Hol készül a művészet? – Művészettörténeti böngésző minden korosztálynak

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyar és nemzetközi viszonylatban is rendkívüli vállalkozás látott napvilágot, amely a művészet iránt érdeklődő kisebbeket és nagyobbakat a művészet kevesek által ismert terébe, „titkos boszorkánykonyhájába” kalauzolja el. Minden korosztálynak ajánljuk!

Utunk során Lascaux-tól Banksy-ig jutunk, bekukkantva a görög vázafestők műhelyébe, Leonardo, Vermeer, az impresszionisták és Picasso műhelyébe is. A válogatásban helyet kaptak a közelmúlt művészetének olyan kiemelkedő képviselői is mint Jackson Pollock vagy Christo, a magyar mesterek között ott van Csontváry Kosztka Tivadar és Moholy-Nagy László, a női alkotók közül pedig, Frida Khalo, Louise Bourgeois, Niki de Saint Phalle művészetét ismerhetjük meg.

A könyv rengeteg humorral és játékossággal próbál arra csábítani, hogy belevesszünk a különböző stílusokba, részletekbe, és ezáltal ismerjük meg az irányzatokat, a technikákat, egy-egy korszak látásmódját, az alkotás módjának változó metódusát.

Mindeközben azt is megfigyelhetjük, az idők során hogyan változott az emberek környezete: min ültek, mivel világítottak, milyen hangszereken játszottak. A képeken, melyek mindig az adott kor stílusában készültek, megkereshetjük állandó kísérőnket, a fekete hajú időutazó kislányt, sőt néhány oda nem illő elemet is, amely igen szórakoztató. Minden jelenetben három oda nem illő részlet bújik meg, többnyire olyan tárgyak, amelyek az adott korban még nem léteztek.

A kötet több életkori és műveltségi szinten értelmezhető: saját művészi kvalitással bíró képei a legkisebbeknek is gyönyörűséget nyújtanak, az idősebbek számára pedig humorral teli bevezetést a művészet csodálatos világába. A könyv művészettörténeti bevezetőként kiváló lehetőséget nyújt pedagógiai felhasználásra is. Mi teszteltük különböző korú gyerekeken és mindenki megtalálta a könyv számára szórakoztató „felhasználását”.

A kötet koncepciójáról és a részletek történeti hitelességéről az ELTE BTK Művészettörténeti Intézetének docense, Révész Emese művészettörténész gondoskodott. A lenyűgözően részletgazdag, önálló festői kvalitásokban gazdag kompozíciókat Grela Alexandra festette, akinek műterme szintén megjelenik a kötetben.

Részletes tartalomjegyzék az alábbi linken érhető el: https://csimota.hu/hol-keszul-a-muveszet-muveszettorteneti-bongeszo-reszletes-tartalomjegyzek

A könyvet itt tudjátok megvásárolni.

Forrás: Csimota Kiadó