Ingyenes gyerekelőadások minden hétvégén a Margitsziget hűs fái alatt!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Budapesti Nyári Fesztivál keretében idén is ingyenes előadásokkal készülnek a Margitszigeten két helyszínen. Szombaton 10:30-tól a Szabadtéri Színpad bejáratánál található platánok árnyékában tartják a programokat, vasárnap pedig a Szent Margit-romoknál. Íme a részletes program!

A MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPADNÁL

Magyar Népmese Színház: Meseszőnyeg – mesejáték – június 10., 10:30

A meseszőnyegről előkerülő tárgyak életre kelnek és lassan kikerekedik a népmese. Megjelenik három kismalac, az aranyszőrű bárány és még sok ismerős. Részletek itt.

Batyu Színház: Elvarázsolt mesék – június 17., 10:30

Egy gazdaasszony tüsténkedik otthon mos, főz, takarít, de nehezen halad a munkával, mert a tárgyakról mesék jutnak eszébe. Így lesz fazékból öreg király, fakanálból királylány, keféből sün és harisnyából nyúl. Részletek itt.

Marica Bábszínháza: Cipőmese – zenés-bábos heje-huja – június 24., 10:30

Mese a szerelemről, barátságról, három próbáról, Topánka királykisasszony és Bakancs Bandi nagy találkozásáról és arról, hogy bárkiből lehet (Mese)hős. Hiszen mindannyian egy cipőben járunk: keressük a párunk. Különleges animáció tárgyakkal, bábokkal, zenével és szerelemmel fűszerezve. Nem csak gyerekeknek! Részletek itt.

Majorka Színház: A pártás királylány – bábelőadás – július 8., 10:30

A sok humorral, énekkel, citeramuzsikával tarkított előadásban megjelenik a boszorkány, oroszlán és a sárkány, és végül a király mégiscsak enged a világ rendjének és a szerelmesek egymáséi lesznek. Részletek itt.

Batyu Színház: Hófehér és Rózsapiros – bőröndös bábjáték – július 15., 10:30

Nagy utazásra indul hősnőnk, bőröndje csuda dolgokat rejt. Előkerül egy mesés könyv, melynek szereplője két rózsafából született leányka, egy kedves özvegyasszony, egy jóságos medve, és egy gonosz törpe. Gyere velünk te is és légy részese egy felejthetetlen, mesés utazásnak! Részletek itt.

Fabula Bábszínház: A bátor nyulacska – zenés bábjáték – július 22., 10:30

Kurtafarkú, érzékeny, félénk kis nyuszi, nem olyan talpraesett, mint Nyúl anyó másik fia, Tappancs. A történet mégis úgy alakul, hogy Tappancs kerül bajba, és senki más nem segíthet rajta, csak a gyámoltalan Kurtafarkú. Részletek itt.

Maszk Bábszínház: Nyakigláb, Csupaháj és Málészáj – bábelőadás – július 29., 10:30

Nyakigláb, Csupaháj meg Málészáj a népszerű magyar népmese alapján készült. A vidám történet az aranyszóró szamárról, a „terülj-terülj-asztalkámról”, az „üssed-üssed-botocskámról” és három ügyefogyott fiúról szól, akik elindulnak világot látni. Részletek itt.

Az előadások többnyire 3 éves kortól ajánlottak!
Augusztusi programok hamarosan!

A SZENT MARGIT-ROMOKNÁL

Maszk Bábszínház: Szamárcsel – június 11., 10:30

A monda szerint a törökök egy kő szamárba rejtették a kincseket, amikor fel kellett adniuk a várat és abban csempészték ki az összegyűjtött drágaságokat – ezt a történetet adják elő élőszereplős tárgyjáték formájában, ahol egy török kalmár és egy magyar kofa perlekedéséből indul a história, amit a magukkal hozott tárgyakkal próbálnak szemléltetni. 4 éves kortól. Részletek itt.

Szekér Színház: Arany-mesék – június 18., 10:30
A Szekér Színház előadása az Arany János emlékév tiszteletére készült darab, melyben három Arany-vers (A fülemüle, Pázmán lovag és A bajusz) színpadi átdolgozása látható egységes egésszé szerkesztve. Részletek itt.

Aranyalma páros: Mátyás király bojtárja – zenés mesejáték – június 25., 10:30

Volt egyszer egy pásztorlegény, aki beállt Mátyás királyhoz szolgálni. Igen ám, de elbolyongtak a rábízott jószágok, hogyan fog elszámolni velük a királynak? A gyermekek segítségével ez a kedves, ismert történet rendhagyó, interaktív Mátyás kori mesévé kerekedik, amelyben a mese, a zene és a tánc mellett népi hangszerbemutató, a pásztorok életének bemutatása és egy „igazi kecske” is helyet kap! Részletek itt.

Aranyalma páros: Szent Mártonról – mesetáncház – július 2., 10:30
A páros visszatérő vendége a Budapesti Nyári Fesztiválnak, ezen a napon Szent Márton történetét elevenítik meg a már jól ismert formában. Részletek itt.

Kabóca Bábszínház: Kinizsi Pál – históriás bábjáték – július 9., 10:30

Kinizsi Palkóról szól ez a mese, ahogyan azt Tóth Kálmán uram egy hősi költeményében régen megénekelte. Hét képben láthatja közönségünk, miként vált az egyszerű molnárlegény főkapitánnyá, s hogyan lett a vitéz harcos szíve rabbá egy gyönyörű hölgy rebbenő pillantásától. 4 éves kortól. Részletek itt.

Aranygyapjú Társulat: Ének Szent György vitézről – zenés bábjáték – július 16., 10:30

A zenés bábelőadásban a bábos és az őt kísérő zenészek ötvözik a vásári bábelőadások harsány előadásmódját és a kobzos énekmondóknak a kora középkori keletet idéző zenei hangulatfestését egy olyan képi megjelenítéssel, amivel a hajdani vásári komédiások és képmutogatók járták az országokat. Részletek itt.

Fabula Bábszínház: Vitéz László újabb kalandjai – vásári bábjáték – július 23., 10:30

A Fabula Bábszínház paravánjára is elérkezett vándorútján a méltán világhírű magyar népi hős: Vitéz László. Ismét megküzd az ördögökkel, és mit gyerekkorunkban, most is győz. 3 éves kortól. Részletek itt.

Vaskakas Bábszínház: Pulcinella és a varázskút – bábelőadás – július 30., 10:30

Pulcinella az olasz vásári hős, Vitéz László talján rokona aludni szeret a legjobban. Meg enni szeret a legjobban. Meg énekelni szeret a legjobban. De a legeslegjobban azt szereti, ha kedvére táncolhat, amikor csak akar. És ha az Ördöggel, vagy magával a Halállal találja szembe magát, akkor még őket is megtáncoltatja. Részletek itt.

Ziránó Bábszínház: Csicseri történet – bábjáték – augusztus 6., 10:30

Fura szerzet a garabonciás bábos, aki hátán hordja ezt a különös szerkentyűt, a berebencének nevezett bábszínházat. Számtalan mesét elénk tud varázsolni, úgy mint a bolondos Fityók, vagy a gazdag, de meglehetősen buta kereskedő és furfangos szomszédai, a hetvenkedő hatrongyosi kakasok, valamint a kedves kisdigó történetét, melyet Móra Ferenc vetett papírra. A vándormuzsikus pedig zenedoboza különféle „lakójával” segíti a jóízű játékot. 4 éves kortól. Részletek itt.

Tabulatúra: A legény, akit úgy hívtak, hogy Kilenc – augusztus 27., 10:30

Az előadás prózai részét Póka Éva avatott módon tolmácsolja, a zenei betétek a magyar folklór és a régizene kincsestárából valók, melyek historikus hangszereken szólalnak meg. A mese nyelvezete a régi falusi mesemondók előadását idézi. Részletek itt.

További programokat a hétvégére mindig itt találtok (csütörtökönként frissítjük)! Megnyílt Vakáció rovatunk is, ahol rengeteg ötletet találtok majd a nyári szünetre! Érdemes megnézni szentjánosbogár túrákról szóló összeállításunkat is itt. Tartsatok velünk nyáron is!


Ha szeretnétek értesülni a legjobb családi programokról, érdemes megnézni itt az oldalunkon és a Fb-on hétvégi ajánlóinkat, a legújabb válogatásokat és híreket. Új gyerekkönyvek, gasztro helyek, ingyenes programok, kirándulási ötletek, új játszóterek egy helyen, kipróbálva és válogatva.