Hétvégi programok – augusztus 29-31.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

nyuszi_es_oz

Mintha az egész nyár egy hétvégében sűrűsödne össze. Készüljetek, mert annyi program várható, hogy nehéz lesz a választás. Helyek búcsúznak és helyek nyitnak meg újra, hamarosan indul az új színházi évad, a művelődési intézmények ébredeznek nyári álmukból. Visszatérünk a budapesti programokhoz, de azért kikacsintunk még néhány jó helyre is. A szünidő utolsó nagy hétvégi ajánlója kicsit búcsúzós, kicsit köszöntős!

BUDAPEST – EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Altatok-PalyaBea-fotoo-LaazaarAlexandraEmese

A Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál augusztus 27. és 31. között várja a látogatókat. A Remény és harmónia az I. világháború 100 éves évfordulóján címmel megrendezésre kerülő programsorozaton a korábbi évek hagyományaihoz híven idén is számos kulturális program, színházi előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, gyerekműsorok és kiállítások várják mindazokat, akik ellátogatnak a Kultúrkúriába és a Hűvösvölgyi végállomáson felállított színpadhoz. Augusztus 29-én 11 órától Palya Bea Altatok című előadását követve déltől megnyílik a Mesekert Tintaló cirkusszal, jurtával, régi mesterségekkel, tündérhintával. Lesz még rengeteg jó koncert, bábelőadás, zöld program szombaton és vasárnap is. Mi mindenképp ellátogatunk majd ide! A részletes programot itt olvashatjátok, illetve a fizetős programokat is jelzik, de a legtöbb program ingyenes.

Negyszogletu_kerek_erdo_Maminti, a kicsi zöld tündér

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban vasárnapig 16 vetítésen több mint száz magyar animációs filmet láthattok, klasszikus és kortárs alkotásokat, egész estés animációkat és rövidfilmeket egyaránt. Gyerekeknek szóló válogatásokkal is készülnek A kiskakas gyémánt félkrajcárjától a kortárs mesékig. Bucsi Réka Symphony no. 42. című filmjét is megnézhetitek, amely most kapott díjat a Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. A részletes programot itt olvashatjátok. Jegyár: 600 Ft.

hal_es_bor

Az idei nyár sem telhet el anélkül, hogy a már hagyományos Hal és bor – Római Part Finomabban Fesztivált megrendezzék, ahol illatozó sült halakkal és hideg fröccsel, családi programokkal várják a látogatókat augusztus 28-tól 31-ig. Ingyenes!

Vegetáriánus fesztivál

Idén is megrendezésre kerül a Vegetáriánus Fesztivál, immár 18. alkalommal. Augusztus 30-án és 31-én sok színes és érdekes programmal, fellépőkkel, kiállítókkal, és finomságokkal várnak minden érdeklődőt a kőbányai Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központba. A részletes programot itt olvashatjátok, mert nem csak az ételeket érdemes megkóstolni 🙂 Ingyenes!

cziffra-gyorgy-nagytetenyi-kulturalis-kozpont

Augusztus 28-án ünnepelik annak 10 éves évfordulóját, hogy a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ, a Hajós Alfréd Tanuszoda és a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola épületegyüttese megnyitotta kapuit. Augusztus 30-án lesz egy éve, hogy megnyílt a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ. Ez alkalomból nagyszabású programsorozattal várják a családokat augusztus 28. és 30. között intézményeikbe. A születésnapi rendezvényeken az intézményekhez kötődő művészeti csoportokkal, civil szervezetekkel, egyesületekkel köszöntik az évfordulókat. A részletes programokat itt olvashatjátok. Ingyenes!

PÉNTEK

varkert_bazar

Utcabállal, koncertekkel és családi programokkal ünnepli a felújított Lánchíd utca átadását augusztus 29-én a Budavári Önkormányzat a Várkert Bazár előtti Duna-parton. Délután 15 órától Gasztro utca és a Magyar Ízek Vására, Gubás Gabi és zenekarának gyerekkoncertje (15:30), a Mesemúzeum szervezésében interaktív játékok, foglalkozások és Csukás István hősei: Pom-Pom, Gombóc Artúr és a többiek várják a legkisebbeket. 15 órától ingyenes hajójáratot biztosítanak a Petőfi térről – az Erzsébet híd pesti hídfőjétől – a Várkert Bazár újonnan épített kikötőjéig. Ingyenes!

allatkertek_ejszakaja

1 jegy, 4 kert, 1 kalandos éjszaka… Augusztus 29-én 19 órától megnyitja kapuit az Állatkert, a Füvészkert, a Tropicarium és a Budakeszi Vadaspark. Az Állatkertek Éjszakája során beszélgethetsz a gondozókkal, találkozhatsz az Állatkert parkjában sétáló állatokkal, több helyszínen varázslatos fényfestésben és tűzakrobatikában gyönyörködhetsz és még számtalan, állati jó éjszakai program vár. Ezen az estén a Holnemvolt Parkban minden játék és attrakció csak 1 zsetonba kerül! Lehet ún. közös jegyet is váltani, amely a Füvészkertbe, a Budakeszi Vadasparkba és a Tropicariumba augusztus 29-én éjjel, valamint augusztus 30-31-én napközben is érvényes! Jegyár: felnőtt 2500 Ft, gyerek (2-14 év) 1800 Ft; közös jegy: felnőtt 3500 Ft, gyerek 2400 Ft.

SZOMBAT

bors-neni

Az óbudai Csobánka téren 10 és 21 óra között egész napos programokkal vár benneteket a Hékás Békás nyárzáró rendezvénye. Ingyenes!

magnet_haz

A nyár utolsó szombatján kitárják az Andrássy úti Magnet Közösségi Ház kapuját, hogy betekintést adjanak az ősztől kezdődő csoportokba, képzésekbe, tréningekbe. Akro jóga, chikung, önismereti csoport bemutatók, afrikai tánc, hangfürdő, előadások, fúziós családállítás, rajzelemzés, párkapcsolati programok, asztrológiai elemzés, transzformáció- és diadal társasjáték és a Playback Színházi Iskola várja a nagyobbakat. A gyerekeknek egész nap kreatív foglalkozásokkal, mandala festéssel, mesékkel és kézműves foglalkozásokkal készülnek. Többek között retró játékokat, nemez tárgyakat és reciklista pénztárcát is készíthettek. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

kassak_muzeum_gerilla_kerteszet

Városi gerilla kertészet kicsiknek és nagyobbaknak című családi nap szombaton 10 és 13 óra között vár benneteket az óbudai Kassák Múzeumban. A részleteket itt olvashatjátok. Belépő: 600 Ft.

Kalaka_Foto_Lili Productions

10:30-tól az óbudai Kobuci kertben fellép a Kaláka. Belépő: 1000 Ft.

orkeny_kert

11 és 22 óra között az Örkény Színház egész napos szabadtéri rendezvénnyel, a már hagyománnyá vált Örkény kerttel köszönti az új évadot a Madách téren. Szándékuk, hogy felhívják a figyelmet a városi környezet élhetőbbé tételére, a közösségi életterek hangulatára és fontosságára, hogy ébren tartsák az erzsébetvárosi és általában a budapesti polgárok érdeklődését a kerület magas igényű kulturális hagyományai iránt. A programok válogatásánál minden korosztály igényeit figyelembe vették, hogy teljes családok élvezhessék ezt a napot. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

friskies_csaladi_futam

Kutyás futóverseny, beszélgetések, gyerekprogramok, bemutatók várnak benneteket a II.Friskies Családi Futamon a Városligetben a Napozóréten. A nevezés és a programok ingyenesek!

fuzet

Szombaton 11 órától a Mesemúzeumban elkészíthetitek saját füzet dekorációtokat Farkas Réka ipaművésszel. Ajánlott korosztály: 6-12 éves korig. Múzeumi belépővel látogatható.

A IV. kerületben, Káposztásmegyeren a Lóverseny téri Közösségi Házban augusztus 30-án, szombaton 10 órára évnyitó Ringatóra várnak benneteket! A részvétel ingyenes, de augusztus 25-től regisztrációs jegyeket kell kérni a helyszínen.

VASÁRNAP

kacsafutam

A Kacsafutam egy vidám és izgalmas jótékonysági rendezvény, ahol a Dunán gumikacsák ezrei versenyeznek egymással értékes nyereményekért. Az esemény külföldön már többször sikert aratott, idén augusztus 31-én pedig Budapesten is megrendezésre kerül. A gumikacsák megvásárlásával az UNICEF-et támogatjátok. A Budai felső rakparton, a Margit híd és a Batthyányi tér közötti szakaszon, élőben szurkolhatunk a több tízezer sárga gumikacsa versenyének 14 órától. A Kacsafutamot megelőzően a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezésében megrendezésre kerül a Kajak-Kenu Napja egy látványos vízi felvonulással 13 órától. Kacsát augusztus 29-éig itt szerezhettek 999 Ft-ért. Ingyenes!

korzo

Augusztus utolsó vasárnapján is 10 és 19 óra között kézműves foglalkozásokkal és vásárral, palánta ültetéssel és bábelőadással, termelői piaccal, állatmentők bemutatkozásával vár benneteket a KorZOO.  Nézegessetek képeket és olvassátok el beszámolónkat, ha még nem jártatok a parkban, próbáljátok ki a Tündér Ilona játszóteret is. A belépés 500 Ft, állatkerti belépővel, bérlettel ingyenes!

Táncos családi piknik

Táncos családi pikniket rendeznek vasárnap 10 órától 13 óráig a városligeti Széchenyi fürdőnél, a Városligeti tó és az Állatkerti körút által határolt árnyékos, füves-fás zöldterületen. Lesz jó zene, babahordozás, tanácsadás, óriásbuborékok. A hordozási tanácsadók segítenek kendőt kötni, de kipróbálhatsz csatos, MT és egyéb hordozókat. 11 órától a hordozós táncot is kipróbálhatjátok. Enni-innivalóról, „piknik felszerelésről” mindenki maga gondoskodik. Ingyenes!

alomzug_tarsulas

10:30-tól a margitszigeti Szent Margit-romoknál az Álomzug Társulás előadását nézhetitek meg. Egy királylány és egy elvarázsolt malac története egy messzi királyság földjén. Mese leleményességről, elfogadásról, megértésről és csodákról. 5 éves kortól ajánlott. Ingyenes!

A Budai Várban a Magyarság Házában augusztus 31-én 11 órától Ringató gyerekkoncertet tartanak. A megszokott eltérően ezúttal az óvodás és kisiskolás korosztályt szólítja meg a „Sárkányparipán vágtattam” című interaktív koncert. Ingyenes!

ORSZÁGOS

Éjjel-nappal nyitva fesztivál Szentendrén

Kilencedik alkalommal kerül megrendezésre augusztus utolsó hétvégéjén a Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztivál. Szentendre városa vendéglátósaival, kereskedőivel, képzőművészeivel, kézműveseivel és galériásaival, civil szervezetekkel és önkéntesekkel együtt hívja életre a háromnapos ünnepet. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

kisvasut_banyaalatt

Augusztus 30-án, szombaton rendezik Szobon a Börzsöny kisvasút napját.A részleteket itt találjátok.

„Mi, etyeki borászok azt szeretnénk, ha nem csak évente kétszer jönnének hozzánk az emberek, hanem többször megfordulnának nálunk egy-egy ebéd vagy borkóstoló erejéig. Éppen ezért szeretnénk a kezdeteknél megszokott módon folytatni a vendéglátást. Több mint tíz év tapasztalatával, újításaival és fejlődésével felvértezve várunk mindenkit nyitott pincéinkben, hangulatos teraszainkon vagy éppen szőlőlugasainkban.” Etyeki borbarangolás augusztus 30-án.

bogna_szilvia

Budaörs legnépszerűbb eseménye az IDESÜSS, amely változatos családi programokkal és koncertekkel vár benneteket augusztus 30-án, szombaton. Táncelőadások, kirakodóvásár, népi játékok, állatsimogató, kézműves foglalkozások, gyermekprogramok és a tűzoltóság látványos bemutatója is szerepel a programban. A gyerekeket Bognár Szilvia, a Maszk Bábszínház, majd Levente Péter szórakoztatja. Később a Bohemian Betyars és a Kiscsillag is színpadra lép. Ingyenes!

biroeszter_allati_zenes_abc

A Vidor Fesztivál idén is koncertekkel, színházzal, kiállításokkal és könyves programokkal vár benneteket Nyíregyháza minden zugába augusztus 29. és szeptember 6. között. A gyerekeket augusztus 30-án a Nagy Imre téren 16 órától Bíró Eszter szórakoztatja, majd 17:30-tól fellép a Góbé zenekar. Másnap ugyanitt 16 órától az Eszter-lánc mesezenekar koncertezik. A legtöbb program ingyenes! A részletes műsorfüzetet innen letölthetitek.

vitez_laszlo

A debreceni Nagytemplom mögötti Emlékkertbe várják a kicsiket és nagyokat augusztus 31-én 10-től 13:30-ig a Vojtina Bábszínház kapunyitó napjára. A részletes programot itt olvashatjátok. 1 éves kor alatt a belépés díjtalan, belépő: 1000 Ft/fő.

Az aktuális hétvégi ajánlókat a Hétvége rovatban találjátok! 2015-ös programok itt.

Programbontás a Napibontóban.

Era kedvencei: Pesthidegkúti Nyári Fesztivál a Kultúrkúriában, Vegetáriánus Fesztivál a Kőrösiben, Örkénykert a Madách téren, 100 éves a magyar animáció az Urániában, Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztivál
Rozi kedvencei: Pesthidegkúti Nyári Fesztivál, 100 éves a magyar animáció az Urániában, Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztivál