Évadnyitogató! – színház és koncert

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

BIEL1654

Ősszel a szabadtéri színházak és fesztiválok lecsengésével mindig az egyik szemünk kicsit sír, viszont a másik nevet, mert nyitnak a színházak, kezdődnek a koncertsorozatok. A bábszínházak, színházak repertoárjából, premierjeiből és a klasszikus zenei kínálatból válogattunk kicsiknek és nagyobbaknak. Az évadot egy nagy rendezvény, a Színházak Éjszakája nyitja meg, amely a nevével ellentétben nemcsak éjszaka, hanem már napközben is vár benneteket, gyerekprogramokkal is.

Budapest Bábszínház

varazsfuvola_foto_EderVera

Két fesztiválrészvétel, két Színikritikusok Díja-jelölés, négy bemutató, egy ismét repertoárra kerülő előadás, változatlan társulat – távirati stílusban így foglalható össze az évadkezdet a Budapest Bábszínházban. A nézőket hivatalosan először az ötszázadik előadásához közelítő A varázsfuvolával várják szeptember 28-án, de szeptember 20-án, a Színházak Éjszakájára is izgalmas programokkal készülnek.

Szegedi Katalin közkedvelt mesekönyvéből Csató Kata készített óvodásoknak szóló előadást Lengyelországban. A Lenka szeptember 27-én látható a Bábszínházban, és 3 és 6 éves korosztálynak ajánlják.

Premierek:
Október 4-én mutatják be a
Hoppá-hoppá! című előadást, amely az óvodás korosztálynak készült. A német Franz Zauleck meséjében egy rendmániás cica és egy bumfordi vadkan együtt kénytelen kihúzni a telet egy használaton kívüli kisbuszban az erdő közepén. Együttélésük számtalan ismerős konfliktust és vicces helyzetet teremt, hiszen ez a mese rólunk is szól…
Október 9-én lesz a Hagymácska premierje. Gianni Rodari klasszikus meseregényéből nagyobb óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló, friss adaptációt készítettek.
A harmadik gyerekeknek szóló bemutatót, a Hókirálynőt Fige Attila rendezésében, Michac Gábor látványával január végén-február elején láthatja a közönség a színházteremben.
Október végétől – közönségigényre – ismét műsorra kerül Az ember tragédiája, Garas Dezső 1999-es, nagy sikerű rendezése, amelyet az utóbbi években nem játszott a színház.

Az eddigiekhez képest több, 22 bérletsorozat indul óvodai és iskolai csoportoknak a hétköznapokon, családoknak a hétvégéken, valamint az ifjúsági korosztály és a felnőttek  számára kínált bérletek száma is emelkedik. A bérletekről itt találtok bővebb információt, korosztály szerint is lehet keresni.

Kolibri Színház

macska_voltam_londonban_juditszlovak

A szeptember elején megrendezett Évadnyitó ünnepség után rengeteg jó program vár rátok a Kolibriben. Szeptember 23-án indul az év a Macska voltam Londonban, illetve a Fészekben a Moha és Páfrány című előadásokkal.

Százlábúak láb alatt, a Kolibri Színházban

Az egészen kicsiket továbbra is a csecsemő színházi előadások (0-tól 3 éves korig) várják, de a gyerekekre (3-tól 6 éves korig) is gondoltak, illetve ifjúsági darabok is szerepelnek a repertoárban.

kampokemp_7

Az évadnyitó előtt még tartogatnak meglepetéseket, például a Színházak Éjszakáján ezekkel a programokkal készülnek.

NEST

A legkisebbeknek (6 hónapostól 3 évesig) a Fészek című előadást ajánljuk szeptember 22-én 9:30-tól és 11 órától. A NEST (Fészek) az antwerpeni Theater De Spiegel kreatív játékra építő zenés-verses színházi előadása a legkisebbek számára. Utána a gyerekek önállóan felfedezhetik a fészket, melyben egy hegedűművész és egy énekesnő hívja őket zenés felfedezőútra. Jegyeket itt foglalhattok.

Művészetek Palotája

800x350_babakoncert_03-9

Szeptember közepétől indulnak a szokásos családi- és ifjúsági programok a Müpában is. Szeptember 14-étől vasárnaponként az ingyenes Cifra Palotán mindenki találhat magának elfoglaltságot 0-tól a 12 évesig. Kezdődnek a hétfői Babakoncertek és a Tesz-vesz muzsika, a Zenebona, a szerdai Ringató, a MUS-E és a különféle előadások, koncertek és táncház. Érdemes kb. 3-4 héttel előbb megváltani a jegyeket, mert hamar elfogynak.

BonBon Matiné

hups_13

Az idén számos, nagyon tehetséges fiatal csapat lép fel a BonBon Matiné műsorain Győző bácsi válogatásában. A nemzetközi fesztiválokat járó, a bábművészetet egészen új alapokra helyező fiatal bábos csapat, a HUPS egy nagyon különleges előadással lép fel. Akárcsak a Fele Királyság zenekar, akik fantasztikus humorukkal, virtuóz játékukkal megmutatják, hogy milyen az igazán igényes könnyűzene. Hasonló fiatal tehetség Korzenszky Klári, a népdalénekesek legújabb generációjának kiemelkedő tagja, aki a legnépszerűbb dalokat, mondókákat fűzi össze, dolgozza fel egy mesében. Az idén is játszik a BonBon Árnyékszínház, elsősorban a Maurice Ravel varázslatos zenéjét feldolgozó Lúdanyó meséi című előadásával. Új élő illusztrációkkal gazdagodnak az előadások, ugyanakkor megtalálhatóak a már-már klasszikusnak számító fellépők, mint Gryllus Vilmos, Balogh Sándor vagy a Brassimum Fúvósegyüttes. Illetve az idén is házigazdái lesznek az Adj teret a tehetségnek! Az IBS Színpadon, a MOM-ban, Budakeszin, Dunakeszin és Szentendrén is várnak benneteket. A programokat és időpontokat itt találjátok.

Magyar Színház

Rév Fülöp egy szelíd, barátságos fiúcska, aki Balatóniában éldegél, kedvence a tördemic, legkedvesebb elfoglaltsága a heverészés a szántódpusztán. Ám mikor a király megbetegszik, Akarattya hercegkisasszony parancsára Fülöp akaratlanul is az események középpontjában találja magát, hamarosan az ő kisfiúi hősiességén múlik, hogy megmenekül-e a király és vele az egész birodalom. Jeney Zoltán a Magyar Színház felkérésére készít új színpadi változatot saját lovagregény-folyamából, melyet október 11-én mutatnak be.

Zeneakadémia

Lisztkukacok_zeneakadémia

Szeptember 20-ától folytatódik a Zeneakadémián a Liszt Kukacok Akadémiája, amely A Liszt Ferenc téri épületben tartandó kiscsoportos foglalkozás a 6-10 éves korosztályszámára. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. A Budafoki Dohnányi Zenekar „Megérthető zene” című sorozata méltán népszerű a közönség körében. A Magyarországon nagy múltra visszatekintő zenei ismeretterjesztés legmagasabb szintjét képviselik ezek a matinékoncertek, amelyeken az együttes zeneigazgatója nyújt bevezetést a zeneirodalom legnagyobb alkotásaiba.

MÁV Szimfonikusok

MAV_szimfonikusok_FotóRózsa Zsuzsanna

A MÁV Szimfonikus Zenekar többféle bérlettel várja a családokat. A Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében decembertől az Unokák és nagyszülők sorozattal, októbertől a próbatermükben a Búgócsiga sorozattal, melyre babákkal érkezhettek. Várandós kismamáknak és kísérőjüknek a Szeretethang sorozatot ajánlják. A Zene-Tér-Kép pedig a hangszereket bemutató játékos foglalkozás egy-egy hangszercsaláddal ismerteti meg a gyerekeket. A belépő általában 1000 Ft, gyerekeknek ingyenes.

További jó családi programokért látogassatok el a minimatine.hu-ra és közösségi oldalunkra!

Fotók: Budapest Bábszínház, Kolibri Színház, MÁV Szimfonikus Zenekar