Húsvéti programok Budapesten – április 19-21.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

nyuszik_01

A Budai Várban, a Vajdahunyad vár környékén és a Mezőgazdasági Múzeumban, a Vasúttörténeti Parkban, sőt még az Állatkertben és a Millipopban is húsvéti programokkal készülnek ezen a hétvégén. Néhány apróságot is válogattunk nektek szombatra és vasárnapra, ha a fővárosban töltenétek ezeket a napokat. Az országos programkörképet itt találjátok.

III. BUDAVÁRI HÚSVÉTI SOKADALOM

husveti_sokadalom_budai-var_02

budai_var

Április 19. és 21. között  a III. Budavári Húsvéti Sokadalom három napos ünnepségén lesz kézműves, népművészeti és gasztronómiai vásár mesterség bemutatókkal és valódi hungarikumokkal fűszerezve. A gyerekeket a Mese Mezei állatsimogató, a Kikeleti mesekert és a Komédiás Mező interaktív előadásai, valamint húsvéti kézműves alkotóház, hagyományőrző ügyességi játékok, tojásgurítás, tojáskapkodás és további izgalmas programok várják. Idén is lesznek tojásleső nyuszik, akik fészekkereső játékkal és ajándékokkal teli szakajtóval kedveskednek az apróságoknak.

paprika_jancsi_csuzlizdaja

Újra forog majd a kosaras körhinta, és mókára hívogat Paprika Jancsi Csúzlizdája, vagy a Világfa regélő labirintusában is kalandozhatunk. A felnőttek szája ízére magyar kézműves borterasszal, hagyományos húsvéti eledeleket készítő látványkonyhákkal, valamint a testi épséget is szem előtt tartva egészséges étkek utcájával készülnek.

ghymes__2012-09-13_02_3045_Fotó_Nagy Gyula

Szaloki_Agi

gryllus_vilmos_02

kolompos

A színes forgatagot teljessé téve a Savoyai terasz nagyszínpadán a világzene, népzene, néptánc, és a gyerekkoncertek széles választékában a család minden tagja megtalálhatja kedvencét. A nagyszínpadon többek között a világzene olyan sztárjai lépnek fel, mint a Ghymes együttes 30 éves jubileumi koncertjével, Ferenczi György és a Rackajam, a Balkan Fanatik vagy Szalóki Ági, de különleges hungarikumnak ígérkezik a Vízbevető Húsvét Hétfői néptánc találkozó programja is. A gyerekeknek  Gryllus Vilmos és a Kolompos együttes húzzák majd a talpalávalót. Az autentikus népszokások bemutatása mellett Húsvét liturgiáját követve lesz Istentisztelet és hajnali áhítat. A tavalyi népszerűségen felbuzdulva, idén is hallgathatunk ünnepi, komoly zenei koncerteket. Többek között Sebestyén Márta és Andrejszki Judit régizene koncertjének lehetünk fül és szemtanúi.

husveti_sokadalon_budai_var_03

Az eseményeket tarkítja a Budapesti Történeti Múzeum zenés tárlatvezetése, mely a vár nevezetességeit interaktív módon mutatja be az ünneplő közönségnek. Elővételi jegyár 20% kedvezménnyel (április 18-a 15 óráig): felnőtt napijegy: 2240 Ft, gyerek napijegy: 800 Ft (3 éves kortól 14 éves korig), diák és nyugdíjas napijegy: 1200 Ft (diákigazolvánnyal), családi napijegy: 4000 Ft (2 felnőtt + max. 4 gyerek). Az elővételi jegyeket a PORT.hu/jegy oldalon, a Libri boltokban, valamint az összes ismert jegyirodában meg lehet vásárolni! A helyszínen: felnőtt napijegy: 2800 Ft, gyerek napijegy: 1000 Ft (3 éves kortól 14 éves korig), diák és nyugdíjas napijegy: 1500 Ft (diákigazolvánnyal), családi napijegy: 5000 Ft  (2 felnőtt + max. 4 gyerek). NOE tagoknak 50% kedvezményt biztosítanak a családi jegy árából (a NOE kártyán feltüntetett gyermek létszámra érvényes, ez az akció csak a helyszínen, az elővételi jegyekre nem érvényes)!

HÚSVÉT 2014 – TAVASZKÖSZÖNTŐ KIÁLLÍTÁS (Magyar Mezőgazdasági Múzeum)

husvetikiall01_2014

Húsvéti zsongás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban április 12. és 22. között a Tavaszköszöntő kiállításon. Megismerkedhettek a húsvét történetével és hagyományőrző népszokásaival, festhettek hímes tojást, és elleshetitek a kézműves munkák, a fafaragás, kosárfonás, csuhéfonás és mézeskalács-készítés fortélyait. A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása megtekinthető, Az idő birodalma – Meghökkentő történetek és jelenségek című látványos kiállítás és játék is. Belépőjegy árak: felnőtt 1550 Ft, gyermek (3-14 éves korig) és nyugdíjas (62 éves kortól) 1350 Ft, csoportos (óvodai és iskolai csoportok részére) 890 Ft, családi jegy (2 felnőtt és 2-3 gyermek részére) 5350 Ft.

VASÚTTÖRTÉNETI PARK

vasuttorteneti_park

Idén első alkalommal a Vasúttörténeti Park, április 20-án és 21-én rendezi meg szezonindító húsvéti eseményét, amely szabadtéren, játékos programmal várja a legkisebbeket. A gyerekek részt vehetnek a „Keresd a nyuszit” játékban, amely a Park több pontján felállított állomásokból áll. Fából faragott nyuszikat rejtenek el, melyeket a Park felderítése során találhatnak meg. A keresést térképpel és játékos feladványokkal teszik könnyebbé a résztvevők számára. A színpadkocsival szemközti füves területen húsvéti kreatív kuckó várja az apróságokat húsvéti színezővel, papírtojás készítéssel. A húsvéti nyuszikeresés mellett állatsimogatóval is találkozhatnak a családok. Természetesen az interaktív programok is kipróbálhatók, így a nagymozdonyon utazás, a hajtányozás, a kerti vasút, a lóvasút és a csajka sínautó. Belépőjegyárak itt.

HÚSVÉTI BÁRÁNYFESZTIVÁL A VAJDAHUNYADVÁRNÁL

baranyfesztival

Április 18-21-ig a Vajdahunyadvárhoz, a Húsvéti Bárányfesztiválra csábítanak minden kedves látogatót a szervezők. A rendezvényen felsorakoztatják a Kárpát-medence legnevesebb juh tenyésztőit, élőállat bemutatóval, a legjobb bárányhúsból készült hazai és nemzetközi ételeket, mindezt megfűszerezve minőségi kézműves termékekkel. A gyermekek ingyenes kézműves foglalkozásokon vehetnek részt mind a négy nap során. A színpadon folyamatos folklór programokkal és népi játékokkal szórakoztatják a közönséget. A múlt hagyományait felidézvén klasszikus húsvéti mulatsággal várják az egész családot. A legkisebbek örömére nyuszi és bárány simogató is lesz. A Csokoládé Múzeum egy mini csokoládégyárat állít fel a helyszínen, ahol az egész család csokoládét készíthet. A rendezvény nyitónapján, 2014. április 18-án a vendégek 50%-os kedvezménnyel fogyaszthatnak a kuponfüzeten feltüntetett kiállítóknál. Kuponfüzet a rendezvény facebook oldaláról kinyomtatható. Ingyenes rendezvény!

HÚSVÉTI MOSOLYPARTI (Millipop Mosolygyár)

millipop_mosolygyar

A Millipop Mosolygyár, Buda Vidámparkja is nyitva lesz mindhárom napon 10 és 20 óra között. A Húsvéti Mosolypartin próbáljátok ki Magyarország legnagyobb mászókarendszerét, a 7 méterről induló bandacsúszdát, alkossatok, nyomtassatok 3 dimenzióban, fessetek a Gipszkorszakban, LaserTagezzetek és mulassatok együtt! Lesz  csúszdaverseny, tombola, tojáskeresés, kincskeresés (húsvéti), locsoló versmondó verseny, nyusziugrás (nyuszifülben), csillámtetoválás, arcfestés és még megannyi móka és kacagás. Jegyárak itt.

BUDAPESTI ÁLLATKERT

nyuszi simi

Április 19-e és 21-e között a budapesti Állatkert is várja a kicsiket és a nagyokat. A részletes programot itt olvashatjátok. A rendezvény állatkerti belépővel látogatható.

SZOMBAT (április 19.)

motolla_jatszohaz

A Marcziban a Motolla játszóházban húsvéti foglalkozás lesz az 1-7 éves aprónépnek. Belépő: 500 Ft, 4 főtől 400 Ft.

rex

10 és 16 óra között Föld Napja és Húsvétváró rendezvény lesz a Rex Állatszigeten tombolával, lovaglási lehetőséggel, kézműves foglalkozással és ismeretterjesztő előadásokkal. Ingyenes!

Foldnapja2014kicsi

A Budakeszi Vadasparkban 10 és 17 óra között változatos természetismereti előadásokat tartanak a Föld Napja alkalmából sokszínű környezetünkről; a hazánkban élő kutyaféle ragadozókról is rengeteg meglepő és félreértéséket tisztázó információkat kaphattok. A Nagyragadozók és Pásztorkutyák fórum, és annak keretén belül a Kuvaszok és Nagyragadozók program is részt vesz a rendezvényen, ahol fajtabemutatóval, látványetetéssel és sok érdekes előadással várják a kicsiket és a nagyokat. A részletes programot itt olvashatjátok. Jegyárak itt.

CeramiCafe

10 órától Tekeredik a kígyó a Ceramicaféban. Rendhagyó papás, mamás babafoglalkozás, agyagozás, ujjfestés, mondókákra és mesékre épülő játékos foglalkozás 1,5-3 éveseknek. Finommotorikát és nagy mozgásokat is fejlesztő, ritmusosan felépített foglalkozás a legkisebbeknek. A nagyobb testvéreknek külön agyagozás a műhelyben! Részvétel csak bejelentkezéssel: ceramicafe.bp@gmail.com. Részvételi díj: 1300 Ft/fő.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

10 órától közösen készülődhettek a húsvétra, felidézhetitek az ünnepi szokásokat a Kultea családi napján. Asztalukra saját készítésű állatkák kerülnek: kalácskakaskát sütnek, figurás tojástartókat készítenek, pomponnyuszit és csibét ültetnek. A kisebbekkel mondókáznak és tavaszköszöntő játékokat játszanak. Belépő: 900 Ft/fő (felnőtt, gyerek), családi jegy: 2.200 Ft (2 felnőtt és maximum három 18 év alatti gyermek). A szükséges mennyiségű alapanyagok kiszámítása érdekében részvételi szándékotokat jelezzétek Miszné Korenchy Anikó múzeumpedagógusnál a 375-62-49-es telefonszámon, vagy a korenchy.aniko@mkvm.hu e-mail címen.

margitutca9

10 órától egész napos húsvéti ünnepségre várnak mindenkit a Margitutcakilenc-ben. A Nők lapja könyvklub szervezésében író-olvasó találkozó is lesz Petrik Adriennel, A hideg szóda élvezete című könyv szerzőjével, emellett lesz családi tojásfestés, íjászkodás, mese, bábelőadás, borkóstoló. Állatsimogató is van már, benne három kecskével. A büfében pedig kézműves ételeket és italokat fogyaszthattok. Ingyenes!

kiskertesz

10 órától és 11:15-től kertészkedhetünk: magokat vethetünk, palántázhatunk, szüretelhetünk körbe járva a földgömböt a Füvészkertben a Szamóca Kiskertész Tanodával. A Füvészkertért Alapítvány együttműködésével induló 5 hónapos programsorozat missziója közelebb hozni a gyerekeket a természethez, a növény és állatvilág sokszínűsége által. Bejelentkezés szükséges! Árak:1500Ft/gyerek. A felnőtt kísérő a Füvészkertbe belépőjegy vásárlásával tud bejönni, de a foglalkozás idejére ott lehet hagyni a gyereket.

ludwig_muzeum_4182_15396-p

Ezen a szombaton is 10:30-tól Családi Délelőtt – Hangfestmény a Ludwig Múzeumban  Reigl Judit – Űr és extázis című kiállításhoz kapcsolódva. Megpróbálnak megszólaltatni egy képet. Úgy nézhetitek, úgy fedezhetitek fel, mintha egy kottát olvasnátok. „Majd mi is többféle zenét hallgatunk és megfestjük energikus gesztus festményeinket. Közben megtudjuk mi is az a gesztusfestészet és Regil Judit alkotói korszakaival játszva, megismerjük milyen sokféle lehet a festészet!” Kérik, a gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak! A részvételi szándékot kérik, a programot megelőző napon 17 óráig jelezzétek a farkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen.  A foglalkozáson maximum 20 gyermeket tudnak fogadni. Ha elfelejtettetek regisztrálni, szombat reggel 10:00-10:30 között érdeklődjetek a jegypénztárban (06-1 555-3454) a szabad helyekről. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel a 2. emeleti Reigl Judit – Űr és extázis című kiállítást. A Családi Délelőtt 10.30-kor kezdődik, és három egységből áll. Mivel a foglalkozás részei összefüggnek és egymásra épülnek, kérik a kedves érdeklődőket, hogy 10.30-ig érkezzenek meg. A Családi Délelőttre érvényes programjegy ára 600 Ft/fő.

nyulas_szinezo

11 órától a Két Egér Színes egér foglalkozásán idén is meg lehet tanulni az origami nyulat, és lehet szöszmötölni a húsvéti színezőlapokkal.

mesemuzeum_02

Április 19-én, szombaton 11 órától a Mesemúzeumba táncos-mesés foglalkozással várnak benneteket. Miért éppen a nyuszi hozza a tojásokat? Erre a titokra derül fény, miközben szavak nélkül, sok mozgással és tánccal idézzük meg a történet szereplőit és a cselekményt. A foglalkozást Götz Andrea táncpedagógus vezeti. Ajánlott korosztály: 3-8 éves korig. Jegyár: felnőtt 600 Ft, gyerek: 400 Ft.

VASÁRNAP (április 20.)

presto_kamaraegyuttes_

Vasárnap 10 órától ismét Cifra Palota a Müpában, ahol ezúttal húsvéti programokkal várnak benneteket. Színpadi programok: 10.15 Húsvét vasárnapi muzsika – a Presto Kamaraegyüttes műsora gyerekeknek; 11.15 A király nyulai – a Majorka színház előadása a gyerekek aktív közreműködésével; 12.15 Gyerek jazz – Máthé Evelin Quartet műsora. Emellett Ringatóval, zenés babaházzal, tojásírással és festéssel, fa nyuszi, gyapjú barka, térbeli nyúl készítéssel, tojáskereséssel várják a kicsiket és a nagyokat. Ingyenes!

rutkai_bori_banda

10 órától a Rutkai Bori Banda interaktív mesekoncertjét hallgathatjátok meg sok játékkal, tánccal az Akvárium Klubban. A zenekar a Vacka Rádió-mesejáték dalaival vált híressé. A koncertműsor idővel újabb és újabb ötlettel, játékkal, kellékkel, színházi elemmel gazdagodott Rutkai Borinak köszönhetően, aki aktív képzőművészként és a Budapest Bár egyik énekeseként is ismert. Jelenleg új lemezükön dolgoznak, műsoraikat a két album dalaiból válogatják össze egy adott ünnep, vagy alkalom köré rendezve. Új lemezük Sárkány Járgány néven fog megjelenni. Ezzel a képzeletbeli közlekedési eszközzel járják be a zenebirodalom közeli és távoli tájait szinte az összes földrész érintésével, sőt még a világűrbe is kirándulást tesznek, s játékos formában idézik meg az adott táj zenei műfajait. Bori dalszövegei humortól, nyelvi leleményességtől szikráznak, saját kezűleg készített bábjaival, kellékeivel kelti életre a mesedalokat, s a koncerteken a gyerkőcök is bekapcsolódhatnak az éneklésbe és a könnyen elsajátítható koreográfiákba. Belépő: 500 Ft. 11 és 14 óra között

noe_sam_8721

Húsvéti állatságok a Noé Állatotthonban ismerkedés az állatokkal, tojáskeresés, kézműveskedés, vetélkedő, arcfestés. A Noé figyelemfelkeltő cikkét az élő állat ajándékozással kapcsolatban itt olvashatjátok. A programok ingyenesek!

HÉTFŐ (április 21.)

gozsdu_husvet

Húsvéti Gyereknap a Gozsdu Udvarban 11 és 15 óra között. Koncert, gyerek zumba, kézműveskedés és még sok minden más. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

2015-ös húsvéti programok itt.

Era kedvencei: Húsvét a Vasúttörténetiben, Húsvéti Cifra Palota a Müpában, Rutkai Bori Banda az Akvárium Klubban, Húsvét a Noé Állatotthonban. Rozi kedvencei: Húsvét a Vasúttörténetiben, Rutkai Bori Banda az Akvárium Klubban