Hétvégi programok Budapesten – szept. 6-7.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

olvasas_vilagnapja

Az első szeptemberi hét után szerencsére van hol kipihenni a fáradalmakat.  A hétvégén program dömping vár rátok városszerte. A Műcsarnokban és előtt az Építész Szalon záróprogramjain vehettek részt, a Budai Várban a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepével készülnek, Budafokon Bor- és Pezsgőfesztivállal szórakoztatják majd a nagyérdeműt. Szombaton a város több pontján mindenféle szabadtéri rendezvénnyel várnak benneteket: Közmédia napjával a Millenárison, Pozsonyi Piknikkel a Pozsonyi úton, Cseh Tamás nappal a Bartók Béla úton, Kolibri Évadnyitóval a Jókai téren, Offline Sport Fesztivállal a Városligeti Műjégpályán. Újranyílik a Piréz Műhely és lehet ruhákat válogatni a Gardróbon. Vasárnap lesz az Örökbefogadott Állatok Napja a Városligetben és Pöttömkert a Budapest Parkban, de az Olvasás Világnapját is ezen a napon ünneplik a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Hétvégi programok a Minimatinétól!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Epiteszeti_szalon_megnyito

Az I. Építészeti Szalon a Műcsarnokban a héten zár, ezért rengeteg kísérőprogrammal készülnek szeptember 7-éig: szabadtéri installációval (Hello Wood), koncertekkel (Sebő Együttes, Lajkó Félix) és szombaton 10 és 13 óra között családi nappal (7 éves kortól ajánlott) is várnak benneteket az épület előtt is. A részletes programot itt olvashatjátok. A benti programok múzeumi belépővel látogathatók, de az esti programokra külön jegyet is vehettek.

Szaloki_Agi

Szeptember 5. és 7. között ismét megrendezik a Budai Várban a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepét. Az idei díszvendégek: Kárpátalja és Munkács. Ingyenes a belépés a Nemzeti Könyvtárba, az Országos Levéltárba és a Hadtörténeti Múzeumba (a Szentháromság téren keressétek a karszalagokat). Könyvbemutatókkal, koncertekkel és gyerekprogramokkal várnak benneteket. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

lego_kiallitas

A KÖKI Terminál, a HUNLTC LEGO Klub és a Retrotoys az ősz legnagyobb LEGO® Kiállításával várja a látogatókat szeptember 6. és 14. között. Hatalmas diorámák, egyedi építésű Technic munkagépek, aprólékosan kidolgozott LEGO város, 1000 fős középkori sereg, és korábban még sosem látott alkotások is helyet kapnak a LEGO® Kiállításon, köztük a legnagyobb Star Wars terepasztalok is. Belépő: gyerek 400 Ft, felnőtt 600 Ft.

rutkai_bori_banda

Budafok-Tétény ismét megrendezi már hagyományos nyárzáró rendezvényét a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált szeptember 6-án és 7-én, ahol rengeteg programmal várják majd az egész családot, köztük a gyerekeket is több helyszínen koncertekkel (vasárnap 11:30 Rutkai Bori Banda) és bábelőadásokkal (szombat 11:00 Ciróka Bábszínház). A részletes programfüzetet innen letölthetitek. Ingyenes!

Budafok-Tétény páratlan borkultúrával büszkélkedhet, és ezt minden évben nyárbúcsúztató fesztivállal ünnepli. A hagyomány és a minőség őrei két napra kitárják kapuikat az önfeledt, sokszor bohém sokadalom előtt.
Budafok-Tétény páratlan borkultúrával büszkélkedhet, és ezt minden évben nyárbúcsúztató fesztivállal ünnepli. A hagyomány és a minőség őrei két napra kitárják kapuikat az önfeledt, sokszor bohém sokadalom előtt.
Budafok-Tétény páratlan borkultúrával büszkélkedhet, és ezt minden évben nyárbúcsúztató fesztivállal ünnepli. A hagyomány és a minőség őrei két napra kitárják kapuikat az önfeledt, sokszor bohém sokadalom előtt.

SZEPTEMBER 6., szombat

kozmedia_napja

Egész napos programmal és exkluzív koncerttel várja a látogatókat a második alkalommal megrendezésre kerülő Közmédia napja szeptember 6-án, a Millenárison, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnek a televízió és rádióműsorok készítésébe, találkozhatnak a közmédia műsorvezetőivel és kipróbálhatják magukat a kamerák és mikrofonok előtt. 12 órakor a Szabadtéri színpadon Tóbiás matiné, 16:30-kor a legkisebbeknek Kerekítő foglalkozás is lesz. A közmédia napjának záróeseményén, a Szimfonik Live3-on többek között fellép Kovács Kati, Lovasi András, Mező Misi és Radics Gigi is. Ha nem bírjátok a tömeget, ne ide menjetek. Ingyenes!

Kolibri_fesztivál

Szeptember 6-án egész napos ingyenes családi eseménysorozattal nyitja meg az új évadot a Kolibri Színház. A Jókai téren felállított színpadokon és a színházban zajló rendezvényre az ország minden tájáról fogadnak vendégfellépőket. Képviselteti magát a Ciróka Bábszínház, Fabók Mancsi Bábszínháza, a Figurina Kisszínpad, a Hepp Trupp, a Ziránó Színház, a Kabóca Bábszínház, a Vojtina Bábszínház, a Báb-Szín-Tér, illetve a szlovákiai Árgyélus Színház. A Kolibri fúvósok mellett a Harmadik Figyelmeztetés színészzenekar is fellép. A színház bejáratánál pedig a Vitéz László Automata várja a gyerekeket. Már több éve látogatói vagyunk a rendezvénynek, érdemes a Jókai teret választani. A részletes programot itt találjátok. Ingyenes!

Cseh Tamás Nap Újbudán

Az újbudai Cseh Tamás Napon a Bartók Béla úti kávézókban, kulturális intézményeknél és szabadtéri helyszíneken workshopokkal, gyerekprogramokkal, irodalommal, színházzal és koncertekkel várnak benneteket. Ingyenes!

pozsonyi_piknik

Szeptember 6-án a Pozsonyi úton ismét megrendezésre kerül a Pozsonyi Piknik, ahol koncertekkel, színházi előadásokkal, gyerekprogramokkal és szíves vendéglátással várnak mindenkit. A rendezvény kis helyi közösségépítő fesztiválként indult, de érdemes tudni, hogy pár éve már nagyon sokan vannak, ezt vegyétek figyelembe és ne bosszankodjatok, ha nagy a tömeg, az autót inkább hagyjátok otthon 🙂 A Gergely Győző utcában találjátok meg a gyerekprogramokat, ahol a Gyerekpikniken részleteket láthattok színházi előadásokból, lesz még Sárkány járgány koncert 10 órától a Rutkai Bori Bandával. A legkisebbekre is gondoltak, akik a Tündértáncosok és Zenebuborék foglalkozásokon vehetnek részt. A Móra Könyvkiadó újdonságokkal, kedvezményes könyvvásárral és dedikálásokkal vár benneteket a Balzac utcában. A részletes programfüzetet innen letölthetitek. Ingyenes!

skateboard

Idén tizennegyedik alkalommal rendezik meg Budapesten hazánk legendás extrém sport fesztiválját, az Offline Sport Games-t. Az esemény a Városligeti Műjégpályán lesz szeptember 6-án, ahol a látványos versenyek mellett a zene is kiemelt szerepet kap. A nagyszínpad sztár fellépője az amerikai rap csapat, az M.O.P. A gördeszka, a görkorcsolya, a MTB és a BMX kerékpár különböző stílusaival találkozhattok majd. Belépő: 1000 Ft.

pirez_muhely

Szombaton 10 és 13 óra között ismét megnyílik a Piréz Gyerekműhely, ahol jövő héttől a kisebbeket és nagyobbakat is művészeti, mozgásos és főzős programokkal várnak a Pirézek. A megnyitó ingyenes!

Gardrób Közösségi Ruhavásár

Szombaton 11 és 17 óra között ismét Gardrób Közösségi Ruhavásárt rendezneka Gödör Klubnál a Király utcában. Ingyenes!

ghymes__2012-09-13_02_3045_Fotó_Nagy Gyula

Szombaton 11 órakor megnyílik a Pesthidegkúti Közösségi Tér (Szabadság u. 57.). 11:15-től a Ghymes gyerekkoncertjét hallgathatjátok meg, majd a hidegkúti civil szervezetek vendégei lehettek egy tál finom ebédre. Ingyenes!

SAS-HEGY TANÖSVÉNY

Vajon honnan kapta nevét a hegy egyik ékköve a fokozottan védett haragos sikló? Miért választotta címerállatául a pannongyíkot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület? Milyen kígyófajok fordulnak elő a hegyen? A válaszokra fény derül a tematikus túra során szombaton 11 és 14 órától. Táv: 850 m, időtartama 1,5 óra. Találkozás: Sas-hegyi Látogatóközpont. Részvételi díj: teljes árú 850 Ft, kedvezményes 550 Ft. Információ: Kremnicsán János: 06 30 408 4370.

Hangszersimogató_barsony_balinttal

Szeptember 6-án, szombaton 16 órától Hangszersimogató, léleksimogató vár rátok a kaszásdűlői 3K-ban. Bársony Bálint és zenekarának interaktív foglalkozása interaktív közös játék a hangszerekkel. Céljuk a hangszerek hangjának megismertetése, az együttzenélés- és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. „Simogatható” hangszerek: dob felszerelés, afrikai dobok, egzotikus ütőhangszerek, csörgők és csengettyűk, zongora, basszusgitár, nagybőgő elektromos és akusztikus gitárok, szoprán és tenorszaxofon, barokk és népi furulyák. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára, a Makám együttes énekesnője. Jegyár: 1000 Ft.

SZEPTEMBER 7., vasárnap

10506909_704890466257990_7315662030308935860_o

Vasárnap 9 és 17 óra között idén második alkalommal rendezik meg a Városligetben (a Petőfi Csarnok mögötti réten) az Örökbefogadott Állatok Napját, ahova minden kutyást várnak, de legfőképpen azokat, akik hű társukat menhelyről, vagy éppen az Illatos útról fogadták örökbe. Lesz reggeli torna, 10:30-tól „mit ne tegyél a kutyáddal” oktatás gyerekeknek, görényolimpia, bemutatók és mentett kutyák szépségversenye. Ingyenes!

pottom_kert

Várnak mindenkit idei utolsó, szezonzáró Pöttömkertbe, amikor a Budapest Park egy napra ismét a gyerekeké lesz. 10 és 17 óra között a következő programokkal készülnek: vidám iskolavárás, kreatív kézműves foglalkozások a Noha stúdió és alkotó műhellyel, illetve a Pritt Kreatív Klubbal, délelőtt Mesés Kolibri matiné Rév Fülöppel és az Eszter-lánc mesezenekar koncertje, könyvárusítás a Cser Kiadó standjánál, jógamóka Nyéki Gabriellával, Kreatim design piac, arcfestés, gipszfestés a Gipszkorszakkal, rendőrautó bemutató, nyomozós játék a Krimiestek.hu-val, délután régimódi bohóctréfák újmódi gyerekeknek – Kamilla és Fogas bohóccal. A rendezvény 18 éven aluliak számára ingyenes. A 18 éven felüliek 500 Ft-os belépőjegyükkel a Bátor Tábort támogatják. A játékok és szolgáltatások egy része is fizetős.

olvasas

Szeptember 8-án ünnepeljük az Olvasás Világnapját. Az Olvasásklinika és a Marczibányi Téri Művelődési Központ kétnapos rendezvényt szervez, hogy felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára, valamint megosszák és népszerűsítsék az olvasás élményét. Színes programokkal várják az érdeklődőket szeptember 7-én, vasárnap: könyvadományok, könyvbemutatók, előadások és dedikálások, könyvcsere-program, gyerekprogramok (Bilimbó játszóházzal, Móra gyermekfoglalkozásokkal, Mesekuckóval és Papírszínházzal, valamint muzeális olvasókönyvek bemutatójával). Külön figyelmet szentelnek a digitális olvasásnak. A belépés ingyenes, kilépés csak könyvvel! Szeptember 8-án, hétfőn felolvasásokkal folytatják az ünnepet, amihez a USTREAM közvetítésével élőben lehet bárhonnan csatlakozni.

baba_mama_borze

Vasárnap újra Baba-Mama és Játékbörzét tartanak a Petőfi Csarnokban, ezúttal tanszer és egyéb iskolai eszközökkel kiegészítve! Itt az alkalom tehát, hogy bárki beszerezhesse a várandósság és a babázás, illetve a kisgyermek nevelés idején elengedhetetlen ruhákat, kellékeket, nem beszélve a tanévkezdés rengeteg szükséges eszközéről. Kinőtt, használt, de jó állapotú baba-, kismama- és gyermekruhák, játékok, mesekönyvek, gyerekbútorok, babakocsik, tanszerek, iskolai csomagok, tornafelszerelés stb. kedvezményes adás-vétele.

dallamos_villamos

Az idén 50 éves UV szerelvényekkel, amelyek 7 éve nem közlekednek a budapesti forgalomban, csak különleges alkalmakkor, a nosztalgiaprogramokon találkozhattok. Ilyen esemény a – már hagyománynak számító – Dallamos Villamos indulása is. Ezúttal a 47-es villamos vonalán közlekedik a zenészekkel és zenekedvelőkkel teli jármű szeptember 7-én, vasárnap délután. A Deák Ferenc tér M és a Budafok, Városház tér között közlekedő járatra érvényes jeggyel vagy bérlettel szállhatnak fel a különleges utazásra vágyók. A szerelvény két kocsiból áll, így egy menetben két együttes is zenél a guruló színpadon. Részletes fellépők itt.

Era kedvencei: Kolibri évadnyitó a Jókai téren, Tóbiás matiné a Közmédia napján, Rutkai Bori Banda a Pozsonyi Pikniken, Gardrób, Pezsgő- és Borfesztivál Budafokon
Rozi kedvencei: Kolibri évadnyitó a Jókai téren, Piréz Gyerekműhely megnyitója