Húsvéti programok az egész családnak – 14 ötlet a hosszú hétvégére

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Skanzen Húsvét – Szentendre, április 16-17.

Ez az ajánló már nem aktuális! Idei, új összeállításunkat itt olvashatjátok! Hagyományőrző programok, tojásvadászat, kézműves foglalkozások, nyuszi simogatás és sok-sok zene a gyerekkoncertektől kezdve a népzenén át a világzenéig. Nézzétek meg a Minimatiné nagy húsvéti programválogatását, amelyben találtok Budapesti, a főváros környéki és távolabbi lehetőségeket is.

BUDAPEST

Húsvét a Várkert Bazárban – Ybl Miklós tér, Rendezvényterem, kert, április 15-17. (ingyenes)

Hímestojás kiállítás és kézművesek bemutatóján ismerhetjük meg a hagyományos díszítéseket: tojásírás, tojáspatkolás tojásdíszítés bemutatót is láthatnak az érdeklődők a Várkert Bazárban. A gyerekeket állatsimogató, közös tojásfestés, kézműves foglalkozás, játszóház és gyerekkoncert várja. Fellépnek: Veronaki, Eszter-lánc Mesezenekar, Lajkó Félix, Kiscsillag, Cimbalimband, Balkan Fanatik, Tárkány Művek és a ParnoGraszt. Részletek itt. Ingyenes!

Húsvéti Bárányfesztivál – Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár, április 15-17. (ingyenes)

A rendezvényen felsorakoztatják a legjobb bárányhúsból készült hazai és nemzetközi ételeket, mindezt megfűszerezve minőségi kézműves termékekkel és egyéb húsvéti fogásokkal, illetve újragondolják a hagyományos húsvéti ételeket is. Emellett a gyerekek ingyenes kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, illetve lesz nyuszi- és báránysimogató is. Ingyenes!

Húsvéti Nyuszikeresés – Vasúttörténeti Park, április 17., 10:00-18:00

A szezonnyitó Nyuszikereső játék során a Parkban elrejtett, fából készült nyuszi figurákat kell megtalálniuk a gyerekeknek, majd az öt állomáson egy-egy kérdésre válaszolva gyűjthetik be a pontokat. Lesz még kreatív sarok, fellép a Csurgó együttes, valamint Kovácsovics Fruzsina és a Picur viaDal nyertes zenekara. Lehetőség lesz kipróbálni a mindig népszerű hajtányozást, a kerti vasutazást, a lóvasutat és a sínautót is, vagy akár egy nagy mozdonyon is lehet utazni. Az erre az alkalomra felállított állatsimogatóban pedig különféle háztáji állatokat lehet megnézni és simogatni. Belépő: 4-18 éves korig 800 Ft/fő, felnőtt 1700 Ft/fő, családi jegy (2 felnőtt + 2 gyerek) 4.000 Ft/család.

Húsvéti állatságok – NOÉ Állatotthon, április 16., 11:00-14:00

Szeretettel várnak mindenkit, aki szeretne testközelből megismerkedni a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó állatokkal. Gondozóik és önkénteseik segítségével lehetőség lesz simogatni nyuszikat, birkát, kecskét, malacot. Felhő, Jánoska, Burki és Barkó valamint az egész birkanyáj várja a simogató kezeket. A simogatást és a finom falatokat nagyon szereti Panka a szarvasborjú, Jean és a többi malacka, a lovak, a lámák és minden szőrös, tollas állat a NOÉ Állatotthonban.

Keresd a nyuszit! – Piczinke Póniudvar, április 15-17.

Kalandos tojáskeresés a tavaszi „fűben”. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt édes meglepetések és felejthetetlen élmények húsvét alkalmából a tavaszi madárdaltól hangos erdőben. Tojáskereső expedíció, nyuszijárat, locsolkodás, kézműves foglalkozás, szalmaugráló, állatsimogató, nyuszi simogató, játszótér, trambulin, homokozó, hinták, és egyéb mókás dolgok várnak rátok. Részletes beszámolónk itt. Belépő: gyerek 2500 Ft, felnőtt 1000 Ft.

BUDAPEST KÖZELÉBEN

Skanzen Húsvét – Szentendre, április 16-17.

Mindaz, ami a keresztény kultúrkör húsvéti hagyományaihoz kötődik, megjelenik a Skanzen Húsvét kétnapos rendezvénysorozatán, többek között tojásdíszítés különböző technikákkal, bárány szépségverseny, bemutatók és régi népi játékok. Vasárnap emellett az Álomzug társulás előadását (13:00), a Makám Együttes gyerekkoncertjét (15:00), és a Napra együttes (16:30) ajánljuk, de hétfőre is marad bőven jó program például Dóra Áron meséi (11:30), Bognár Szilvia (15:00) és Szalóki Ági (16:30) koncertje. Belépő: felnőtt (26-62 év között) 2000 Ft, 6 éves kortól 1000 Ft, 6 év alatt ingyenes. Családi felnőtt (egy vagy több 6-18 év közötti gyermekkel érkező felnőtt látogatók részére) 1800 Ft, családi gyerek (egy vagy több szülővel érkező 6-18 év közötti gyerekeknek, gyermekenként) 700 Ft.

„Mutasd a hímesed” – Húsvéti készülődés az Ócsai Tájházban, április 15.

Közös ünnepi készülődésre hívnak benneteket Ócsára, valamint Szmeló Judit népi iparművésszel mézeskalács díszítésre lesz lehetőségük. A nap során a tubuka készítést és sütést, a hagyományos tojásfestést is kipróbálhatjátok, valamint tavaszi körjátékokat tanulhattok és játszhattok. Meghirdetik a látogatók által hozott saját kezűleg készített hímes tojások versenyét is. Belépő: 1200 Ft/fő, kedvezményes/családi: 800 Ft/fő, csoportos: 950 Ft/fő, ócsai lakosoknak: 500 Ft/fő.

Húsvét a Budakeszi Arborétumban – április 14-17.

A látogatókat nyuszik és kisbárány várja a bejárat melletti réten Nagypéntektől, hétfőn pedig minden kisgyermek megkeresheti a csokit rejtő „nyúlfészkét” az arborétum fái és bokrai alatt. Részletek itt. Belépő: felnőtt 900 Ft, gyerek 500 Ft.

Húsvéti tojáskereső kisvasutazás – Vál-völgyi kisvasút, április 16., 10:00-18:00

Matricagyűjtős tojáskeresés, kézműves foglalkozások a sátornál és a vonatot, nyuszisimogató, arcfestés és népi játékok várnak rátok a Vál-völgyi kasvasúton április 16-án. Részletek itt. Jegy: felnőtt 1000 Ft, gyerek 600 Ft.

További húsvéti kisvasutas programok:

 • Tojáskeresés a Kemencei Erdei Múzeumvasúton – 2017. április 14-17.
 • Húsvéti nyuszi járat – Almamellék, április 14.
 • Húsvéti expressz – Csömödéri Erdei Vasút, április 15.
 • Húsvéti kisvasutazás – Kaszó, április 15.
 • Húsvéti tojáskeresés – Mesztegnyői Erdei Vasút, április 15.
 • Húsvéti tojáskeresés –  Vál-völgyi Kisvasút, április 16.
 • Húsvéti nosztalgia járatok – Királyrét, április 16-17.
 • Nyuszi járat – Felsőtárkány, április 16-17.
 • Nyuszi járatok – Szilvásvárad, április 16-17.
 • Nyuszi járatok – Mátrafüred, április 16-17.
 • Locsoljuk meg Zsuzsit! – Debrecen, Zsuzsi vonat, április 17.

Ibolya nap – Húsvét a Kastélyban – Gödöllői Királyi Kastély, április 16-17.

Bábelőadás, lovas mese, ibolya kiállítás, kézművesek és iparművészek vására, foglalkozások, népi mesterség-bemutatók, kisvonatozás a kastély parkjában, kisállat simogató, húsvéti népi játszoda vár rátok a Gödöllői Királyi Kastélyban április 16-17-én. A részletes programot és az egyes programelemek árát itt találjátok.

ORSZÁGOS

Hollókői Húsvéti Fesztivál – április 15-17.

A három napos Hollókői Húsvéti Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe. Gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, koncertek, családi és gyermekprogramok várják a vendégeket. A lányok jó, ha visznek váltóruhát. 🙂 Felnőtt belépő: 3000 Ft, kedvezményes belépő: 2000 Ft. 10 éves kor alatt ingyenes!

Szeri Húsvét – Ópusztaszer, Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, április 16-17.

Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kel Ópusztaszeren a skanzen. Korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, tojásfestés, régimódi locsolás, muzsikaszó, meglepetések és nyeremények, várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék ünnepelni a feltámadást. Részletek itt.

Noszvaji Tojásvadászat és Vendégvárás a Gazdaházakban – Noszvaj, április 16-17.

Április 16-án rendezik meg a faluban a hagyományos tojásvadászatot 2 kategóriában (babakocsis és komfort, hogy minden korosztály jól érezhesse magát), és Tojásvadász Terepfutóversenyt. Nevezési díj: 2000 Ft/max. 6 fős csapatban. Április 17-én pedig megnyílnak a falusi konyhák, lesz kézműves vásár, kézműves foglalkozás, valamint kemencében készült süteményeket is kóstolhattok. Belépő erre a napra 500 Ft/fő.
Ha Noszvaj felé jártok, akkor a De la Motte kastélyban is lesz húsvéti program április 15-én. Részletes program itt.

Húsvét a Pusztai Állatparkban – Hortobágy, április 15., 10:00-17:00

A néphagyomány különleges húsvéti szokásról ugyan nem ír, ám mégis a puszta különleges kelléktárat biztosít ennek az ünnepnek és a tavasz érkezésének átélésére. Lesz tojásfestés hagyományos módszerekkel, tojáskeresés, nyuszi teke, almahalászat, a bátrabbak pedig locsolóvers- vagy rajz versenyükön is indulhatnak. Részletek itt.

Ez az ajánló már nem aktuális! Idei, új összeállításunkat itt olvashatjátok!


Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb családi programokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt, melyet minden csütörtökön küldünk el nektek a hétvégi ajánlóval és a legújabb válogatásokkal. Új gyerekkönyvek, gasztro helyek, ingyenes programok, kirándulási ötletek, új játszóterek egy helyen, kipróbálva és válogatva.