20 ingyenes program a Könyvfesztiválon, amit a gyerekek imádni fognak

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rengeteg jó könyvvel és természetesen gyerekprogrammal készülnek a kiadók péntektől vasárnapig a Millenárison megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A legkisebbeket zenés könyvbemutatók, a nagyobbakat izgalmas foglalkozások, a legnagyobbakat pedig beszélgetések várják, és természetesen személyesen is találkozhattok kedvenc íróitokkal és számos illusztrátorral is. Minden program ingyenes!

ÁPRILIS 20, péntek

Kortárs cseh gyermekirodalom egész hétvégén

A 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra interaktív gyermekirodalmi standdal készül a Cseh Centrum a Csodaceruza folyóirattal együttműködve. Ennek kapcsán bemutatkozik 12 cseh kortárs illusztrátor egy kiállítással (megnyitó pénteken 12 órakor), szerkeszthettek Csodaceruzát, valamint újonnan megjelenő izgalmas cseh gyerekkönyvek mutatkoznak be: Tereza Vostradovská: Egérke enciklopédiája, Petr Stančík: Furda, a borz előbb részecskegyorsítót, majd részecskelassítót épít.

Barangolás a művészetben – pénteken 15:00-16:00

A gyerekek játékos feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a Magyar Nemzeti Galériával és a Kiscelli Múzeummal. A foglalkozáson „felöltöztethetitek” Mátyás királyt és Beatrix királynét, valamint állatokkal népesíthetitek be egy díszes cserépkályhát. A programon Nemes Anita rajzait használják a Barangoló könyvsorozatból. A Szépművészeti Múzeum/MúzeumShop programja.

ÁPRILIS 21., szombat

Tengerre, kuflik! és Szofi átváltozik –  szombaton 10:00

Játék, vetítés, mese a szerzőkkel, Dániel Andrással és Harcos Bálinttal, Stiglincz Milán vezetésével. (Pagony Kiadó)

A bogarak harca – szombaton 10:00

A Naphegy Kiadó M.G. Leonard bogaras trilógiájának befejező részéhez, a Bogarak harca c. kötethez kapcsolódóan izgalmas rovarbemutatóval vár mindenkit, kicsiket, nagyokat és a kíváncsi felnőtteket egyaránt a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a D21-es standnál. A bemutatót Szilágyi Zsolt természetbúvár tartja sáskák, pókok és ezerlábúak társaságában.

Mesék örökmozgóknak. Balázs Ágnes: Pösze nyuszi és más történetek TAPSOLJ! UGRÁLJ! KIABÁLJ!- szombaton 11:00

Mesehallgatás közben izeg-mozog, ugrándozik, rohangál a gyermeked? Lefekvés előtt túl sok még az energiája? Akkor neki szólnak az Örökmozgó-sorozat meséi! A kiemelt szavak elhangzása után gyermeked egy előre megadott mozgássort, instrukciót hajt végre; leguggol, elfut egy kijelölt bútorig, tapsol, ugrál, kiabál. A játékos mesehallgatás nem csupán a felesleges energiák levezetésében segíti a kis örökmozgót, hanem megtanítja őt arra is, miként tud jobban összpontosítani egy adott feladatra. Interaktív, játékos könyvbemutató izgő-mozgó óvodásoknak és kisiskolás gyerekeknek a szerző részvételével. (Móra Kiadó)

Erdei jóga a BOOKR Kids és a Jógakaland által – szombaton 13:00

Az Erdei jógakaland című mesét próbálhatjátok ki 13 órától a Millenárison, ha egy kis lazításra vágynátok a könyvek sokasága között.

Mumin parti és gyerekfoglalkozás a Geopen Standon –  szombaton 14:00

Végre hazánkban is ismét kapható három mumin mesekönyv, melyet regények is követnek majd, sőt ajándéktárgyakat is vásárolhattok. Ebből az alkalomból tart a kiadó mumin bulit és foglalkozást a fesztiválon.

Ördögh Ottó: Sortalanság című könyvének bemutatója – szombaton 15:00

Magyar irodalmi paródiák a Halotti beszédtől a Sorstalanságig a szerző, Dian Viktória szerkesztő és Pion István költő, slammer közreműködésével. (Móra Kiadó)

Varró Dániel: Aki szépen butáskodik című apanaplójának bemutatója –  szombaton 15:00

Az íróval Mészáros Antónia, az UNICEF ügyvezető igazgatója beszélget. (Jelenkor Kiadó, Central Média)

Találkozz Geronimo Stiltonnal és Kőhalmi Ferenc bűvésszel! – szombaton 15:45

Geronimo Stilton legújabb bajuszborzoló kalandjában Londonban járt. A Világ Legnagyobb Bűvészversenyén, de most hozzánk is ellátogat.
Találkozz vele és Kőhalmi Ferenc bűvésszel, légy részese a különleges mutatványoknak, lesd el a legizgalmasabb trükköket! Utána pedig vesd bele magad Geronimo legújabb kalandjaiba…(Kolibri Kiadó)

Bemutatkozik Kertész Erzsi Panthera című könyve, valamint a kiadó új, 9-12 éveseknek szóló sorozata, az Abszolút könyvek – szombaton 16:00

Résztvevők: Kertész Erzsi és Tasnádi István írók, valamint Kovács Eszter főszerkesztő, Vinczellér Katalin magyartanár, a kiadó munkatársa. Részletek itt.
(Pagony Kiadó)

Rutkai Bori Banda koncert – szombaton 17:00

Űrdöngölők… Mit jelenthet ez a furcsa, rejtélyes szó? Táncoslábú ufókat? Égig érő, csűrdöngölő slágereket? Vagy egy kalandos utazás résztvevőit, akik körül a végtelen és féktelen mesélőkedv álombeli történetekkel népesíti be a csillagfényes éjszakát? Egy biztos, a Rutkai Bori Banda legújabb CD-s mesekönyvének dalait felvonultató koncerten minden kiderül! (Kolibri Kiadó)

Lázadó lányok – kerekasztal-beszélgetés –  szombaton 17:30

Kerekasztal-beszélgetés inspiráló nőkről a tavaly megjelent Esti mesék lázadó lányoknak és a készülő Magyar mesék lázadó lányoknak
című kötet kapcsán. Résztvevők: Szabó T. Anna és Mikly Luzsányi Mónika szerzők, Hozleiter Fanny Mosolyka, valamint Szlukovényi Katalin szerkesztő. (Móra Kiadó)

Háborúk és békék – Páros könyvbemutató – szombaton 18:00

Majoros Nóra Pityke és prém című ifjúsági fantasyje és Zágoni Balázs A Gömb című ifjúsági disztópiája a Móra Kiadó páros könyvbemutatóján. A tizenkét éven felülieknek szóló regények hősei a béke végnapjaiban sodródnak a pusztító háború felé. A Pityke és prém a klasszikus fantasyket idéző, összetett és fordulatos kalandregény, míg a Fekete fény sorozat első kötete a közeli jövőben játszódó, lebilincselő sci-fi.

Egérke enciklopédiája –  szombaton 18:00

Játékos könyvbemutató ovisoknak és kisiskolásoknak Tereza Vostradovská illusztrátorral. (Cseh Centrum, Csirimojó-Szláv Textus)

ÁPRILIS 22., vasárnap

Kockacukor lovassuli 2. és Tilda és a kövér macska – vasárnap 10:00

Játék, vetítés, mese a szerzőkkel, Vadadi Adriennel, Kalas Györgyivel és Szalay Györggyel. (Pagony Kiadó)

A soknevű macska és A kisbárány meg a találmány – vasárnap 11:00

A Japánból eredő és igen népszerű Papírszínház a mesekönyvet mintegy színházzá alakítja. A program 5 éves kortól ajánlott. Mesélő: Zsigmond Tamara. (Csimota Kiadó)

Kerekítő manó zenés mesemókája – vasárnap 12:00

Kerekítő manó óvodásoknak szóló könyvei és mondókás kötetek nyomán, mondókák és dalok közt kalandozhattok, meseszálat gurítgatva,
hangszerjátékkal színesítve. Résztvevők: J. Kovács Judit (báb, furulyák), Gyulai Csaba (kalimba, daff, cajon, résdob, hegedű). (Móra Kiadó)

Dr. Seuss Rókamóka című kötetéből olvas fel Szabó T. Anna – vasárnap 14:00

A Kolibri Kiadó Dr. Seuss-sorozata a szerző egyik legnehezebben fordítható szójátékos meséjével, a Rókamókával folytatódik. A
nyelvtörőkkel teli szöveget ezúttal is Szabó T. Anna ültette át bravúros megoldásokkal magyarra, az ő előadásában hallgathatjuk meg,
hogyan pörögnek az r-ek, susognak az s-ek és pattognak a t-k. (Kolibri Kiadó)

Bors Bori kalandjai – Nyomozós foglalkozás Soós Dórával –  vasárnap 14:00

A résztvevők még egyedi nyomozó igazolványt és apró ajándékokat is kapnak. A programra előzetes regisztráció szükséges a katalin.gyovai@kossuth.hu e-mail címen! (Naphegy Kiadó)

Ami nem látható – Paranormalitás a kortárs ifjúsági regényben –  vasárnap 15:00

Beszélgetés Kathryn Evans Több mint én – Tizenkét lány. Egy személyiség és Pacskovszky Zsolt Titkos mozi című könyveiről Marcell egy szerkezet segítségével a múltba lát, míg Teva saját klóntestvéreivel él egy házban. Mindketten önmagukat keresik egy normalitástól elszakadt közegben, mert csak így kaphatnak választ felnőtté válásuk alapkérdéseire. Moderátor: Dian Viktória Résztvevők: Pacskovszky Zsolt szerző, Hordós Marianna fordító, Szlukovényi Katalin szerkesztő és Sirokai Mátyás költő, zenész (Móra Kiadó)

Jógázz velünk! –  vasárnap 15:45

(Majdnem) 100 jógagyakorlat 3-12 éves gyerekeknek (és szüleiknek). (HVG Kiadó)

LOL-piknik Várnai Laurával! – vasárnap 15:00 (az épület mellettin füves területen)

Jó időben a B épület előtti zöld területen, rossz időben a Móra Kiadó standjánál vár benneteket a LOL-piknik. Keressétek a LOL-zászlót! (Móra Kiadó)

+ DEDIKÁLÁSOK

Standokon zajló dedikálások szombaton:

10.30–11.30 D20 stand – Dániel András dedikál (Pagony Kiadó)
11.00–12.00 D2 stand – Deme László dedikál (Könyvmolyképző Kiadó)
11.00–12.00 D20 stand – Harcos Bálint dedikál (Pagony Kiadó)
11.00–12.00 D30 stand – Zalán Tibor író és Metzing Eszter illusztrátor dedikálja a Királylányok második könyve A csodaszép mesekönyv című könyvet (Cerkabella)
12.00–13.00 D26 stand – Balázs Ágnes dedikálja új sorozata, a Mesék örökmozgóknak című köteteit (Móra Kiadó)
12.00–13.00 D26 stand – Nyulász Péter és Ritter Ottó dedikálja a Berger Szimat Szolgálat című köteteit (Móra Kiadó)
12.00–13.00 D20 stand – Igaz Dóra és Horváth Ildi dedikálnak (Pagony Kiadó)
13.00–14.00 D2 stand – Palásthy Ágnes és Kozári Dorka dedikál (Könyvmolyképző Kiadó)
13.00–14.00 D26 stand – Víg Balázs és Ritter Ottó dedikálja a Todó sorozat köteteit (Móra Kiadó)
13.30–14.00 Dr. Almási Kitti, Balázsy Panna, Boldizsár Ildikó, Csapody Kinga, Farkasházy Réka, Hadas Krisztina, Halász Judit, Koós Réka, Krizsó Szilvia,
Szulák Andrea, Szurovecz Kitt, Péterfy-Novák Éva, Tamázs Zsuzsa, Turi Tímea és Ungár Anikó dedikál (Manó Könyvek)
14.00–15.00 D17 –  stand Bencze Blanka és Horányi Hanna dedikál (Manó Könyvek)
14.00–15.00 D21 stand – A Világvége alsó szerzői Mészöly Ágnes, Víg Balázs, Kertész Edina, Molnár  Krisztina Rita, Tamás Zsuzsa, Gimesi Dóra, Elekes Dóra, Nyulász Péter  Máray Mariann illusztrátor dedikálják a könyvet. (Naphegy Kiadó)
14.00–15.00 D26 stand – Várszegi Adél és Kárpáti Tibor dedikálja a Kihalni esélyes! címmel megjelent verseskötetet (Móra Kiadó)
14.00–15.00 K22 stand – Vibók Ildi és Igor Lazin dedikál (Holnap Kiadó)
15.00–16.00 D2 stand – Bessenyei Gábor és Ecsédi Orsolya dedikál (Könyvmolyképző Kiadó)
15.00–16.00 D20 stand – Pásztohy Panka dedikál (Pagony Kiadó)
15.00–16.00 D21 stand – Tamás Zsuzsa dedikálja a Kicsi Mimi-sorozat eddigi részeit, Kertész Edina dedikálja a Dodó-sorozat köteteit, valamint Molnár Krisztina Rita dedikálja a Maléna kertja, Kréta-rajz, Derűs hétköznapok című köteteket (Naphegy Kiadó)
15.00–16.00 D26 stand – Bosnyák Viktória és Szűcs Édua dedikálja a Nyelvkincstár sorozatot (Móra Kiadó)
15.00–16.00 D30 stand – A Fény Sebestyén sorozat legújabb kötetét, Fény Sebestyén Barangolásai címűt dedikálja Kertész Erzsi, a sorozat írója és Orosz Annabella, a sorozat illusztrátora (Cerkabella)
15.00–16.00 D30 stand – Várszegi Adél és Máray Mariann dedikálja a Gibbon és makákó című könyvét (Csimota)
16.00 Dedikálóstand (B1 stand mellett) – Varró Dániel dedikálja Aki szépen butáskodik című apanaplóját (Central Média, Jelenkor Kiadó)
16.00–17.00 D22 stand – Frank Márton dedikál (Ciceró)
16.00–17.00 D26 stand – Ördögh Ottó dedikálja Sorstalanság címmel megjelent Magyar Irodalmi Paródiák kötetét (Móra Kiadó)
16.00–18.00 D2 stand – On Sai dedikál (Könyvmolyképző Kiadó)
17.00–18.00 D20 stand – Kertész Erzsi és Tasnádi István dedikálnak (Pagony Kiadó)
17.00–18.00 D26 stand – Nógrádi Gábor dedikál (Móra Kiadó)
18.30–19.30 D26 stand – Miklya Luzsányi Mónika dedikálja Cília árnyai című regényét (Móra Kiadó)
19.00–19.30 B67 stand – Jolsvai András dedikál (Scolar)
19.00–20.00 B12 stand – Krekó Péter dedikál (Athenaeum Kiadó)
19.00–20.00 D26 stand Majoros Nóra dedikálja Pityke és prém címmel megjelent új regényét (Móra Kiadó)
19.00–20.00 G4 stand – Szilágyi Heléna dedikál (Imádom a könyveket)
19.00–20.00 D26 stand – Zágoni Balázs dedikálja Fekete fény sorozatának A Gömb címmel megjelent első kötetét (Móra Kiadó)

Standokon zajló dedikálások vasárnap:

10.00–11.00 D2 stand – K. László Szilvia és Kántor Kata dedikál (Könyvmolyképző Kiadó)
10.30–11.30 D20 stand – Vadadi Adrienn dedikál (Pagony Kiadó)
11.00–12.00 D20 stand – Kalas Györgyi és Szalay György dedikálnak (Pagony Kiadó)
11.00–13.00 D2 stand – Csukás István dedikál (Könyvmolyképző Kiadó)
12.00–13.00 D20 stand – Kiss Judit Ágnes és Egri Mónika dedikál (Pagony Kiadó)
13.00–14.00 D26 stand – J. Kovács Judit és Kállai Nagy Krisztina dedikálja a Kerekítő sorozat köteteit (Móra Kiadó)
13.00–15.00 B8 stand – Böszörményi Gyula dedikál (Könyvmolyképző Kiadó)
14.00–15.00 K22 stand – Vibók Ildi és Igor Lazin dedikál (Holnap Kiadó)
15.00–16.00 D20 stand – Szirmay Ágnes dedikál (Pagony Kiadó)
15.00–16.00 D22 stand – Hajdú-Antal Zsuzsanna dedikál (Ciceró)
15.00–16.00 K22 stand – Kányádi Sándor dedikál (Holnap Kiadó)
16.00–17.00 D2 stand – Böszörményi Gyula dedikál (Könyvmolyképző Kiadó)
16.00–17.00 D22 stand – Papp Dóra dedikál (Ciceró)
16.00–17.00 D26 stand – Pacskovszky Zsolt dedikálja Titkos mozi címmel megjelent regényét (Móra Kiadó)
17.00–18.00 D17 stand – Regős István és Nagy Eszter dedikálja A Csillagvándor című könyvét (Manó Könyvek)
17.00–18.00 D26 stand – Herbszt László grafikus dedikál (Móra Kiadó)

Hétről hétre bemutatjuk nektek a legjobb programokat, válogatásokat, kirándulós ötleteket, a legújabb gyerekbarát helyeket és könyveket. Érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt és csatlakozni Fb oldalunkhoz.