdájához Egyiptomból, és őrzi azóta is a várat, mindent tud a múltról, de csak a kiválasztottaknak mesél. A programot követően dedikálás a Móra Kiadó standjánál.

Furda borz filmet forgat – Petőfi Irodalmi Múzeum, szombaton 11:00

Furda borz filmet forgat

Nagy felfordulás támad, amikor világhírű filmesek bukkannak fel a Gyertyánoserdőben. A panda, a zebra és a csóka fekete-fehér művészfilmet szeretne forgatni. Kitaláljátok, ki kapja benne a főszerepet? A Csirimojó Kiadó (itt írtunk róluk és könyveikről bővebben) és a Cseh Centrum programja.

Hahó együttes-koncert – Petőfi Irodalmi Múzeum, szombaton 11:00

Hahó együttes-koncert

Simogass kutyát, puszilj bogarat, ölelj fát, szedj szemetet, mindent lehet! A zene mindenek felett! A Margó Fesztiválon a Hahók bemutatják új, Tucat című dalukat is!

Marék Veronika és Baranyai (b) András új könyvének dedikálása – Duna-korzó, Pagony stand, június 15., szombaton 11:00

Marék Veronika: Alfa bácsi titka

Marék Veronika új könyvét, az Alfa bácsi titkát a szerző és az illusztrátor: Baranyai (b) András dedikálja a helyszínen. Itt olvashattok bele.

Varró Dániel: Csütörtök, a kisördög – diafilmről mesél a szerző – Petőfi Irodalmi Múzeum, szombaton 12:00

Varró Dániel vadonatúj verses meséit óvodás kortól ajánlják, bár tudjuk, a szerzőtől megszokott módon a szülők, nagyszülők és dédszülők is hamar megkedvelik a legújabb mesehőst: a cserfes Csütörtököt. A kötet első meséje diafilmen is kapható, amelyet itt maga a szerző mesél majd el.

Titkos versműhely – Kreatív írás tippek és ötletek – Március 15. tér, június 15., szombaton 12:00

Titkos versműhely – Kreatív írás tippek és ötletek

A két szerző, Molnár Krisztina Rita és Lackfi János kreatívírás-foglalkozásaik javából válogattak feladatokat a költészet műhelytitkai iránt érdeklődőknek.

Kincskereső kisködmön újragombolva – Duna-Korzó, Naphegy Kiadó standja, június 14., szombaton 13:00

Lackfi János és Rátkai Kornél dedikálja a Kincskereső kisködmön újragombolva című kötetet.

Mesehajó a Könyvmolyképzővel – indulás: Vigadó tér, Hajóállomás, június 14., szombaton 14:00 (regisztráció szükséges!)

Mesehajó a Könyvmolyképzővel

Kántor Kata szerző és Nózi kutya játszik a gyerekekkel a hajón. A részvétel ingyenes, de e-mail regisztrációhoz kötött. A résztvevők (gyermekek és szülők) nevét az unnepikonyvhet@gmail.com címre kell elküldeni. Ajánlott: 6-10 éves korosztály számára. Limitált befogadóképesség 55 fő a regisztráció sorrendjében. Érkezés 30 perccel indulás előtt. A hajó nem akadálymentesített.

JÚNIUS 16., VASÁRNAP

Todó kitálal a sportról – Március 15. tér, június 16., vasárnap 11:00

Todó kitálal a sportról

Todó a könyvsorozat harmadik kötetében sok humorral tálal ki a sportról szurkolóknak, edzőknek, bajnokoknak, sőt azoknak is, akik soha még az aranyérem közelébe sem jutottak. A programot követően dedikálás a Móra Kiadó standjánál.

A fiú, akit elvarázsolt a zene dedikálás – Duna-korzó, Naphegy Kiadó standja, június 16., vasárnap 15:00

Vasárnap 15 órától személyesen is találkozhattok Bartók Béláról szóló kötet szerzőjével, Mészöly Ágival és a könyv illusztrátorával Bertóthy Ágnessel. A kisfiút, akit Bartók Bélának hívtak, elvarázsolta a zene. Azt akarta, hogy mások is megismerjék azt az örömöt, amit a hangok harmóniája nyújt. A kisfú, akit első fellépése után csokorba kötött édességgel leptek meg a barátai, később beutazta Európát és Amerikát, koncerteket adott a világ nagyvárosaiban. Milyen volt Bartók Béla kisgyereknek, kamasznak, majd felnőttnek? Mit tartott a szerző a leglenyűgözőbbnek a híres zeneszerző? A kötetet a Naphegy Kiadó standjánál dedikálják a szerzők.

Az Ünnepi Könyvhétre megjelenő könyvekből válogattunk kicsiknek és ovisoknak, illetve iskolásoknak. Az összeállításokat hamarosan olvashatjátok a Minimatinén!

Megnyitottuk a Vakáció rovatot is, ahol rengeteg ötletet, újdonságokat találtok majd a nyári szünetre, de természetesen a csütörtökönként frissülő hétvégi ajánlókból, illetve az Itt jártunk rovatból is lehet majd válogatni!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.