Húsvéti fesztiválok és programok országszerte

Hollókői Húsvéti Fesztivál

Hollókői Húsvéti Fesztivál

A budapesti és a főváros környéki programok mellett kitekintünk egy kicsit az ország különböző pontjaira, és ajánlunk húsvéti programokat többek között a Balaton és a Tisza-tó környékéről, illetve kisvasutas programokat is. Húsvéti fesztiválok és programok mindenkinek!

Húsvéti fesztiválok és programok országszerte

Hollókői Húsvéti Fesztivál – Hollókő, március 30. – április 1.

Hollókői Húsvéti Fesztivál

Hollókői Húsvéti Fesztivál

A három napos Hollókői Húsvéti Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe. Gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, koncertek, családi- és gyermekprogramok nyújtanak feledhetetlen élményeket a vendégeknek. 2024. március 30-a és  április 1-je között az Ófalu parasztházai és köves utcája visszarepít minket az időben. Részletek itt. Nagypénteken(29-én, ingyenes a belépés a faluba). Jegyek: 2024. március 30.: felnőtt: 5500 Ft, gyerek (7-18 év) 4000 Ft; 2024. március 31. – április 1.: felnőtt: 6500 Ft, gyerek (7-18 év) 5000 Ft, 7 éves kor alatt ingyenes!

 

Matyó Húsvét – Mezőkövesd, március 31. – április 1.

Matyó Húsvét

Matyó Húsvét

A színpadi programok mellett a Hadas városrészben magyar mese játékpark, babasarok, óriásbuborék fújás, hímes tojás műhely, kézműves kirakodóvásár, mesterség bemutatók , foltvarró kiállítás és foglalkozás a Kisjankó Bori Ház udvarán vár rátok. A Gépmúzeumban lesz húsvéti állatudvar (ingyenes) és kovácsbemutató (múzeumi belépővel), a  Matyó Múzeumban kézműves foglalkozás és szűcsbemutató (múzeumi belépő + részvételi díj), a Takács István Gyűjteményben választható gyermekfoglalkozások (múzeumi belépővel). Részletek itt. A belépés és a parkolás mindkét nap ingyenes, kivéve a múzeumi programok.

 

Húsvét a tatai Eszterházy-kastélyban – március 29. – április 1.

Húsvét a tatai Eszterházy-kastélyban

Húsvét a tatai Eszterházy-kastélyban

Március 29-e és április 1-je között sokszínű családi- és gyermekprogramokkal várnak minden érdeklődőt a tatai Esterházy-kastélyban. A hétvége folyamán tematikus vezetések indulnak a kastélykertben és a felújítás előtt álló kiskastélyban minden nap 14 órai kezdettel. Ezenkívül a családok egy különleges kincskeresés során fejthetik meg a kastély rejtett titkait. A gyermekek az ünnephez kapcsolódó kézműves programokon vehetnek részt, vasárnap és hétfőn pedig tojáskeresésen! Gyermek kézműves programok: 1.500 Ft/fő, barokk ruhás fotózkodás: 1.000 Ft/gyermek, tojáskeresés a kastélykertben: 1.000 Ft/fő, kincskeresés a kastélyban: 1.000 Ft/feladatlap, tematikus vezetés a kastélykertben és a felújítás előtt álló kiskastély termeiben: 1.000 Ft/fő (a programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött). Részletek itt.

 

Szeri Húsvét – Ópusztaszer, Történelmi Emlékpark, március 31. – április 1.

Szeri Húsvét

Szeri Húsvét

Húsvétkor életre kel a skanzen. Korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, tojásfestés, régimódi locsolás, muzsikaszó, meglepetések és nyeremények, várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék ünnepelni a feltámadást. Részletek itt.

 

Noszvaji Húsvét – Gazdaház, március 31.

Húsvétvasárnap a noszvaji Gazdaházban (Deák Ferenc út 40.) vendégvárás és tojásvadászat lesz 10.00-16.00 óráig. Emellett lesz még vásár, folklórprogram, gyerekprogram, kemencében sütögetés, borkóstoló. Miközben keresed a faluban a „tojáspontokat”, megismered Noszvaj kincseit, helyeket, ízeket, embereket. Napközben nézelődhetsz a vásárban, kóstolhatsz kemencében sült finomságokat, szórakozhatsz, táncolhatsz, kézműveskedhetsz, és a vásárból haza viheted a húsvéti vásárfiát. Részletek itt.

 

Húsvét és tavaszi vakáció a Folly Arborétumban – március 29. – április 1.

Folly Arborétum

Folly Arborétum

Az ünnepi hétvégén két új programmal várnak benneteket a Folly Arborétumban. Húsvéttól minden szombaton ingyenes gyerekprogramot kínálnak a legkisebbeknek, játékos formában megmutatva az arborétum élővilágát. Ezen a hétvégén indítják az új, minden eddiginél izgalmasabb, önállóan bejárható, nyomozós szabadulószobájukat is, ahol az arborétumi díszletek között rejtélyes halálesetek nyomába szegődhetnek a játékosok. Továbbra is nyitva tart a tobozkiállítás, ehhez kapcsolódóan szabadon bebarangolható az üde színekbe öltözött kert a tobozkörúton is. A hétvégén háromszor indítanak családi szabadulószobát és a hétvégén minden este vezetés mellett mutatják meg a Folly fényfestés fényanimációit. Az étteremben húsvéti menüajánlattal kedveskednek a tavaszi kertbe látogatóknak. Részletek itt. Arborétumi belépővel látogatható.

 

Falusi Húsvét – Sóstói Múzeumfalu, Nyíregyháza, március 29. – április 1.

Sóstói Múzeumfalu

Sóstói Múzeumfalu

A nagyhét utolsó napjaiban, nagypénteken és nagyszombaton a hagyományos tojásfestést próbálhatják ki gyermekek és felnőttek egyaránt. Kóstolhatnak böjti ételeket, valamint nagyszombaton megterítik a görögkatolikus és református húsvéti asztalokat is. Vendégül látják Boka Gábor vásári képmutogatót és a Dalinda Énekegyüttest is. Az Aranyszalma Táncegyüttes kamaracsoportja feleleveníti a Szatmárban ismert húsvéti kántálást és természetesen színpadi előadással és táncházzal is megörvendezteti a látogatóinkat. Kész Réka, a Sóstói Múzeumfali ifjú etnográfusa, szűkebb hazájának, a kárpátaljai Salánknak mutatja be a hímestojásait, a tojásdíszítés szimbolikáját. Húsvéthétfőn a Nyírség Táncegyüttes 10.00-kor nyitja meg a locsolóudvart a jánkmajtisi portán, természetesen tánccal, énekkel és hagyományos locsolással. Ezen a napon, minden látogató részese lehet az ősi termékenységvarázslás emlékeit őrző húsvéti locsolásnak. A faluközpontban 11.00 órakor a Batyu Színház „Elvarázsolt mesékkel” várja a családokat. Minden ügyes kéz megtalálhatja a kedvére való kézműves tevékenységet, de lesz állatsimogató is. Részletek itt. A felnőttek 2000 Ft/fő, a nyugdíjasok és diákok 1000 Ft/fő áron válthatnak jegyet a rendezvényre. 6 év alatt és 70 év fölött a belépés ingyenes!

 

Húsvét a Hortobágyi Vadasparkban – március 31. – április 1.

Hortobágyi Vadaspark

Húsvét a Hortobágyon

Húsvét vasárnap és húsvét hétfőn egész napos tojáskereséssel és napi kétszeri látványetetéssel várják az érdeklődőket. Fedezzétek fel a vadasparkot, találjátok meg az elrejtett tojásokat, és ha a tojásokban elhelyezett kérdésekre helyesen válaszoltok, ajándékot adnak cserébe.  Napi két alkalommal látványetetés is lesz a 11:00 és 13:00 órai járatoknál: vadaspark lakói húsvéti csemegében részesülnek, amely során szakvezetők által ismerhetik meg a bemutatott állatfajokat. A program helyszíne a Hortobágyi Vadaspark, amely kizárólag a nemzeti park buszával közelíthető meg, mely a vendégeket Hortobágy falu központjából szállítja be a vadasparkba óránként 10.00 és 14.00 óra között. Részletek itt. Részvételi díj: vadasparki belépő.

 

További országos események 2024-ben:

 

Balaton és környéke:

 

Kisvasutas programok

 

A legjobb budapesti és főváros környéki húsvéti programokat itt találjátok. További ötletek a tavaszi szünet ajánlóban!

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!