Hűsítő kirándulások gyerekekkel, ahol patakokban is mászkálhattok

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bakonyi Cuha-szurdok nem véletlenül az egyik legkedveltebb célpontunk, emellett három olyan Budapesthez közelebb található kirándulást is ajánlunk, amelyeket a nagy melegben is érdemes felkeresni. Kis patakok mentén haladnak, árnyékos területeken, a vizezés pedig garantált. Biztos, hogy néhány fokkal hűvösebb van, mint a városban. Hűsítő kirándulások gyerekekkel, ahol a váltóruhát, vizezős szandált vagy gumicsizmát se hagyjátok otthon!

Cuha-szurdok

Egyik kedvenc célpontunk a Bakonyban a Cuha-szurdok, főleg ha a városban már elviselhetetlen a hőség. Gyerekekkel remek hely, hiszen könnyen járható, útközben pedig ide-oda kanyarog a Cuha-patak. Vinye.hu büfétől az erdő felé indulva és a kis hídon átérve először balra fordultunk, hogy megnézzük a patak mentén található barlangot (itt állítólag Savanyú Jóska, a híres betyár is megfordult már), amely kb. 5 percnyi útra található.
Majd visszafordultunk és a hídtól a piros jelzést követve haladtunk a patak mentén Csesznek-Porva irányába, ahol többször átmentünk a patak hűsítő vizén, ki szandálban a vízben mászkálva, ki köveken ugrálva. Útközben több tájékoztató táblát is találtok a környék növényvilágáról, madarairól és a patakban élő állatokról is. Többen érkeztek karabineres beülőkkel, hiszen az útvonalon a nagyobbak kiépített mászós túrákat is találnak. Erről itt olvashattok bővebben. A szurdok mentén halad (nem csak szerintük) Magyarország egyik legszebb vasútvonala. A kirándulás után másnap visszatértünk, és Vinyétől Zircig a vonatról is megnéztük a vadregényes Bakonyt. Az út mindössze 15 perc, de közben van viadukt, 2 alagút és rengeteg látnivaló. Porva-Csesznek állomásnál le is lehet szállni és gyalogosan folyatni Vinye (ide kb. 5,5 km-es könnyű túraútvonal vezet) vagy Zirc irányába az utat. Mi hétköznap voltunk, úgyhogy nem volt tömeg sem, de hétvégén sokan keresik fel. Ha szárazabb az idő, akkor a patakmeder kiszáradhat, ha túl sok az eső, akkor pedig nehezen járható. A jelenlegi állapotot nem ismerjük, indulás előtt mindenképp nézzetek utána, milyenek a terepviszonyok! A Bakonyerdő oldalán megtaláljátok az aktuális infókat!

Megközelítés: Mi Vinyéről indultunk, amely Bakonyszentlászó irányából könnyen megközelíthető. Parkolási lehetőséget találtok a Vinye.hu büfé mellett, Vinye vasútmegálló szomszédságában. A büféről még azt érdemes tudni, hogy nagyon finom bio tönköly lángos kapható, mi a medvehagymás-tejfölös verziót próbáltuk.

 

+3 BUDAPEST KÖZELÉBEN

Apáthy-patak – Visegrád

Ha a visegrádi Fellegvár felé veszitek az irányt, és a táblákat követve egy elágazásnál nem a Fellegvár felé, hanem a Bertényi Miklós Füvészkert irányába indultok, akkor hamarosan eléritek az Apáthy-patak azon részét, ahol kellemes sétát lehet tenni az erdőben, közben több helyen is át lehet kelni a patakon, megnézni a füvészkertet. A parkolóban, a Telgárthy-rétnél van egy kicsit már megkopott, de attól még jó erdei játszótér is és az Ördögmalom Étterem, amely az Ördögmalom vízesésről kapta a nevét.

Megközelítés: Budapest felől a 11-es útról balra kell kanyarodni Visegrádon belül a Fellegvár irányába, majd a hegy lábánál jobbra az arborétum felé. Itt van egy sorompó, napi parkolási díjat kell fizetni.

 

Dera-szurdok – Pilisszentkereszt

Kedvelt célpontja a budapestieknek és a közelben lakóknak a Dera-szurdok, ezért hétvégén biztos, hogy nem csak egyedül fogtok barangolni a csodaszép és szintén árnyékos helyszínen. A legtöbben a parkoló környékén piknikeznek, sütögetnek. Útközben több pihenőt is kialakítottak, mi is több helyen megálltunk, de így is kb. 3/4 óra alatt kényelmesen odaérhettek az első célállomáshoz, egy kisebb tisztáshoz (2 km távolság). Innen a nagyobbakkal hosszabb túrákra is indulhattok tovább, például Dobogókőre. A 2020-ban lebontott hidakat felújították, így újra könnyen végig lehet menni az útvonalon. A hegygerincen haladó kék háromszög jelzésű utat is nagyon szeretjük, sziklás, sokkal naposabb és még egy Geoláda is van útközben. Esősebb, sárosabb időben itt elkel az óvatosság. Babakocsival egyik sem járható!

Megközelítés: Budapestről a 11-es úton, majd Pomáz felé kanyarodva a Pomázi úton haladva Pilisszentkereszt előtt balra a parkolóba hajtva, a 15-ös kilométerkőnél.

 

Paprikás-patak – Solymár

Évek óta nagy kedvencünk  közelsége és kis kanyargós patakja miatt. Két irányból is nekiindulhattok. A Hidegkúti út felőli benzinkút mellől az m jelzésen. Árnyas erdőben halad az út, közben egy kisebb vízesést is láthattok, de van sziklás „mászóka rész”, Rózsika forrás (nem ivóvíz) és természetesen a kihagyhatatlan patakban mászkálás. Több pihenő helyet is találtok útközben, ahol szintén nagy pancsolást szoktak csapni a gyerekek. A Solymári Várat is érdemes útba ejteni, amely áprilistól egészen szeptember 30-ig tart nyitva, de ott árnyék már nincs.

Megközelítés: Budapestről a Hidegkúti úton (Rózsika utca) Shell benzinkútig, ott parkolás, az úton a zebrán áthaladva indul a túra az m jelzésen (vagyis Mária-út). Innen 3 km-re van a Solymári vár. Vagy a Solymári vár irányából a 10-es úton, majd Solymártól ki van táblázva a vár, ahol van parkoló és nyilvános mosdó.

 

Néhány hasznos tanács a végére:

  • Legyen nálatok elegendő víz és ennivaló.
  • Mindenképp vigyetek váltóruhát és olyan cipőt is, amibe a gyerekek bemehetnek a patakba, mi már nem egyszer estünk vagy másztunk bele.
  • Mindenképp védekezzetek a kullancsok ellen, egyes patakokban piócák is lehetnek.
  • Figyeljetek a patakokban élő apró élőlényekre!
  • Száraz időszakokban a patakmedrek nem kapnak megfelelő utánpótlást és kiszáradhatnak!

 

A legjobb hétvégi programokat itt találjátok (csütörtökönként frissítjük)!

Érdemes megnézni Budapest környéki ötleteinket itt, de budapesti kirándulásokat is ajánlottunk nektek itt, távolabbi kirándulásokat itt, kisvasutas kirándulásokat itt, tanösvényeket itt, valamint váras kirándulásokat itt.

Ha szeretnétek időben értesülni a legjobb családi programokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt, melyet minden csütörtökön este küldünk el nektek a hétvégi ajánlóval és a legújabb válogatásokkal. Új gyerekkönyvek, gasztro helyek, ingyenes programok, kirándulási ötletek, új játszóterek egy helyen, kipróbálva és válogatva.

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!