Nálatok hogy mennek a dolgok? – egy igazi családi könyv Észtországból!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Anti Saasr: Így mennek nálunk a dolgok

Az Így mennek nálunk a dolgok egy olyan családi könyv, amelyet igazán nagy öröm volt olvasni. Nemcsak néhány saját történetünk köszönt vissza, amin mindannyian jól szórakoztunk, hanem rajzoltunk és rengeteg régebbi családi anekdota is eszünkbe jutott. Ha most velünk játszotok, ti is megnyerhetitek!

A könyv méltán nyerte el 2013-ban az Észt Gyermekirodalmi Központ – év legkülönlegesebb gyerekkönyve díját, azóta több nyelvre is lefordították. Valószínűleg sokan magatokra ismertek majd a történetek olvasása  közben.
14 fejezeten keresztül követhetjük nyomon az észt kisvárosban élő Villu és kisöccse, a 3,5 éves Janek és családja mindennapjairól szóló történeteket. Megtudhatjuk többek között hogyan olvasnak, rajzolnak, főznek, veszekszenek, mesélnek, autóznak, fociznak, alszanak és felejtenek el dolgokat. És kiderül, hogy nagyon hasonló módon, de egy kicsit mégis másképp, mint mi.

Nagyon jót derültünk többek között azon, amikor Villuék autóval utaznak, és a szülei mindent megtesznek, délután azért, hogy elaludjanak, estefelé pedig azért, hogy ébren maradjanak. Milyen ismerős történet. 🙂
És Villu csak mesél, mesél… A történetek egy gyerek „csacsogásán” keresztül mutatják be az ünnepeket és hétköznapi eseményeket. Sokan éppen ezért Janikovszky Éva történeteihez hasonlítják, nekünk inkább Varró Dani Nők Lapjába írt vicces családi történetei jutottak eszünkbe. Közben pedig saját meséink is felszínre kerülnek, így alakul egy igazi beszélgetőkönyvvé a történet.
Miközben Villu úgy mesél nekünk, hogy szinte a család tagjává válunk, közben a mi gyerekeink is beszélnek, mesélnek, sztoriznak. Sőt rajzolnak… Villu szinte cinkosan kér minket, hogy firkáljunk bele a könyvbe, amit persze máskor nem szabad. Meg lehet rajzolni apukája szakállát, le lehet rajzolni, hogy otthon min szoktunk vitatkozni. Alvar Jaakson illusztrációi nagyon jól kiegészítik a vidám történeteket, és kiemelnénk még Patat Bence remek fordítását is.

A közös főzések, adventi kincskeresős, játék, családi vendégségek, egy moziba rohanós délután, egy házassági évfordulós programot bojkottáló gyerek vagy egy barátságtalan néni – ebben az esetben Valve néni a földszintről – biztos sokatoknál visszaköszön majd vagy új mesét indít el. Nagyszülőknek is kifejezetten ajánljuk!

A szerzővel személyesen is találkozhattok a könyv bemutatóján, október 20-án 10 órától a Margó Irodalmi Fesztiválon, a Várkert Bazárban! Itt csatlakozhattok a Fb eseményhez!

JÁTÉK!

Köszönjük, hogy ennyien velünk játszottatok! A szerencse ezúttal Bojtos Zitának kedvezett, akit emailben is értesítettünk. Gratulálunk!
Játsszatok velünk és nyerjétek meg az Így mennek nálunk a dolgok című könyvet a Cser Kiadó jóvoltából! Nincs más dolgotok mint válaszolni a következő kérdésre:

Anti Saar, a könyv írója miket tervez a könyvek írása és fordítása mellett?

Segítséget itt találtok. A válaszokat október 7-éig várjuk a jatek@minimatine.hu-ra. Október 8-án sorsolunk!
Általános játékszabályzatunkat itt találjátok.