Hűsítő kirándulások gyerekekkel, ahol patakokban is mászkálhattok

A bakonyi Cuha-szurdok nem véletlenül az egyik legkedveltebb célpontja a családoknak. Ott vészeltük át mi is a legmelegebb nyári napokat. Emellett három olyan Budapesthez közelebb található kirándulást is ajánlunk nektek, amelyet a nagy melegben is érdemes felkeresni. Kis patakok mentén haladnak, árnyékos területeken, a vizezés pedig garantált, ráadásul biztos, hogy néhány fokkal hűvösebb van, mint a városban. Kirándulások gyerekekkel, ahol a váltóruhát, vizezős szandált vagy gumicsizmát se hagyjátok otthon!

Cuha-szurdok

Egyik kedvenc célpontunk a Bakonyban a Cuha-szurdok, főleg ha a városban már elviselhetetlen a hőség. Gyerekekkel remek hely, hiszen könnyen járható, útközben pedig ide-oda kanyarog a Cuha-patak.
Vinye.hu büfétől az erdő felé indulva és a kis hídon átérve először balra fordultunk, hogy megnézzük a patak mentén található barlangot (itt állítólag Savanyú Jóska, a híres betyár is megfordult már), amely kb. 5 percnyi útra található.
Majd visszafordultunk és a hídtól a piros jelzést követve haladtunk a patak mentén Csesznek-Porva irányába, ahol többször átmentünk a patak hűsítő vizén, ki szandálban a vízben mászkálva, ki köveken ugrálva.
Útközben több tájékoztató táblát is találtok a környék növényvilágáról, madarairól és a patakban élő állatokról is. Többen érkeztek karabineres beülőkkel, hiszen az útvonalon a nagyobbak kiépített mászós túrákat is találnak. Erről itt olvashattok bővebben.
A szurdok mentén halad szerintük Magyarország egyik legszebb vasútvonala. A kirándulás után másnap visszatértünk, és Vinyétől Zircig a vonatról is megnéztük a vadregényes Bakonyt. Az út mindössze 15 perc, de közben van viadukt, 2 alagút és rengeteg látnivaló. Porva-Csesznek állomásnál le is lehet szállni és gyalogosan folyatni Vinye (ide kb. 5,5 km-es könnyű túraútvonal vezet) vagy Zirc irányába az utat.
Mi hétköznap voltunk, úgyhogy nem volt tömeg sem, de hétvégén sokan keresik fel. Ha szárazabb az idő, akkor a patakmeder kiszáradhat, de a csapadékos nyár miatt, most volt utánpótlás. Itt 2019-ben jártunk utoljára, a jelenlegi állapotot nem ismerjük!

Megközelítés: Mi Vinyéről indultunk, amely Bakonyszentlászó irányából könnyen megközelíthető. Parkolási lehetőséget találtok a Vinye.hu büfé mellett, Vinye vasútmegálló szomszédságában. A büféről még azt érdemes tudni, hogy nagyon finom bio tönköly lángos kapható, mi a medvehagymás-tejfölös verziót próbáltuk 500 Ft-ért.

+3 BUDAPEST KÖZELÉBEN

Paprikás-patak – Solymár

Évek óta nagy kedvencünk  közelsége és kis kanyargós patakja miatt. Két irányból is nekiindulhattok. A Hidegkúti út felőli benzinkút mellől az m jelzésen. Kis hidakon, árnyas erdőben halad az út, közben egy kisebb vízesést is láthattok, de van sziklás „mászóka rész”, Rózsika forrás (nem ivóvíz) és természetesen a kihagyhatatlan patakban mászkálás. Több pihenő helyet is találtok útközben, ahol szintén nagy pancsolást szoktak csapni a gyerekek. A Solymári Várat is érdemes útba ejteni, amely áprilistól egészen szeptember 30-ig tart nyitva, de ott árnyék már nincs.
Megközelítés: Budapestről a Hidegkúti úton (Rózsika utca) Shell benzinkútig, ott parkolás, az úton a zebrán áthaladva indul a túra az m jelzésen (vagyis Mária-út). Innen 3 km-re van a Solymári vár. Vagy a Solymári vár irányából a 10-es úton, majd Solymártól ki van táblázva a vár, ahol van parkoló és nyilvános mosdó.
Itt legutóbb 2020. júliusában voltunk, bőven volt víz a patakmederben.

Apáthy-patak – Visegrád

Ha a visegrádi Fellegvár felé veszitek az irányt, és a táblákat követve egy elágazásnál nem a Fellegvár felé, hanem a Bertényi Miklós Arborétum (csak szombaton és vasárnap van nyitva) irányába indultok, akkor hamarosan eléritek az Apáthy-patak azon részét, ahol kellemes sétát lehet tenni az erdőben, közben több helyen is át lehet kelni a patakon, megnézni a füvészkertet. A parkolóban, a Telgárthy-rétnél van egy kicsit már megkopott, de attól még jó erdei játszótér is és az Ördögmalom Étterem, amely az Ördögmalom vízesésről kapta a nevét.
Megközelítés: Budapest felől a 11-es útról balra kanyarodni Visegrádon belül a Fellegvár irányába, majd a hegy lábánál jobbra az arborétum felé.
TIPP: 2020. nyarán szuper hajójáratokat indítottak a Dunakanyarban, Visegrádról is indul több alkalommal kirándulóhajó, ráadásul Kajla útlevéllel ingyenes az utazás augusztus 31-éig.
Itt legutóbb 2020. júliusában jártunk, megújult az Apáthy-patak környéke, kikotorták az Apáthy-tó medrét. Sajnos a játszóteret nem újították fel az arborétum mellett, de a gyerekek így is nagyon szeretik.

Dera-szurdok – Pilisszentkereszt

A Dera-szurdokban lévő gyalogos hidak balesetveszély miatt részben elbontásra kerültek 2020. júniusában, a kék sáv turista út nem járható. Kirándulni az érintett útszakasz helyett a vele párhuzamos hegygerincen haladó kék háromszög turista úton lehetséges, amíg a hidak pótlása megtörténik!

Igen kedvelt célpontja a budapestieknek és a közelben lakóknak a Dera-szurdok, ezért hétvégén biztos, hogy nem csak egyedül fogtok barangolni a csodaszép és szintén árnyékos helyszínen. A legtöbben a parkoló környékén piknikeznek, sütögetnek. Útközben több pihenőt is kialakítottak, mi is több helyen megálltunk, de így is kb. 3/4 óra alatt kényelmesen odaérhettek az első célállomáshoz, egy kisebb tisztáshoz (2 km távolság). Innen a nagyobbakkal hosszabb túrákra is indulhattok tovább, például Dobogókőre. Útközben több tábla is bemutatja a környék különleges élővilágát, de sajnos a legtöbbet megrongálták.
Megközelítés: Budapestről a 11-es úton, majd Pomáz felé kanyarodva a Pomázi úton haladva Pilisszentkereszt előtt balra a parkolóba hajtva, 15-ös kilométerkőnél.

Néhány hasznos tanács a végére:

  • Legyen nálatok elegendő víz és ennivaló.
  • Mindenképp vigyetek váltóruhát és olyan cipőt is, amibe a gyerekek bemehetnek a patakba, mi már nem egyszer estünk vagy másztunk bele. 🙂
  • Mindenképp védekezzetek a kullancsok ellen!
  • Száraz időszakokban a patakmedrek nem kapnak megfelelő utánpótlást és kiszáradhatnak!

A legjobb hétvégi programokat itt találjátok (csütörtökönként frissítjük)!

Érdemes megnézni Budapest környéki ötleteinket itt, de budapesti kirándulásokat is ajánlottunk nektek itttávolabbi kirándulásokat itt, kisvasutas kirándulásokat itt, tanösvényeket itt, valamint váras kirándulásokat itt.

Ha szeretnétek időben értesülni a legjobb családi programokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt, melyet minden csütörtökön este küldünk el nektek a hétvégi ajánlóval és a legújabb válogatásokkal. Új gyerekkönyvek, gasztro helyek, ingyenes programok, kirándulási ötletek, új játszóterek egy helyen, kipróbálva és válogatva.

 

Vélemény, hozzászólás?

Kötelező mezők *.