Fel, fel huszárok! – 10 ingyenes családi program március 15-én

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Huszártábor, forradalmi forgatag, a 12 pont nyomtatása, múzeumok és szabadtéri programok, parlamenti séta, táncház és népzene, rengeteg ingyenes program vár rátok március 15-én. Ez a válogatás 2017-es! A 2019-es, friss programajánlót itt olvashatjátok!

Családi programok a Budai Várban

Mint minden évben, idén is a Budai Várba várják a családokat szabadtéri és a környező múzeumok programjaikra. Az elmaradhatatlan huszártábor mellett a gyermekek ügyességi versenyeken, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, lesz tánctanítás, kiállítások és koncertek, valamint kihagyhatatlan hagyományos magyar gasztronómiai finomságok.

Programok:

Szent Korona látogatás – Parlament, március 15., 10:00-17:00

Az Ország Háza nemzeti ünnepünk alkalmából március 15-én nyitva áll mindenki előtt. Az érdeklődők 10 és 17 óra között látogathatnak el a magyar törvényhozás épületébe. A parlamenti séta keretében megtekinthető a Szent Korona. A belépés ingyenes, de számítsatok hosszú sorban állásra.

Huszártábor – Nemzeti ünnepünk – Szentendre, Skanzen, március 15., 10:00-16:00

Mindenki megvarrhatja a saját kokárdáját, zászlóját, de készül korabeli ajándék, monogramos keszkenő, díszített mézeskalács is a hadba vonulóknak. Szólnak a katonabúcsúztató dalok, elsajátíthatók a különböző tájak verbunk táncai is. A megfelelő huszáröltözethez nem maradhat el a huszárcsákó és a fakard közös elkészítése sem. A huszártáborban a Történelmi Lovas Egyesület tart lovas díszbemutatót és huszárkiképzést, ahol a huszárok viseletét, fegyvereit, a paripák felszerelését is megismerhetik az érdeklődők. Március 15-én a Skanzenbe ingyenes a belépés. Részletes program itt.

Március 15. a Várkert Bazárban – március 15., 11:00-18:30

Egész nap ingyenes programokkal várják az érdeklődőket. Korabeli kávéházi hangulatot varázsolnak, a kicsiknek kézműves foglalkozásokkal készülnek, valamint lesz divatbemutató és színházi est is. Készíthettek ünnepi kokárdát, fakardot és falovacskát is. A családi foglalkoztató mellett, filmvetítések, igazi lovas huszárok és sziluettvágó várják a látogatókat. Részletek itt.

Ünnepi programok a PIM-ben – Petőfi Irodalmi Múzeum, március 15., 10:00-15:00

Újraindul a sajtógép, most bárki kipróbálhatja Landerer és Heckenast nyomdagépét, amelyen a forradalom 12 pontját nyomtathatták. Emellett játékos feladatokkal, ünnepi hajfonat készítéssel, kézműves foglalkozásokkal, tárlatvezetéssel is készülnek a PIM-ben. Ezen a napon a múzeum kiállításai és programjai ingyenesen látogathatók!

Gyerekvasút túra – Gyermekvasút, rajt március 15., 8 és 10 óra között

Az útvonal érinti a Gyermekvasút minden állomását, valamint a környék főbb látványosságait. Közöttük a Normafa-lejtőt, a János-hegyi Erzsébet-kilátót, a nagy-hárs-hegyi Kaán Károly-kilátót és a hűvösvölgyi Nagyrétet. A túra egyik érdekessége, hogy az útvonalon felállított ellenőrző pontokon egykori és jelenlegi gyermekvasutasok fogadják a résztvevőket. Nevezni induláskor a rajtnál lehet. Idén előnevezésre nincs lehetőség. A túrát hosszúsága miatt nagyobb gyerekekkel ajánljuk. A Gyermekvasút március 15-én is jár, de jegyet váltani kell.

Toborzó – Óbuda, Kolosy tér, Civil Ház, március 14., 17 órától

A nemzeti ünnep előestéjén toborzót tartanak Óbudán, besoroznak kicsit és nagyot a huszárok közé. A piac területe katonai táborrá alakul. Kézműves foglalkozás, csákó-, párta- és kokárdakészítés, jelmezes fotózás, ktonai toborzó és táncház a Göncöl Néptáncegyüttessel (zenél: Csernók Klára és zenekara) is vár benneteket.

Nemzeti Ünnep a Fonóban – Fonó Budai Zeneház, 14 órától

Március 15-én idén is délutáni családi programmal, gyerekkoncerttel és táncházzal, valamint ezt követően ünnepi színpadi műsorral és forradalmi táncházzal készül a Fonó. Részletek itt.

Huszártábor Kőbányán – Kőbánya, Rottenbiller park, március 15., 10:30-14:00

„Ezen a napon magad is huszár lehetsz! Csákód lehet, és kardod. Megismerheted a szabályos huszáröltözetet, a korabeli fegyvereket, lószerszámokat. Lóra ülhetsz. Megismerheted a pengehasználat alapfortélyait. A parancsnoki sátorban csatákat vívhatsz, a gyakorló téren kipróbálhatod testi ügyességedet. Elkészítheted saját kisdobodat. Megtudhatod, mit jelképeznek a nemzeti színek…” Közreműködnek: Tébláb Művészeti Iskola, Törekvés SE, Mogyoródi Sándor-huszárok, Olasz György és barátai. Részletek itt.

Ünnepre fel! – Barabás Villa, március 15., 15:00-17:00

Közös alkotás kicsikkel és nagyobbakkal, pirosban, fehérben és zöldben. Huszárszínezés, kokárdakészítés, ünnepre készülés. 3–8 éves korig ajánlott. Részletek itt.

Ingyenesek a múzeumok!

Ne feledkezzetek meg arról sem, hogy ezen a napon ingyenesen látogathatjátok az összes múzeum állandó kiállítását (kivéve magán cégek által szervezett kiállítások, néhány vár). Gyerekekkel ajánljuk többek között a Budapesti Történeti Múzeumot, a Petőfi Irodalmi Múzeumot, a Természettudományi Múzeumot és a Kulteát. További ingyenes múzeumi napok családdal itt.

+1

Nosztalgia villamos Kamaraerdőbe

Nosztalgia villamos közlekedik Újbuda-központ és Kamaraerdő között. Indulások Újbuda-központtól (41-es villamos megállója): 10:05, 11:20, 13:05, 14:20, indulások Kamaraerdőből: 10:45, 12:00, 13:45, 15:00. Díjszabás: felnőtt 500 Ft, gyerek 300 Ft, 6 év alatt és 65 év felett díjmentes. Fb esemény itt.

Ez a válogatás 2017-es! A 2019-es friss programokat itt olvashatjátok!

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb családi programokról és válogatásainkról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt és csatlakozni Fb oldalunkhoz.Tartsatok velünk!