Hogyan neveljünk boldog gyerekeket? – 8 új könyv gyerekekről felnőtteknek

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elmúlt hónapokban megjelent legjobb gyereknevelős könyvekből válogattunk, amelyek egészen a magzati kortól a kamaszokig sok hasznos és gyakorlati tanáccsal támogatják a szülőket, nagyszülőket és pedagógusokat, és többek között arra keresik a választ, hogyan nevelhetünk boldog gyerekeket. Íme 8 újabb könyv, amelyből egyet most ki is sorsolunk!

Bagdy Emőke: Pszichofitness gyermekeknek, szülőknek és nevelőknek (Kulcslyuk Kiadó)

A december közepén megjelent legújabb könyvében Bagdy Emőke gyakorlati megoldásokat ad nemcsak a szülőknek, hanem a pedagógusok is. A részben mozgásos, részben mentális gyakorlatok gyerekeink fejlődési, fejlettségi szintjéhez, korosztályonkénti szükségleteihez igazodnak. Ezekkel a gyakorlatokkal „beültethetjük” és megerősíthetjük az egészséget erősítő és az életet boldogító képességeket.

Orosz Katalin, S. Nagy Zita: A sorsformáló 9+1 hónap (Kulcslyuk Kiadó)

Neurobiológiai kutatások eredményei is igazolják, hogy az emberi működést az egész életre kihatóan formálja az anyaméhben töltött időszak: egészségi állapotunk, magatartásunk, reakcióink gyökereit a magzatot érő hatások „programozzák”. A születés során elszenvedett traumáknak ezért jelentős hatásuk van a személyiség és az életút alakulására, alapvető zavarokat okozhatnak a fejlődésben, az életvezetésben, a kapcsolatokban. A témáról élő előadást is tartanak a Nyitott Akadémia Facebook oldalán február 2-án, pénteken 10 órától.

Deliága Éva, Lovász Hajnalka: Mit kezdjünk az akaratossággal? (Kulcslyuk Kiadó)

A pszichológus-pedagógus szerzőpáros könyve kettő az egyben: szülőknek szóló, gyakorlatias szemléletű pszichológiai útmutató és óvodás-kisiskolás gyerekeknek szánt kreatív segítő mesegyűjtemény.

Kádár Annamária-Kerekes Valéria: Mesepszichológia a gyakorlatban (Kulcslyuk Kiadó)

Decemberben itt írtunk bővebben Kádár Annamária és Kerekes Valéria legújabb könyvéről, melyben szülők és pedagógusok is egyaránt találnak a gyakorlati tanácsok mellett mesékhez és egyes problémákhoz kapcsolódó játékokat.

Vekerdy Tamás: Elég jó szülő – elég jó gyerek (Kulcslyuk Kiadó)

„Mindig el akarják venni a külső szabadságunkat, ez legkésőbb az iskolába lépéssel megkezdődik, de sokszor már az óvoda is fenyeget – ami viszont mindig megmaradhat, ha kimunkáltuk magunkban, az a belső szabadság. (…)Tudok-e őszinte maradni? Akkor is, ha baj van? Ha éppen elválunk vagy valaki beteg a családban? Tudom-e hagyni, hogy ő felfedezze önmagát, a maga világát és a világot maga körül, vagy azt hiszem, hogy mindent nekem kell megszerveznem? Tényleg: mi az, amitől nekem kell megvédenem őt? Észreveszem-e, ha tőlem beteg a gyerek? Vajon agresszívvé kell-e őt nevelnem ebben az agresszív világban, hogy sikeres legyen? Semmiképpen!” – Vekerdy Tamás legújabb könyvében az állandóan fenyegetett, de kiküzdhető belső szabadság kérdéseivel foglalkozik.

Herner Dorka: Gyerekes gondolatok – Önismereti egypercesek szülőknek (Jaffa Kiadó)

A Szülők Könyvtára sorozatban jelent meg az ötgyerekes anyuka, nem mellesleg pszichológus és coach, Herner Dorka könyve, aki nem bölcs intelmeket osztogat, inkább együttgondolkodásra hív sokszor humorral és nagy adag elfogadással/önelfogadással és egészen a születéstől a kamasz korig különböző problémákra adja meg a válaszokat.

Dr. Máté Gábor-Dr. Gordon Neufeld: A család ereje – Ragaszkodj a gyermekeidhez! (Libri Kiadó)

Dr. Máté Gábor és a Gordon Neufeld pszichiáter egyesült erővel elemzik korunk egyik legégetőbb problémáját: a kortársak egyre inkább átveszik a szülők szerepét gyermekeink életében. A család ereje visszahelyezi jogaiba a szülőt, az elméleti háttér megismertetésén túl pedig tanácsokkal szolgál, hogy visszataláljunk ősi szerepünkbe. Segít, hogy gyermekeinknek irányt mutassunk, hogy megtapasztalhassák a család erejét. A könyv bekerült a Bookline Szívünk rajta programjában, amelynek független szakértői zsűrije azoknak a szülőknek és gyermekeknek ajánlja ezt a könyvet, akik szeretnék jobban megérteni a rájuk váró kihívásokat, és válaszokat kapni az őket körülvevő mindennapi problémákra.

Tim Seldin: Hogyan nevelj boldog gyereket – A Montessori-módszer (Kolibri Kiadó)

Hogyan járulhatunk hozzá ahhoz, hogy gyermekünk önálló, kreatív és magabiztos legyen? Milyen eredmények érhetők el a pozitív megerősítéssel? Miért nem célravezető hosszú távon a büntetés? Hogyan védjük meg gyermekünket a digitális eszközök káros befolyásától? És miként függ össze mindez azzal, hogyan lesz valakiből sikeres felnőtt? Erre adja meg a választ könyvében Tim Seldin, a Montessori Alapítvány elnöke.

JÁTÉK

Köszönjük, hogy ennyien velünk játszottatok. A szerencse ezúttal Kakasi-Zsurka Katalinnak kedvezett! Gratulálunk, írtunk neked emailt is!

Játsszatok velünk és nyerjétek meg a Kulcslyuk Kiadó jóvoltából Bagdy Emőke legújabb Pszichofitness gyermekeknek, szülőknek és nevelőknek című könyvét. A következő kérdésre várjuk a választ 2018. január 31-e, szerda éjfélig a jatek@minimatine.hu-ra:

Kik a Nyitott Akadémia/Kulcslyuk Kiadó szerzői? Sorolj fel hármat!

Segítséget itt találtok!

Nézzétek meg a legjobb gyereknevelős könyvek válogatásunkat, illetve önbizalom fejlesztő könyveinket gyerekeknek és felnőtteknek!

Ha szeretnétek értesülni a legjobb programokról és válogatásainkról, új helyekről és ingyenes eseményekről, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt, és csatlakozni Fb oldalunkhoz.