10 ingyenes gyerekprogram júliusban Budapesten

Bábautomata, bábszínházi előadás, utcabál, koncert, múzeum, könyvtári program? 10 ingyenes gyerekprogram júliusra minden korosztály számára, hogy több maradjon fagyira.

 

Ládafia Bábszínház: Együgyű Mihók – Margitsziget, Szabadtéri Színház mellett, július 13., szombaton 10:00

A Ládafia Bábszínház 1996-óta járja a településeket, falvakat, kisseb-nagyobb városokat előadásaival, vásári bábos mutatványaival. Egy kicsinyke kis színház, telis tele valaha élt anyagokból készült bábokkal, régmúlt idők lassan homályba merülő tárgyaival, élőszóval, és helyben születő muzsikával. A Ládafia Bábszínház az életre keltett anyag színháza. Célja, hogy könyvekbe kötözött népmeséink őslelke újra szélfútta lehessen. Részletek itt. A szervezők weboldalán 10:00 és 10:30-as kezdési időpont is szerepel!

 

Francia utcabál – Francia Intézet, július 13., szombaton 18 órától

Az Francia Intézet idei Utcabáljára ismét színes programmal készülnek. Az est elején egy workshop keretében sajátíthatjátok el a 2024-es Párizsi Olimpiai Játékok új sportágának, a break táncnak az alapjait. Ezt követően tahiti táncbemutatón vehetsz részt, ahol megidézik az olimpiai szörfversenyek idei helyszínének, Tahitinek szellemét. Az utcabál második felében az Ötödik Évszak világzenei és a Romano Glaszo európai cigány és magyar népdalfeldolgozásaira rophatjuk, az estet Daniel Moritz DJ-szettje zárja. Részletek itt.

 

Vitéz László bábjáték automata – VII. ker., Százház park, július 16., kedden 17:00

Családi programsorozat egész nyáron a K11 szervezésében. Színes gyerekprogramokkal készülnek június 18. és augusztus 27. között, keddenként 17-től 19 óráig a hetedik kerületi Százház Parkban. Július 16-án interaktív bábautomata várja kicsiknek és nagyoknak, aminek a folyamatos működését a Kolibri Színház 2 színészművésze biztosítja. Időről időre újabb bábokkal és jelenetekkel bővül a kínálat. Részletek itt.

 

Ziránó Bábszínház: Magyar Zene Háza, szabadtéri színpad, július 20., szombaton 10:30

Hősünk, kicsi létére, nagy segítsége szeretne lenni édesapjának, akinek folyton arra kell ügyelnie, hogy megóvja aprócska gyermekét attól, hogy bajba ne keveredjen a nagy segítés közepette. A féltés, óvás ellenére a baj elkerülhetetlen, és – mint azt tudjuk – nem jár egyedül. Viszontagságos útja során rengeteg akadályt kell leküzdenie, mire elérkezik az őt megillető helyre. A zenés előadásban az ismert magyar népmese elevenedik meg, a vásári bábjáték hagyományait követve, a kesztyűs-báb abszurd humorát, a közvetlen mesemondás élményét ismertetve meg gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. Részletek itt.

 

Ingyenes a belépés a Postamúzeumba – július 21., vasárnap (a hónap 3. vasárnapja)

Makettek és eredeti járművek segítségével mutatják meg, hogy a világon először Budapesten állították a motoros tricikliket a levélgyűjtés szolgálatába, és szólnak a távíró- és távbeszélő-szolgálatban 1872-től foglalkoztatott nők munkakörülményeiről. Felsorakoztatják a postamérnökök vezetékes távközlés fejlesztését szolgáló újításait, kezdve a Hollós-féle kékírón, a Pollák-Virágh-féle gyorstávírón át a telefonhírmondóig. Megragadják azt a történelmi pillanatot, amikor 1933-ban Lakihegyen felépült a szivar alakú rádióadótorony, mely a mai napig a magyar rádiózás szimbóluma. A csaknem 100 éves postahivatal hangulatos enteriőrjében kétségtelenül a csőposta a látogatók kedvence, hiszen működik, vele a „tegnap” technológiáját keltik életre. Részletek itt.

 

Danny Bain és Ágoston Béla koncertje – Magyar Zene Háza, július 27., szombaton 10:30

Hallottál már olyan harsonáról, ami konyhai mosogatóból készült és steel drummal (léleklábassal) kísérik? Mit szólnál egy bolgár duda és ghánai xilofon duóhoz? Danny Bain és Ágoston Béla közös koncertjén szörnyű szóviccek, nevetséges rímek, és bolondos történetek vonják be a közönséget, akik még a zenébe is becsatlakoznak sípolós kutyajátékokkal. Ez nem csupán egy gyerekkoncert, hanem egy zenés revü, melyben Danny és Béla tökéletesen egybesző különböző világzenéket, saját dalokat, mesemondást, vígjátékot és zenebohóc műsort ahhoz, hogy egy igazán egyedi előadást hozzon létre, mely szórakoztat, ámulatba ejt és elragadtat. Részletek itt.

 

Ingyenes belépés a Vasúttörténeti Parkba – július 28., vasárnap

Ezen a napon ingyenesen látogathatjátok a parkot, az interaktív programok is működnek, amelyek a fordítókorongon kívül fizetősek.

 

175 éves a Magyar Honvédség interaktív kiállítás – Bálna, hétfőnként zárva, hétköznap délutánonként (előzetes időpontfoglalással)

A Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója alkalmából egy izgalmas, interaktív katonai kiállítás mutatja be a katonák színes és izgalmas világát a Bálna Honvédelmi Központban! A tárlat szakított a hagyományos hadtörténeti kiállításokkal, és egy újfajta, interaktív, több érzékszervre ható bemutatóval várja az érdeklődőket. Részletek itt. Előzetes időpontfoglalás szükséges.

 

Ingyenes nyári programok a Szabó Ervin Könyvtár tagkönyvtáraiban (regisztrációs)

Az Ugocsa utcai Gyermekkönyvtárban idén nyáron 9 éves kortól várják a kíváncsi gyerekeket, akik kísérletezés közben ismerkednének a fizika törvényeivel, illetve augusztus 30-ig, péntekenként délelőtt 10-12 óráig kézműves foglalkozások is lesznek. Bandázz Béka Bözsivel címmel nyári kézműves és robotika foglalkozásokat tartanak a Bíró Mihály utcai Könyvtárban. A nyári időszak alatt szerdánként 16.30-tól a Lőrinci Nagykönyvtárban állatok tematikájú kézműves foglakozással várják a gyerekeket. A programokra előzetes regisztráció szükséges!

 

Ingyenes családi nap – Szentendre, Skanzen, július 28., vasárnap (a hónap 4. vasárnapja)

Ezen a napon ingyenes a belépés a családok számára a Skanzenbe (18 év alatti gyerekek plusz 2 kísérő), ahol működés közben nézhetitek meg a malmokat, illetve élő történelmi jelenetek tanúi lehettek, és ezen a napon még bringatúra is van. Részletek itt.