Az Időfutár kalandséta Buda rejtett utcáin kanyarog

Pagony Kalandséta: Az illuminátus időkapu

Pagony Kalandséta: Az illuminátus időkapu

Az óbudai Frankel Pagonyból induló és oda visszatérő kalandséta a környék izgalmas helyeit, épületeit és tárgyait helyezi teljesen új kontextusba az Időfutár regénysorozat által. A Pagony legnagyobbaknak szóló sétáját, mi felnőttek is nagyon élveztük.

Utunkon Sándor bá és Zsófi kalauzol majd, és természetesen segítenek is megfejteni a rejtvényeket, megtalálni a helyes útvonalat. A történet a Frankel Pagonyból, a Harcsa utca sarkáról indul, itt vehetjük át a kis hátizsákot, benne a térképekkel, feladatokhoz szükséges eszközökkel, és itt kapjuk meg a küldetést is.

Az alaptörténet szerint Born Ignác, a híres botanikus felfedezte, hogy a török időkben salétrommal, a lőporgyártás anyagával szennyezett földben bizonyos baktériumok megbolondultak, és veszélyt jelentenek a növényvilágra. A szennyezett földből szerzett mintákat el kell juttatni egy még nagyobb tudósnak, hogy kifejlessze az ellenszert. Nekünk kell kideríteni, hogy kinek és hogyan lehet eljuttatni a létfontosságú mintákkal teli üvegcséket. Az útvonal a városrész legizgalmasabb helyszínein kanyarog, a különlegesen megközelíthető Kavics utcában, az Apostol utcán, majd a Gül Baba utcán leereszkedve a Szent Lukács Gyógyfürdőig. Mi egy nagyon meleg nyári napon vágtunk bele a küldetésbe, de többnyire árnyékos helyeken halad az útvonal, illetve több ponton meg is pihenhetünk.

Utunkat végig izgalmas keresgélős feladatok és még izgalmasabb épületek övezik. Mivel a Pagony kalandséták elmaradhatatlan elemei az útvonal épületeit bemutató kis füzet, amelyet a program után haza is vihetünk, ezért nemcsak kalandos, hanem kultúr- és épülettörténeti séta részesei is lehetünk. Nem szeretnénk megfosztani benneteket a felfedezés örömétől, nem árulunk el konkrétumokat, de kell majd keresgélni a falakon, tetőkön, kerítéseken, táblákon, míg végül összeáll a történet, és a Pagonyba visszatérve befejezhetjük a küldetést.

NÉHÁNY HASZNOS TUDNIVALÓ

A programra előzetesen időpontot kell foglalni.
A kalandséta 2-2,5 óra alatt teljesíthető, de vannak olyan pontok, ahol kifejezetten jó egy picit többet időzni.
A kulacsokat Gül Baba türbéjénél tölthetjük fel, illetve ingyenes mosdót és kávézót is itt találunk.
A program 12 éves kortól ajánlott, ezt érdemes betartani, mert tényleg hosszú kisebbek számára, de a sorozat ismerete nem szükséges!
Egy QR-kódot olvasni képes, mobilnettel rendelkező okostelefonra is szükség van, hiszen Zsófi így küld majd nekünk üzeneteket, amelyek szükségesek a tovább haladáshoz.

A séta Gimesi Dóra–Jeli Viktória–Tasnádi István–Vészits Andrea Időfutár történetei nyomán készült, Marosvári Tamás játéka alapján és Vészits Andrea szövegével. Spotify-on megtaláljátok a hangjáték összes részét!

Az ovisoknak szóló Boribon és Kuflik sétákról is írtunk, illetve az alsó tagozatosok számára a Négy madár titkát ajánljuk.