Hogyan tedd biztonságossá az otthonod a baba számára?

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szponzorált tartalom

Az otthon a menedékünk. Az a hely, ahová szívesen elhúzódunk a világ zaja elől. Mindez talán még fontosabbá válik akkor, ha gyermek születik a családba. A gyermekágyi időszakban különösen fontos a nyugalom biztosítása, azonban mindenképp szem előtt kell tartani a biztonságot. Igen, még otthon is!

Hogyan tehetjük bababiztossá az otthonunkat?

Ma már egyre több eszköz szolgálja a kényelmünket, ám egy kisbabát mindentől szeretnénk megvédeni.

Különböző védelmi eszközök: sokféle termék segíti az otthont bababiztossá tenni. Az újszülött baba esetében órákat tölthetünk a benne való gyönyörködésben, de nem lehetünk mindig mellette. A csecsemőhalál elkerülése érdekében és egyáltalán a biztonság szempontjából is jó szolgálatot tesz a légzésfigyelő és a bébiőr.

Veszélyes vegyszerek, anyagok: amikor még nem tud önállóan közlekedni a kicsi, a veszélyes anyagokat már akkor is elzárt helyen érdemes tartani. Az egész család érekében ez a helyes megoldás, ám egyre fontosabbá válik mindez, ha már a kíváncsi, egyre önálóbb baba a környezetét szeretné felfedezni.

Biztonságos bútorok: az egyre önállóbb baba már mászik vagy jár, így a világ kinyílik előttük. A nagy és nehéz bútorokat rögzíteni szükséges, hogy ha beléjük kapaszkodik a gyermek, nehogy rázuhanjon. A nagymozgások beindulása eséssel is jár, ezért érdemes megvédeni a kicsit attól, hogy az élekben megüthesse magát. A bútorokra felhelyezhető élvédők minimalizálják a sérülés mértékét.

Zárak, rácsok, korlátok: ha nem szeretnénk, hogy egy bútorhoz, területhez hozzáférjen a kicsi gyermek, a bútorzárak, a rácsok, korlátok megakadályozzák ebben. A kicsik számára veszélyes helyzetek elkerülhetők és az otthon különböző berendezési tárgyai, területei sem jelentenek rizikót.

Biztonság a fürdőben: ahogy mondani szokták, egy kanál vízbe is bele lehet fulladni. Éppen emiatt a fürdés során sosem szabad egyedül hagyni a csemetét. Nemcsak a fulladás veszélye forog fent, hanem a forró víz is veszélyt jelenthet. Ne hagyjuk, hogy a gyermek a csapokhoz érjen. Mindig ellenőrizzük a fürdővíz hőfokát és használjunk a kádban és a kádon kívül is csúszásmentes szőnyeget.

Elektromos eszközök biztosítása: a konnektorokban és hosszabbítókban feltétlenül legyenek dugó, amely meggátolja, hogy a kicsi belenyúljon. Arra is ügyelni kell, hogy a zsinórok megfelelően rögzítve legyenek, mert magára ránthatja az elektromos eszközöket.

Üvegfelületek: a gyermek által is megközelíthető ajtókat és ablakokat rácsokkal lehet felszerelni, hogy a felület el ne törjön és baleset ne történjen.

Már egészen kicsi kortól kezdve tudatosítani szükséges a kicsikben, hogy mit szabad otthon és mit nem. Azon túl, hogy figyelmünket rajtuk tartjuk, még a tanítással, a sok beszélgetéssel, a tárgyak helyes használatának megmutatásával biztonságosabbá tehető az otthoni környezetünk.