Az elhagyatott rét a Belvárosba költözött – Kufli játszótér nyílt a Hild téren

Kufli játszótér

Zödön

Az elmúlt időszakban az V. kerületi Hild tér teljes felújításon esett át, ahol szeptember 17-én kuflik tematikájú játszóteret adtak át. Az új helyszínen jártunk.

Kufli játszótér

Kufli játszótér

Az új park és játszótér kialakítását közösségi tervezés előzte meg a lakosság bevonásával, figyelemmel az V. kerületben élő családokra és a szomszédos óvoda igényeire is.

 

Pofánka

Pofánka

Dániel András mesehősei költöztek a Hild térre, ahol Zödön csúszdaként jelenik meg, Pofánka és Valér rugós játékokon játszik vagy éppen egy fa alatt ücsörög, míg Titusz a mosdó tetejének sarkáról figyeli a gyerekeket.

 

varázsgomba

Varázsgomba

Néhány mellékszereplő is helyet kapott, például a kártyázó varázsgomba vagy a beszélő fatörzs is megjelenik a játékokon, melyek között találunk csúszdát, hintát, rugós játékot.

 

beszélő fatörzs

A beszélő fatörzs és mohamanyi

A szeptember 17-ei  átadó eseményen a Zödön, Bélabá, Fityirc és társaik világát megálmodó Dániel András felolvasta, külön a Hild tér megújítása alkalmából írt meséjét. A szerző A kuflik és a magányos fa című történet megírása mellett, a játszóeszközök tervezésében is részt vett. A Hild tér meséjét természetesen nemcsak az eseményen résztvevő gyermekek, hanem a játszótér minden látogatója meghallgathatja a kihelyezett QR-kód beolvasásával, ráadásul Scherer Péter, a „Kuflik magyar hangjaként” is ismert kiváló színművész előadásában.

 

Kufli játszótér

Kufli játszótér

Akadálymentesített és biztonságos

A játszótér teljesen akadálymentesített, így a megváltozott képességű gyerekek is biztonságosan használhatják.

 

Víztakarékos és környezetbarát

A természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodás jegyében az új park víztakarékos megoldásokkal, esővizet helyben megtartó rendszerrel és fúrt kúttal is rendelkezik. A zöld szemlélet jegyében nemcsak a faállomány növelésére, hanem a meglévő fák megőrzésére is kiemelt figyelmet fordítottak. A tervezési koncepció gerincét a parkban jelen levő koros fák képezték, miközben a Hild téri faállomány 13 új fával, köztük több, igazán nagyméretű, 20-25 éves, 15-20 méter magas egyeddel változatos magasságú cserjékkel, évelőkkel és gyepfelülettel is gazdagodott. Az illemhelyet is magába foglaló új kapu tetején zöldtető kialakítására került sor és ahol lehetett, kúszónövényekkel teremtettek további függőleges zöldfelületeket. A zöldfelület arányát a parkban a korábbi 24%-ról 37%-ra növelték. A többszintű zöldfelület kialakítása során figyelembe vették a benapozás-vizsgálatok eredményét és új árnyékos területeket hoztak létre.

 

Közösségi könyvtár

A közösségi könyvtár kis szekrényében gyerekkönyveket találunk, ha játék közben megpihennénk egy árnyas fa alatt meséket olvasni. Ha kerékpárral érkeznénk, használhatjuk a bringatámaszokat, illetve a nagyobbaknak van egy pingpong asztal is.

 

közösségi könyvtár

Közösségi könyvtár

Készítők

A Hild tér generál tervezője a Város-Teampannon Kft. volt. A játszóteret a Kompan képviselettel közösen egyedi tervezésű játszóeszközökkel Pákozdi Réka tervezte. Generál kivitelező a Penta kft. volt. A Beszélő tuskót, 3 szobrot, gombát, könyvesszekrényt, Fityirc fotelt Mráv Balázs fafaragó készítette, és természetesen Dániel András maga is részt vett a tervezésben.

 

Hasznos információk

A helyszínen pelenkázóval is felszerelt nyilvános illemhelyet és gyerekbarát ivókutat is kialakítottak.
A játszótér könnyen megközelíthető metróval és kisföldalattival is, illetve a várbusszal a Deák téri állomástól a Vár felé haladva az első megállónál kell leszállni.
A közvilágítás is teljesen megújult, így a sötétedéskor zárható kapukkal ellátott új közpark, 0-24 órás őrzéssel és térfigyelő kamerarendszerrel kiegészítve nyújt biztonságot.

A Belváros Önkormányzatának finanszírozásában megvalósult beruházást a megváltozott képességű gyermekek társadalmi integrációját támogatva a Szerencsejáték Zrt. adománnyal, míg a környezetbarát és energiahatékony innovációhoz hozzájárulva az MVM Partner Zrt. pályázati támogatással is segítette.

 

Nézzétek meg legújabb beszámolónkat a Teknős tanösvényről is! Hamarosan további újdonságokkal érkezünk! Tartsatok velünk!

Fotók: Minimatiné

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!