Hétvégi programajánló – szeptember 20-21.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szinter_projekt

Bármerre indultok a hétvégén, az autót érdemes lesz otthon hagyni. A Hősök terén a Nemzeti Vágta, az Andrássyn végig az Autómentes Nap, a Nagymező utcában Főzdefeszt vár benneteket, ha elértetek az Erzsébet térig, akkor pedig a Piacok Napjába futhattok. A Kulturális Örökség Napjain megnyílnak Budapest ritkán látogatható helyei, intézményei is, és a Színházak Éjszakáján rengeteg érdekes programmal készülnek a család minden tagjának. A fesztiválok mellett a kisebb rendezvényeket kedvelőknek sok-sok apró, de annál izgalmasabb programot ajánlunk pl. a Design Terminálban a Cellux Csoport foglalkozását, a Két Egér Könyvesboltban Sárkányjárgány könyvbemutatót, a Szépművészetiben a gyerekeknek szóló tárlatvezetéseket, valamint régi üzlethelyiségek is életre kelnek a Nyitva! Kiadó Üzletek Fesztiválján. Tobzódjatok a sok jó programban, válogassatok hétvégi ajánlatunkból!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

szinter_projekt_kiado_uzeletek_fesztivalja

A Nyitva! fesztiválon régóta kiadatlan budapesti üzlethelyiségek nyílnak meg egy hónapra és telnek meg élettel szeptember 19. és október 31. között. A helyiségekbe beköltöző, feltörekvő kezdeményezések nagyobb elköteleződés nélkül próbálhatják ki egy bérelt üzlethelyiség előnyeit. A régóta parlagon heverő terek felélednek, felfedve a bennük rejlő lehetőségeket. Ismerjétek meg a beköltözőket. Külön kiemeljük a Színteret, a Vitkovics Mihály utcában, ahol közösen alkothattok gyerekeitekkel a CÓKMÓK, a Borarti for kids és a KreARTON csapatával, de a többi helyszínre is érdemes lesz ellátogatni.

automentes_hetvege

Egész hétvégén le lesz zárva az Andrássy út a Nemzetközi Mobilitási Hét és az Autómentes Nap alkalmából. A tervezett programok a Családbarát Budapest koncepció köré épülnek, melynek középpontjában a fenntartható fejlődés és a közösségi közlekedés, valamint a környezet védelme áll. A rendezvényen kulturális és sportprogramok, szórakozási lehetőségek, szakmai események (közlekedésfejlesztési projektek és eredmények bemutatása), valamint a Streetfood Show és Főzdefeszt várja az érdeklődőket, a Széchenyi téren pedig megrendezik a 4. MVM Energia Futamot. A kerületi programokat is érdemes figyelni, mert Autómentes Nappal készülnek a XIII. kerületben a Kárpát utca környékén a Duna Part Szabadidőparknál, a Ferihegyi út-Pesti út sarkán, a József Attila-lakótelepen és még számos kerületben. Ingyenes!

nemzeti_vagta-17

Szeptember 19. és 21. között rendezik meg a Nemzeti Vágtát a Hősök terén. Szeptember 19-én megnyitják az országkonyha kapuját, ahol tradicionális ételekkel, hazai pálinka és borkülönlegességekkel várják a gasztronómia szerelmeseit. A Nemzeti Vágta a kicsiké is! A Kishuszár Vágta mára már hagyománnyá vált, 10-16 éves korú gyerekek, profi lovasok, kis pónikkal versenyeznek. A Nemzeti Vágtán a magyar városok, falvak, régiók által nevezett lovak és lovasok mérkőznek meg, hogy ismertséget és dicsőséget szerezzenek. 72 település lovasa méri össze az erejét a futamokon. Lesz még lovaskocsis verseny, komondor felvonulás, bemutatók. A lelátójegyeket nem mérik olcsón: szombaton 3000 Ft/fő, vasárnap 4000 Ft/fő a belépő.

csaladi_idill_a_vizvary_csalad_matyasfoldi_kertjeben_1

Az idei évben szeptember 20-21-én rendezik meg a Kulturális Örökség Napjait. Központ téma a historizmus kora, az I. világháborúhoz és a holokauszthoz kapcsolódó épületek. A vezetett sétákon és nyílt napokon feltárulnak Budapest legizgalmasabb helyei, intézményei, soha nem látott és csak ritkán látogatható részei. Több program regisztrációhoz kötött, ezt vegyétek figyelembe. Ingyenes!

edes_napok

Szeptember 19. és 21. között rendezik meg a 4. Édes Napokat a Budai Várban. A csokoládék és édességek ünnepén idén is megkóstolhatjátok a legkiválóbb kézzel gyártott csokoládékat és édességeket, süteményeket és fagylaltokat. Soprontól Nyíregyházáig a legkiválóbb csokoládé-, és édességkészítőket valamint forgalmazókat látják vendégül. Természetesen a kínálatból nem hiányozhatnak az elismert nemzetközi finomságok sem, legyen ez akár egy svájci vagy belga csokoládé. Az előző évekhez hasonlóan idén is több újdonsággal készülnek. 2014 a sütemények éve lesz az Édes Napokon. A részletes programot, kiállítókat, térképet itt találjátok. Felnőtt napi belépőjegy 2200 Ft, nyugdíjas napi belépőjegy: 1500 Ft, gyerek napi belépőjegy: 1000 Ft (6-12 év között), 6 év alatt ingyenes.

főzdefeszt

A júniusinál is nagyobb és exkluzívabb környezetben – az Andrássy út legszebb szakaszán, a Nagymező és a Bajcsy között rendezik meg az idei második Főzdefeszt+Street Food Show-t az Európia Mobilitási Hét – Autómentes Nap keretein belül. Tele lesz a fesztivál új belépőkkel – étel- és italfronton egyaránt. A részleteket itt találjátok. Ingyenes!

plakatkep

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban szeptember 20-ától új interaktív kiállítás nyílik Varázserdő – Kövesd a titokzatos gömböket! címmel. A látogatók a látványos, egyedi hangulatú kiállítótérbe lépve egy óriásgombákkal teli Varázserdőben találják magukat, ahol megismerkedhetnek az erdő lakóival, miközben a Százalakú Varázslót követve mesebeli kaland részesei lehetnek. A kiállítás felnőtteknek és gyerekeket egyaránt sok izgalmat és fejtörő feladványt ígér. 3 éves kortól ajánlott! Belépőjegy árak: felnőtt 1450 Ft, gyermek (3-14 éves korig) és nyugdíjas (62 éves kortól) 1250 Ft, csoportos (minimum 10 fős óvodai és iskolai csoport) 890 Ft, családi (2 felnőtt és 2-3 gyermek) 4950 Ft.

SZOMBAT

Eszterlánc mesezenekar

Szeptember 20-án a Kazinczy utca megint megmutatja, hogy milyenné szeretne válni. A Kazinczy utca autómentes, a pezsgő élet, a sokféleség, a gyermekek, a szórakozás, a kultúra utcája. Az itt működő vendéglátóhelyek most is összefognak, hogy egy napot a párbeszéd jegyében töltsék, egyenek-igyanak, újra megtanuljanak játszani azoktól, akik még nem felejtettek el. Szeptember 20-án a nemzetközi autómentes nap mellett Gyermekek világnapja is van, ezért elsősorban a gyermekkorúakat és persze a gyermeklelkűeket várják a programok: Eszter-lánc mesezenekar (15:00 Mika Tivadar Mulató), Makám (16:00 Szimpla kert) gyerekkoncert, Babra koncert, Wertetics & Orczi duó, Helló Anyu játszóház (Szimpla előtt), kézműves foglalkozások és még sok minden más. A részletes programot itt olvashatjátok. A májusi Madara és Fák Napja rendezvény szintén a Kazinczyban nagy kedvencünk volt, valami ilyesmire lehet számítani most is, beszámolónkat itt olvashatjátok. Ingyenes!

budapest_baszinhaz

A 28 helyszínen 27 színház és az idén bemutatkozó SzínházPONT információs központ vár benneteket a Színházak Éjszkáján. Az előcsarnok, a próbaterem, a backstage, a büfé-kávézó, az igazgatói iroda, a padlás, a parkoló, az udvar – sőt, színpaddá változnak Budapest bizonyos terei, utcái, de még maga a Duna is. A családokat már délelőttől programokkal várják több helyszínen. Korábbi bejegyzésünkben a gyerekprogramokat külön is megtaláljátok. Árak: gyermekjegy (10 éves korig) 150 Ft, diákjegy (10 éves kor felett, diákigazolvány birtokában) 1500 Ft, felnőtt jegy 2500 Ft.

Művészettel a gyermekekért

Az UNICEF Magyar Bizottság és a Szépművészeti Múzeum közös gyermeknapot szervez a nemzetközi gyermeknapon, szeptember 20-án, Művészettel a gyermekekért címmel. A 10 órától 17:30-ig tartó program során alkotóműhely, UNICEF gyereksarok és fotókiállítás várja az érdeklődőket a Szépművészeti Múzeumban, és jelen lesz D. Tóth Kriszta, UNICEF nagykövet is. 14:30-tól változatos témájú egyedi tárlatvezetéseket indítanak a gyerekekről gyerekeknek és felnőtteknek, melyet szakképzett múzeumpedagógusok és az UNICEF Magyar Bizottság képviselői közösen vezetnek. A program célja, hogy közelebb hozzák a gyermekeket és szüleiket a művészethez, azon keresztül pedig a gyerekjogokhoz és a fejlődő világ gyermekeinek problémáihoz. A múzeumba való belépés és a programokon való részvétel gyerekek számára 14 éves korig ingyenes. A Szépművészeti Múzeum az aznapi bevételből segíti az UNICEF céljainak megvalósítását. A részleteket itt olvashatjátok.

simorag-tanccirkusz

Szeptember 18-20. között „Art as a Medium” címmel háromnapos fesztivált szerveznek a kultúrák közötti párbeszédet népszerűsítő, nemzetközi civil hálózatként működő Anna Lindh Alapítvány magyarországi tagszervezetei. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (Kultea) megrendezésre kerülő ingyenes programsorozat kiállításokkal, műhelyfoglalkozásokkal, filmvetítésekkel, szakmai konferenciával, zenei programokkal és ételkóstolóval várja a világra nyitott látogatókat. Szeptember 20., szombat a fesztivál Családi Napja, melynek programját iráni és arab kézműves gyermekprogramok, henna festés, cirkuszi játszóház, tánc-cirkuszi mesejáték előadás és mesekészítő műhely, marokkói ételkóstoló színesítik, a világzene-barátokat pedig hangszersimogató és keleti ütőhangszeres workshop várja. A részleteket itt olvashatjátok. Ingyenes!

FABULA BÁBSZÍNHÁZ_mazsola_es_tade

Egészséges étkezési és kertművelési tanácsadás, előadások, gyermekprogramok, játszóház, kézműves foglalkozások, húsos és vega bioebéd vár benneteket reggel 9-től a Kultúrkúria Ökopiaci Sokadalmán. 16 órától a Mazsola és Tádé című előadást is megnézhetitek. Utóbbira 900 Ft a belépő.

pirez_gyerekmuhely

Piréz játszótér új, családi kiadásban szombaton 9:30 és 12 óra között a Piréz Gyerekműhelyben! Lesz Capoeira Junior izgalmas, kreatív, zenés, laza formában, de a szülő-gyerek párosoknak szóló Capoeira Duo-t is. Nem maradhat ki a Brazil Foci sem, hiszen a pirézek lételeme a játék: ezen vidám labdazsonglőrködésbe bújtatott, önfeledt kifárasztásra készülhetnek a résztvevők. Az Afro Súdió zene- és táncóráit a város legvidámabb figurája vezeti. A Művész Műhely és Gasztro Junior a megszokott piréz bájjal, formákkal és illatokkal ébresztgetik a gyerekek kreativitását. Belépő: 2500 Ft/gyerek, kísérőknek ingyenes!

rutkai_bori_banda

Szombaton egész nap vár benneteket a Zugló születésnapja ünnepség a Holnemvolt Parkban, ahol 11 órától fellép a Kaláka, 16 órától a Rutkai Bori Banda. A zuglóiak ingyen léphetnek be és lakcímkártyával fejenként 6db zsetont is kapnak ajándékba. A részletes programot itt olvashatjátok. A belépő: 500 Ft.

bg_cached_resized_58669334563137a462d62eb1c7a64946

A vasúti közlekedés legendás feltalálójára, Stephenson-ra emlékeznek szombaton a Vasúttörténeti Parkban, ahol a Gőzmozdony Grand Prix vár benneteket. A magyar mozdonyvezetők legjobbjai mellett Ausztria és Finnország legnagyobb rutinnal rendelkező gőzmozdonyvezetői mérkőznek meg. A mozdonyverseny során különböző versenyszámokban mérik össze gyorsaságukat és ügyességüket. A mozdonyok erőpróbája mellett a közönség szavazatai alapján megválasztják a nap „Mozdonyszépét”. A magyar masiniszták a 109.109-es és a Truman mozdonyokat meglovagolva készülnek címük megvédésére. A verseny során nemcsak gyorsaságukat, de ügyességüket is összemérik a „vasparipák” és „lovasaik” az angol posta, a sörmenet, a tűzoltás – kisasszonyok kiszabadítása, a szikra a szemben, az indián és a sprint versenyszámokban. Az ügyességi próbák egyik leglátványosabb attrakciója a „sörmenet”, amikor a gőzmozdonyt olyan finoman kell „vezetni”, hogy a csatlórúdjára helyezett sörösdoboz le ne essen. Nem könnyű feladat olyan precízen szabályozni a gőzbeömlést, hogy a jármű a legkisebb rángás nélkül tudja megtenni a megszabott mintegy száz méteres távot. Belépő: felnőtt 1400 Ft, gyerek 600 Ft, 4 éves korig ingyenes!

nagy_sportagvalaszto

A múlt héten a rossz idő miatt elmaradt Nagy Sportágválasztót is most rendezik meg a Merkapt Sportközpontban. Ingyenes!

cellux_csoport_mini_terminal

A Mini Terminál a Design Terminál gyerekeknek szóló programjait szervezi. Ebbe a munkába a Cellux Csoport is besegít, ezúttal a Gombold újra! pályázat programsorozatához kapcsolódva várják a legfiatalabb design-rajongókat 10 és 12 óra között. A soron következő foglalkozáson bekukucskálhattok az öltözködés, a népviselet, a divat világába: megbeszélhetitek, hogy miket hordtunk régen és most, mit vesz fel fiatal és idős, mit fejezünk ki a ruháinkkal. A Mini Terminál foglalkozásán egy, a gyerekekkel közösen kitalált nép öltözködési hagyományait dolgozzák ki, s tervezik meg az ő legújabb divat szerinti viseleteiket. A foglalkozásra egyaránt várnak fiúkat és lányokat, 6-12 éves korig. A részleteket itt találjátok. A program regisztrációhoz kötött: miniterminal@designterminal.hu, részvételi díj: 500 Ft.

kozos piac

A szintén a rossz idő miatt elmaradt Piacok napját is bepótolhatjátok ezen a szombaton. Design-, bolha-, garázs , kézműves-, termelői-, közösségi-vagy használt ruha… Mi az? PIAC. Ez mind, mindez együtt, egy helyen, egy napon: a Piacok Napján 11 és 18 óra között az Erzsébet téren. A Gardróbon a Király utcában ezúttal gyerekruha részleg is lesz. Ingyenes!

sarkanyjargany

11 órától a Két Egér Könyvesboltban Sárkány járgány könyvbemutató és foglalkozás lesz Rutkai Borival és a zenekar ritmus szekciójával. Ének, tánc, mese, rajz. Manó Apó, Űr Lajos és Nyúl Ubul. Egész nap 25%-os kedvezménnyel vásárolható meg a Sárkányjárgány, amit természetesen Rutkai Bori dedikál a könyvbemutató idején! És még más kedvezménnyel is készülnek a Sárkányjárgány vásárlóinak… Ingyenes!

hegedu

11 órától Utazás Symphoniába a Müpában. A sorozat főszereplői a zene „szerszámai” – a hangszerek. Velük ismerkedhettek meg az autentikus élő zene által, az azt megszólaltató szakértő muzsikusok segítségével. Ebben a félévben a klasszikus szimfonikus zenekar hangszereinek birodalmába tehettek utazást. 8-12 éveseknek ajánlott program. Jegyár: 1000 Ft.

operamese_09.20_mesemuzeum

11 órától a Mesemúzeumban Operamesék címmel beavató koncertet tartanak gyerekeknek. Részleteket hallhattok Mozart, Puccini, Donizetti műveiből. Közreműködők: Hábetler András és barátai. Ajánlott korosztály: 4-12 éves korig. Belépő: gyerek 400 Ft, felnőtt 600 Ft.

raptormese004

16 órától az Örökmozgóban a Diafilm Szemlén a legújabb filmekből csemegézhettek. Többek között Az álomgubót (altatómese) Both Gabitól, a Hófoltmesét Lackfi Jánostól, a Raptormesét Várszegi Adéltól és a Kuruttyoló békakirályt Tarján Veronikától is megnézhetitek. Közreműködnek Süveges Gergő és a diafilmek szerzői. A részleteket itt olvashatjátok.

biroeszter_allati_zenes_abc

Az óvodás és kisiskolás korú gyerekek az ABC betűit dalokon és az ezekhez kapcsolódó játékokon keresztül ismerhetik meg Bíró Eszter koncertjén 16 órától a Marcziban. A dalszövegek Hegyi György (Emil.Rulez!) munkái, a zenéket az Artisjus-díjas, többszörös platina– és aranylemezes Fodo írta. Belépő: 800 Ft.

muse_5

A MUS-E (Musique-Europe) mintaprogram a neves hegedűművész és humanista gondolkodó, Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1993-ban indult útjára az Európai Unió égisze alatt. A művészeti-nevelési program lényege, hogy a gyermekek a művészek révén olyan impulzusokat kapnak, amelyek érzékennyé teszik őket a külső világ különféle jelenségeinek befogadására, értelmezésére és újraértelmezésére, továbbgondolására. A Müpába várják a 8-12 éves gyerekeket. Belépő: 1000 Ft/gyerek.

Ringato_01-2

16 órától és 17:15-től a legkisebbeket várják szintén a Müpába az Évadnyitó Ringatóval. Belépő: 500 Ft/felnőtt.

VASÁRNAP

budapesti Ciclovia

A Ciclovia spanyol kifejezés, jelentése állandó jellegű, vagy átmenetileg autók elől lezárt gyalogos és kerékpáros közlekedésre alkalmas út. A  kezdeményezés egy nemzetközi, a világ számos városban jól működő gyakorlatát igyekszik idehaza is bevezetni, ahol vasárnaponként a belvárosi utakat nyitják meg gyalogosok és kerékpárosok számára. Budapesten elsőként az Autómentes Nap alkalmából kapcsolódnak a Ciclovia kezdeményezéshez. Mindenkit várnak szeretettel, aki részese szeretne lenni eme kezdeményezésnek. Tolnád? Tekernéd? Sétálnál?Megpihennél? Húznád? Gurítanád? Pengetnéd? Megénekelnéd? Hív az aszfalt, vár a város! Vasárnap 10 és 14 óra között az Id. Antall József rakparton.

cifrapalota

10 és 13 óra között ismét Cifra Palota lesz a Müpában. Az eheti program is jól hangzik. A legkisebbeknek lesz Kerekítő foglalkozás, a Búgócsiga zenede vendége pedig DJ Q-Cee lesz, de természetesen a szokásos kreatív foglalkozások is várnak benneteket. Ingyenes!

gabi-zsolti

10 órától a Puskinban teljes kiőrlésű bio mesekoncert lesz, melyben a gyerekek a játékos dalok segítségével megismerkedhetnek Dinnye úrral, felszállhatnak a Spenót-kerékpárra, elkészíthetik a Tréfa-Répa levest, és táncolhatnak a Fogmosi-Rocky-ra. Gubás Gabi Biomese című koncertje a csínytevő Puff Ancsiról szól, aki bizony némi súlyfelesleggel, telhetetlen chips- és csokiéhséggel rendelkezik. Hőn szeretett barátja Kuka apó segítségével és egy izgalmas nap hatására, illetve a gyerekek segítségével  rengeteget tanul, hogyan kell enni, hogy ne habzsoljunk, aminek puffadásos – dundulás a vége, miért jó a fogmosás, vagy mire jó a torna, és persze, hogy adni sokkal jobb, mint kapni. Jegyár: 1600 Ft.

marczi_kőketanc

Vasárnap 10 és 12 között moldvai és gyimesi népzenével, sok-sok játékkal, mondókával, kézműves foglalkozással, régi és új ünnepekkel várják a nagyérdemű aprónépet 1-7 éves korig a Marcziban. Belépő: 600 Ft.

Era kedvencei: Autómentes Nap a Kazinczy utcában és Rákosmentén, Kulturális Örökség Napjai, Színházak Éjszakája, Unicef-Szépművészeti Múzeum gyereknap, Piacok napja az Erzsébet téren, Sárkányjárgány bemutató a Két Egérben, Cifra Palota a Müpában
Rozi kedvencei: Színtér Projekt, Főzdefeszt, „Art as a Medium” fesztivál a Kulteában, Gőzmozdony Grand Prix, Sárkányjárgány bemutató a Két Egérben, Cifra Palota a Müpában